CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mamapea

[Aduan] Pampasan kemalangan oleh PERKESO

  [Copy link]
Post time 6-9-2014 06:48 AM From the mobile phone | Show all posts
an2toncit posted on 6-9-2014 01:37 AM
eh dah turun ye rm78 sehari ?....8 tahun lepas saya mc 3 bulan sehari rm9x socso bayar

Tak sure pulak sebab gaji 2900 above mmg maksimum 78++/sehari. Kalo ada tukar kot saya tak tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2014 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
kuchenta_81 posted on 6-9-2014 12:35 AM
Boleh rujuk dengan HR company tempat bekerja. Atau SOCSO.

berkaitan MC boleh rujuk staffhandboo ...

Xder ke dlm ni yg keje perkeso ni..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 01:01 PM | Show all posts
cubby_qt posted on 6-9-2014 04:14 PM
Xder ke dlm ni yg keje perkeso ni..

Salam.

Berkenaan yg ni, setahu saya mmg majikan berhak mintak pun duit mc yang socso bagi kalau time kita mc tu, gaji kita dibayar majikan. tapi itu terpulang pada majikan jugak. macam saya, time mc..gaji jalan..duit mc socso pun saya dapat. majikan x mintak pun.
ada sesetengah majikan..bagi 2 alternatif..either mc still gaji jalan or mc xde gaji..tapi socso yang akan bayar anda. tu semua terpulang pada majikan.
sesetengah company, mc limit hanya maybe 2 bulan yang bergaji. selebihnya itu seumpama unpaid leave ler kalo mc. sbb tu socso still bayar kita tuk mc..tak kisah ler mc 2-3 bulan ke setahun ke..socso yang bayar pd kita ikut rate gaji.

itu ikut ape yang saya paham.   
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2014 04:52 PM | Show all posts
company tidak ada hak nak tahan gaji pekerja yg cuti sakit (boleh repot pada pejabat buruh)
kecuali kalo pekerja tersebut dah habis cuti sakit (sistem potong gaji)

akak dlu mc 24hari sebab operate tangan (carpel tunnel)
socso bayar mc akak.. gaji berbayar mcm biasa
selepas tu akak buat tuntutan ke 2 kecacatan kekal - dpt 39k

tak susah pun.. janji ada medical report

medical claim socso akan bayar ke akaun pekerja bukan majikan
dan majikan tak ada hak nak mintak dari pekerja medical claim nie (kena report ke socso atau pej buruh)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2014 10:31 PM | Show all posts
kintan posted on 7-10-2014 04:52 PM
company tidak ada hak nak tahan gaji pekerja yg cuti sakit (boleh repot pada pejabat buruh)
kecuali ...

Yess....majikan xder hak langsung nak mintak duit yang diberi oleh socso....sbb dlm term mmg dah tertulis mc brrbayar....aku ada pengalaman nj,,,
Klu di bagi majikan...mmglah depa akan amik dan lagi mereka suker....
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2014 03:25 PM | Show all posts
hemm sape2 yang tak dapat bayaran socso cuba check balik dengan majikan atau direct socso.
sebab itu hak kita sebagai pekerja, kan ada potongan setiap bulan dalam payslip.
majikan tak berhak amik duit yang socso bayar.

socso skang ni pantas buat kerja, takde hold lama-lama once documentation complete.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
As'salam,
Sorry sb        sy agk ketinggalan ckit & masih x beberapa faham psl socso ni. Let start from awal la kan. Kes yg jd pd sy, sy kne prolapse disk dr tengkuk ke pinggul smasa keje. Br pas buat injection. mc 2bln. Concern skg ni..
1) pas submit form socso (borang 21 & 10) kat HR pd 23sept14. Brape lme nk kne tggu utk dpt pmpasan Mc Hilang upaya sementara? Perlu tggu pegawai socso dtg interview dlu ke mcm mne??
2) Smpi skrg x dpt apa2 info atau surat dr socso pun?
3) Boleh ke pegi ke pejabat socso utk brtanya status claim socso sy? atau bertanya pd pihak HR sy dlu?
4) Kalo dapat MC akn dtg, kne bg socso terus ke? Bg yg ori atau photostat pun bleh? HR pun nk ori jugak kalo submit mc leave. mcm mne nk bg 2 mc ori pd 2 company. HR x membantu lgsg..
Minta kerjasama semua & terima kasih membantu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2015 02:57 PM | Show all posts
Afrie84 replied at 14-10-2014 08:15 PM
As'salam,
Sorry sb        sy agk ketinggalan ckit & masih x beberapa faham psl socso ni. Let start from aw ...

Selepas hantar borang:

1. Perkeso akan hantar surat reply - bagi tarikh untuk interview dengan pegawai
2. Pegawai akan present case pada pengurusan.
3. Selepas present case, tunggu dalam 2 minggu jika permohonan Hilang Upaya Sementara (tuntutan 1) diterima, perkeso akan hantar cek
4. Selepas dapat cek, jika ada hilang upaya kekal (tuntutan 2) submit borang2 yang diperlukan, tak silap IC, laporan perubatan (kena minta dengan hospital) dan borang interview jemaah doktor
5. Selepas submit tuntutan ke 2, perkeso akan hantar surat untuk temuduga jemaah doktor

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2015 04:19 PM | Show all posts
kuchenta_81 replied at 13-10-2014 03:25 PM
hemm sape2 yang tak dapat bayaran socso cuba check balik dengan majikan atau direct socso.
sebab i ...

.socso skang ni pantas buat kerja, takde hold lama-lama once documentation complete.



YG NI AKU SETUJU
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2015 04:20 PM | Show all posts
anggerix replied at 22-10-2015 02:57 PM
Selepas hantar borang:

1. Perkeso akan hantar surat reply - bagi tarikh untuk interview dengan  ...

SETUJU,...INI YANG AKU ALAMI DULU................
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2015 04:42 PM | Show all posts
tumpang bertanya. ada lagi tak jemaah jemaah kat sini yang boleh berikan jawapan. bagaimana socso akan buat pembayaran yea? die akan direct bank in? die akan pos cheque ke rumah? atau die akan call suruh kita dtg collect cheque yea?
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2015 05:43 PM | Show all posts
nizamXF replied at 28-10-2015 04:42 PM
tumpang bertanya. ada lagi tak jemaah jemaah kat sini yang boleh berikan jawapan. bagaimana socso ak ...

wokay....kalau ikut presedur depa camni...3 bulan Socso akan issue cheque...itu jah...cheque akan di pos kerumah anda..kene bank in la...
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2015 06:05 PM | Show all posts
medangmru replied at 28-10-2015 05:43 PM
wokay....kalau ikut presedur depa camni...3 bulan Socso akan issue cheque...itu jah...cheque akan  ...

terima kasih tuan / puan  
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 05:26 PM | Show all posts
@medangmru

sesapa..
boleh share pengalaman jumpa jemaah doktor. saya nak jumpa jemaah tu dalam 12/11 ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 08:17 AM | Show all posts

boleh....

ok saya masa tu ditemuramah oleh 3 org Dr..ikut kepakaran..sebab sy punya masalah ada kaitan dgn masalah ortopedik...so Dr ortopedik la yg temuramah saya..sorang berpangkat Datuk...so dlm 3 minit temuramah baru sesi pratikal..dr otopedik periksa peratusan kecederaa kekal kat bhgn terlibat...dan selepas kira2 10 minit...selesai..

peratusan tu booleh diketahui on the spot dan lepas tu balik....5 hari lps tu boleh check dengan PRKESO berapa kita dapat...dan...yessss..alhamdulillah kalau dapatnya lumayan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2015 04:12 PM | Show all posts
medangmru replied at 3-11-2015 08:17 AM
boleh....

ok saya masa tu ditemuramah oleh 3 org Dr..ikut kepakaran..sebab sy punya masalah ada ...

oh macam tu ye..

ada tips ke nak share..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2015 09:14 AM | Show all posts
anggerix replied at 9-11-2015 04:12 PM
oh macam tu ye..

ada tips ke nak share..hehehe

takder tips apa2....tp jgnlah tun juk ceria sangat masa depa check tu......seakan2 kita ni sihat bebeno...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 08:59 AM | Show all posts
medangmru replied at 3-11-2015 08:17 AM
boleh....

ok saya masa tu ditemuramah oleh 3 org Dr..ikut kepakaran..sebab sy punya masalah ada ...

Kena ada submit borang apa2 tak lepas dah dapat surat dari socso berapa % kita dapat?  
Socso akan bagi lump sum atau berkala?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:19 AM | Show all posts
amira_safia replied at 19-11-2015 08:59 AM
Kena ada submit borang apa2 tak lepas dah dapat surat dari socso berapa % kita dapat?  
Socso aka ...

bergantung pd pilihan kita...seingat aku mmg diberi lump sum atau berkala..kita kene pilih..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:30 AM | Show all posts
medangmru replied at 19-11-2015 09:19 AM
bergantung pd pilihan kita...seingat aku mmg diberi lump sum atau berkala..kita kene pilih..

kena isi borang apa2 tak?  dulu dapat berapa % tuan ....  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 07:36 PM GMT+8 , Processed in 0.315620 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list