CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: arduka_kencana

★ALL ABOUT INSURANCE★

[Copy link]
Post time 1-7-2008 04:13 PM | Show all posts

Reply #180 ibm632's post



Semoga anak miker cepat sembuh...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2008 10:44 PM | Show all posts

Balas #181 AnisSuraya\ catat

tak baik Anis buli Ibm..nanti dia nangis..hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 09:48 AM | Show all posts

Reply #182 jenglut's post



Tapi bagus gak dapat serang dia bertubi-tubi....baru jelas dan clear sekarang...nanti nak serang dia lagik....
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 10:17 AM | Show all posts
Tak aper ... lagi banyak info anis tau lagi bagus utk saya ... makna nyer kalau kawan2 anis tanya pasal produk tu senang la anis nak explain utk saya ....
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 10:35 AM | Show all posts

Reply #184 ibm632's post

kalau saya nak family plan (penyakit kronik/warded/surgery/education (kids) /savings) ada tak...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 11:58 AM | Show all posts

Reply #185 UMMI_MAI's post

sume ade!...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-7-2008 02:06 PM | Show all posts
Saya ada satu lagi soalan..

kalo plan bsn pru matang, berapa yang biasanya dapat, ie buat protection utk 50,000rm..

betul tak apa yang aku faham...

nilai protection 50000
cash value (untung / simpanan yang kita dapat)
investment profit
saving nye kira takde yek?

kompiuz plak...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 05:30 PM | Show all posts

Reply #186 jenglut's post

buleh pm details ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2008 06:44 PM | Show all posts
Originally posted by wardatulhamra at 2-7-2008 02:06 PM
Saya ada satu lagi soalan..

kalo plan bsn pru matang, berapa yang biasanya dapat, ie buat protection utk 50,000rm..

betul tak apa yang aku faham...

nilai protection 50000
cash value (untung / simpanan yang kita dapat)
investment profit
saving nye kira takde yek?

kompiuz plak...


Jika u mencarum di PruBSN, basically u akan dpt 3 mende:
1. Life takaful - senang citer insuran nyawa + insuran kemalangan + insuran pampasan 36 penyakit kritikal
2. Medical kad - mcm 'debit card' tp utk 'shopping' kat hospital..also pelbagai cash elaun hospital

(** since Pn. Wardatulhamra tanya pasal saving, berikut ulasan saya):
3. SAVING - simpanan ni tidak akan di usik (walaupun kita dah buat claim). Maksudnya, kalau kita masuk hospital..PruBSN bukan byr bil tu pakai duit saving kita ni..
                    - PruBSN pun tak amik, bila kita mati..simpanan ni + pampasan insuran nyawa td akan di serahkan juga pd pewaris
                    - Dari thn pertama, kita mencarum, pecahan savingnya adalah spt berikut:

So selepas, 7 thn ke atas..apa u carum, akan 100% masuk dlm tabung saving u..ini mcm kita simpan duit mcm dalam bank laaa
                   - Simpanan di PruBSN tiada maturity/matang, so bole keluarkan at any time laa..(tp min pengeluaran mesti RM1,000)
                   - Kita biasa dgr, kalau sesuatu premium insuran tu kita lewat bayar sebulan, dia trus terminate kannn? Berbeza di PruBSN, di sbbkan tiada maturiti, kita bole 'rehat' drp meneruskan caruman..tetapi   masih mendapat perlindungan (sehingga 'cash-value' td tu habis laa..)

Jd, sangat beruntunglah kepada sesiapa yg ambil pelan takaful/insuran di waktu 'cheap Mega SALE' iaitu waktu muda..sbb mereka enjoy premium yg rendah yg beerterusan dan  akan mempunyai lebih nilai simpanan terkumpul, berbanding dgn org yg lewat usia baru nak sign form..Mungkin kita rasa tak mampu, nak beli skrang..tp adakah kita mampu utk menanggung kos perubatan yg akan dtg..dah lahh sume brg nak naikkkk jekk nih..:@

Insuran hanya boleh dibeli dgn kesihatan..Selamat BERTINDAK!

[ Last edited by  jenglut at 2-7-2008 06:45 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 11:48 PM | Show all posts
Insuran boleh dibeli dengan Kesihatan?  apa tu Din...


Satu lagi lain kali jgn pakai Insuran Nyawa ...seram bunyi nyer...pakai ajer insuran hayat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 08:24 AM | Show all posts

Reply #189 jenglut's post

saving tu sama ke dengan cash value yang kita dapat?

betul tak pemahaman ni... kita buat RM150,

50 pergi ke medical card => burn, kalo tak guna
30 pergi ke investment = > labur pada dana pematuhan syariah
70 pergi ke saving dan protection = > tahun ke 7 baru semua duit ni akan di masukkan dalam saving kita.. atau PRU BSN takdak invenstment link?

Dana sume insurans ni dari dana takaful atau dana pokok dari prudential induk?

kalo kome dekat dah lama teman cari nak jupe soh explain..

baru nak dapatkan nombor dari kawan punya ejen pru untk detailkan menda ni..

aku ni asyik masuk insurans,peh tu surrender...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 09:49 AM | Show all posts

Reply #191 wardatulhamra's post

Ishk ... makin complecated pulak jadi nyer... ok gini lah boleh Warda bagitau saya warda tinggal area mana ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 09:53 AM | Show all posts

Reply #192 ibm632's post

saya kat kedah ni..

baru tgk polisi kawan yang amik pru bsn.. kita compare dengan MAA kita..

tapi tak faham plak tgk... nak tgk kalo polisi matang tu tgk kat mana, kawan kita pun tak tau nak tgk mana... sabor jek
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 10:00 AM | Show all posts

Reply #193 wardatulhamra's post

Apa kata kalau saya minta kawan saya di Kedah contact puan boleh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 04:30 PM | Show all posts

Reply #194 ibm632's post

a'ah..kasi la Munir punya no. kat dia..salah sorang Top PruBSN ejen di utara...kesian tgk akak tu pening2 lalat..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2008 01:12 AM | Show all posts
Originally posted by ibm632 at 2-7-2008 11:48 PM
Insuran boleh dibeli dengan Kesihatan?  apa tu Din...


Satu lagi lain kali jgn pakai Insuran Nyawa ...seram bunyi nyer...pakai ajer insuran hayat.


buat2 tak paham plak En. Ibm nie..

"Insuran boleh dibeli dengan Kesihatan"..maksudnya kalau dah sakit, tiada company insuran/takaful yg mahukan kita..

Bak kata penyanyi lama otai, Shidee..

"Sayang semuanya sudah terlambat..
Tak guna engkau kesalkan lagi..
Sayang semuanya sudah terlambat..
Biarkan aku membawa diri..."

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2008 09:37 AM | Show all posts

Reply #195 jenglut's post

tula kesian kan...

aku pun kesian dengan diri aku...

tapi rabu atau khamis ni baru nak jupe ejen PRU-BSN...

nampak gaya..aku mmg kena tarik diri lah dari MAA.. sebab aku mencari polisi yang tertulis dengan jelas TAKAFUL nye...

selalu saving berapa kalo kita amik PRU ni... dan utk medical dan protection berapa?
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 09:46 AM | Show all posts

Reply #195 jenglut's post

ok call kawan saya di Kedah .... tip top ejen spantas kereta nyer Caldina... 019 5556866
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2008 04:09 PM | Show all posts
CLAIM: HOSPITAL ELAUN RM150 per day



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2008 12:39 PM | Show all posts
more claim:

CUTI SAKIT pun dpt DUIT ELAUN
tgn tersepit di pintu kete..claim clinic..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 03:05 PM GMT+8 , Processed in 0.062693 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list