CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: lbslbs

Satu bukti Cina & India Rakyat 2nd Class

 Close [Copy link]
Post time 14-7-2009 02:23 AM | Show all posts
mahu macam - macam tapi Bahasa Malaysia pun cakap tak betul lagi..habis apa macam ,kawan? ada sesetengah tu cakap Bahasa Malaysia pun tak boleh / tak reti..bukan racist tapi hakikat.. dah kasi duduk suda la..duduk diam2 la..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2009 10:31 AM | Show all posts
41# furadust

setuju sgt!
bg mreka2 yg nak sgt status bumiputera tu, p la blajar bhasa melayu btul2 dlu..
ni ckp melayu pun tunggang langgang lg ada hati nak keistimewaan sama rata ngn org melayu?!
ckp melayu pun pelat cina & tamil lg..
tutup smua SJKC & SJKT..bubarkan MCA, MIC & parti yg berasakan perkauman..
pendek kata, jd mcm Indonesia la..org cina & india dh jd indon..
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2009 12:28 AM | Show all posts
senang cerita, nak pinda artikel 153 (hak istimewa bumi)...non-bumi kena accept pinda artikel 152 (hak belajar dan guna bahasa selain bahasa kebangsaan)

kalau sungguh mau jadi rakyat Malaysia yg dapat hak sama rata, kena mula dengan pendidikan satu aliran...silibus yg sama, bahasa yg sama.

hak org mau minta...hak sendirik tau tanak lepaskan...apa kess
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2009 01:39 PM | Show all posts
apa yg kurang dierorg bising..apa lebih diam jerkkk.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2009 08:16 AM | Show all posts
sepatutnya Cina dan kelling ni adalah dalam golongan takde klas langsung
sbb negara ini ialah tanah melayu bukan tanah cina atau tanah kelling. make sense tak? 1# lbslbs
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2009 02:52 PM | Show all posts
ini semua pasal jus soli lah ni... semua yang terlibat samada menerima atau menolak dah tak ada yang sakit kita... jus soli oh jus soli....
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2009 05:11 PM | Show all posts
Cina kalau nak jadi 1st Class kena la balik ke negara China, India pun kalau nak Jadi 1st Class kena la balik ke Negara India ?, penduduk India dan China lari ke negara lain sebab mendapat layan di negara sendiri..?, bila tiba di Malaysia diberi layanan baik ,siap beri Hak mengundi lagi pun nak pertikai lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2009 02:41 AM | Show all posts
3# Zaidina

sepatutnyalah

rakyat Msia yg bukan bumi

tidak di beri Class lansung

( tidak ada class)
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2009 02:42 AM | Show all posts
47# hana82

apa kata kita tembaka je mereka ni
buat kacau je
muka tebal dah tumpang nak itu ini.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2009 02:55 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 05:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by kaikaibaby at 25-12-2009 18:08
sula kaya dari olang melayu lagi mau tamak kah?
HaMpEH KoBau Post at 17-12-2008 14:13
sesetengah melayu yg sudah kaya nak kekalkan privilege lagi, tamak sangat tau...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 05:58 PM | Show all posts
Malaysia is not 'the land of freedom' like United States ....


me myself is not a 'Malayu totok'  ......

I am a fair skin Malay who is 60% look like Chinese while 40% look like Pakistani. I am ...
WonBin Post at 7-2-2009 23:39
oh... malay=muslim... does islam teaches this??
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 05:59 PM | Show all posts
Post Last Edit by kaikaibaby at 25-12-2009 18:10
no need to say lar..1st class 2nd class or watever...
kenyataannya:-
1.melayu tu pioneer
2.the other imigrant

maka :-
1.Hak2 Istimewa tu tercatat dlm Perlembagaan (sesuailar dgn ke pioneer anny ...
nasha2c Post at 18-2-2009 22:56
zionisme...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 06:05 PM | Show all posts
Melayu berasal dari mana pun tak pasti, yg pasti pula tak mengaku..

Sini malaysia...bukan tanah melayu...tak puas hati? gunting u punya ic lah......

bila orang lain membuka dan memajukan neg ...
flydragon Post at 4-3-2009 16:06
tapi mereka tak sedar...

the problem dekat malaysia ni ialah chavaunisme.. cina melayu india.. sama sahaja. It is better kalau berlakunya asimilasi india n cina terhadap budaya melayu seperti yang berlaku di india n kelantan. ...
dCrook Post at 29-3-2009 12:44
cina kelantan mmg harus jadi contoh... mereka faham bahasa cina & amalkan budaya cina mcam cina negeri lain, cume bleh kecek klatae...

sekarang ekonomi sudah lesek, lagi pun Malaysia sudah loss kepada banyak negara jiran tentang iinvestment dari luar. hanya orang yang tak ada otak akan mementingkan hal racist dan tak peduli kan masa  ...
penanggu Post at 16-4-2009 13:41
setuju!!

setuju sgt!
bg mreka2 yg nak sgt status bumiputera tu, p la blajar bhasa melayu btul2 dlu..
ni ckp melayu pun tunggang langgang lg ada hati nak keistimewaan sama rata ngn org melay ...
fuel_i Post at 15-7-2009 10:31
siapa nak taraf bumiputra?? bagi saya, baiklah privilege smua dihapuskan & saya tak dapat apa2 privilege yg lain...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 06:08 PM | Show all posts
senang cerita, nak pinda artikel 153 (hak istimewa bumi)...non-bumi kena accept pinda artikel 152 (hak belajar dan guna bahasa selain bahasa kebangsaan)

kalau sungguh mau jadi rakyat Malaysia yg da ...
julliot123 Post at 10-8-2009 00:28
adakah belajar lagi 1 bahasa bawa mudarat?? sekolah 1 aliran saya sokong, tapi melarang org belajar bahasa lain saya tak sokong... belajar lagi banyak bahasa lagi bagus utk masa depan...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 06:12 PM | Show all posts
saya rasa, saling assimilate mcam mana??
1.org cina biasakan diri makan ngan tangan & duduk bersila etc
2.org melayu blajar guna chopstick

mcam tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2009 10:19 AM | Show all posts
This thing is bullshit. To Malays who think that Chinese and Indians are "penumpang", sad to say that we're definitely not. Chinese in other countries are simply immigrants, but Chinese Malaysian are not only immigrants but also main contributors! Do you think that Malaysian will be what it is today without the Chinese? And Indian?? Please, do not say that the Malay "natives" are good enough to let us stay and preserve our culture/heritage, because we get what we deserve to.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 11:26 PM | Show all posts
This thing is bullshit. To Malays who think that Chinese and Indians are "penumpang", sad to say that we're definitely not. Chinese in other countries are simply immigrants, but Chinese Malaysian are not only immigrants but also main contributors!
SuperGlue Post at 26-12-2009 10:19

Main contributors of what ? Welfare recipients ?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 07:05 PM | Show all posts
Main contributors of what ? Welfare recipients ?
BotakChinPeng Post at 31-12-2009 23:26
welfare receipient for what area?? 80% of tax payer is chinese...

saya ngaku rumah org tua & anak yatim kebanyakan org cina...
tapi, ada banyak welfare bidang lain yg cina tak dapat tpi melayu yg ada hubungan ngan ahli politik sapu smua...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2010 10:54 PM | Show all posts
err...macamana plak melayu yang jadi 3rd. class kat singapore?
melayu yg jadi 2nd class kat thailand?
muslim yg jadik 2nd class kat India,China dan negara2 lain?
tiada siapakah nak 'membela' mereka?
kalo bangsa asing di Malaysia ni dianggap sbg 2nd class, ramai gak antara mereka yg kaya,berbanding minoriti melayu di thai dan Singapore.. lagipon, mereka2 ini bukan dipaksa datang ke tanah Melayu oleh Inggris, mereka sendiri yang rela datang ke sini untuk mengubah nasib mereka yg kurang baik ditanah tumpah asal mereka zaman kekacauan dahulu walhal disini dah ada leader/Malay Power/ketuanan Melayu nya...so, apa nak dikecohkan?? moyang aku sendiri pelarian Cina Islam dari Tanah Besar..huhuhuhuhu..x dak plak aku rasa 2nd class sebab aku BUMIPUTRA.......hahahahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:37 AM GMT+8 , Processed in 0.085212 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list