CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: lbslbs

Satu bukti Cina & India Rakyat 2nd Class

 Close [Copy link]
Post time 18-2-2009 03:03 AM | Show all posts
whatever u wanna define yourself, melayu ke cina ke, DOES NOT MATTER TO US.

panggil la diri ko bangsa kambing ke, melayu ke, superman ke, ko ingat ako kisah?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 10:35 PM | Show all posts
jangan nak putar belit la bro...sekadar ambil maklumat kat Wiki x pyh lar
Originally posted by 13Friday at 1-9-2008 12:52 PM
alexia epp  wrote:

I knew that Hang Tuah was Chinese way back in 1987 when a Johor Malay (old school type) told me.  As he surmised Hang Tuah meant Hang the Elder (in Hokkien) and if his brot ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 10:56 PM | Show all posts
no need to say lar..1st class 2nd class or watever...
kenyataannya:-
1.melayu tu pioneer
2.the other imigrant

maka :-
1.Hak2 Istimewa tu tercatat dlm Perlembagaan (sesuailar dgn ke pioneer annya tu) dan x perlu lah nak di sanggah or wat
2.Sosial kontrak dgn imigrant dicapai dan hak2 mereka dipelihara dan smuanya termaktub dlm perlembagaan.

masalah sekarang ni ialah:
1.Melayu yg mmg sikapnya suka bertoleransi lbh suka berdiam diri bila hak2 mereka yg sepatutnya tak perlu disentuh2 lagi..mula disentuh/dibicarakan/disanggah..mula rasa sikap toleransi mrk diekploitasi...dan mula bangkit..
2.imigrant2 ni yg diberi peluang dpt kerakyatan..mula lebih2 (for sure) pertikaikan why they x sama mcm apa yg melayu perolehi/diberi..

rumusannya :-
1.org melayu (warganegara taraf bumiputera) dah mula bangkit dari kesabaran yg dipendam
2. imigrant (warganegara bukan bumiputera) dah mula lupa taraf mereka dr awal lg mmg dah berbeza..camne la nak claim jadi sama..adumak ai...

pendapat aku je:-
1.klu lar aku dpt jadi rakyat china..maybe skang aku dah jadi best bdminton player (atas layanan first class kerajaan china) atau jadi best pengutip bulutangkis (atas sebab2 aku ni resident jer)..aku rasa jadi best pengutip bulutangkis pun blm tentu tp...aku sedar..aku ni resident jer..x pyh lar nak bedemo tuntut hak sama cam Lin Dan plak..di gelak dek org China jer...haiyyyyaaa
Originally posted by HaMpEH KoBau at 17-12-2008 02:13 PM




agree....forget their roots and now very kurang ajar minta macam macam.....
sula kaya dari olang melayu lagi mau tamak kah?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 11:05 PM | Show all posts
situasi ni bkn sbb diskriminasi..ia lbh kpd minat dan kecenderungan...
ada gak org melayu yg pandah rendah keje gomen dr segi emolumen..
gajinya tu yg wat org pandang rendah..tu dulu..
skang ni..bila kerajaan dah mula iktiraf gov servant dr segi peningkatan imbuhan (tak byk mana pun klu banding dgn private sektor)..mula dah meroyan x tentu psl...claim gomen diskriminate dr segi ambil staff..bagi aku..aku senyum jer..senyum sinis
Originally posted by lbslbs at 11-3-2008 12:53 AM
Ramai menafikan kaum bukan Melayu adalah rakyat darjat dua di Malaysia... Ramai mengkritick kaum bukan Melayu tak mau jadi kakitangan kerajaan...

Malaysia adil? wakakakakaka. Faham faham la.
...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 11:07 PM | Show all posts
jd cam jepon kang...asik piyed jer ...haidh..haidh..
Originally posted by limau at 10-9-2008 11:36 AM
nk jadi cam jepon lah...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:06 PM | Show all posts
Originally posted by Zaidina at 25-3-2008 09:40 PM
It is already fated...this is Tanah Melayu....so other than that are second class...immigrants
But...the malays are so kind hearted to let immigrants live happily and properously here till they  ...


Melayu berasal dari mana pun tak pasti, yg pasti pula tak mengaku..

Sini malaysia...bukan tanah melayu...tak puas hati? gunting u punya ic lah......

bila orang lain membuka dan memajukan negara baru kata ini tanah melayu...

tiada orang cina, saya rasa u orang makan ubilah......

[ Last edited by  flydragon at 4-3-2009 04:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2009 04:11 PM | Show all posts
Originally posted by mumiaberisi at 18-12-2008 05:56 PM
orang cina berada merata2 di seluruh dunia. kan best kalau hantar diorang balik ke negara asal macam Israel


lagi best u makan rumput saja....
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 08:07 PM | Show all posts
Memang padanlah mereka jadi warga kelas kedua.
Primitif, miskin, mundur. Hanya menyusahkan Malaysia. Membebankan tuan melayu saja.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2009 12:41 PM | Show all posts

Reply #7 13Friday's post

problem with malaysia is that we too focus on the civilization of malacca when kedah and kelantan  should claim that glory.. the existed a thousand years b4 malacca was found..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2009 12:44 PM | Show all posts
the problem dekat malaysia ni ialah chavaunisme.. cina melayu india.. sama sahaja. It is better kalau berlakunya asimilasi india n cina terhadap budaya melayu seperti yang berlaku di india n kelantan. Seriusly, aku respek cina-cina kelantan..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 10:50 AM | Show all posts
owhhhhhhhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 10:54 AM | Show all posts
owhhhhhhhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 10:04 PM | Show all posts
Belajar Rakyat di U.S.A oooo... belbagai kaum hari ini boleh tinggal bersama dengan gembira. Tak ada diskriminasi lagi... kenapa melayu hari ini masih belum boleh generous buat kepada kaum lain.. benar benar tak faham..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2009 01:21 PM | Show all posts
Originally posted by 25fairfield at 9-4-2009 22:04
Belajar Rakyat di U.S.A oooo... belbagai kaum hari ini boleh tinggal bersama dengan gembira. Tak ada diskriminasi lagi... kenapa melayu hari ini masih belum boleh generous buat kepada kaum lain.. ...


Iyela tu US x racist, berapa RATUS tahun baru rakyat US boleh terima negro jadi presiden diorg? Berapa RATUS tahun? Jgn samakan dgn Mesia yg br 50+ tahun, Mesia masih ada banyakkkkk masa lagi utk sampai ke tahap tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2009 11:33 PM | Show all posts
jgn jadi melayu perasan kalau malas dan bodoh.... tp jadi melayu hebat dan rajin buat kerja...

mengamuk tak tentu pasal tp mmg hakikat tertipu oleh dunia politikus..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2009 01:41 PM | Show all posts
sekarang ekonomi sudah lesek, lagi pun Malaysia sudah loss kepada banyak negara jiran tentang iinvestment dari luar. hanya orang yang tak ada otak akan mementingkan hal racist dan tak peduli kan masa depan kami yang semakin susah. Pemimpin UMNO selalu mengankat hal racist cuma untuk memastikan dia tak hiliang sokongan daripada kaum Melayu yang berjumlah lebih drpd 50% penduduk negara ini. Sokongan orang Melayu yang solid, yang  membolehkan pemimpin-pemimpin tu berlangcong ke Disney Land dgn keluarganya beberapa kali dgn menggunakan duit rakyat, ttanpa disoal atau disentuh oleh MACC.

Bangsa-bangsa lain juga bayar cukai yang sama kepada goverment , tetapi government hanya gunakan duit semua tu untuk kepentingan satu kaum saja. Sampai beberapa tahun lalu, u ada dengar kaum lain buatkan issue ni besar ke ? Tak adalah, kaum lain cuma mahu peace sahaja, yang selepas Encik Ahmad yang disayangi tu buat statement yang mengejut tu, baru lah BN kena langgar kak 308.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 04:06 PM | Show all posts
memetik kata kata Prof Khoo Kay Kim; jika semua tidak kira pemimpin atau rakyat jelata menghalusi prinsip perlembagaan negara, isu second class citizen seharusnya tidak timbul.

perlembagaan telah menjamin keistimewaan bumiputera termasuk orang asli. keistimewaan ini pula tidak menjejaskan peluang kaum kaum lain untuk mencari kekayaan di bumi Malaysia.

yang menjadikan isu ini kelam kelibut adalah politikus yang sibuk mengejar kedudukan diri dan kroni tanpa memikirkan kepentingan rakyat. rakyat pula yang menelan bulat-bulat seterusnya memberontak tanpa melihat akr umbi perlembagaan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2009 07:50 PM | Show all posts
Originally posted by BotakChinPeng at 5-3-2009 20:07
Memang padanlah mereka jadi warga kelas kedua.
Primitif, miskin, mundur. Hanya menyusahkan Malaysia. Membebankan tuan melayu saja.

Orang yg mempunyai tamadun 5000 tahun, awak kata mrk primitif, miskin........
bagaimana dgn orang yg mempunyai tamadun yg pendek?

orang yg meragut, merogol, merompak, membunuh, merempitlah yg menyusahkan malaysia.

Tuan Melayu? jangan cakap kuat sangat, malulah kalau nenek moyang awak dtg dr indon!
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2009 02:30 AM | Show all posts
memetik kata kata Prof Khoo Kay Kim; jika semua tidak kira pemimpin atau rakyat jelata menghalusi prinsip perlembagaan negara, isu second class citizen seharusnya tidak timbul.

perlembagaan telah m ...
ketam_batu_jr Post at 21-4-2009 16:06


i'm always agree with Prof Khoo Kay Kim's opinion/statement.....

Perlembagaan Malaysia semamangnya dah menjaga hak semua rakyat...
so 1st class and 2nd class citizen shouldn't be big issue...
unless if u r obssesed to certain politicial party or pernah jadi mangsa keadaan

peace, 1Malaysia...hehehe (^_^)v
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2009 12:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by BotakChinPeng at 4-7-2009 12:35
Orang yg mempunyai tamadun 5000 tahun, awak kata mrk primitif, miskin........
bagaimana dgn orang yg mempunyai tamadun yg pendek?

orang yg meragut, merogol, merompak, membunuh, merempitlah yg me ...
flydragon Post at 25-4-2009 19:50

Bukan itu saja yang bangsa anda lakukan. Mereka juga menjadi tonto, penculik dan samseng pemeras ugut wang perlindungan
hingga ramai peniaga bangsa engko merengek rengek di luar balai polis mintak simpati. Ada juga yang terdesak diganggu along hingga berpura-pura diculik untuk mendapatkan wang tebusan dari ibubapa sendiri.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:36 AM GMT+8 , Processed in 0.076156 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list