CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 12953|Reply: 192

Kisah Masjid Kristal Terengganu

[Copy link]
Post time 26-2-2008 11:11 AM | Show all posts |Read mode
Nak cite pengalaman saya skit..Saya berkesempatan pergi ke Masjid Kristal ni pada tahun baru cina baru2 ni...Kebetulan masa tu tengah ada perkampungan hadhari so saya berpeluang naik bot dari Seberang Takir free.(kalau tidak kena bayar tambang RM5.00 sorang)..Lebih kurang 30 minit sampailah kat Pulau Wan Man ni...tergamam dengan keindahan dan kecantikan masjid ni..dengan kubah kristal berwarna hijau memang menarik...Tapi hairan gak yang ada di pulau ni cuma masjid sahaja..tak ada perkampungan...Nak datang ke pulau ni gak kena menaiki bot dengan tambang yang boleh dikatakan mahal...Ada jalan darat tapi jauh dan mengambil masa yang lama untuk sampai...Saya juga berkesempatan masuk ke dalam masjid dan bersolat...Masjidnya taklah besar sangat...tempat solat org pompuan pun boleh memuatkan lebih kurang 80 - 100 orang...Lampu ceilingnya tersangatlah besar dan cantik...dengan kemudahan tandas dan tempat wuduk yang canggih...Mula2 rasa kagum tetapi lepas tu saya terfikir berapalah agaknya kos buat masjid ni...mesti ratus juta..lepas tu terfikir la saya plak, siapa yang nak dtg sembahyang kat masjid ni...? dahla kena naik bot bayar tambang rm 5...sehari ada 5 waktu x rm 5 = rm 25.00...eemmm banyak tu...Sayang sungguh dengan masjid ni canggih dan cantik tapi membazir...Semasa di sana ramai gak pelancong...Ada satu group tu pelancong cina yang memakai seluar short paras lutut sambil tangkap gambar beramai2...Sedih saya melihatkan keadaan itu...Masjid ini hanyalah masjid hiasan dan sebagai tarikan pelancong...Di Terengganu sendiri masih ada lagi rakyat yang miskin...Tempat saya naik bot di Seberang Takir tu sebagai contoh masih terdapat nelayan2 yang hidup susah dan miskin yang menyara hidup dengan menangkap ikan dan membuat keropok lekor...Alangkah moleknya kalau duit beratus juta yang digunakan untuk membuat Masjid Kristal itu digunakan untuk membantu mereka yang hidup susah...Sebelum kami pergi ke Pulau Wan Man ni, suami saya ada bertanyakan seorang penduduk Terengganu, kenapa tak sembahyang Jumaat kat Masjid Kristal..? Orang tu jawab, "Nak buat gapo...tu masjid hiase..." renung2kanlah...Diantara salah satu tanda2 akhir zaman ialah pembinaan masjid-masjid yang cantik, gah,canggih dan menarik tetapi tiada orang yang bersembahyang di dalamnya...


so adala reason naper PAS tak bina mesjid selama 18tahun memerintah di kelate

[ Last edited by  Muntz at 27-2-2008 11:59 PM ]
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 26-2-2008 11:14 AM | Show all posts
pada mod
klu sudah ada plz merge.....

orang ganu tolong sahkan, tul ker citer ni,
kat pulau tu hanya ada masjid dan tak da penempatan,
dan perlukan tambang bot nak kesana?
sapa yg pernah semayang kat c2
ramai tak jemaah kat c2...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:19 AM | Show all posts
betul ker..?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:22 AM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 26-2-2008 11:11 AM
Nak cite pengalaman saya skit..Saya berkesempatan pergi ke Masjid Kristal ni pada tahun baru cina baru2 ni...Kebetulan masa tu tengah ada perkampungan hadhari so saya berpeluang naik bot dari Seb ...

"Nak buat gapo...tu masjid hiase..."



yang pasti orang terengganu, tak bercakap loghat sebegitu..

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:22 AM | Show all posts
tanya mufti ganu..dah diwartakan sebagai masjid ke belum?
tanya jugak..dah boleh solat jumaat ke belum?kena ado kebenaran tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:23 AM | Show all posts
membazir sungguh...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:23 AM | Show all posts
saye pun pi ganu gak mase raye cina aritu...
act, x tau plak ari jumaat tu, perasmian masjid tu...
bile sampai ganu baru tau, nampak poster2 tepi jalan...
saye pi pulau wan man tu naik kete...x lalu jalan air tu...
jauh sket xpe...
sampai tempatnye...mak aiiiiiiiii...jem x hengat...
mmg ramai giler org...
tp saye nengok pun mcm xde org je kat situ...
maybe ade...tp x ramai sgt...
ape ye motif wat masjid kristal tu?
sultan ganu solat kat situ ke?
cume sayangnye x sempat nak tgk masjid terapung tu...tgk dari tepi jalan jerrrr...
tp 1 yg saye rase best kat ganu ni...makanan dier saye yakin halal & xde unsur2 campuran lain...
kalau kat sini, mcm2 crite saye dengar...
kalau kat sane, mee pun org tempatan buat...
kalau nak tgk org cina kat sane, mmg sikit sgt...
1 lagi suke tgk "Allah...peliharakanlah terengganu..." yg kat lereng bukit tu...
nape la selangor x nak wat gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:23 AM | Show all posts
setakat ni mesjid kristal adalah salah satu bangunan yang kita boleh solat di dalamnya..seperti bangunan2 lain yang menyediakan tempat solat..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-2-2008 11:24 AM | Show all posts

Reply #2 blackwise's post

betull...aku setuju...pengalaman ko tu membuktikan deris jusoh xlayak memimpin trg..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:24 AM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 26-2-2008 11:22 AM



yang pasti orang terengganu, tak bercakap loghat sebegitu..


masjid kristal kat klate?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:24 AM | Show all posts
pas perentah mesjid tak nampat rakyatnya banyak cari makan di lorong hj taib
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:26 AM | Show all posts
"tu masjid hiasang..."...
baru betul kot...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:26 AM | Show all posts
late last year aku gi gak lah nak tengok masjid kristal ni tapi tak boleh masuk cos ...masa tu tak siap sepenuhnya lagi masjid tu and jalan raya nak ke masjid kristal tu pun nak almost complete dah. Tak ada lah jauh mana pun kalau ikut jalanraya nak ke masjid kristal ni........tak sampai pun 10 mins drive from kuala trg city tu.......ikut jalan ke Losong and ke muzium terapung trg. Nak kata tak ada perkampungan berdekatan masjid ni ....tak lah jugak cos aku tengok banyak aje kedai2 and rumah2 berdekatan. No far pun from the city center.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:27 AM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 26-2-2008 11:22 AM



yang pasti orang terengganu, tak bercakap loghat sebegitu..




dah tersalah pergi ke pula wa mae koto baru kot..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:34 AM | Show all posts
haha.. masjid kristal ni dekat je dengan kampung aku.. dari jambatan sultan mahmud boleh nampak sejid ni. So far tak bley buat sembahyang jumaat memandangkan jumlah mastautin kat pulau wan man tu tak sampai jumlah mastautin yang di syaratkan di dalam syarat-syarat sah jumaat.

Diberitakan, hanya ada 3-4 orang sahaja yang menetap di pulau tersebut, kalau salah betulkan aku.

So apa motif bina sejid sampai 250M? Dah lah bukan contractor Terengganu yang bina, bukan contractor UMNO Terengganu pulak tu.. bengang gila contractor UMNO sebab dapat kat orang Penang wahaaha..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:37 AM | Show all posts

Reply #11 snor's post

balik rumah laaa oiii... aku ingat ko dah kena buang kerja dah oleh bahgian cyberlumbu umno... idup lagi ko ni yer.... mua ka ka..


wei budok.... mesjid dah berlambak kat kelantan tu... tak memerlukan mesjid baru... lagi pun, JKR kan ada, mesjid ni dabawah urus tadbir mereka (bangunan a k a civil)

yg salah disini adalah puak amenoo yg mana cukai dari penduduk kelantan dikutip, tetapi pembangunan tak buat....


p/s: bagi cyberlumbu yg lain...snor ni terlampau cetek ilmu dan iq dia hanya 20 sahaja... tahap retarded... tak mencabar langsung
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-2-2008 11:38 AM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 26-2-2008 11:22 AM



yang pasti orang terengganu, tak bercakap loghat sebegitu..


orang besut tu...
orang besut pun orang terengganu jugok..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:44 AM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 26-2-2008 11:11 AM
Nak cite pengalaman saya skit..Saya berkesempatan pergi ke Masjid Kristal ni pada tahun baru cina baru2 ni...Kebetulan masa tu tengah ada perkampungan hadhari so saya berpeluang naik bot dari Seb ...


RM 5 ke Seberang takir?

are u sure with this statement? aku pernah naik bot dr jeti KT, siap round round banyak tempat, termasuk seberang takir bersama wife aku. tambang tak silap serinngit untuk 2 orang...maknanya 50 sen sahaja..

Mungkin masjid kristal akan menjadi seperti Blue Mosque kat turki, dalam masa 100 - 200 tahun akan datang...unsur senibina yang halus  (sory, aku pon tak pernah sampai lg masjid kristal ni... )

[ Last edited by  kirawang at 26-2-2008 11:53 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:47 AM | Show all posts
Korang nie kelakar lah...orang citer pasal masjid kristal..korang citer pasal loghat!!!

Apa daa....!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 11:49 AM | Show all posts
Originally posted by jees at 26-2-2008 11:47 AM
Korang nie kelakar lah...orang citer pasal masjid kristal..korang citer pasal loghat!!!

Apa daa....!!!



To justify keaslian of d story...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 09:22 AM GMT+8 , Processed in 2.547363 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list