CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 15548|Reply: 16

[Cadangan] Skim anuiti EPF

[Copy link]
Post time 1-4-2009 05:06 PM | Show all posts |Read mode
Salam.  Tak tau kat mana nak tanya.  So akak post kat sini je.  Bertahun dulu akak ada amik annuity scheme EPF dengan hong leong bank.  Scheme ni yg withdraw EPF fund and pas tu bila umur 55 kita akan dibayar pencen mengikut jumlah yg dikeluarkan.  Ye ke?  Boleh sesiapa bagitau akak tak pasal perkembangan skim ni sebab dah byk tahun tak dengar cerita. Bank pun tak pernah bg correspondence pasal skim ni.  Dok senyap gitu je! Akak plak tetiba teringat benda ni bila belek EPF statement....Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2009 10:48 AM | Show all posts

Reply #1 ajut's post

dari sumber yg blom dapat disahihkan... lepas kerajaan memberhentikan skim ni... pada pencarum yg dah berjaya join anuiti.. skim tu berjalan mcm biasa... dan kita berhak menarik balik duit tu utk simpan semula dlm EPF... tapi untung atau tak.. wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2009 11:37 AM | Show all posts
aku tiap tiap tahun dapat statement dari polisi skim anuiti..under MAA...u boleh call hong leong insurance kalau u ada polisi dia...boleh cek skrg dah berapa...

[ Last edited by  kirabuluberuang at 2-4-2009 11:39 ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-4-2009 05:16 PM | Show all posts
Thanks kirabuluberuang and ryo_takahashi1.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2015 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Sorry up cite lama..sy pun tiba2 teringat sy pernah join skim ni dgn maa tp xpernah dengo cite langsung lepas tu..polisi pun dah hilang..blh just call je maa hotline ke tanya?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2015 10:56 AM | Show all posts
nurkasih74 replied at 24-2-2015 07:53 AM
Sorry up cite lama..sy pun tiba2 teringat sy pernah join skim ni dgn maa tp xpernah dengo cite langs ...

as long as ada IC
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2015 06:17 PM | Show all posts
MAA dah tak handle skim tu katanya..dah serah ke zurich..call zurich xde langsung ic aku lama or baru sangkut dlm database diorg . .skali tu dpt contact agen dulu (seb baik blom arwah lg agen tu)..dia kata dah tukar ke nanulife..gille..tukar2 tak inform ape jadahnya..rm7k tu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2015 11:57 AM | Show all posts
nurkasih74 replied at 25-2-2015 06:17 PM
MAA dah tak handle skim tu katanya..dah serah ke zurich..call zurich xde langsung ic aku lama or bar ...

bro...buat report kat EPF...bahaya gile buat keje macam tu tanpa bagitahu ahli...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2018 02:46 PM | Show all posts
salam..
saya pun tengah nak find out apa jadi pada skim anuiti ni.
saya nak cancel dan masukkan balik ke kwsp.
boleh someone bagi info macam mana ya
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ryo_takahashi1 replied at 2-4-2009 10:48 AM
dari sumber yg blom dapat disahihkan... lepas kerajaan memberhentikan skim ni... pada pencarum yg da ...

Salam sejahtera..saya juga sedang mencari maklumat berkenaan skim ini..sbb saya nk bantu client saya utk redeem semula dan masuk ke dlm kwsp
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
rozita7158 replied at 15-10-2018 02:46 PM
salam..
saya pun tengah nak find out apa jadi pada skim anuiti ni.
saya nak cancel dan masukkan ba ...

Nnt sy kongsikan maklumat slps saya bantu client saya
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2020 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Nana9979 replied at 31-7-2019 08:47 PM
Nnt sy kongsikan maklumat slps saya bantu client saya

Salam.. Mohon share maklumat sekiranya ada mengenai perkara ini. Saya dah join skim since 2001. Masa tu under MAA, sekarang xtahu dah tukar kemana.. Call saya 0127900804 untuk maklumat lanjut. Hargai usaha cik dalam perkara ini
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2020 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Husband masuk anuiti ni dulu under Etiqa Maybank.Setiap dua tahun sekali dpt penyata. Dan kalau pergi ke Etiqa tu memang details semua dlm sistem. Dulu masuk 70K. Skrg dah jadi 98K gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2020 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
SLM..utk kongsian. Sy beli 11 unit thn 2000 pd rm78k. Last statement dpt pd 2005. Selps ITU ada offer Dr MAA utk surrender pd nilai rm138k, bila tak igt sebelum Zurich ambilalih. Tak ambil sbb ada penalti 7% jika surrender seblm umor 55. Jd tunggu. 3 bln sebelum 55, call Zurich call centre utk update info kena guna no polisi. Ditanya no Ic, brp beli Dan bila serta nama pewaris/saksi bg pengesahahan. JD kena ada polisi ditangan. Boleh update no tel, alamat, kecuali bank akaun. Dijanji akan dihantar info 2bln sebelum 55. Tp janji tinggal janji, sampai tarikh matang 55 tiada info apatah lg bayaran. Selps itu tak call, guna emel utk komunikasi BG JD proof. Call mmg lmbt jwb, emel pun sm. Utk info..polisi ini mmg tak boleh register online, anak tiri. Samada call/emel utk apa2. Mmg nk kita surrender seblm 55 not. Selps 2 minggu dgn beberapa emel, cukup utk JD proof adu ke BNM. Br ada action, boleh update akaun Dan latest info mthly rm1600 serta surrender value rm149k. Lps kira guna financial calculator dapati rm1600 utk 120 bln nilai semasa  rm158k. Dan lebih teruk nilai patut semasa BG harga beli BG 240bln/20thn ialah rm173k. JD msh diteliti oleh BNM
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2020 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambungan.. Kiraan guna financial-calculators.com

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2020 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambungan 2..
https://financial-calculators.com/compound-interest-calculator
https://financial-calculators.com/present-value-of-an-annuity-calculator
Smoga bermanfaat
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2020 06:00 PM | Show all posts
Shahij replied at 1-11-2020 11:48 AM
SLM..utk kongsian. Sy beli 11 unit thn 2000 pd rm78k. Last statement dpt pd 2005. Selps ITU ada offe ...

terbaik tuan,saya dekat 20thn mencarum dalam anuiti ni tengok statement tak bertambah di takaful nasional ke etiqa takaful ........berkurang lagi ada drpd jumlah yg di carum sebelum ini

apa email tuan boleh hubungi tuan utk dapat berbincang ,how to do
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 02:38 PM GMT+8 , Processed in 0.174464 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list