CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: arduka_kencana

★ALL ABOUT INSURANCE★

[Copy link]
Post time 30-4-2008 05:19 PM | Show all posts
Originally posted by tukul at 30-4-2008 03:46 PM


wah byknya benefit

mine...saya ambik bawah takaful nasional..bawah mesra..skrg dah tuko etiqa tu la...
dah lama since 2001...payment everymonth..50 untuk saving&pelaburan...66 untuk penya ...


Tukul ,

U kena pikir yg U dok bayar bulan2 tu berbaloi tak kalau sesuatu berlaku pada U nanti ...

any way U got PM
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-4-2008 05:24 PM | Show all posts
Originally posted by hirai_saza at 30-4-2008 02:45 PM
dalam byk2 insurans..yg mana paling byk benefit dan bagus
aku ingat nak amek insurans tapi..tak tau nak amek yg mana satu..huhu


Awak pun dapat PM dari saya.....

kalau dah nak ambik Insuran , elok jumpa ejen then dia orang akan prepare aper yg terbaik utk U.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 09:54 AM | Show all posts
salam semua kalau tidak silap saya insuran ini tiada yang percuma termasuk duit poket bila masuk hospital pelanggan kena bayar,harap dapat perbetulkan.

ada sesiapa tahu insuran yang kos minima,sebab saya lihat insuran + pelaburan bukan satu tempat yang baik untuk menambah kewangan untuk jangka waktu pendek...maaf kalau silap..boleh sesiapa bagi penerangan?

apa pandangan kalau kita hanya ambil medical card sahaja yang contoh setahun rm500 untuk cover medical card rm80-100k setahun,kemudian ambil PA sahaja..ada sesiapa boleh beri pandangan?

tq
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 11:18 AM | Show all posts
Saya rasa selaTan tak berapa tahu lagi pasal Invesmentlink

ok ni dia statistik pertumbuhan Insuran dlm tepoh 10 tahun...

Insuran Endowment   20 %

Insuran whole life  20%

Insuran Term   20%

Invesment -link   144%


Ramai orang ambik Invesment link sebab ianya lebih menjamin dan telus...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 01:02 PM | Show all posts
saya bertanya sebab rakan baik saya ada insuran berkait pelaburan premium setahun 2k, dah dekat 3 tahun lebih sikit tapi duit dalam fund yang dia ada x seberapa sebab itu saya bertanya..

adakah langkah bijak jika mengambil medical card sahaja dan P.A dan bagi duit tu leh dilaburkan di tempat yang beri pulangan yang agak baik..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 04:39 PM | Show all posts
walaupun aku keje gomen, bole dpt rwtn free but still aku mncarum kat insurans. sumanya demi masa depan aku dan famili....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-5-2008 07:00 PM | Show all posts

Reply #125 selaTan's post

takde masalah..cuma kalau dgn insuran-investment link, awak cuma byr pd insuran 6 thn pertama..tetapi selepas itu awak menabung 100% masuk tabung awak..dan bukannya pd insuran charges..so let say, u pencen..dgn saving u di insuran, u bole enjoy free 'holiday period'..iaitu tak yah mencarum lg..tetapi still enjoy the protection..


Kalau awak ambil purely medical kad alone, awak byr hangus dan setiap 5 thn kenaikan umur, premium awak pun meningkat..so kalau lapse dah susah sbb no protection at all..sbb tu ianya murah..

apa2 pun, tak kesah asalkan ada perlindungan
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2008 09:58 PM | Show all posts

Reply #127 jenglut's post

tq penerangan en jenglut's kini saya baru faham...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-5-2008 07:20 AM | Show all posts

Reply #127 jenglut's post

Dalam PRU BSN Takaful, kalau x silap sampai certain years kalau tabung dah melebihi nilai 4K dah boleh abaikan premium. Adakah ini benar?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2008 09:37 AM | Show all posts
Originally posted by quedac1 at 4-5-2008 07:20 AM
Dalam PRU BSN Takaful, kalau x silap sampai certain years kalau tabung dah melebihi nilai 4K dah boleh abaikan premium. Adakah ini benar?


ye betul..bila saving kat insuran tu dah byk, u bole 'lepak' kejap drp mencarum..tp still enjoy the 'so-called' FREE protection
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2008 09:40 AM | Show all posts
Originally posted by chikli at 2-5-2008 04:39 PM
walaupun aku keje gomen, bole dpt rwtn free but still aku mncarum kat insurans. sumanya demi masa depan aku dan famili....


bagus la utk masa depan family..ari tu claim income tax tak?

walaubagaimana pun, ..dan tidak semua rawatan di hospital gomen itu percuma utk kakitangan awam..



bertindak lah hari ini..lindungi simpanan anda..

[ Last edited by  jenglut at 5-5-2008 11:46 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 10:10 AM | Show all posts
Originally posted by quedac1 at 4-5-2008 07:20 AM
Dalam PRU BSN Takaful, kalau x silap sampai certain years kalau tabung dah melebihi nilai 4K dah boleh abaikan premium. Adakah ini benar?


Silap info tu rasa nyer... sebenar nyer kalau yg 4k tu sebenar nyer baki yg kita kena tinggalkan utk kita draw duit tu bila2 masa kita nak ... then utk kes abikan premium tu atau dikenali dgn premium holiday kita masih perlukan fund yg mencukupi jugak tu ....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 04:40 PM | Show all posts
bagaimana pula term insuran yang di katakan bagus oleh ramai perancang kewangan?yang premiun kecil tapi perlindungan besar?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2008 11:47 PM | Show all posts
Originally posted by ibm632 at 5-5-2008 10:10 AM


Silap info tu rasa nyer... sebenar nyer kalau yg 4k tu sebenar nyer baki yg kita kena tinggalkan utk kita draw duit tu bila2 masa kita nak ... then utk kes abikan premium tu atau dikenali dgn ...



Salam bro ibm

apa pakej yg sesuai utk family,sbg contohnya seorang bapa + seorang ibu + seorang anak...yg dpt coverage medical fees?agak2nya berapa monthly kena bayar?
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2008 12:30 AM | Show all posts
Originally posted by selaTan at 5-5-2008 04:40 PM
bagaimana pula term insuran yang di katakan bagus oleh ramai perancang kewangan? yang premiun kecil tapi perlindungan besar?


sbb dia hanya cover limited period (5 years/ 10 Years/ 20 years/) only..thats y harga premium nya rendah..
lg pendek kita ikat dan lg muda kita amik..maka lg murah lah premiumnya..

certain2 term insuran lack of 'rider benefits'..maksudnya limited coverage of different type of protections..

Term insuran is 'old school' jenis insuran..eg.  MRTA, insuran kete dll.

Sesuai utk yg nak murah punya insuran..but better than nothing..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2008 09:31 AM | Show all posts
Originally posted by savanna7 at 5-5-2008 11:47 PM



Salam bro ibm

apa pakej yg sesuai utk family,sbg contohnya seorang bapa + seorang ibu + seorang anak...yg dpt coverage medical fees?agak2nya berapa monthly kena bayar?


Nak bagitau berapa sebulan subjektif sikit sebab ianya bergantung kepada faktor umur dan pekerjaan..... dan juga plan macam mana yg U prefer either lebih saving atau lebih protection...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-5-2008 09:58 PM | Show all posts

Balas #136 ibm632\ catat

Let say si suami & isteri early 30s + child below 5 years...plan yg kalau boleh more to protection sbb saving i prefer more to another method of saving...
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 03:39 AM | Show all posts
Bro IBM, satu lagi persoalan yea ...
Difahamkan bahawa amaun rider penyakit kritikal akan ditolak dari amaun perlindungan asas?
i.e. En. A letak basic sum insured 100K dan rider Penyakit Kritikal 70K. Lepas 10 tahun serve polisi dan malangya en. A disahkan kena darah tinggi stage critical, disini en.A layak untuk tuntut 70K bukan? dan jumlah tersebut akan ditolak dr basic sum insured. Jadi jikalau berlaku kematian selepas itu waris beliau hanya akan diberi manfaat kematian sebanyak 30K sahaja. Adakah kenyataan ini benar??

Terima kasih ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 12:34 PM | Show all posts
Betul tu quedac,  Jumlah yg kita claim critikal illness tu akan di deduct dari basic sum insured... dan dlm masa yg sama premium bulanan akan jadi free.... makna nyer kalau kita mempunyai medical kad free sampai 70 tahun ... jadi saranan saya ambil basic sum insured 2 kali ganda dari pampasan critikal illness...

Originally posted by quedac1 at 8-5-2008 03:39 AM
Bro IBM, satu lagi persoalan yea ...
Difahamkan bahawa amaun rider penyakit kritikal akan ditolak dari amaun perlindungan asas?
i.e. En. A letak basic sum insured 100K dan rider Penyakit Kr ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2008 12:43 PM | Show all posts

Reply #139 ibm632's post

Tak faham sangat..yang anis ambil tu...ok ke dak....buku dia tebai sangat..tak larat nak abiskan...baca sikit..ngantuk...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Anggota Polis Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 152478 Replies : 2114
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 113730 Replies : 2971
Pemandu e-hailing  Syahrul Ashraf Dahlan, 33, dilaporkan hilang , maklum hantar pelanggan ke Teluk Intan
YgBenarPemandu e-hailing Syahrul Ashraf Dahlan
Views : 12588 Replies : 12
DAILY WISDOM TO YOU - YOU CAN
adila39DAILY WISDOM TO YOU - YOU CAN
Views : 212217 Replies : 605
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91801 Replies : 749
(V21) ALL ABOUT ZAMANI & SLAM
akr(V21) ALL ABOUT ZAMANI & SLAM
Views : 30006 Replies : 351
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 19540 Replies : 259
Ringgit mengukuh, hutang bon Samurai berkurang kepada RM6.26 bilion
AbahmungRinggit mengukuh, hutang bon Samurai ber
Views : 23632 Replies : 5
Ringgit antara mata wang terbaik Asia, tertinggi dalam enam bulan
AbahmungRinggit antara mata wang terbaik Asia, t
Views : 43114 Replies : 3
Orang Kota Bharu paling ramai dicekup terlibat judi online
ultra78Orang Kota Bharu paling ramai dicekup te
Views : 3207 Replies : 24

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 06:28 AM GMT+8 , Processed in 0.067199 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list