CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mamapea

[Aduan] Pampasan kemalangan oleh PERKESO

  [Copy link]
Post time 1-7-2014 09:09 AM | Show all posts
yuki812 posted on 1-7-2014 08:58 AM
oooo..saya tak tau lah kes org lain camna. tapi kes saya, sbb penyakit khidmat. socso cakap kena t ...

saya ni mmg tak tau ape pun pasal prosedure socso. kalo tak dibagi tau yang penyakit saya ni boleh claim socso, hah..mmg saya tak tau. call socso pun tau2 je lah..diorg explain pun macam nak tak nak je.
cuma harap cheque tuk claim mc je lah skrg ni., sbb nak guna buat raya kan.
kalo cheque pampasan yang banyak tu, mesti lambat lagi dapat kan.

lagi satu..ada pampasan pertama..pampasan kedua ke.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2014 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 posted on 1-7-2014 09:09 AM
saya ni mmg tak tau ape pun pasal prosedure socso. kalo tak dibagi tau yang penyakit saya ni boleh ...

Kalo x silap pampasan pertama tu tuk claim mc..pampasan kedua tu utk kecacatan kekal..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah..arini bukak peti surat da dpt surat cinta dr socso utk cheuqe pampasan kedua...rase nye xsampai sebulan lepas jumpa jemaah doktor..

Alhamdulillah..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 05:31 PM | Show all posts
system_404 posted on 2-7-2014 06:40 PM
Alhamdulillah..arini bukak peti surat da dpt surat cinta dr socso utk cheuqe pampasan kedua...rase n ...

Alhamdulillah.....

kalau pampasan HUK < RM50K ... selalunya cepat dapat. Bila > RM50K, maka cek akan dikeluarkan oleh headquarter. Yang tuh selalunya lambat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2014 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Oww...ye a kot...patut a laju je dpt..hehe..

Papepon pade yg menganut agama islam, n da dpt pampasan socso tu jgn lupe bayar zakat...sebab pampasan ni pon termasuk dlm zakat pendapatan...2.5% je dr jumlah keseluruhan..bia rezeki yg Allah bg ni diberkati...
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2014 05:01 PM | Show all posts
system_404 posted on 8-7-2014 03:38 PM
Oww...ye a kot...patut a laju je dpt..hehe..

Papepon pade yg menganut agama islam, n da dpt pampa ...

InsyaAllah...
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2014 02:14 PM | Show all posts
Assalam,

Dpt surat HUK dr socso (keputusan Jemaah Doktor)
dlm surat tsebut kadar harian feadah HUK .6550
mcm mn sya nk tau jumlah keseluruhan claim yg saya dpt
ada fomular kira2 ke?
harap tuan/puan yg bijak sana dpt membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2014 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum..ble x sya nk btny? Btul ke klu ptah tulang bahu ketika pulg dri jerja x dpt pmpasan utk second claim?btulkah patah tulang bahu x dukira sbgai ilang upaya kekal?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Tumpang tanya.. jika kita claim socso ni.. utk claim mc... sepanjang kita mc.. gaji dibayar tak?? Adakah sebulan kita cuti.. sebulan tak dpt gaji??

Pastu.. adakah socso bayar jumlah gaji sepanjag mc tu jer... takde lebih?? Mohon pencerahan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2014 01:28 AM From the mobile phone | Show all posts
cubby_qt posted on 2-9-2014 10:48 PM
Tumpang tanya.. jika kita claim socso ni.. utk claim mc... sepanjang kita mc.. gaji dibayar tak?? Ad ...

Sya pnh mc akbt kmlngn slma 2 bulan dgn gji jalan..pda blan ptama setelh kmbli bkerja, sya telah mdpt pmpasan pertama dri socso yg msuk kdlm akaun.. ttpi duit itu plu diserah kpda mjikan sbgai gnti gaji yg dbyar ktika sya mc.. ini bmksud ktika dlm mc, gaji kta sbnrny dibyar oleh SOCSO..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2014 02:02 PM | Show all posts
heroherman posted on 4-9-2014 01:28 AM
Sya pnh mc akbt kmlngn slma 2 bulan dgn gji jalan..pda blan ptama setelh kmbli bkerja, sya telah m ...

err kenapa macam ni pulak?
sebab suami saya accident, balik dari kerja. kereta langgar.

mc selama 2 bulan. patah 2 jari, masuk besi.
socso dapat dalam masa 3 minggu selepas keluar hospital.
saya sendiri yang apply medical report dari hospital, dapat dalam seminggu.
then compile semua dokumen yang socso minta (medical report, mc, lakaran peta kemalangan, daily attendance)
hantar kepada HR company.

dalam masa 3 minggu dari tarikh dihantar ke socso, dapat surat dan cheque
socso bayar RM78/sehari, yang ni memang maksimum ikut jadual gaji walau gaji 3k,5k atau above.
bawah 2k dikira lain.

then untuk salinan medical report yang minta kat hospital tu kena bayar rm60 pun boleh claim kat socso.

MC 2 bulan gaji seperti biasa, memang bergaji penuh.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2014 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kuchenta_81 posted on 4-9-2014 02:02 PM
err kenapa macam ni pulak?
sebab suami saya accident, balik dari kerja. kereta langgar.


HR tpt kawan qt keje tu.. mmg kata mcm yg @heroherman citer...  
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2014 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
heroherman posted on 4-9-2014 01:28 AM
Sya pnh mc akbt kmlngn slma 2 bulan dgn gji jalan..pda blan ptama setelh kmbli bkerja, sya telah m ...

Tq atas penerangan.. x dapat lebih ker pampasan?? Apa masalah hingga 2 bln mc tu??
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2014 04:31 PM | Show all posts
cubby_qt posted on 4-9-2014 09:55 PM
HR tpt kawan qt keje tu.. mmg kata mcm yg @heroherman citer...

ooh pelik pulak saya kalo kes mcm ni
sebab bila kita MC, gaji tetap berjalan seperti biasa melainkan MC dah habis.

boleh check staffhandbook untuk lebih details.
kesian kalo terkena mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2014 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
kuchenta_81 posted on 5-9-2014 04:31 PM
ooh pelik pulak saya kalo kes mcm ni
sebab bila kita MC, gaji tetap berjalan seperti biasa melain ...

Alasan sbb cuti 4 hari berturut2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2014 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
cubby_qt posted on 5-9-2014 09:41 PM
Alasan sbb cuti 4 hari berturut2..

Tapi mc tu kan doktor yg bagi. Mmg valid. Suami saya mc pertama lps keluar hospital dapat 6 minggu. Then pergi checkup dpt lagi 2 minggu. Tambahan mc dapat untuk buat fisio sebab bukak besi. Semua mc ni mmg dibayar rm78x60 hari. Cek dibyr 2 kali ikut mc.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2014 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
kuchenta_81 posted on 5-9-2014 10:27 PM
Tapi mc tu kan doktor yg bagi. Mmg valid. Suami saya mc pertama lps keluar hospital dapat 6 minggu ...

Ooo.. yer ker.. nak rujuk mana yer.. semua hak kita ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2014 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
cubby_qt posted on 5-9-2014 10:36 PM
Ooo.. yer ker.. nak rujuk mana yer.. semua hak kita ni

Boleh rujuk dengan HR company tempat bekerja. Atau SOCSO.

berkaitan MC boleh rujuk staffhandbook. Dlm letter offer pun ada. MC dan hospitalization berbeza. Tapi dua ni memang akan dapat gaji penuh.

Boleh tahu ni company apa ye?
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2014 01:37 AM | Show all posts
kuchenta_81 posted on 4-9-2014 02:02 PM
err kenapa macam ni pulak?
sebab suami saya accident, balik dari kerja. kereta langgar.

eh dah turun ye rm78 sehari ?....8 tahun lepas saya mc 3 bulan sehari rm9x socso bayar
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2014 01:40 AM | Show all posts
heroherman posted on 4-9-2014 01:28 AM
Sya pnh mc akbt kmlngn slma 2 bulan dgn gji jalan..pda blan ptama setelh kmbli bkerja, sya telah m ...

peliknya......co ko yg mintak ke ?....socso bayar untuk pekerja bukan co.....gaji jalan and pampasan socso pon patut dapat....ko patut report kat socso ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 07:33 PM GMT+8 , Processed in 0.100167 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list