CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: blackwise

Kisah Masjid Kristal Terengganu

[Copy link]
Post time 26-2-2008 11:52 AM | Show all posts

Reply #20 kirawang's post

Yang tulis pun bukan orang Trengganu...alahai!!

Kalau aku melawat Langkawi dan aku orang Melaka, mana aku tau loghat Kedah!!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2008 11:54 AM | Show all posts
Kalo kau pergi Kuantan..ko tegur orang sana...mesti ko ingat loghat depa tu terutama kat kg kg adalah loghat pahang..padahal depa cakap Ganu..malah kecek kelate pun ado.

masa dia pergi tu..ada perkampungan hadari..tentu le orang orang kelate..takpun orang orang besut sendiri turun.mungkin ore besuk la tu dio juppo..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:56 AM | Show all posts
Originally posted by jees at 26-2-2008 11:52 AM
Yang tulis pun bukan orang Trengganu...alahai!!

Kalau aku melawat Langkawi dan aku orang Melaka, mana aku tau loghat Kedah!!!



kau tak tahu laghat kedah?

kesian kat kau sebagai orang malaysia..tak pernah jumpa orang kedah ke?
tak pe, kau tengiok lah cerita dalam TV...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:56 AM | Show all posts
Cuba korang fikirkan dah lah nak bina mesjid nie musti jutaan ringgit punya lepas tu untuk maintain this masjid aku sure musti jutaan ringgit gak... dan aku tengah fikir duit nak maintain tu cari kat mana ye.. tak kan lepas nie nak masuk masjid kena bayaq pulak kat susahhh.. Tapi kalau pakai duit zakat lagilah tak wajar lagi elok duit untuk maintain this masjid guna untuk bantu rakyat susahkan..

Aku rasa itulah alasan kenapa BN cakap mustahir harge minyak boleh turun coz duit tu gie kat tempat - tempat cam nie...:@
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:03 PM | Show all posts
nak buat sembahyang jumaat mendernyer. ahli qariah pong tadak. mana ada penduduk kat pulau tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:05 PM | Show all posts
kita membina masjid utk apa?

1) berjemaah didalamnya
2) mengeratkan silaturrahim
3) mengadakan aktiviti-aktiviti keagaaman spt ceramah agama, tadarus Al-Quran, majlis Qurban etc
3) lain2 yg berkenaan.


Tetapi masjid kristal ini sungguh sgt istimewa...kerana selain atas tujuan diatas, ada penambahan bagi fungsi masjid yakni

...... tarikan pelancong.


ape nak jadi? bina masjid sbg tarikan pelancongan. fikir-fikirkanlah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:06 PM | Show all posts
Originally posted by mrdone at 26-2-2008 12:03 PM
nak buat sembahyang jumaat mendernyer. ahli qariah pong tadak. mana ada penduduk kat pulau tu.


hantu2 amnoo je kot dok sane......utk digunakan pd 8mac dpn....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:06 PM | Show all posts
kalau betullahh..mmg menbazir je...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2008 12:08 PM | Show all posts
Bagi aku, better gov buat masjid untuk majukan pulau tu untuk pelancongan, instead of bina taman taman yang tidak mendatangkan faedah atau shopping complex 5 star yang mana ianya tidak mampu dimiliki oleh non malay....dan lg menambah lagi tempat port remaja bersosiol..At least kedatangan pelancong, boleh memeriahkan bandar KT especilly di pasar Payang yang mana penjual adalah rata rata penduduk tempatan

Kalu mereka tak buat masjid ni, pihak umno tu bukan nak  distribute duit tu pada rakyat. bagi wang ehsan pon mereka pilih bulu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:11 PM | Show all posts
dah lama tak balik terengganu darul iman, kampung aku kat kampung padang air, dekat ngan batu 6 tu... tapi, mmg menbazir sungguh bina masjid serba canggih lagi mewah tu.. kita nak menambah ibadat,pahala, bukan nak bermegah megah... alangkah baiknya jika wang sebanyak tu dapat dihulurkan pada fakir miskin yg selalu ditunjuk kat tv....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:12 PM | Show all posts
Originally posted by meow_tompok at 26-2-2008 12:05 PM
kita membina masjid utk apa?

1) berjemaah didalamnya
2) mengeratkan silaturrahim
3) mengadakan aktiviti-aktiviti keagaaman spt ceramah agama, tadarus Al-Quran, majlis Qurban etc
3) lain2 y ...



kenapa tak boleh nak buat?

nak bereramah apa salahnya,.tapi ceramah pas tak tahu boleh atau tidak..

Blue mosque di Turki, pelancong datang, siap yang islam sembahyang, berdioa,

yang tak nak sembahyang tu, masalah individu..
Lagipun, kat Trg bukan masalah sampai masjid tak cukup...

[ Last edited by  kirawang at 26-2-2008 12:16 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:14 PM | Show all posts
ade org bgtau aku, dia pegi semayang kat masjid kristal...tapi takde tempat khas utk angkat air semayang...dia guna sinki ajer...

maknanya tak betulla citer tu??
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:15 PM | Show all posts
Originally posted by iklilshaza at 26-2-2008 12:11 PM
dah lama tak balik terengganu darul iman, kampung aku kat kampung padang air, dekat ngan batu 6 tu... tapi, mmg menbazir sungguh bina masjid serba canggih lagi mewah tu.. kita nak menambah ibadat ...



case mambazir sama jugak dengan case KLCC...masa dibina dulu...ditentang oleh habis habisan pleh masyarakat..

tapi sekarang, jadi tempat kebanggaan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:18 PM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 26-2-2008 12:15 PM



case mambazir sama jugak dengan case KLCC...masa dibina dulu...ditentang oleh habis habisan pleh masyarakat..

tapi sekarang, jadi tempat kebanggaan..


aku x pernah berbangga dgnnye...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:18 PM | Show all posts
now, baru la tahu cerita masjid kristal nih.
tq for sharing.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:19 PM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 26-2-2008 12:15 PM



case mambazir sama jugak dengan case KLCC...masa dibina dulu...ditentang oleh habis habisan pleh masyarakat..

tapi sekarang, jadi tempat kebanggaan..


segelintir bangga kot.segelintir tak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2008 12:20 PM | Show all posts
aku lagi bangga kalau kerajaan aku penyanyang...education free,medication murah..dan keperluan asas cukup di segenap penjuru negeri tanpa ada yg tercicir.

*nanti ada malaun cakap aku mentaliti subsidi pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:23 PM | Show all posts
KLCC tu apalah yg nak dibanggakan. Setakat bangga masuk list bangunan berkembar antara yg tertinggi jer la....lepas tu cantik tu jer....yg menguasai KLCC bukan org kita pun...org kita pi melepak kat tasik tu...tengok wayang....dan yg rosak akhlak (org UMNO) pi tunjuk2 bodi memasing itu jer.....apakah ini lambang kemajuan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:24 PM | Show all posts
Originally posted by DEWAPERANG at 26-2-2008 12:20 PM
aku lagi bangga kalau kerajaan aku penyanyang...education free,medication murah..dan keperluan asas cukup di segenap penjuru negeri tanpa ada yg tercicir.

*nanti ada malaun cakap aku mentaliti ...


setuju...
tp aku xde la mengharap education free...kalau dapat interest free pun aku dah cukup bersyukur...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:25 PM | Show all posts
Di negara maju....bangunan ala ala ratu tu semua bukan lambang kemajuan.

Lambang kemajuan adalah...kos sara hidup yg rendah....dan pendapatan perkapita yg tinggi. Bukan setakat bangunan meletop2...tp rakyat melarat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 05:18 PM GMT+8 , Processed in 0.187184 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list