CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mamapea

[Aduan] Pampasan kemalangan oleh PERKESO

  [Copy link]
Post time 4-3-2017 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Tiada_Nama at 4-3-2017 03:42 PM

Macam mana bezakan pampasan socso dengan gaji yang kita dapat untuk mc? Sebab saya baru sahaja operasi paha kaki kanan patah ( operasi masuk besi dalam tulang ) bulan 12 tahun lepas.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Shazrul18 at 8-3-2017 10:50 PM

Assalamualaikum. Nak tanya, MC sy hantar ke perkeso 9 bulan. Sy dapat claim Mc RM10k. Umur sy 22. Untuk second claim, kalau dapat 14% dalam berapa ya sy dapat? Ada sesiapa yang tahu n sudi jawab tak?  
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 01:59 PM | Show all posts
Tiada_Nama replied at 4-3-2017 03:34 PM
Macam mana bezakan pampasan socso dengan gaji yang kita dapat untuk mc? Sebab saya baru sahaja opera ...

pampasan socso yang mana kamu nak claim
1) hilang upaya sementara
2) hilang upaya kekal?
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 01:59 PM | Show all posts
Shazrul18 replied at 8-3-2017 10:43 PM
Assalamualaikum. Nak tanya, MC sy hantar ke perkeso 9 bulan. Sy dapat claim Mc RM10k. Umur sy 22. Un ...

14% daripada gaji sehari dan darab dengan bilangan mc
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Dpt jgk aku cari tered ni

Aku br pas eksiden 2 minggu lps. Eksiden motor dgn motor waktu lunch time. Patah kaki kanan dkt tulang betis dan 2 jari kaki. Br je lepas operate msk besi dkt betis dan juga jari. Dkt jari tu sementara tp dkt betis tu kekal. Skrg aku tgh mc doktor bg 2 minggu mc dulu. Utk recover minimum 3bln doktor ckp. Soalan aku:

1) utk claim mc ni, aku kene tunggu abeh mc ke cane? Aku kene claim sendiri atau hr claim utk aku?
2) utk patah betis ni agak2 brp eh pampasan?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2017 03:22 PM | Show all posts
netto_ replied at 26-7-2017 01:16 AM
Dpt jgk aku cari tered ni

Aku br pas eksiden 2 minggu lps. Eksiden motor dgn motor waktu lun ...

sebenarnya semua urusan socso dan claim ni sepatutnya company yang akan uruskan.. diorang akan report kat socso dan socso akan bayar claim u. tapi kalau company u jenis ignorant macam company i dulu... u boleh je terus report kat socso yang u accident. sediakan report polis, peta lakaran jalan u dari office ke rumah dan tandakan kawasan accident, rekod kedatangan.

depends kepada kecederaan dan doktor panel. dulu i dapat 0.01% x gaji sehari SAHAJA padahal tulang tibia dan mc 9 bulan. tak sampai rm10k pun dapat masa tu... padahal kesannya sampai sekarang

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 28-7-2017 03:22 PM
sebenarnya semua urusan socso dan claim ni sepatutnya company yang akan uruskan.. diorang akan rep ...

Aiyo lamenye ko mc   aku br 2 minggu ni pon da pening kepala. Ko patah kaki tulang betis jgk ke? Alaa kalau less than 10k rase mcm sikit sgt pulak. Aku patah tulang betis, dgn 2 jari kaki. Apekehal cket sgt, susah kot aku nk bwk motor lps ni. Ade harapan aku kene buat claim socso ni sendiri sb hr aku tu lembab. Tp nk tanye la, kalau patah ni mmg lame smpai 9bln ke br leh recover? Mase cuti 9bln tu ko ade gaji ke atau unpaid?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
netto_ replied at 29-7-2017 01:47 AM
Aiyo lamenye ko mc   aku br 2 minggu ni pon da pening kepala. Ko patah kaki tulang betis jgk ...

Tulang betis tu bukan tulang ketil ke (tibia).. memang lama lah sebab tu tulang paling besar. Aku effect lutut.. now nak lari lompat menari memang dah tak boleh... husband aku kata 6 tahun baru fully recovered

Aku mc 9 bulan tu.. 5 bulan terakhir tu unpaid leave. Lepas habis je mc aku terus resign. Tapi socso bayar gaji aku untuk 9 bulan mc tu lah.. lepas habis semua mc tu, aku apply claim ke 2 pulak untuk cacat kekal ke apa nama... kena refer komen si miniyami ataih tu. Tu aku dapat 0.01% je... ciput giler.. tapi total aku dapat untuk semua claimed dalam 30k gaklah...

Kau ada kena operate tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Matiklahhhh awat banyak sangat reply ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 29-7-2017 07:40 AM
Tulang betis tu bukan tulang ketil ke (tibia).. memang lama lah sebab tu tulang paling besar. Aku  ...

Eksaited btul ni smpai reply byk2
Aah yg patah tu tulang tibia. Aku br operate ari tu msk besi dkt tibia tu dgn jari kaki. Lamenye lahai mc. Aku ingat 3 bln je. Ade harapan jgk aku ni kene unpaid nti ni. Mc ni bleh claim dgn socso lps da sihat ke cane? Apesal patah kaki sikit sgt pampasannye? Patah kot kaki nk bwk motor susah da pasni. Ko dulu lps brp bulan dpt berjalan kaki ko tu?
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 12:06 AM | Show all posts
netto_ replied at 29-7-2017 09:26 PM
Eksaited btul ni smpai reply byk2
Aah yg patah tu tulang tibia. Aku br operate ari tu msk be ...

eksited nak menjawab soalan kau la ni

kau refer hospital mana? aku dulu fully gomen sebab takut kena operate. kaki aku patah retak je so tak perlu operate masuk besi segala... simen sahaja. tapi ye lah sebab itu tulang terbesar dalam anggota badan, harus lah lama.. mimpi lah nak baik 3 bulan je, sila murung yeeee

aku dulu masa patah kaki tu anak aku baruuu 1 tahun 6 bulan, so lepas 5-6 bulan gitu aku dah jalan sendiri tanpa tongkat tapi kaki bersimen lah dari bawah lutut sampai buku lali. itu 3rd time aku tukar simen... 1st simen dulu dari paha sampai ke jari. aku terpaksa sebab anak aku kecik sangat masa tu... lepas 9 bulan, simen buka habis... kaki jadi lembik macam mashmellow, kurus pula tu. tapi 2 hari je aku bertongkat... lepas tu aku dah steady jalan tanpa tongkat cuma dah macam capek la... sementara je pun...

kau punya patah tu, patah macam mana? patah retak? patah keliling tulang? patah sampai kena tarik atau patah seribu?
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 12:12 AM | Show all posts
netto_ replied at 29-7-2017 09:26 PM
Eksaited btul ni smpai reply byk2
Aah yg patah tu tulang tibia. Aku br operate ari tu msk be ...

nanti... lepas sebulan camtu, kau dah boleh pergi socso dan hantar form hilang upaya sementara. hilang upaya sementara ni dia kira bayar gaji kau la.. ikut company, ada company dia takkan inform kau dibayar gaji sepanjang mc (atau separuh mc) so socso akan bayar kau dari sebulan sampai habis mc kau... sama macam aku lah, company aku tak inform kat socso yang diorang bayar gaji aku 4 bulan awal tu.. so aku dapat claimed socso untuk 9 bulan mc. sebab aku apply tu lepas 4-5 bulan aku accident (company aku menggong haram J) so dia bayar aku chq lump sum untuk separuh mc awal aku tu... dapat berbelas ribu lah.. masyukkkk mak time tuuu siap beli ipon6 uols then lepas tu dia bayar chq untuk 2nd batch lepas aku almost habis mc ke acaner aku pun lupa tapi aku dapat 2x chq...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 30-7-2017 12:06 AM
eksited nak menjawab soalan kau la ni

kau refer hospital mana? aku dulu fully gomen sebab ta ...

Aku mase eksiden tu msk hospital gomen. Lps abeh simen sume diorg suh blk pastu dtg blk lps sbln. Sakit otak aku kejap taim tu. Kaki patah kot deme suruh blk plak aku kuar spital gomen pastu msk colombia, insuran cover la. Kaki aku ni tulang tibia tu patah dan beralih cket. So doktor colombia ni operate msk besi utk cantumkan dan support tulang tu. Lps operate aku rase better cket, xde sakit sgt mase sblm operate. Sblm operate menitik air mate aku woi bleh dgr tulang tu krukkrak, beralih la kot kalau aku gerak2. Mungkin x sbb ko xmsk besi so pampasan tu kurg cket? Mungkin tu jgk diorg kire.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 30-7-2017 12:12 AM
nanti... lepas sebulan camtu, kau dah boleh pergi socso dan hantar form hilang upaya sementara. hi ...

Wahwah separuh mc da berbelas ribu ni siap plak ko sambar ipon 6, xpdn kaki patah
Maknenye claim socso ni sume ko buat sendiri la eh, bkn company kau buatkan. Proses tu cpt ke lmbt? Tp lame jgk company ko baya ko tu, 4bln. Company aku ni 2 bln je kot. Apesal lps 9bln ko resign company tu? Sbb da kaye ke? aku ni pon ade rase nk resign jgk ni sbb hr mcm haram.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 09:45 AM | Show all posts
netto_ replied at 30-7-2017 08:53 AM
Wahwah separuh mc da berbelas ribu ni siap plak ko sambar ipon 6, xpdn kaki patah ...

habis dah dapat chq berbelas ribu... takkan tenung je? kebetulan pula ip6 baru launch.. aku sambar lah siap-siap

tak lama pun... dalam 2 minggu dapat chq. aah aku settlekan sendiri... bertongkat aku panjat bangunan opis aku siap bawa anak kecik aku lagi time tu k. lahanat punya company! mulanya aku árahkan' HR buat thru phone je, tapi lembs sampai aku email kat kementerian sumber manusia baruuu HR nak layan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 09:49 AM | Show all posts
netto_ replied at 30-7-2017 08:42 AM
Aku mase eksiden tu msk hospital gomen. Lps abeh simen sume diorg suh blk pastu dtg blk lps sbln.  ...

kalau patah biasa memang balik je... aku pun lepas xray, memang nampak retak keliling... dia simen then balik. lepas tu seminggu kemudian datang, tukar simen fiber pulak. then 2 minggu lepas tu check up.. masa check up tu dia tanya sakit ke tak.. kalau sakit teruk, dia akan buat check detail. aku dulu sakit sebulan je... pastu terus dah tak sakit.

bos aku tanya kenapa tak pergi private.. sedangkan aku mc pakai mc hospital gomen pun banyak bunyi, kalau mc private aku rasa laaagiiiii memekak. stress aku masa tu. aku hold resign sebab nak claim socso je...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 31-7-2017 09:49 AM
kalau patah biasa memang balik je... aku pun lepas xray, memang nampak retak keliling... dia simen ...

Bestnya dpt duit belas ribu. Aku rase lg lame mc lg byk la dpt duit kan. Nampaknye mmg kene buat sendiri la claim ni kalau nk cpt. Hr aku bleh tahan lembab jgk. Ade harapan jgk aku kene cari keje lain ni. Nti aku update dkt sini brp aku dpt claim socso nti. Skrg tgh mc la duk termenung je kt umah sambil berforum
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 09:55 AM | Show all posts
netto_ replied at 31-7-2017 07:32 PM
Bestnya dpt duit belas ribu. Aku rase lg lame mc lg byk la dpt duit kan. Nampaknye mmg kene buat s ...

lama kot kau... tak sure lah. kot masuk besi, dia cepat sikit ke baik.. kau kena banyak-banyak makan sayur. kalau minum susu, lebih baik minum freshmilk. kurangkan makan makanan yang banyak gula. insyaAllah cepat baik.. dulu aku ada buat blog tapi aku delete dah blog tu. banyak aku cerita pasal patah kaki... selain tu aku rajin gak google2 experience orang lain...
nah aku tolong copy paste link bagi kau baca tips:
1) http://www.illyariffin.com/2016/ ... an-cara-sembuh.html
2) http://meeatravuel.blogspot.my/2 ... tulang-fraktur.html
3) http://minus-ska.blogspot.my/201 ... ki-tanpa-simen.html  -->blog ni aku rekemen kau baca



kau cuba call HR kau dulu, inform kat diorang pasal socso kau. tengok macam mana diorang nak settlekan. aku dulu, 3 bulan lepas tu baru aku start follow up dengan HR aku tapi sebab berbulan-bulan tak gerak... aku terpaksa lah gerak sendiri...

masa aku patah kaki tu aku mengalami depression sampai badan aku tinggal tulang je dan gastrik teruk. dah lah masa tu aku duduk rumah yang bocor sana sini.. dan masa tu lah husband aku baru start belajar-belajar buat kerja rumah. anak aku dah lah kecik lagi... kalau ingat balik, Allah memang tak mau repeat lagi dah. nasib baik arwah fil banyak tolong.. tiap-tiap minggu dia datang bawa anak aku keluar, bila aku dah baik sikit dia bawa aku jalan-jalan... lepas aku baik, dia pula sakit kanser.... aku pula ulang-alik tiap hari jenguk dia... uwaaaa sedihnya aku!

apa-apa kau piyem aku ye... ramai sangat orang seru aku kat thread borak ajak bergosip. kalau nak join gosip... mohle.. isi masa kau yang lapang sangat tu

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2017 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 3-8-2017 09:55 AM
lama kot kau... tak sure lah. kot masuk besi, dia cepat sikit ke baik.. kau kena banyak-banyak mak ...

Doktor aku ckp minimum 3 bln nak semboh. Tq weh bg blog2 ni, aku bace da. Mmg lame la kalau patah ni, aku redho je la ni. Kalau ilang keje nti cari la keje lain. Aku xtau la aku depress ke stress tp skg mlm2 aku xleh tdo ok. Kul 3pg br dpt tdo pastu opkos la bgn lmbt aku. Itu je la keje idup aku ni skg. Ko lepak tered gosip mane skg? Ade ke gosip yg best skg? Kalau psl apipah tu bosan aku
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalam tuan puan,
Nak tanye sikit ye, sy keje dari isnin sampai jumaat kat damansara, duduk di cheras. Lepas habis kerja jumaat tu sy terus balik kg kat bahau n9. Hari sabtu esok tu tetiba dapat panggilan dari majikan untuk masuk OT pula. Sy pun ok je terus balik KL lah dan akhirnya sy kemalangan di highway lekas. Patah tangan dan rahang. Sekarang pun masih mc lagi da dekat 3 bulan. So adakah sy masih layak dapat tuntutan socso tu sedangkan perjalanan pergi kerja masa tu bukan laluan harian sy setiap kali pergi kerja. Sy dah pun memohon tuntutan kepada perkeso dan mendapat sokongan penuh dari majikan. Harap boleh jawab ye hehe.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 04:25 AM GMT+8 , Processed in 0.090678 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list