CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mamapea

[Aduan] Pampasan kemalangan oleh PERKESO

  [Copy link]
Post time 24-6-2008 04:09 PM | Show all posts

Reply #1 mamapea's post

encik despatch ni kalao excident masa menghantar surat, majikan wajib laporkan kepada Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.

Kalau x lapor majikan leh didenda tidak lebih RM10 ribu atau penjara tidak lebih setahun atau kedua- dua nya
- Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2008 04:13 PM | Show all posts
tahukah anda?

ada beberapa claim yang tak berkaitan dengan pekerjaan tapi boleh juga dibuat tuntutan?

yang pernah dibuat orang:
tuntutan rawatan dialisis
meninggal dunia ketika tidur

sekadar info
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 07:52 PM | Show all posts
Macam mana nak kira (calculation) berapa ringgit yang kita dapat daripada peratus yang diberikan oleh jemaah doktor? Boleh tolong bagi formula dia tak.. secara kasar pun tak aper? thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 06:37 PM | Show all posts
nak tanya,, saya xciden pada 23.12.10(hari khamis),,klinik 1 bgi mc 1hari pada hari jumaat,,sabtu ahad dah cuti,,hari isnin kaki plak bengkak kesan xciden pastu klinik 1 bagi mc hari isnin tu,,,hari selasa saya kerja tapi kaki masih bengkak,,boss saya suruh pergi klinik ke2,,kemudian saya pegi klinik ke2 pada hari rabu(dapat 1 mc lagi) dan doktor suruh kes saya merujuk kehospital,,doktor cakap kena buat xray,kemungkinan kaki saya patah,,apabila selesai xray dihospital,,doktor yg merawat saya mengesahkan yang kaki saya ada patah dan retak,,saya dapat mc 17hari dari pihak hospital,,,,

soalan saya:adakah perkeso akan terima mc saya yang berselang2?,,

sekian terima kasih,,
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2011 11:46 AM | Show all posts
nak tanya,, saya xciden pada 23.12.10(hari khamis),,klinik 1 bgi mc 1hari pada hari jumaat,,sabtu ah ...
toncik Post at 4-1-2011 18:37



    meh auntie kongsi pengalaman auntie la kan...tapi harap maaf,panjang sket la kot entry ni..hikhik
tahun 2008,bulan oktober,auntie jatuh bukit time keje...ala2 terpeleot je asalnya,tapi terhentak atas batu...after 3 days jatuh,baru g klinik(leh tak perasan kaki bengkak)

pastu,g klinik,doc kata tisu bengkak n slah urat je...so dia kasik 1 hari MC..tu hari jumaat...sabtu&ahad restday auntie... ahad tak baik gak...auntie g klinik lagi...dapat lagi MC 2 hari...auntie balik umah family auntie(sbb auntie keje di tempat org)..pastu tak surut2 gak..auntie g MC 3 hari lagi sampai jumaat,sabtu ahad restday...

pastu,time tu plak ada 2 cuti umum tak silap auntie,besday sultan n deepavali...maka utk time public holiday tu auntie tak amek MC la...then,after 2 weeks tak surut2 bengkak,gi spital,xray2,tengok2 kaki auntie retak time tu gak auntie nanges...sebab b4 ni,auntie g klinik,SEMUA GP tu refused nak buat xray, nak maki kata bodoh,doctor! auntie menanggung sakit 2minggu! sebab yg retak tu kat tumit...semua berat badan tertumpu kat situ


ok...pakai simen...bukak simen...rehab segala bagai,mau dekat 4bulan la gak! nama je retak,tapi makan masa 4 bulan lebih gak tau lagipon,ada org yg auntie jumpa kat spital cakap,patah lagi senang dari retak...patah atlis masuk besi ke apa...retak ni nak kena tunggu dia pulih sendiri


neway,after 4bulan lebih dok berehat,auntie pon masuk keje...ikotkan doc,tak kasik lagi...tapi auntie berkeras...auntie pon masuk keje la...masuk je keje 1 hari ke 2 hari,auntie punya kaki bengkak sampai takleh nak jalan,maka auntie MC merehatkan kaki lagi 3 hari  ikotkan doc yg auntie jumpa ni,dia soh balik umah semula,berehat la 1-2 minggu lagi...tapi auntie amek 3 hari je la sbb sabtu ahad tu mmg dah restday.


so,bila claim,dia kira je KESEMUAnya.mmg la ada la bunyi2 dari HR,tanya napa tak amek je mc skali yg time rest day tu,auntie jawab je,'dah tu,nanti kalo exceed MC provided per year pada auntie, kang kena potong gaji lak kan?'
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2011 11:57 AM | Show all posts
utk MC sahaja,auntie dapat almost 6k-7k kot time tu....tapi dia bayar berperingkat2 since surat mc auntie bersiri2  surat dari klinik je 4,surat dari spital dalam 4 gak kot..sebab spital dia kasik mc by 2minggu-2minggu

pastu,lepas 1 or 2 month lepas dapat full payment dari MC2 tu,auntie pon apply utk cacat kekal...org2 la yg soh auntie apply,mana tau dapat...auntie pon apply...

jumpa panel dia semua bagai tu,dia declare auntie cacat kekal 2% disebabkan umur auntie time tu 26tahun,maka even 2%,auntie dapat rm10k+++

utk tuntutan cacat kekal,tak silap auntie faktor yg diambil kira: 1)bahagian yg cacat kekal, 2)gaji 3)umur  

sebab tu,auntie dapat dalam 10k even 2%, walhal ada rakan sekerja auntie dia dapat 20k utk 7% cacat kekalnya... bahagian sama,kita sama2 masalah kaki,tapi ada perbezaan umur n gaji

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2011 11:59 AM | Show all posts
kalo cacat kekal auntie 7%,makcik kayo  tapi apalah makna kan,maka auntie bersyukur la hanya 2% je cacat kekal tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2011 10:29 PM | Show all posts
meh auntie kongsi pengalaman auntie la kan...tapi harap maaf,panjang sket la kot entry ni. ...
auntie_girl Post at 12-1-2011 11:46



    auntie saya punya HR takder masalah,,tapi yang merisaukan saya ialah adakah perkeso akan terima mc saya yang berselang contohnya: hari jumaat saya mc,sabtu/ahad dah cuti,hari isnin mc lagi,,hari selasa keja,,hari rabu terus mc sampai hari ni..masalahnya hari selasa dah miss..(kesilapan ni mungkin doktor yang merawat saya diklinik 1 bajet kaki saya tak patah,,ngok betul doktor ni:@ ,pihak hospital pon marah kenapa doktor klinik 1 tak merujuk kes saya ke pihak hospital..sekian auntie terima kasih.....errrr CAM MANA DENGAN PERKESO BOLEH CLAIM TAK?..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 12:59 AM | Show all posts
auntie saya punya HR takder masalah,,tapi yang merisaukan saya ialah adakah perkeso akan t ...
toncik Post at 12-1-2011 22:29



    kan ahkak udah sebutkan diatas,KESEMUA mc ahkak diterima   walaupon berlobang2,sebab yg berlobang tu adalah cuti yg gaji jalan jugak(restday n public)
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 03:11 AM | Show all posts
kan ahkak udah sebutkan diatas,KESEMUA mc ahkak diterima   walaupon berlobang2,sebab yg ...
auntie_girl Post at 13-1-2011 00:59



  ok auntie satel....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 07:57 AM | Show all posts
Reply 30# toncik


    nak nando's plz
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2011 02:59 PM | Show all posts
Reply 31# auntie_girl


    papehal report dl kat socso.hehehehe.....
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2011 06:48 PM | Show all posts
Salam Semua,

nak bertanya tempoh sesuatu claim kat PERKESO ni nak buat panduan...

MC claims : berapa bulan agak2?
Kecederaan Kekal : berapa lama agak2 dari tarikh claims?? 6-7 bulan ke?

Thanks in advance pada sapa2 yang sudi berkongsi ye....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 01:30 PM | Show all posts
aku pun tengah tunggu nak buat appointment dgn panel doktor socso.. claim utk penyakit khidmat
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 04:03 PM | Show all posts
auntie_girl posted on 12-1-2011 11:57 AM
utk MC sahaja,auntie dapat almost 6k-7k kot time tu....tapi dia bayar berperingkat2 since surat mc a ...

maksudnya umur lagi muda atau tua yg dapat lebih banyak???
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 02:24 AM | Show all posts
medangmru posted on 5-12-2012 04:03 PM
maksudnya umur lagi muda atau tua yg dapat lebih banyak???

Med,

Lagi muda lagi banyak...

Plus depending pada your basic salary la kan...

Sebab apa lagi muda lagi banyak?

Sebab:lagi lama ko nak nanggung kecacatan tu...

Let's say dia kira umur max dalam calculation 60 tahun, org yg umur 25, ada lagi 35 tahun nak nanggung kecacatan tu,berbanding org yg 40 tahun,yg ada 20 tahun nak ke umur 60.

Gitu la penerangan yg diterima.


Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 08:30 PM | Show all posts
auntie_girl posted on 6-12-2012 02:24 AM
Med,

Lagi muda lagi banyak...

Oooooo......TQ......jelas...jelas...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 10:10 AM | Show all posts
medangmru posted on 6-12-2012 08:30 PM
Oooooo......TQ......jelas...jelas...

ko kenapa? eksiden ke?

eh,ko bukan momod dah?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 10:21 AM | Show all posts
auntie_girl posted on 10-12-2012 10:10 AM
ko kenapa? eksiden ke?

eh,ko bukan momod dah?

A'aaah...tawun lepas eksiden....minggu deoan akan pergi jumpa panel doktor kat Hosp. Serdang...

udah 3 bulan resign jadik MOMOD ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 10:31 AM | Show all posts
medangmru posted on 10-12-2012 10:21 AM
A'aaah...tawun lepas eksiden....minggu deoan akan pergi jumpa panel doktor kat Hosp. Serdang...

...

time eksiden tu patah kaki ke?

anyway,if ko tak puas hati ngan % kecacatan kekal ko terima tu,ko leh mohon buat rayuan...so nanti dia akan buat 2nd evaluation.

then let's say la after 2tahun, anggota ko tu still sakit2,ko leh request untuk dia buat penilaian semula..

macam aku dulu,aku tak buat dah.haha... mmg la kadang2 tu ada la rasa sengal2,tapi bearable lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 05:30 PM GMT+8 , Processed in 0.089475 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list