CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4039|Reply: 27

Camne Nak Buat Bila Anak Tak Dengar cakap

[Copy link]
Post time 8-4-2009 05:32 PM | Show all posts |Read mode
Anak Mie yang no 2 ni degil sikit...selalu dia akan kata sekejap, sekejap lagi ..Pukul 8.30 la mak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2009 05:42 PM | Show all posts
jgn cakap dia degil, nnt lagik degil....
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 06:01 PM | Show all posts
mmg anak no. 2 degil ckit... survey ngan kawan2 & lihat keluarga sendiri pn cm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 06:04 PM | Show all posts
kroit anak no 2.. selalu gak cakap camtu.. jap lagi nak tucen.. solat tak lagi.. bila nih? jap lagi..

cepat marah kroit cepat! (nak tau dialog macit mie dengan anak camner, camner macit mie tegur..)

btw, brape umur anak tu?   laki ke perempuan?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2009 06:07 PM | Show all posts
biasa yg no 2 memang gitu...nak nak pulak ada 3 anak...yg kedua tu jd tengah
saya guna istilah AT anak tengah
btw sabar je la dalam mendidik anak ni...zaman berubah weh
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 01:45 AM | Show all posts
Berapa umur anak nya itew ~
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 11:56 AM | Show all posts

Balas #1 mie07\ catat

kene banyak lagi doa tu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:00 PM | Show all posts
Kita dah tua ni pun ada sikap degil...ini kan pulak bebudak.
berapa umur anak kau ni?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2009 12:22 PM | Show all posts

Reply #1 mie07's post

Rotan boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:26 PM | Show all posts

Balas #9 bacteria82\ catat

cuba bayangkan rotan dgn penyapu lidi...macam merotan kucing curi ikan..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:28 PM | Show all posts
but me anak lelaki no 2 tu ok....dgr ckp jer....
suruh g baca buku, g jer..
tp yg no 1 si kakak tue...ckp suruh g baca buku..kejap2 then trus.........tido....
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 01:22 PM | Show all posts

Balas #11 ungu_anna\ catat

tak pe lagi dia pi tido...at least depan mata kamu. kalau dia jenis degil pi merambu..naya jee..kira baik lah anak kamu tu.  dia penat dia tidur , sampai sekarang aku kalau membaca di rumah mesti tertidur...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 01:51 PM | Show all posts
klu aku rotan je ..lagi satu anak aku pun suka cakap macam tu. lepas tu aku balas balik. bila nak gi sekolah, sengaja aku lewat. lepas tu dia bising napa ma lambat nanti saya kena denda, ambik nama. aku cakap kalau abang suka lengah , ma pun suka lengah lah .. sekrg ni ada berubah sket w/pun tak sepenuhnya tapi ada. klu dia main main tak buat keje yg aku suruh, bila dia nak apa apa aku pun lengah jugak. lepas tu aku cakap macamnilah ma rasa bila abang tak ikut cakap ma. baru dia tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 02:24 PM | Show all posts
Originally posted by tupaihangus at 9-4-2009 13:22
tak pe lagi dia pi tido...at least depan mata kamu. kalau dia jenis degil pi merambu..naya jee..kira baik lah anak kamu tu.  dia penat dia tidur , sampai sekarang aku kalau membaca di rumah mesti ...

kecik lg nk g merambu camner...baru 11 tahun...
sekarg ni biler abis sukan daerah dah dia gatal2 joint kelab tarian pulak....
sy tak brape gemar ckt dia join nari2 nie...
tp dia tetap g training gak...
balik dah x larat nk baca buku
dulu masa darjah 1-3 dia active sampai org bawak g merata2
last2 menurun kelas.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 03:01 PM | Show all posts
.. mie .. bukannya tak dengar cakap .. cuma suka bertangguh .. sedarkan dia on urgency ..

.. i pernah jumpa org dewasa yg suka ckp mcm tu .. kejap,kejap ... n have to always remind
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 03:17 PM | Show all posts
org selalu ckp anak no. 2 ni degil dan ada ajelah titleny.
Ana pun anak no. 2 dlm family tp seingat Ana x pernahlah nak ingkar bila ibu ana suruh coz prnh ayah ckp x elok kata kejap2 atau bertangguh coz nanti ilmu yg nak msk dlm kepala pun bertangguh2 gak.
My 2nd girl tu nak kata degil coz dia anak no. 2 x jugak coz rasanya dia mewarisi perangai si ayah dan atoknya sekali selalu klu dia x dgr kata sure akan ckp kat dia "tulah anak ayah, kan, cucu lak pak samad"
Tp kdg2 tu geram gak sure dia akan menjawab;"mmglah anak ayah xkan anak org sebelah lak" Dia br je 4 thn.
Tp bab belajar tu nmpk oklah mlm wlu dah pkl 11.00 mlm selagi dia x habis baca dia xkan tido
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2009 03:24 PM | Show all posts
Assalammualaikum,   saya nak share tentang petua yg saya terima...
elok dilakukan oleh salah seorang ibu atau bapa atau seeloknya kedua2 buat  iaitu selepas
ibu buat... diikuti oleh bapa (inshaallah anak akan lebih merasai dihargai)
  
setiap pagi.. sebelum pegi sekolah berdiri belakang anak, & kedua2 (anak & ibu atau bapa) menghadap kiblat...
letakkan kedua2 telapak tangan ibu/ayah yg dirapatkan atas kepala anak tanpa sentuh kepala lebih kurang
1 inci dari rambut...  lepastu bacakan al Fatihah & Alam-nash-rah... hingga habis....
pastu niat dalam hati mohon pada Allah "Ya Allah  permudahkanlah anak aku ini untuk belajar dan diterangkan hati, lembutkan hati & ditetapkan iman & lain2 doa yg nak dihajatkan" lepas itu kucup dahi anak & pergi le kesekolah...
tak sampai pun 5 minit...
  
jangan malu nak kucup dahi anak2 walaupun dah berusia 17 tahun... (terutama pihak ayah akan
rasa malu nak cium anak lelaki yg dewasa)
telapak tangan kita ini ada aura... & mestilah
digunakan sebaiknye...sebab itulah orang tua2 kate jangan tampar anak guna telapak tangan...
  
tanamkan semangat untuk buatkan setiap hari & anda lihatlah kesannye....   kalau tak dapat setiap hari, 2 hari sekali, seminggu sekali ...  

JANGAN TAK BUAT LANGSUNG...
anda masih belum terlambat... buatkan sekarang pada semua anak2, sehingga mereka dewasa
seeloknya ibu & ayah kedua2 sekali buat... semasa anak2 nak pergi sekolah atau sebelum tidur atau bile2 teringat...
insyaallah anak akan dengar cakap ibu ayah & terang hati.. boleh share dengan kengkawan lain... Sharing is caring厖.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 03:30 PM | Show all posts
me anak no 2 gak..
memang ada nakal sket la...di akui2..hehe

tp dh besar dh ada anak sndri, me rasa lebih menghargai ibu bapa...
kasih sayang yg tak terucap...
kdg2 sayu hati bila tgk usia dorang makin meningkat..huk huk...
kalo leh, nk bahagia kan mereka selagi bole...

berbalik pd topik tuan umah, memang ada anak2 yg suka bertangguh...
me nyer adik pun sama..
bila suruh apa2, mesti jwp 'nanti jap'...habit la...
mcm me dulu, anak pompuan pertama, yg sulung abg,
jd, apapun yg mak suruh, jam tu gak dia suh buat....
kalo tk wat, dia naik angin...so, jd kebiasaan la bila suruh wat apa2, trus bangun....
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 03:36 PM | Show all posts
jgn dgr ckp dia pulak
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 04:03 PM | Show all posts
Originally posted by cornflake at 9-4-2009 15:24
Assalammualaikum,   saya nak share tentang petua yg saya terima...
elok dilakukan oleh salah seorang ibu atau bapa atau seeloknya kedua2 buat  iaitu selepas
ibu buat... diikuti oleh bapa (ins ...


Walaikumusalam..

saya pun ada terima petua ni..

saya rasa bagus utk kita buat.. at least berusaha agar derang berjaya & mendengar kata..

Insya'Allah..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 08:48 AM GMT+8 , Processed in 0.085665 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list