CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 55300|Reply: 202

Suruhanjaya Pencegah Rahsuah (SPRM)

[Copy link]
Post time 29-12-2008 08:16 PM | Show all posts |Read mode
Kalau nak apply position dalam SPRM, do we still have to apply thru' SPA or we can directly apply?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2008 08:27 PM | Show all posts

Balas #1 bitaraX\ catat

tak sure la...rasanya still bawah SPA, masa dalam borang SPA tu ada jawatab pegawai pencegah rasuah...

lagipun SPRM masih baru, sebenarnya upgrade dari BPR jer, so semua aset2 dan staff2 BPR akan automatik dipindahkan ke SPRM...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 09:08 PM | Show all posts
SPA lagi
hampeh laaaaaaaaaaaa


regards
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 09:41 PM | Show all posts
klu suruhanjaya, slalunya dorang sendiri yg buat iklan dan interview sumer..

klu nak apply kena prepare la...

keje sampai lewat malam..pastu risky gak sbb kena ugut, ancam, dll

lagi2 yg pangkat pegawai..

aku dengar citer dorg pun takut

klu lelaki seswai ler kot..klu pmpuan, bek ambik yg pegawai tadbir ke...kewangan ke..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 09:28 AM | Show all posts

Reply #4 mawarputih2612's post

biler ehh agaknyer nak amek???
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 12:22 PM | Show all posts

Reply #5 teky's post

dorg start jadi suruhanjaya tu next year kan
so rasanya awal next year dh kuar iklan
bln march-may gitu dh start interview kot

slalunya bila dorg ambik sndiri gini, peluang lebih cerah sbb bukan mlalui spa
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-12-2008 12:56 PM | Show all posts
kalau pegawai guna sama mcm "N","W","F" dan sewaktu dgn nya maybe still guna spa...cuma yg. bertaraf pegawai siasatan maybe under sprm sendiri...yg. aku dengar kemungkinan skim2 mcm ni cuma bertaraf kontrak sahaja kecuali yg. memang under bpr dulu....tapi tak pasti lah betul ke tidak,lagipun spa pernah notis tetang kekosongan jawatan di bpr (tak silap bulan 9-10) yg. dianggarkan 500kekosongan..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 01:49 PM | Show all posts

Reply #6 mawarputih2612's post

ermm dari aper yg aku paham.....spa hanye tolong SPRM neh dari segi pengambilan pekerja jjerr....sebab last exam spa ader letak pegawai sisatan...tpi x khususkan tuk SPRM nyerr...sebab last info....ia ader ckp saper2 yg berminat leh isi spa....aku pon update spa aku..apply tuk pegawai siasatan...

hopefully awal tahun ader exam.....

dlm brite hari tuh...kabinet da lulus kan 3000 org pekerja tuk SPRm neh..intake beperingkat laaa....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-12-2008 01:51 PM | Show all posts

Reply #7 stone_kold's post

ermmm..itula kot....yg post tuk pegawai la kot....

aku harap2 dpt laaa.....tpi bukan tuk g serbu n tangkap org..but admin ker..tax kerr...audit kerr.......

heheheheh
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 03:34 PM | Show all posts
my friend ade keje kat sini...lawyer tuk SPRM...huhu..dah byk kali masuk tv

ade gak tnye dia tkde bodyguard ke..tkut nanti kena apa2...dia kata...stakat nih takde apa2 pun..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:55 PM | Show all posts

Reply #8 teky's post

gitu ke

ingatkan dh suruhanjaya ni dorg leh ambik pegawai sndiri dan tak perlu spa lagi dah

aku de jer kenal ketua bpr kt wilayah aku ni tp tak sempat lak nak tanya lebih2..

mcm2 citer aku dgr bpr ni..selalu bawak saksi sorok2 la...pernah kena ugut mafia la...
sronok dengar sbb dorg citer dgn ekspresi muka
yg aku slalu jumpa ni yg kump PnP jer.
yg gred sokongan maybe tak risky sgt kot
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 10:27 PM | Show all posts
wei korang
dlm berita harian arini (30/12) de surat dr pmbaca iaitu staf bpr
dia komplen tentang elaun ke pe under skim baru sprm nih
aku baca spintas lalu jer.hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2008 12:12 PM | Show all posts
setahu aku ade beberape agensi kerajaan buat pengambilan tak melalui SPA, kalau yang melalui SPA, memang harapan tipis...
I think next year ade pengambilan kot, so, anything, i will inform the rest, jangan risau...:-)
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2008 01:39 PM | Show all posts

Reply #13 bitaraX's post

ermmm tenkiu bitarax...update ehh.........
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2008 01:39 PM | Show all posts

Reply #12 mawarputih2612's post

ko bace la sampai abess...pastuh share kat sini..aku xbace paper...........
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2008 02:26 PM | Show all posts

Reply #15 teky's post

aku jugak ke

nahh :@

Skim gaji pegawai BPR tak menarik

RANG Undang-undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2008 diluluskan dan mula berkuat kuasa pada 1 Januari ini bagi menggantikan Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Pelbagai usaha dilakukan kerajaan terutama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk menjayakan penubuhan SPRM menggantikan Badan Pencegah rasuah (BPR) bagi memantap lagi undang-undang untuk menghapuskan rasuah dan penyelewengan dengan lebih berkesan.

Di samping itu satu skim gaji baru yang lebih baik dan menarik berbanding dengan kakitangan awam lain diumumkan Perdana Menteri untuk memberi semangat dan perangsang supaya pegawai SPRM dapat menjalankan tugas mereka dengan lebih dedikasi.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 24 Disember lalu, memberi taklimat khas kepada pegawai BPR mengenai Skim Gaji Baru (Khas) untuk pegawai BPR bertempat di Ibu Pejabat BPR di Putrajaya.

Pegawai BPR yang hadir sungguh terharu dengan kehadiran pegawai JPA dan mengharapkan skim gaji baru itu betul-betul akan memberi manfaat kepada mereka. Semua sedia maklum pegawai BPR sangat memerlukannya bukan kerana untuk kepentingan diri sendiri tetapi untuk kegunaan ketika menjalankan siasatan.

Pengalaman saya sendiri yang lama berkhidmat dengan BPR, ketika menjalankan siasatan, biasanya kami memerlukan wang untuk dibelanjakan atas tugas rasmi seperti membayar dan belanja rakan setugas atau bawahan atau saksi makan dan minum kerana membantu menjayakan tugas kita di luar pejabat terutama di luar waktu bertugas.

Amalan ini sebenarnya menjadi satu kemestian atau tradisi di BPR sejak sekian lama. Setiap pegawai penyiasat BPR memerlukan bantuan rakan untuk menjayakan kes mereka. Pegawai penyiasat BPR tidak boleh bersendirian menjalankan siasatan kerana setiap kes BPR, biasanya membabitkan ramai saksi.

Pengalaman saya yang berpuluh tahun berkhidmat, setiap satu kes BPR biasanya tidak kurang daripada 20 saksi, malah ada kalanya melebihi 100 saksi bergantung kepada kes. Bayangkan begitu ramai saksi yang perlu seorang pegawai penyiasat hadapi.

Bagaimana jika pegawai penyiasat ada 10 kes atau lebih dalam satu-satu masa. Wang belanja amat diperlukan untuk menjayakan kes. Ini sangat berlainan dengan kakitangan awam lain yang tidak perlu keluar belanja kecuali untuk diri sendiri bagi menjayakan tugas mereka kerana tugas mereka hanya di pejabat.

Berbalik kepada skim gaji baru tadi, selepas taklimat diberikan JPA, alangkah terperanjatnya kami, selepas dimaklumkan kami hanya diberikan satu kenaikan gaji tahunan saja, tanpa tambahan kepada elaun yang sedia ada.

Ini bermakna pegawai BPR yang berkelulusan diploma hanya memperoleh lebih kurang RM68 sementara berkelulusan Ijazah memperoleh RM98 saja mengikut skim baru. Ia di luar jangkaan kami, malah ada daripada pegawai BPR yang baru dinaikkan pangkat tetapi belum disahkan di dalam jawatan hanya memperoleh kenaikan RM12 saja.

Persoalan yang timbul ialah adakah peruntukan sebanyak itu dikatakan `skim gaji baru yang baik dan menarik
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2008 03:06 PM | Show all posts
kebiasaanya sekarang, pengambilan pegawai baru akan diiklankan di laman web bpr.gov.my....
so, sesapa nak apply keja sbg pegawai bpr (pegawai badan) kena alert ngan laman web ni..
kekosongan sebenarnya ialah 5000 orang dan skrg dah 3000 org mgkin..

semalam bila tgk berita, pm akan kaji balik gaji bagi pegawai BPR..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2008 04:54 PM | Show all posts

Reply #16 mawarputih2612's post

hahhaah...paham jugak aku citernyerr..rupenyer mmg sikit la kot gaji bpr nehh...

kalo pegawai siasatan mmg la kene blanje saksi seme tuh...

kalo yg keje kat opis xder la kene blanja smapai cam tuh sekali............


mekaseh mawarputih........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2009 03:18 PM | Show all posts
aku dah tengok laman web baru SPRM www.sprm.gov.my, memang tak ade pon ruang untuk ikhlan jawatan kosang.
Kalau dulu masih BPR lagi, ade jugak satu bahagian tuh ade ikhlan jawatan kosang.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 04:42 PM | Show all posts

Reply #19 bitaraX's post

kan kuor paper n brite SPA tulun amek staff tuk dorg..........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 05:46 AM GMT+8 , Processed in 0.065928 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list