CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 2729|Reply: 9

EPF @ Faedah Persaraan?

[Copy link]
Post time 28-4-2009 03:25 PM | Show all posts |Read mode
Aku harap aku berada kat bod yg betul utk bincangkan perihal ini.

Baru-baru ni, kompeni aku ada tawarkan skim EPF kepada staff yg layak... di mana potongan bahagian majikan lebih tinggi dari akta yg ditetapkan skrg bagi menggantikan option Faedah persaraan... pada pendapat korang, mana yg lebih berbaloi?

Skim A : Faedah Persaraan
formula pengiraan adalah (2*gaji terakhir*tempoh berkhidmat) - EPF majikan...
contohnya : Gaji terakhir = RM5000    Tempoh Berkhidmat = 20tahun       EPF majikan sepanjang 20tahun berkhidmat = RM80000
jadinya jumlah yg aku akan dpt ... rm120k .. heheheehehe

Skim B : EPF
< 5tahun : + 3% => 12% + 3% = 15% bahagian majikan
< 5tahun : + 5% => 12% + 5% = 17% bahagian majikan
< 5tahun : + 7% => 12% + 7% = 19% bahagian majikan

yg ni mmg hak pekerja 100%

-----------------
kalau kompeni bankrup.. depa ada duit ker nak byr faedah persaraan kita tuh?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 28-4-2009 03:33 PM | Show all posts
klu company ada duit diaorg byr la...
tp klu tkder duit ko gigit jari ler...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-4-2009 03:57 PM | Show all posts

Balas #2 chisels\ catat

hehehehe.. so, kalau ko.. ko pilih skim A @ skim B? tp jgn pilih skim cepat kaya...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2009 04:31 PM | Show all posts
setahu aku..EPF tu kn wajib..ehm..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2009 01:37 AM | Show all posts
aah epf mmg wajib.. mmg setiap bulan co. kaogi akan bayar epf tp pada masa last nanti dah bersara..dia akan bayar faedah persaraan setelah ditolak epf majikan yang telah dibayar.. kaogi ada bagi cth... kalau gaji last dia rm5000 dan dia berkhidmat selama 20 tahun faedah persaraan dia
= 2x20x5000 - kwsp majikan(let say rm80K)
=rm200k - rm80k
=rm120k.
itu yang kaogi maksudkan sbg skim A. epf majikan setiap bulan dibayar sbyk 12%.
kalau skim B plak takde dpt la faedah persaraan yang 2xthn khidmatxgaji terakhir. tetapi caruman kwsp majikan dia lebih tinggi.

kaogi, mmg lagik untung amik faedah persaraan sbb lagik byk akan dpt bila bersara nanti.. tp masalahnya kena benti umur 50 or 55,56 baru leh dpt..betul tak? eh cam satu co. ajer kita..
aku amik skim B kwsp tu.. nak benti anytime takde masalah.. tp rugi sket la.. tp boleh balance kan balik dengan masuk unit amanah spt public mutual utk naikkan jumlah kwsp kita tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-4-2009 09:38 AM | Show all posts

Balas #5 riza939\ catat

hehhehe... maybelah kiter sekompeni..

aku pun pk nak amik skim B... leh kuar duit bila2 masa....
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2009 11:56 AM | Show all posts
tp kn..kalo ader plhn mcm tu bgs lah..tp pastikn ader jaminan leh utk plhn berpencen tue..maksud nyer siap ader lawyer2 nie..huhuhu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2009 07:00 PM | Show all posts
bagus jer korang ni.. satu company...!! ape nama company..?

company aku pun bayar Faedah Persaraan or in englishnya Retirement Benefit 5% dr current basic pd semua orang.. formula sama tak kira lah kita baru kerja ke lama ke.. meaning total EPF yg company bayar is 17%. selalunya public listed company aje yg ada retirement benefit ni...

aku rasa baik korang ambik skim B. sbb actually korang tak rugi punn..
1. dah masuk EPF, lagi ada dividen.
2. boleh lak tu korang settlekan loan rumah awal2..
3. nak kuar masuk unit trust pun boleh..

kalau skim A ni :
1. kalau umur tak panjang mcm mana? dpt tak?
2. nak berenti kerja, langsung tak dpt ape2 kann..
3. tak jamin ekonomi masa tu.. korang company mana ekk.. public listed company ke? public listed pun ada problem inikan pulak bukan public listed..

tu jer aku nak share...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-4-2009 01:22 AM | Show all posts
benda ni mestilah ade dia buat dlm Collective agreement bukan ikut suka hati majikan ajer...bukan co. kecik leh buat ikut suka hati..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-4-2009 11:47 AM | Show all posts

Balas #8 iamazue\ catat

pasai itu aku berat ati nak amik skim A...  walaupun mcm lebih kaya kalau amik skim A... company public listed sekalipun... kita x leh nak tahu apa yg akan jd pada masa akan dtg... leh amik cth cam PROTON dan MAS...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 03:06 AM GMT+8 , Processed in 0.077456 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list