CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: venez

ORBAT TUDM, adakah mencukupi berbanding negara jiran?

[Copy link]
Post time 3-3-2009 07:43 PM | Show all posts

Balas #99 jingojigger\ catat

Boleh bagi wa bagi pendapat : FPDA memang valid. Kalau tak valid, macam mana ada latihan star fish tiap tiap tahun Britain, NZ, signapore kat pula tioman. Tapi, dlm masa perang, ada hantar asset ke , itu tak pasti. Yg pasti, ATM ada "kawan" utk rujukan shj.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 07:45 PM | Show all posts
wa benar  benar ingin tahu beberapa F-5 tudm sebenaranya ada, 15 ke atau kurang dari 30? siapa mau kasi wa tahu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 08:05 PM | Show all posts

Reply #99 jingojigger's post

huh sistem baru ni kena rajin la post ya...baru boleh naik RA..kalau dah lama tengok mesti tau kitaorang ni bukan jenis makan orang..lainler jenis masuk jolok sarang lebah punya stail...itu dah jadi fair gamelah..itupun setakat test tahap kental macamana

anyway welcome..jangan malu berpost sini...tanya aja apa yang patut

fasal FPDA aku rasa dah lama dah kita tau tak boleh diharap sangat..ala NATO pun ahli boleh pick and choose nak masuk konflik ke tidak...ini kan ikatan berdasarkan kolonialisme dulu
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 09:24 PM | Show all posts

Reply #94 tin's post

nak naikkan bajet pertahanan tuh mmg la boleh.

tapi dia punya sebabnya mau kasik apa? sebab lanun kat perairan somalia?  


Bnyk sebab, yang saya rasa sdra pun tahu.


lu kena ingat, sikalang bukan mcm dulu. sikalang byk ahlul politik sosialis. semua menda nak pree. kalo boleh, cukai pon takmo bayar.

tak semestinya sosialis sdara, ramai orang M'sia skrg nak Social Welfare Gov, tapi diorang lupa, kbnykkan social welfare gov, tax tax lain tinggi.


"penyelewengan, pembaziran, rasuah dan overpriced procurement by semua branch of Gov?" ---> sila laporkan ke SPRM. depa tgh mencari kes nih. wa dengar informer ada dpt ganjaran.

Perli? Lawak? Saya hanya meluahkan pendapat saya. Mcm la saya ni tak tahu nak laporkan kat SPRM.....
SAya rasa sdra dan semua kat sini pun tahu tentang hal demikian.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 09:41 PM | Show all posts

Reply #101 nando's post

Correct. It is non binding. But the possibility is always there if there is conflict. So it creates a detterent effect. Anyone trying to attack Malaysia would need to worry about Singapore`s and Australia`s response followed by UK and New Zealand. Does the detterence work? Of course it does. That is why it is important.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 12:40 AM | Show all posts
lanun kat serlat melaka banyak... wat je la isu
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 01:38 AM | Show all posts
kalu betul spt kata2 mereka yg tahu dan nampak ngan mata kepala sendiri apa yg kita ada sebenarnya yg tak diketahui org awam, aku tak perlu bimbang lagi la ttg kemampuan atm utk bertindak, walaupon aku tak tau apa yg depa ada sebenarnya...harap2 boleh la makan agression2 macam yg iraq dan palestine kena tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 01:42 AM | Show all posts
yup...atm boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 02:23 AM | Show all posts
second that...masaalahnya atm ni pemalu sikit...ala2 control hensem gitu...hehehehe...well kalo tak de special items takkan sing kepoh gile punye ye tak...kalau tengok forum2 lain pun mesti dorang sibuk memanjang pasal m'sia padahal kite tak kecoh pun..kalau nak ikut inventory dorang ni dah taraf dewa2 dah..memang m'sia ni dah kena balun entah berapa kali dah...janji wa tau pasal abang2 sojar la wa bole tidur nyenyak ngan cari makan ngan aman cukup le....nak tau lebih kena masuk le dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 08:25 AM | Show all posts

Reply #56 lipanlapan's post

Terima kasih diatas perhatian dan jawapan dari sdra.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 08:50 AM | Show all posts

Reply #102 nando's post

Setakat wa tahu orginal purchase 14. Campur attrition dua...semua sekali 16. Mana datang 'kurang dari 30'?...ehhh 16 memang la kurang dari 30...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 09:30 AM | Show all posts

Balas #111 alphawolf\ catat

14 + 4 F5F + 2 RF5E = 20
Minus yg jatuh tinggal la less than 30....
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 09:34 AM | Show all posts

Reply #112 windof's post

Ingatkan da retired...

Tp leh gak, kalo msia nak buat top gun school jadikan F-5E sbgi aggressor...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 09:39 AM | Show all posts

Balas #113 yaminz\ catat

boleh jugak...agressor dlm tom gun pon sekali mai 4-6 biji jer... cukup korum ler tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 09:41 AM | Show all posts

Reply #104 StellarEagle's post

kasik la satu sebab mariii....

bab SPRM tuh wa serius la... bukan perli, bukan wat lawak bodo. kalo ada yg mencurigakan, laporkan sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 09:45 AM | Show all posts

Reply #113 yaminz's post

US wat F-5E jadi agressor sebab depa perceive yg depa kena lawan MiG-21. Sikalang suda ditambah dgn hornet dgn F-16.

kalo kita nak wat aggressor, kena la tgk sapa lawan kita.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 10:03 AM | Show all posts

Balas #103 mmc\ catat

Memandangkan dah offer tanya, saya nak tanya satu benda. Dah lama cari. Sapa ada anggaran perbelanjaan untuk ATM? Kalau ada pecahan untuk setiap cabang lagi bagus. Releven dgn tajuk benang kan?..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2009 10:17 AM | Show all posts

Reply #116 tin's post

masalah skrg F-5 sesuai utk role apa? interceptor bleh kot.......
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 10:25 AM | Show all posts

Reply #118 venez's post

truthfully?

sesuai untuk jadi tugu... seriously.

mau upgrade lebih2, tableh sebab design dah outdated.

mau wat jadi interceptor, F-16 pon dia tak leh kejar.

mau wat pesawat pelatih, dia mainly single seat jer.

mau wat aggressor, dia nak emulate apa?

tinggal RF-5E jer yg relevan. yg F-5E lain tu jadi tukang escort le.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2009 10:28 AM | Show all posts

Reply #119 tin's post

he3, skrg nak sent pilot ke F-5 pun xtau nak letak platform n requirement apa, silap2 MCT pun xtau nak buat role apa, xkan nak dogfight ngan F-18? upgrade RF-5 jerk kot...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2022 01:47 PM GMT+8 , Processed in 0.096675 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list