CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: arduka_kencana

★ALL ABOUT INSURANCE★

[Copy link]
Post time 15-5-2008 09:41 PM | Show all posts
Originally posted by selaTan at 15-5-2008 07:11 PM
saya amat yakin insuran hanya untuk perlindungan tapi bukan mediumterbaik untuk mencari keuntungan.kepada yang ingin memilih insuran kenabijak menilai.tapi mesti ingat insuran sebagai perlindungan nak carikeuntungan carilah tempat yang benar-benar memberi pulangan.

saya setuju dgn kenyataan ini..

Originally posted by selaTan at 15-5-2008 08:24 PM
boleh lihat contoh terma-terma yang terkandung dalam surat ikat mengenai pelabauran.tq

boleh..bila kita bole jumpa ye?



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2008 11:21 PM | Show all posts

Reply #159 selaTan's post

Yup, saya sangat setuju, tapi ader sedikit tambahan.

Pada saya, investment link takaful merupakan alat terbaik untuk memulakan tabungan, sebabnya boleh disiplinkan diri kita menabung secara kecil-kecilan. Regular saving.

Kalau nak invest ker investment tool yang lain, misalnya UT, pelabur perlu keluarkan sekurang2nya RM1000 untuk membuka akaun.
Begitu juga dengan invest direct kat kaunter saham di BSKL. Jumlahnya biasanya akan lebih dari RM1K.
Bukan semua orang berkemampuan mengeluarkan duit sebanyak itu jadi kita boleh mula dedahkan diri ke dunia pelaburan dengan Takaful sebagai alternatif yang sangat menarik.

Melalui Takafulink kita boleh bermula dengan serendah RM100, serampang dua mata lagi. Perlindungan dan Pelaburan. Bukankah hebat idea nih ??
Pilihan ditangan anda, tapi bak kata orang saya mesti piley

[ Last edited by  quedac1 at 15-5-2008 11:25 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2008 11:26 PM | Show all posts

Reply #161 jenglut's post

bagi saya tetap melihat term insuran sesuatu yang baik dan murah sesuai untuk semua terutama golongan yang berpendapatan sederhana dalam keadaan hidup yang cukup menekan dan tambahlah dgn medical card kalau ada untuk family dgn kos yg termampu dan kalau boleh coverlah dgn nilai yang tinggi mcm had keseluruhan 200k-300k ke sebab kos rawatan akan semakin meningkat.

term insuran +kad perubatan lebih murah walau duit hangus ingat tiada yang percuma dalam insuran.term insuran yang di insurankan dengan nilai yang tinggi mestilah ketua keluarga yang biasanya punca pendapatan utama keluarga.

insuran hanya perlindungan dan nak keuntungan carilah di tempat yang boleh memberi pulangan yang sebaik-baiknya.

sekadar pandangan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2008 12:12 AM | Show all posts

Reply #163 selaTan's post

Saya hormati pandangan En. Selatan..

Good luck in your searching for term insuran & medical card..lindungi demi masa depan keluarga tersayang dgn segera!

Nanti kalau dah sign-up insuran tu, bole update info berguna utk share dgn kawan2 di sini yer..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2008 12:17 AM | Show all posts

Reply #162 quedac1's post

Hi Quedac,

Good point there..the only mechanisme of 'U.T' yg kita bole tolak income tax too
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2008 10:50 AM | Show all posts
Tengah pikir nak taip point aper plak ...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-5-2008 02:04 PM | Show all posts
kalau kurang dari 4000 tidak boleh keluarkan, biasanya orang yang sederhana mcm saya ni yang kos sara hidup sekrang amat tinggi biasanya ada masa kecemasan yang perlu simpanan yang cair tapi bila kita jadikan insuran sebagai tempat simpanan dan pelaburan mungkin akan rasa sedih bila amat terdesak terutama yang 3-4 tahun baru join.

so kena fikir kemampuan dan jangka kecemasan,insuran memang penting untuk perlindungan tapi bagi saya untuk pelaburan/simpanan yang memberi pulangan cari tempat yang sesuai.

maaf saya kata begini kerana ada rakan yang x mampu teruskan permium dan ada yang perlukan duit tapi nilai tidak cukup,sebab tu bagi saya term insuran lebih murah dan mudah baki duit tu boleh guna labur di tempat yang lain yang lebih memberi pulangan dan mudah cair terutama bagi menghadapi masalah kewangan tidak terjangka.

ada pandangan lain?boleh sama-sama kongsi saudara jenglut dan kawan2
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2008 02:44 PM | Show all posts

Reply #167 selaTan's post

Terus ikuti perbincangan..tertarik tapi tak tahu tang mana nak kongsi pendapat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2008 07:42 AM | Show all posts
Originally posted by selaTan at 16-5-2008 02:04 PM
kalau kurang dari 4000 tidak boleh keluarkan, biasanya orang yang sederhana mcm saya ni yang kos sara hidup sekrang amat tinggi biasanya ada masa kecemasan yang perlu simpanan yang cair tapi bila ...


mmm ..... gini saya rasa better SelaTan tak payah ambik Takaful pelaburan ... ambik ajer ikut kemampuan ...term ker ... PA ker.... sebab benda tu murah dan sesuai dengan budget U, then kalau dah mampu baru ambik yg ada pelaburan pulak ... sebab semalam saya baru jumpa client yg datang opis saya then bercerita tentang bagus nyer bila sumbangan Takaful bulanan dah tak perlu bayar sehingga 80 tahun .... client ni baru ni ajer selesai menjalani kemotrapi.... so cuba bayangkan kalau kita ambik Takaful yg tak boleh bagi perlindungan komprehensif .....
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2008 01:57 PM | Show all posts
Originally posted by selaTan at 16-5-2008 02:04 PM
kalau kurang dari 4000 tidak boleh keluarkan, biasanya orang yang sederhana mcm saya ni yang kos sara hidup sekrang amat tinggi biasanya ada masa kecemasan yang perlu simpanan yang cair tapi bila ...


Ini pandangan peribadi saya sbg ejen la yek..harap jgn amik ati :handshake:

Hmm..kalau awak always depends kecairan 'simpanan di insuran' semata2...dah salah konsep ni bang..
eg.takkan la..asal time nak repair kete takde duit, time nak belisusuanak, takde duit...time raya pose nak shopping jek..trus pi usikduit insuran..dah tak betul cara pengurusan wang nih..

Walaupun kita tau ada simpanan di insuran, tetapi utk kecemasan yg memerlukan kecairan wang..kita perlu juga simpan duit kat bank utk liquidity purpose..di unit trust utk pulangan tinggi..di ASBsebagai 'ibu duit' dan sebagainya..dalam sejarah idup saya jd ejen,belom penah lg jumpa org sumbat sume gaji dia kat kat insuran utkpulangan simpanan semata2..

Di samping protection, simpanan di insuran adalah utk jangka masa panjang..sbg simpanan tambahan kpd simpanan pencen persaraan..simpanan haritua..simpanan pendidikan anak2..etc.

Simpanandi bank utk jangka masa pendek..liquidity nak dpt cash..dan biasanyasimpanan jenis begini, tidak mendatangkan pulangan yg tinggi ..unless umasuk skim cepat kaya laaa..

So utk jenis org yg mcm awak ni,memang sesuai amik jenis 'term insuran'..kerana dgn budget yg rendah dptperlindungan yg tinggi..all the best! But always remember, "good thing always not cheap..cheap thing normally not good"..

p/s simpanan PruBSN tak perlu krg RM4000 utk di keluarkan..saya tepek sini satu contoh:


** with 15% profit unit share
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2008 02:32 PM | Show all posts
-kenapa ada sesetengeh prospek tu jumlah bayaran nyer tak sama utk M.C, daily in hospital dll walaupun monthly premium dan sum assured nyer sama ?
-A bayar premium rm100 sebulan, B bayar premium RM170 sebulan. kenapa A dibayar daily admitted in hospital RM400 sedangkan B dapat RM50. kenapa leh cam tu?

just nak tau..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2008 03:56 PM | Show all posts
Originally posted by cramer at 17-5-2008 02:32 PM
-kenapa ada sesetengeh prospek tu jumlah bayaran nyer tak sama utk M.C, daily in hospital dll walaupun monthly premium dan sum assured nyer sama ?
-A bayar premium rm100 sebulan, B bayar premium ...


Good question Cramer!

In investment-linked polisi PruBSN, ianya flexible..With same premium, kita bole tambah/krgkan accessory..eg. nilai wad elaun (eg. RM100/RM200/RM400), nilai pampasan kematian (eg. RM10ribu, RM50ribu, RM100ribu)..the more protection u amik, maka sket la nilai savingnya..but tats should be the way la..as insuran means for protection..

Ini lebih krg mcm kita beli kete..pastu kete tu kita solek sendiri dgn accessory apa yg kita nakkk..

**edit : so kita sebagai pembeli, kita ada hak utk request byk mana protection yg kita nak, at the same time request saving byk mana yg kita mau..ikut kehendak kita, keperluan & budget & bukan ikut kehendak ejen..

regards

[ Last edited by  jenglut at 17-5-2008 04:09 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2008 11:58 PM | Show all posts
simpanan atau pelaburan tidak perlu diusik untuk perkara yang remeh tetapi ia boleh ditunaikan sekiranya memerlukan,dalam situasi sekarang keadaan kos hidup amat menekan apa-apa boleh terjadi.

saya berkongsi idea untuk sesiapa yang hidup sederhana tetapi bagaimana untuk memiliki perlindungan, sebab perlindungan itu penting dan term insuran adalah medium terbaik buat orang kebanyakan.

selamat bercuti.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2008 01:46 PM | Show all posts
Kalau nak ambik protection ... ambik yg komprehensif .... dan paling penting inforce...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2008 10:56 AM | Show all posts
Kepada sesiapa yg nak tahu macam mana performance Takafulink pruBSN .... boleh PM saya email add saya boleh email address utk saya antar yg yg penuh ...

kat bawah ni saya ambik satu mukat surat yg berkaitan dgn Fund performance nyer .... kalau tgk kat situ memang tinggi return nyer ....  35.81% ...


Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 12:04 PM | Show all posts
nak tanya kan,

kalo misalnya aku dah ada MAA (mmg dah ada) dan dah lebih 120hari punye terms tu..

dan nak tukar ke plan prudential takaful... dia jadi cemaner yek... dalam tempoh pertukaran tu aku takde apa apa perlindungan ke?

atau pada masa yang sama kena bayo utk MAA, dan bayo juga utk PRUBSN.. => wah.s.engkek la aku..dah la kalo aku kuar, dah rugi..

dan asben aku pernah ada sinus history, dekat MAA tak pernah claim pun, poernah claim kat insurans kelompok yang lain..

adakah ianya di konsider penyakit sedia ada? dan utk itu my hubby kena bayo lebih???

thanks ya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2008 01:31 PM | Show all posts

Reply #176 wardatulhamra's post

byr kat MAA tu setahun ke bulan2?
biar rugi skrang, jgn rugi bertahun2..

sinus hubby tu dah baik belom?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 02:20 PM | Show all posts
Kalau plan yg bagus walaupun kita tak bayar 1 atau 2 bulan ia nyer still inforce dan tak lapse lagi .... dan dlm masa tu juga kita boleh cari plan yg lebih baik...
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 03:54 PM | Show all posts
IBM tengah berpeluh sakan...soklan bertubi-tubi anis dok lontarkan kat dia la ni....
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 04:09 PM | Show all posts
Originally posted by AnisSuraya at 1-7-2008 03:54 PM
IBM tengah berpeluh sakan...soklan bertubi-tubi anis dok lontarkan kat dia la ni....



Mana aci Anis taip pakai keyboard PC sedangkan ibm pakai henpon blekberry ajer...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-7-2024 03:18 PM GMT+8 , Processed in 0.069811 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list