CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 3913|Reply: 17

baby kurang zat besi...

[Copy link]
Post time 13-2-2009 09:59 AM | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum

need help..

smlm gi SMC utk check baby.. sbb demam dah masuk 3 hari.. pastu ada bintik2 merah... suspect denggi.. so, gi SMC utk check darah..

alhamdulillah, -ve for denggi.. cuma dlm darah merah baby ada jangkitan virus.. dlm masa yg sama, doctor dpt detect yang (ekceli sy x confirm apa istilah nya) yg baby sy kurang zat besi... doc bgtau normal sepatutnya lebih >13 tp baby cuma 10 jer... doc ckp in long term kalau anak sy sekolah... dlm peksa leh C,D, E jer... sbb ada doc kat UK dah wat kajian pada budak2 yg dpt C,D ni, depa semua kurang zat besi...

so, skrg ni doc bg saya sejenis ubat (nanti sy update nama ubat tu) dgn asid folic utk baby sy makan.. sekali sehari... after 3 months, kena check darah semula... nak tgk samada over 13 ataupun tdk...

------

skrg ni sy nak tanya pada semua yg pakar kat sini... FYI my baby baru akan genap 9bulan 26hb ni...
masa sy pregnant, sy mmg makan pil asid folic yg doc bagi... cuma sy mcm confuse camne anak sy leh kurang zat besi? boleh bgtau saya, diet apa yg sesuai utk baby saya?

anak sy B/feeding hingga 7 bulan shj.. skrg baby minum Enfalac A+
biasanya, pagi sy bg B/fast 2 keping biskut rusk/milna
tghari - bubur
ptg roti/biskut
mlm - bubur..

sy hantar anak saya kat taska... boleh bgtau sy camna nak upkan lagi zat besi anak saya?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-2-2009 10:08 AM | Show all posts
bukan campak halus ke? sbb anak saya pun pernah kena umur lebih kurang umur anak puan... anak kawan saya pun baru elok dari campak nih minggu lepas..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 10:32 AM | Show all posts
aikk... baby pun bleh kurang zat besi gak ekk... ingatkan orang mengandung je leh kurang zat besi.... mmm may be boleh bagi makanan yang menambah kandungan zat besi... may be leh bagi sayur bayam... or sayurang hijau... tambahkan dalam bubur nasi yang baby makan...
dulu masa saya ngandung nurse selalu bebel... sebab darah saya selalu kurang dari 10... and diorang selalu soh saya amik sayuran hijau, kerang, hati....
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 10:38 AM | Show all posts

Balas #1 kaogi\ catat

I dh ade ank 3. Yg kecik sekali 1 yr ++. Berdasrkan pngalaman I ank u kena campak. Tp biasaler doc lps check akn ckp kurang nila, itu la. Apa yang u bg menu tu ok. Tp kalu biskut cam Milna ke Farley rusk(betul ke eja? gasak ler) kalo bleh tukar yg lain. Sbb apa biskut yg beli ni bukn byk sgat zat cam digembar gemburkan. Bg bubur jer, tk kira pagi ker ptg or malam. As long as dlm tu ade protein cam aym, daging ir ikan (ikn bilis pun bleh). Ade syur (kalu bleh byam, brokoli or carrot). He..he..he itu ler yg I bg pada diorang..OK jerk.   Ermmm...lagi satu, i breast feed till 2 years n working woman.. Susu plak Sustagen junior or anmum essential.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2009 12:56 PM | Show all posts

Balas #2 paripari750\ catat

tp dah gi specialist.. depa kata bukan campak...

lgpun saya dah pergi check kat 2 org doc yg berlainan b4 gi SMC...

[ Last edited by  kaogi at 13-2-2009 12:58 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2009 01:01 PM | Show all posts
Originally posted by afzanieza at 13-2-2009 10:32 AM
aikk... baby pun bleh kurang zat besi gak ekk... ingatkan orang mengandung je leh kurang zat besi.... mmm may be boleh bagi makanan yang menambah kandungan zat besi... may be leh bagi sayur bayam ...


ekceli masa sy pregnant pun mmg kurang darah..

cuma skrg ni sy takutlah disbbkan baby sy kurang zat besi, leh effect kat dia masa belajar nanti..

dan masa tau tuh, doc tanya saya ada x sedara-mara yg ada penyakit darah.. cam kena tukar darah ... setahu sy xder.. and asben sy kata kat belah dia pun xder...

sayur bayam.. ooklah.. pasni kena masukkan bayam dlm menu bubur anak...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2009 01:11 PM | Show all posts
Originally posted by acikia at 13-2-2009 10:38 AM
I dh ade ank 3. Yg kecik sekali 1 yr ++. Berdasrkan pngalaman I ank u kena campak. Tp biasaler doc lps check akn ckp kurang nila, itu la. Apa yang u bg menu tu ok. Tp kalu biskut cam Milna ke Far ...


oic..

menu bubur anak saya biasanya cam

1) bubur + kentang + ikan bilis
2) bubur + carrot + ayam
3) bubur + asparagus + ikan

rotate camtuh jelah.. anak sy lom tumbuh gigi... kalau blend, dia x mau sgt..

cuma sy x pasti menu kat taska camner...

ekceli, sy baru hantar anak sy kat taska tu last friday.. 1st day, anak sy jatuh.. sy akuilah anak sy mmg aktif.. suka berdiri, pastu suka-suki lepas tangan walaupun kaki x kuat lagi... cuma masa jatuh kat taska tuh, lebam dia bertompok2.. kat dahi.. dgn telinga belah kiri lebam... terkejut gaks,, sbb mmg biasa anak sy jatuh kat umah.. tp lembam/benjol setempat jer... bwk gi klinik, doc kata xder problem.. mata ok.. dlm telinga xder bleeding...

then, ari selasa htr lagi lah kat TASKA tuh.. ptg asben amik.. dah panas dah badan anak.. pas maghrib antar check klinik.. demam..

ari rabu baru tumbuh ruam kecik2.. tuh.. kecik jer.. cam kena gigit nyamuk.. pastu ada titik itam kat tgh2.. anak xder lah mengaru2.. tuh yg ingat demam campak.. pi klinik lagi.. doc kata bukan campak..

ari khamis, masih demam lagi.. so, bawak gi klinik lain, check.. (ma&pa takut sbb ni 1st child)... so, doc suruh pi SMC jer utk check darah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 06:47 AM | Show all posts
Ada 46 jenis nutrients perlu yg diperlukan oleh badan kita setiap hari yg mana tidak boleh dihasilkan oleh badan kita. Dan pengambilan nutrients2 ini mestilah dlm nisbah yg sesuai dan saling bergantungan antara satu sama lain. Cth kekurangan lemak & hempedu akan menyebabkan vitamin A,D,E,K tidak dpt diserap oleh darah. Kekurangan vitamin D plak menyebabkan kalsium tak dpt diserap oleh badan. So mengambil 1 jenis supplement yg ada satu zat sahaja is not enough. Lebih2 lagi supplement sintetik. Tu smer tak elok. U need to go with organic supplements. Cuba ambil spirulina instead. Kandungan zat besi spirulina adalah lebih drp 20 kali lebih tinggi drp bayam. Ada 20 jenis mineral, 18 jenis vitamin, 8 jenis asid amino and 4 pigmen asli yg penting to prevent from cancer. But u need to make sure that u choose a good quality spirulina as there are too many in the market.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-2-2009 07:09 AM | Show all posts
amik habbatus sauda..

becos...dulu2...aku sakit anemia...makan bayam...daging...byk2..pun tak cukup..maseh sama gak effect...
becos...satu lagi...badan aku tak effective buat2 segala protein2 ni..

so aku amik habbatus sauda..
but pilih...yg high quality nyer...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 07:11 AM | Show all posts
Originally posted by neomorpheus at 15-2-2009 06:47 AM
Ada 46 jenis nutrients perlu yg diperlukan oleh badan kita setiap hari yg mana tidak boleh dihasilkan oleh badan kita. Dan pengambilan nutrients2 ini mestilah dlm nisbah yg sesuai dan saling berg ...


bukan ada spirulina tu tumbuh kat...air2....bertaik babi ka..i'm not saying all spirulina...tapi ada spirulina...tumbuh kat air bertaik babi..cam kat CI dulu..
pahtuh leh buatkan org...sakit hati...i think cancer hati ka...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 07:14 AM | Show all posts
but spirulina tu kes2 dulu la...
tapi skrang aku tak tau ...safe ke tak ...
bila news cam tu kluar..
aku tak pegang spirulina lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 08:40 AM | Show all posts
Originally posted by makcikmengamok at 15-2-2009 07:11 AM


bukan ada spirulina tu tumbuh kat...air2....bertaik babi ka..i'm not saying all spirulina...tapi ada spirulina...tumbuh kat air bertaik babi..cam kat CI dulu..
pahtuh leh buatkan org...sakit ...


Spirulina ni alga. Pastu ade org ternak sendiri. Kalau tak jaga mmg lah tercemar. Itu yg tak elok punye mcm kat Thailand tu smer. Benda yg bagus cemana sekalipun bile dah campur ngn kotor akan buat org sakit. Rasa kat Msia pun ada gak yg ternak spirulina sendiri tapi tak bagus sbb iklim malaysia tak berapa sesuai. Sbb tu kena pilih yg high quality punye. Ape2 pun mmg dah terbukti by research and clinical tests yg spirulina adalah makanan yg paling lengkap zatnya dlm dunia dan tak ada makanan lain yg mempunyai jumlah nutrients yg setinggi itu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 11:52 AM | Show all posts
Originally posted by neomorpheus at 15-2-2009 08:40 AM


Spirulina ni alga. Pastu ade org ternak sendiri. Kalau tak jaga mmg lah tercemar. Itu yg tak elok punye mcm kat Thailand tu smer. Benda yg bagus cemana sekalipun bile dah campur ngn kotor aka ...


habbatus sauda....dari segi amino acid..vitamins and minerals sama lengkap ngan spirulina....but lebey sikit dari spirulina.....dier ada natural anti-histamine sekali...anti-radang semua....anti-tumor..dpt pecahkan batu karang kat buah pinggang sekali...

but aku tak tau la...habbatus sauda ni...berapa kali kandongan zat besi dier...whether lebey dari spirulina ka or...dier kurang...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 12:37 PM | Show all posts
Originally posted by makcikmengamok at 15-2-2009 11:52 AM


habbatus sauda....dari segi amino acid..vitamins and minerals sama lengkap ngan spirulina....but lebey sikit dari spirulina.....dier ada natural anti-histamine sekali...anti-radang semua....a ...


Yup black seed is also good. Masa aku kecik2 dulu selalu minum and sapu minyak die. Beli kat arab saudi dulu. Both ada kelebihan masing2. Ade some pigments yg tak de dlm black seed and ade certain things yg tak ada dlm spirulina. Black seed ni pun kalo ikut hadith bleh ubat segala penyakit selain dr mati. Tapi kena cari yg betul2 kualiti lah sbb skrg ni dah jadi good business. Spirulina plak ade org kaji mengatakan sebahagian 'manna wassalwa' dlm Quran yg masa zaman nabi musa tu adalah spirulina kerana dijumpai di lokasi yg berdekatan. Wallahualam.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 06:03 PM | Show all posts
Originally posted by neomorpheus at 15-2-2009 12:37 PM


Yup black seed is also good. Masa aku kecik2 dulu selalu minum and sapu minyak die. Beli kat arab saudi dulu. Both ada kelebihan masing2. Ade some pigments yg tak de dlm black seed and ade ce ...


pigments...pigments tu kan utk like mewarnakan something...
so...apa kepentingan pigments tu? utk...darah ka?
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 08:31 AM | Show all posts

Balas #9 makcikmengamok\ catat

ko beli kat mana ?citer la....aku nak beli gak...hb aku cukup2 je....kalau nak derma darah pun tak boleh....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-2-2009 12:55 PM | Show all posts

Balas #9 makcikmengamok\ catat

makcik,

baby umur 8 bulan boleh ka makan mende ni?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 12:25 AM | Show all posts
utk Kaogi..

Masalah awak mmg biasa bg org2 asia...tp saya ada juga masalah yg sama dgn awak but lg teruk cikit...masalahnya ialah saya menghidapi talasemia (pembawa) dimana dua org anak saya pn dpt penyakit ni...penyakit talasemia ni lebih kurang sama dgn penyakit kurang zat besi cam anak awak, anemia dn lain2 tp talasemia x dpt diubati coz sel darah yg dihasilkan oleh kilang darah separuhnya bersiaz tidak normal dan dianggap cacat dimana sel darah merah kurang tp sel darah putih adalah normal (if sel darah merah x cacat tp kurang n darah putih bnyk mean kena penyakit lukemia)...manakala kurang zat besi cuma kekurangan saja bkn kecacatan maka awak perlu beri baby awak mkn daging merah (terutama daging lembu), sayur2 berdaun hijau..selain tu awak juga mesti beri dia mkn ubat yg doc beri terutama IRON (dlm bentuk cecair berwarna hitam) yg ni x leh suka2 beli kat pharmacy coz hnya doc yg rawat dia je yg bleh bg (sukatan ubat ni diberi mengikut brp kandungan zat besi yg kurang dlm bdn anak, berat anak, umur anak) lg satu saya nasihatkan setiap hari awak beri dia mkn vitamin C yg 50mg....vitamin C ni membantu penyerapan IRON yg anak awak mkn...if nanti bila dah 3 bln dia g check n darah dah ok awak just sambung je mkn vitamin C tu event dah tak mkn ubat lg bkn apa just nak tlg dia serap iron dari makanan pula...

Kaogi...awak jgn terperanjat pulak ya if after 3 mth awak g check darah anak n doc kata iron dia dah ok tp ada masalah lg HB kurang mean bby maybe talasemia..harap2 anak awak sihat but dont worry org talasemia x mcm org sakit HIV..kami suma normal...cuma kdg2 bila HB turun kami cpt rasa letih, mengantuk, sakit kepala n selalu x sihat cam demam...tp yg paling takut ialah orang talasemia x leh KAWIN dgn pasangan yg sama...ini kerana anak yg bakal lahir nanti mmg 100% menghidap penyakit ni..tp if salah sorang je ada skit ni x pe peratus utk anak dpt sakit 50-50...

Saya bkn nak takut2 awak...just nak share apa yg saya tau coz penyakit yg berkait dgn darah ni lebih kurang sama cuma yg bebrbeza2 ialah peringkat2nya saja...saya dulu pon x tau yg saya ada sakit ni...anak 1st saya masa bby selalu x sihat demam la, selsema la sampai umur dia 4 or 5 thn....anak 2nd pon sama selalu x sihat n sakit kepala bayangkan budak umur 2 thn dah pandai sakit kepala...kenapa saya kata dia sakit kepala coz bila dia kena dia akan berpeluh, muntah, tunjuk kepala dia sakit n dia nak tdo after bgn tdo dia ok...sampai satu hari dia demam sampai kena thn wad (demam panas 40C)...so doc amek darah utk cek...n doc tnya saya dia ada sakit jantung berlubang ke? saya kata x de sbb jantung dia bunyi kuat sgt...after few days saya dpt resault yg anak saya ada talesemia n bkn anemia or kurang iron...doc kata jantung dia yg bunyi kuat tu bkn jantung berlubang tp org yg sakit ni mmg cam tu bila kurang darah so jantung akan kuat bekerja utk pam darah tu supaya sampai ke otak (darah x samapi otak so dia sakit kepala).

Jd saya satu familiy dibuat screaning utk tau sapa pembawa...n resault 2 anak mmg confirm ada n pembawanya adalah saya, hubby normah HB dia 15...pakar kaunseling tnya saya masa peknet dulu ada kurang darah ke? saya kata peknent anak 1st x de, yg 2nd ada tp pertengahan peknent....doc bg explaination , doc kata jgn kita ingat kita kurang darah masa peknent tu adalah pembawa tp yg sebenarnya tidak tu dah menunjukkan yg kita ni ada penyakit talasemia tp disebabkan tidak di check so kita x tau le..

Doc bg cara2 nak plaining if saya nak peknent lg...n saya peknet jga tp peknent yg ni yg paling teruk sbb saya kekurangan darah yg yg amat teruk...berat badan saya masa peknet turun even dah mkn bnyk, cepat letih n x leh terlalu aktif, every mnth g check mmg HB saya x naik2 samapai saya kena mkn pil iron yg warna cekelat tu 6 biji sehari tp still x naik juga...nurse pon heran knp jd cam ni n saya bg tau jgk nurse yg saya ada talesemia so kes saya dirifer terus kpd doc n doc suggest saya mesti ditahan wad utk masuk i botol darah... n now saya dah dpt anak no 3 skrg umo 1thn 9bln...yg ni x de masalah kesihatan cam abang2 dia, tp last year bln 11 dia masuk wad sbb tonsiliatist n high fever...doc amek darah n ckp dia kurang IRON (sama kes cam anak awak) n supply ubt for 2 mth untill now dia sihat x de sakit2 lagi n disember amek darah lg utk buat test talasemia...n amazing yg 3rd (BBY GIRL) x de talasemia...syukur alhamdulilah

Panjang sgt saya cita ye...boring agaknya awak baca...tp ni lah yg sebenarnya yg saya nak kongsi dgn awak dan suma yg kat cini...coz if ada anak yg ada talasemia ni masa bby mmg susah nak jga asyik sakit je..so kpd sesiapa yg ada anak yg selalu x sihat like demam (every mth mesti kena) cadangan saya bawak la anak anda ke hospital utk ujian darah sbb mesti ada something wrong kan? kalau x tak kan anak kita every mnth asyik demam je..apa yg diberi tahu oleh doc if anak demam tu tandanya normal tp bila every mnth demam tu bkn normal lg,,,so test darah..sbb dari darah lah baru kita tau apa sebenarnya penyakit anak kita or kita n kita diberikan ubat berdasarkan apa penyakit kita yg sebenar mean ubat yg doc bg cuma kita je yg leh mkn n x leh kongsi2..

Lg satu nak bg tau utk test darah ni ada 2 kategori...1 utk tgk sakit kita, apa yg kurang cost murah je...n lg satu test utk talasemia test ni lain sikit dia ada beberapa peringkat n cost dia mmg mahal..so saya prefer pergi general hospital je event resault dia lambat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 12:20 PM GMT+8 , Processed in 0.087940 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list