CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: blackwise

About PERKESO: Latest - Akan Bertindak Jika Majikan Tak Bertanggungjawab-

[Copy link]
Post time 9-11-2007 03:47 PM | Show all posts
Originally posted by shernaz at 9-11-2007 03:32 PM
mcm biase
akan dijawab...


dalam proses, pihak kami sedang menjalankan siasatan..


biasela statement poyosss!:@
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2007 03:50 PM | Show all posts
setuju...setuju...yang kt tv tu....hanya segelintir yg dpt jerk...yg tgh mohon...tak dpt2 or tak dilayan....ramai lagi....cuma kita tak tau jerkk

mmg ler potongan tu tak byk sgt....tapi kalau dah berjuta2 pekerja swasta semua wt caruman.....byk gak per PERKESO tu dpt income setahun...

kesianyer....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 04:46 PM | Show all posts
bukan senang nak claim kat perkeso nie.. byk sgt rule dia.. kalau excident terjadi bukan waktu bekerja confirm memang dorang tak layan.. bak kat dexalah memang kalau boleh dorang tak nak bayar..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2007 04:56 PM | Show all posts
tu las,
iklan mcam bagus jer,
tapi realitinya,
dah la amik duit orang...
tak potong gaji kena saman,
tapi bila orang yg berkenaan nak kan hak nya,
dinafikan pulak.

ish3x

mengong ler
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2007 05:02 PM | Show all posts
-dabel-
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2007 05:04 PM | Show all posts
Originally posted by WonBin at 9-11-2007 12:48
Mesti ini kesilapan 'teknikal'

sapo lah yang tak reti membaca tu....kesian kat mangsa nih. Dah lah orang india ni memang susah nak dapat kerja. Kalau dapat pon jadi buruh kasar, kerja tar jala ...



ko tak takut kena marah ngan emak maideen ker??? Huhuhuhu...menteri mana ler yg pegang perkeso nih...sumer mau telan
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 05:07 PM | Show all posts
nak tanyalah..
kalau kita tak ditimpa kemalanagn(mintak2 dijauhkan lah..Amin)
memang burnkeduit ne?
sampai bila0bila pun tak dapatlah?
kira macam sedekah je lah yek
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 05:15 PM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 9-11-2007 11:44 AM
kaki kanannya dipotong dari paras lutut ke bawah


Kalau dah kaki kudung dari paras lutut tapi pegawai tu masih kata tak cacat,
apa kata bawak kapak ke, beritahu pegawai tu nak kerat kaki pegawai kat paras lutut...
sebab dia kata kudung kaki paras lutut tak cacat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2007 05:17 PM | Show all posts
PERKOSE pun nak join parti bangang gak ke..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 05:47 PM | Show all posts
ntah
bape juta pekerja2 kat mesia ni?
bape juta sebulan dorang dpt dr pekerja2?
bape juta die untung dgn duit tu die rolling sane sini?

:@ :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 05:48 PM | Show all posts
ntah
bape juta pekerja2 kat mesia ni?
bape juta sebulan dorang dpt dr pekerja2?
bape juta die untung dgn duit tu die rolling sane sini?

:@ :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 07:20 PM | Show all posts
susah nak klaim perkeso nih...toksahlah harap sgt
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 08:12 PM | Show all posts
Originally posted by anieszack at 9-11-2007 05:07 PM
nak tanyalah..
kalau kita tak ditimpa kemalanagn(mintak2 dijauhkan lah..Amin)
memang burnkeduit ne?
sampai bila0bila pun tak dapatlah?
kira macam sedekah je lah yek


sebenarnya kalau ditimpa kemalangan tu  di tempat kerja
or on the way to work -- then kalau kena masuk hospital
akan dapat reimbursement --

then katalah lepas tu memang  tak leh kerja sebab jari putus ke
tangan kena potong ke, or lumpuh ke - then monthly perkeso
will pay you allowance --  how much? it depends pada your
agreement dgn dia --

by right -- mana2 yang jadi OKU akibat dari kecederaan semasa kerja
or on the way to work --  memang akan dapat compensation -

as well - kalau ditimpa sakit - cancer ke, paralyzed ka --  akan dapat
juga compensation itu --

yang tak dapat tu - jika you cedera or accident bukan waktu kerja -
and you were admitted  masuk ICU ka --  perkeso won't pay you those
days you staying there ---

*so better kalau u ada insurance coverage -- yang tu insurance you akan bayar -

perkeso akan bayar compensation AFTER confirmation you can't work anymore
and you need the money monthly (provided you ada caruman monthly dan tak
ada sangkut caruman you tu)  --  tu pun tak banyak dia bayar pun --
and they will pay you till the day you die --
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 09:01 PM | Show all posts
baik tak yah join.. karut, macam MXXS...
member aku cacat tangan hanya dapat seratus lebih jer belanjer rawatan di hospital...
waktu nak pujuk masuk, lembut lidah dari gigi, agen datang ke rumah aku... pot pet pot pet, sekali aku sebut pasal kisal member aku tu.. diam.. terus belah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 09:01 PM | Show all posts
baik tak yah join.. karut, macam MXXS...
member aku cacat tangan hanya dapat seratus lebih jer belanjer rawatan di hospital...
waktu nak pujuk masuk, lembut lidah dari gigi, agen datang ke rumah aku... pot pet pot pet, sekali aku sebut pasal kisah member aku tu.. diam.. terus belah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2007 11:55 PM | Show all posts
errkkk...nih seriau nih..hasben baru berkire nak mengclaim nehh...dgr member2 dia ckp time jemaah doktor derang tuh akan periksa betul2 yg org tuh sakit...aku dgr yg seriau...nih laki aku ckp nak claim musti ado 6 bulan slip gaji..wooo...beh tuh depa takleh check ke duit yg msk bulan2 tuh?tp ada jugak ygg salah gunakan perkeso nih...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-11-2007 12:00 AM | Show all posts
buta kut ...entah la
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 07:59 AM | Show all posts
Perkeso bertindak jika majikan tidak bertanggungjawab
Oleh: JAAFAR AHMAD

JOHOR BAHRU 25 Jan. - Pertubuhan Keselamatan Sosiol (Perkeso) akan memperhebatkan lagi tindakan penguatkuasaan termasuk mengheret ke mahkamah majikan yang gagal mendaftarkan perusahaan dan pekerja mereka di bawah skim pertubuhan tersebut.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. Fong Chan Onn berkata, langkah itu bagi memastikan setiap pekerja di negara ini sentiasa dilindungi jika berlaku sesuatu kemalangan.

Menurutnya, masih terdapat segelintir majikan yang mengabaikan tanggungjawab untuk mendaftarkan perusahaan dan pekerja mereka selain melewatkan pembayaran caruman.

"Saya telah mengarahkan Perkeso agar memperhebatkan penguatkuasaan termasuk menghadapkan ke mahkamah majikan yang ingkar atau tidak mematuhi undang-undang," katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Faedah Perkeso Negeri Johor sempena Tahun Baru Cina kepada 44 penerima berjumlah RM103,313 di sebuah hotel di sini, hari ini.

Menurutnya, sehingga akhir tahun lalu sebanyak 49,160 majikan di Johor Bahru telah berdaftar dengan Perkeso dan bilangan itu dijangka terus meningkat dari semasa ke semasa.

"Sepanjang tempoh itu juga sebanyak RM22.3 juta telah dikeluarkan untuk membayar pelbagai jenis faedah di bawah skim perlindungan Perkeso," katanya.

Chan Onn berkata, jumlah tersebut merupakan peningkatan 9.35 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Menurut beliau, bagi membendung peningkatan tanggungan, Perkeso sentiasa mengadakan program kesedaran di kalangan majikan dan pekerja mengenai keselamatan serta kesihatan mereka dengan kerjasama semua jabatan dan agensi di bawah kementerian tersebut.

"Pengurangan kadar kemalangan secara langsung akan meningkatkan produktiviti dan daya saing pekerja di samping mengurangkan bebanan membentuk tenaga kerja baru di kalangan majikan," katanya.

--------------------------------------------------------------------------------------------


memang banyak companies yang tak bayar perkeso pekerja mereka - dan bila ada apa2 terjadi
ketika perjalanan ke tempat kerja or masa bekerja -dan dan employee tak dapat nak claim apa2
untuk rawatan etc...

but then - kadang2 tu saya rasa perkeso pulak kalau boleh - seboleh bolehnya memang tak nak
bayar pada employees yang ditimpa kemalangan - punya lah susah nak claim -- bukan nak accuse
tapi memang dah banyak terjadi - dan even kalau depa bayar pun cenonet aje... tak berbaloi -

wang yang mereka ada memang berjuta2 - bukannya setiap hari orang kemalangan masa bekerja -
anyway  put that aside - majikan still bertanggungjawab untuk menjaga kebajikan employees dan
memang patut carumkan di perkeso untuk kesenangan masa depan should something happen
to them -
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 07:17 PM GMT+8 , Processed in 0.073669 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list