CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 4809|Reply: 8

Baby kurang zat besi....

[Copy link]
Post time 17-2-2009 09:47 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua..

minta pendapat korang semua ..

baby ku (umur 9 bulan 26hb ni) kurang zat besi... bacaan nya cuma 10.. normal 13.. ikut kata doctor... kalu x bg up zat besi, boleh effect dlm pembelajaran anakku itew di skolah.. skrg ni doc bg pil asid folic dan maltofer syrup.. after 3 months kena check darah smula utk tgk kandungan zat besi dlm darah..

so, any idea x utk up kan zat besi utk baby aku ni.. FYI, my baby dah stop b/feeding. Fully FM. Makan bubur...

tqvm

-----
~
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2009 10:09 AM | Show all posts
tumpang tanya pada yang tau..buleh tau tak sumber zat besi untuk baby selain dari ubatan apa lagi yer yang boleh kita bagi?

Adakah susu ibu salah satu sumber zat besi yang the best?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-2-2009 10:37 AM | Show all posts
Originally posted by kambeng_masam at 17-2-2009 10:09 AM
tumpang tanya pada yang tau..buleh tau tak sumber zat besi untuk baby selain dari ubatan apa lagi yer yang boleh kita bagi?

Adakah susu ibu salah satu sumber zat besi yang the best?


mmm.. kalu susu ibu sumber utama.. kena cari ibu susuan lah pasni.... sbb hiyark aku mmg dah kering...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 11:16 AM | Show all posts

Reply #3 kaogi's post

erk....tak perlu kot....  len la kalu baby sitter dia still breast feed anak2...leh gak baby tu nompang2 kekdahnya...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-2-2009 12:58 PM | Show all posts
Originally posted by kambeng_masam at 17-2-2009 11:16 AM
erk....tak perlu kot....  len la kalu baby sitter dia still breast feed anak2...leh gak baby tu nompang2 kekdahnya...


... skrg baby anto kat taska.. manado baby sitter yg nak susukan anak aku nih..

xder ker diet yg ok skit nak bg kat baby... bg pil asid folic kat baby tu cam pompuan pregnant laks.. .. padahal baby boy tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 04:02 PM | Show all posts

Reply #5 kaogi's post

ehh...jangan taktau...folic acid tu yg makan masa pregnant tu adalah untuk perkembangan baby lah..bukan untuk si ibu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2009 12:14 PM | Show all posts
Originally posted by kambeng_masam at 17-2-2009 04:02 PM
ehh...jangan taktau...folic acid tu yg makan masa pregnant tu adalah untuk perkembangan baby lah..bukan untuk si ibu


heheheh.. tp masa pregnantkan Zariff aku mmg makan pil tuh... rajin lah jugak .. tp kekadang terlupa.... hish   untuk next baby kena wjib makan nih..

kambing, pasal apa sunyi sepi jer kat sini....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 10:51 PM | Show all posts

Reply #7 kaogi's post

apa simtom2 pada baby sampai doc kata baby kaogi kurang zat besi?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-2-2009 09:00 AM | Show all posts

Balas #8 kambeng_masam\ catat

arutuh test darah sbb nak check ada denggi ke x...

-ve denggi cuma kt darah merah +ve utk virus.... pastu doc ni prihatin.. dia terangkanlah hasil ujian darah tu.. tu yg tunjuk kan yg baby kogi kurang zat besi... doc tu ckp, certain doc xkan mention pun pasal mende ni... cuma dia nak bgtau ssb effect pd baby masa dia masuk skolah... cam kurang pandailah....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 01:34 PM GMT+8 , Processed in 0.082454 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list