CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: blackwise

Kisah Masjid Kristal Terengganu

[Copy link]
Post time 26-2-2008 12:35 PM | Show all posts
Personally aku rasa baik Masjid Kristal mahupun perkampungan Hadhari,,,kedua2 nya membazir. Masih ramai rakyat disini yang hidup dalam kemiskinan.  Ramai anak2 yang tak ke sekolah sebab tak mampu bayar tambang bas.  Negeri ini dianugerah dengan pelbagai keindahan alam yang boleh  dimajukan untuk   menarik pelancong, there no need for additional extravanganza like the masjid kristal and monsoon cup.
Yang kat atas sana patut letak priority kewangan in order.  Tak caya...yb sekalian pergi la jalan kat kampung2 tgk2, lihat2 dgn mata sendiri ...dengar2 rintihan rakyat marhaen  yang tak lama lagi akan  menentukan nasib kerusi YB sekalian...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2008 12:42 PM | Show all posts

Reply #33 kirawang's post

KLCC jadi kebanggaan... ok lah jugak, kena dgn tempat dan fungsi nya
tapi masjid boleh jugak jadi kebanggaan.... tapi lari sikit lah dari fungsi sebenarnya....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:57 PM | Show all posts
Masjid ni projek sapa nie?  Kerajaan negeri ka kerajaan Pusat?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 03:18 PM | Show all posts
org ganu skang ramai dah panggil masjud kistal ni masjid jin....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 03:33 PM | Show all posts
i penah gak dgr story ni...org kata masjid kristal xde org yg semayang kat situ sbb org kg malas nak ke sana
  mmg mbazirkan
sediakan la bot free nak kesana...may b masa depan org akan semayang kat situ
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 03:49 PM | Show all posts
Originally posted by PlutoNium at 26-2-2008 03:18 PM
org ganu skang ramai dah panggil masjud kistal ni masjid jin....


yer ke?
agak2 jemaah jin cukup tak 40 ekor(? ) utk mencukupkan syarat sah sembahyang jumaat???

just curious....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 03:56 PM | Show all posts
tanda-tanda aher zaman..masjid hanya sbgi hiasannn...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 03:58 PM | Show all posts
Kg aku kat Cabang Tiga...lama x blk...tapi dgr citer dr Mok Sedara Pulau Wan Man mmg x de penduduk...di buat hanya utk tarikan pelancong....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2008 04:01 PM | Show all posts

Reply #46 peachRose's post

untuk makluman semua...jin masjid kistal ni dah masuk PAS...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 04:19 PM | Show all posts
kalu dah jd tarikan pelancong...maka ramaila org2 waimah non-muslim pun dtg melawat....maka akan ada org2 yg berpakaian tak senonoh...dan akan ada jugak kapel2 yg dtg....kalu dah kapel tu mesti nk pegang2 tgn...gosok2...raba2....sentuh2...

ape nak jadi daaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 10:50 PM | Show all posts
dalam QURAN disebut,masjid QUBA itu  didirikan atas dasar taqwa.fikir-fikirkan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 10:56 PM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 26-2-2008 11:22 AM

yang pasti orang terengganu, tak bercakap loghat sebegitu..



adakah org kelate menyamor jadi org trg?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:18 PM | Show all posts
kalau org besut lorat dia sama mcm org kelate
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:57 PM | Show all posts
Aku pergi sana masa perkampungan hadhari time thn baru cina....dapatlah semayang kat situ..air-cond dia kat lantai wooo..
masa pergi naik bus free tuh, masa balik naik bot...bersesak-sesaklah kami rakyat marhaein nih....dari luar kemain design,tapi dlm tu ruang sembahyang dia kecik jerk...
yg tak bestnyer,bila aku datang, kat ruang penambang depan tu kemain bising ngan musik yg ntah apa-apa.....kat kawasan masjid eloklah ngaji atau perdengarkan apa yang patut...
Aku rasa pembinaan tpt ni lebih kepada menunjuk-nunjuk aja...terengganu tanpa tpt ni pun memang dah tarikan pelancong pun...samala cam monson cup?..ntah utk sapa sukan tu, dan ntah benefit apa yg rakyat ganu dapat..lebih kepada untungkan kantung sebelah pihak jer..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 05:41 PM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 26-2-2008 12:12 PM



kenapa tak boleh nak buat?

nak bereramah apa salahnya,.tapi ceramah pas tak tahu boleh atau tidak..

Blue mosque di Turki, pelancong datang, siap yang islam sembahyang, berdioa,

...


jika ia dibina atas dasar spt yg disebutkan sbg fungsi sebuah masjid, tak timbul la persoalan2 dan feedback yg forumer semua sebutkan di sini.

dgn jelas masjid sbg tarikan pelancong. masjid tempat org beribadat la. bukan tempat melancong.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 05:48 PM | Show all posts
aku teringin nak melancong kat masjid kristal ni.....tp jauh na terengganu....x larat....bila la rombongan UMNO che kiah kat sini nak buat rombongan sana...leh la aku join   tu pun tujuan masjid tu kan...utk rombongan2 che kiah jer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2008 05:54 PM | Show all posts
masjid kristal ni...cantik...tak hengat...tapi sedih laa..kalau ia sekadar hiasan.....macam tak de fungsi je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2008 05:28 PM | Show all posts
masih ado yg ngok,
tak pernah sapa terengganu tapi nak bercakap pasal terengganu,
loghat org ganu tu terbahagi kepada 2,
klu sebelah kt ker besut nuh,
ramai yg bertutur sprti loghat kelate,
klu kt kebwah nun, baru la ado ng denngung2 kat blakang tu....
per ler ke bodohnya.
yg aku nak mintak,
mana orang ganu,
betul ker citer tu...
buat aper masjid klu tak da komuniti yg akan memakmurkan masjid tu.
adakah masjid tu dibina utk umat islam beribadat atau utk perlancongan??? :@
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 06:02 PM | Show all posts
masjid nie ke yg dibuat dek patrick badawi tu.... dia nyer projek kan....
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 07:36 PM | Show all posts
nantikan semua budak kelas aku gi rombongan tuk geoteknik site.. kami nak tengok masjid kristal!!!!!

aku nak nengok betil ker aper yg korg ckpkan tuh sumer..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 01:05 PM GMT+8 , Processed in 0.081617 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list