CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: venez

ORBAT TUDM, adakah mencukupi berbanding negara jiran?

[Copy link]
 Author| Post time 3-3-2009 11:38 AM | Show all posts

Reply #80 mmc's post

he3, no komen... tuh org terkonpius tetiba ada learjet...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 11:40 AM | Show all posts

Reply #79 venez's post

yup....so pawer nama versi ni macam gajah atau badak aja sebenarnya ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 11:44 AM | Show all posts

Reply #81 venez's post

tulah pasal..macam sapa entah veteran kita sini cakap dulu..kat war reserve kita tah macam-macam yang tak pernah terpikir pun ada kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2009 12:02 PM | Show all posts

Reply #83 mmc's post

yup, betul... tuh wa setuju... see it to believe...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 12:53 PM | Show all posts
Seronotnya dapat ASTROss baru, missiles baru..
Tula lain kali kalau nak buat perolehan kenalah secara rahsia jgn bagi Parlimen tahu nanti semua tak jadi..tengok APMM..tup tup sampai je Dauphin.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 12:59 PM | Show all posts
Learjet tu ke?

Hmm..yang sewa tu ek..? setaon-dua lepas punya cite nih..

aku kalo nak cakap pasal wishlist sama je macam yang lain..tp tau tak guna cakap kat sini..macam budak2 pulak rasa..sebab dah ulang2 wishlist ni..

tp mcm tin cadangkan, aku pon percaya plane2 patut dikurangkan modelnya..less maintenance, bykla sket duit fokus pada plane2 utama..hawk tu patut pencen aje..flying coffin camtuh patut xpayah ganti dah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 02:25 PM | Show all posts
tp mcm tin cadangkan, aku pon percaya plane2 patut dikurangkan modelnya..less maintenance, bykla sket duit fokus pada plane2 utama..hawk tu patut pencen aje..flying coffin camtuh patut xpayah ganti dah


Hawk 108 / 208 tuh sekadar numbers jer, alah, beli 2nd hand pun takper (RAAF). Bukan mahal pon. Kasik refurbished jer .. pastu kasik lambak kat base TUDM kat Labuan.

Kita bukan kaya bebeno cam Spore. Pesal penggantian 2 MiG-29N, alahai, test beli dulu 2 bijik MiG-29SMT, ok apa.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 02:52 PM | Show all posts
Kalau nak ikut kan, saya rasa kalau bkan dlm keadaan kemelesetan ekonomi dunia, Malaysia memang ada duit. Kalau increase defence budget ke 4% or 5% of GDP, and it wont affect much other sector mcm Education, healthcare, welfare etc. Benda jadi tak cukup duit sebab Malaysia penuh ngan penyelewengan, pembaziran, rasuah dan overpriced procurement by semua branch of Gov...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2009 03:10 PM | Show all posts

Reply #88 StellarEagle's post

as all know, politik xleh libatkan dgn pertahanan sesebuah negara...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 05:32 PM | Show all posts
ooopppppssss...... aku nak buat correction sikit dgn wishlist aku tuuuu
memandang kan kita tak nak susah kan kepala nak cari spare part di masa hadapan, aku tukar menu aku:

+ 60 SU-30MKM ( two seater for multirole )
+ 30 Su-30MKM ( single seater for fighter )
pasti kan di lengkapi dgn keupayaan utk melancar kan misile KH-35 utk anti ship role bagi menggantikan F/A-18

+ 30 Hawk 108 ( advance training and light multirole )
+ 50 Hawk 208 ( light attack/combat/fighter )
juga harus di lengkapi keupayaan serangan anti kapal seperti misile Sea Eagle ( memang dah ada pun )

+ 48 MB-339CM ( advance training and ground attack )

yg lain2 jgn buang, tapi masuk store and ready to be use at any time
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 05:56 PM | Show all posts
Originally posted by battleship at 3-3-2009 05:32 PM
ooopppppssss...... aku nak buat correction sikit dgn wishlist aku tuuuu
memandang kan kita tak nak susah kan kepala nak cari spare part di masa hadapan, aku tukar menu aku:

+ 60 SU-30MKM ( tw ...




SU-30MKM single seater tak wujud bang ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:03 PM | Show all posts
apasal tudm x nak bli pesawat dr pakistan/china jer...murah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:12 PM | Show all posts

Balas #77 venez\ catat

like I said before, they simply don't know how to play power politics.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:18 PM | Show all posts

Balas #88 StellarEagle\ catat

nak naikkan bajet pertahanan tuh mmg la boleh.

tapi dia punya sebabnya mau kasik apa? sebab lanun kat perairan somalia?

lu kena ingat, sikalang bukan mcm dulu. sikalang byk ahlul politik sosialis. semua menda nak pree. kalo boleh, cukai pon takmo bayar.

"penyelewengan, pembaziran, rasuah dan overpriced procurement by semua branch of Gov?" ---> sila laporkan ke SPRM. depa tgh mencari kes nih. wa dengar informer ada dpt ganjaran.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:19 PM | Show all posts

Balas #85 areguard\ catat

masalahnya pembangkang tgh mau hentam najib. ATM secara tidak langsung terheret sama la.

macam pukul anak sindir menantu laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:22 PM | Show all posts

Balas #87 robotech\ catat

huhuhu...

mana boleh beli untuk test?

hehehe... bini pon kena kawen terus. tapi kalo mak bapak dia kasik test dulu, itu wa tatau laaa  

beli sekenhen tu boleh tapi takut jadi 3-4 kali kerja pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:23 PM | Show all posts

Balas #91 pcboss\ catat

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:24 PM | Show all posts

Balas #92 super_nova\ catat

lu pernah beli tv china mariii???
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:34 PM | Show all posts

Balas #91 pcboss\ catat

SU 35 la nampaknya ya.....Bukan ke ada cadangan dari pihak russia untuk menawarkan pesawat ini kepada airforce?? Kalau tak silap la.

saya dah mengikuti forum MPSA ni dah lama juga...dan dapat banyak pengetahuan tentang armed forces kita...pasal sebagai orang awam...terlalu sedikit berita ketenteraan di dalam media. So hehe kesimpulannya...hehe ...saya sedih pasal capaian bacaan dah di downgrade kan ke ...angka 1 hhehee dah tak dapek nak baca berita yang lebih panas...hehe.

nak tanya tuan venez la kalau bolih....tuan....FPDA masih valid ke?  Maksud saya...kalau la terjadi nya peperangan di Malaysia ni...negara negara sahabat FPDA wajib membantu dari segi asset and angota  tentera bukan?  Terima kasih Tuan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 06:44 PM | Show all posts
la...x kan sampai cam tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 59779 Replies : 1957
Safe OLM to PST Exporter for Mac
saino7Safe OLM to PST Exporter for Mac
Views : 43 Replies : 1
Microsoft OST to PST Converter
saino7Microsoft OST to PST Converter
Views : 46 Replies : 1
Bank Sotong alami masalah teknikal.duit pelanggan tiba tiba berganda dan dibekukan.Netizen berang
YgBenarBank Sotong alami masalah teknikal.duit
Views : 2509 Replies : 50
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52662 Replies : 368
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50182 Replies : 1159
Bapa Danush cakap berpisah sementara bukan cerai : Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah sementara? Ex menantu Rajinikanth
ZaienBapa Danush cakap berpisah sementara buk
Views : 2032 Replies : 49
Pian Cecupak meninggal dunia
annadonnaPian Cecupak meninggal dunia
Views : 5417 Replies : 87
rak telur ayam kosong,pengguna resah,peniaga penin kepala
YgBenarrak telur ayam kosong,pengguna resah,pen
Views : 2677 Replies : 92



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 01:55 PM GMT+8 , Processed in 0.095200 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list