CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 23-2-2013 06:11 PM | Show all posts
Vote for elextrolux... Worth it!
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2013 04:59 PM | Show all posts
ummy11 posted on 9-12-2012 06:34 PM
Saya pun ada persoalan yg sama...
Skg ni bnyak brand yg dah kluarkan WM front loading; termasuk l ...

saya pakai LG combo washer + dryer 10kg...

dah nak setahun saya pakai xde masalah...since i duk condo...mmg berbaloi ya amat...
true...cycle WM FL lama...tapi yg penting time management kita...mana nak basuh dulu, mana yg basuh dan kering terus...
yg plg, best anytime boleh pakai...

satu lagi...jgn malas nak poket seluar tu semua ya...or sort kain ikut warna/jenis..or washing instruction kain2 tu...
semua ni in shaa Allah boleh memanjangkan hayat WM....
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2013 12:03 PM | Show all posts
mirasan posted on 16-11-2012 12:10 AM
aa. sapa2  yang berkenan, boleh ler datang ke harvey norman. ada bran Jerman baru mai. MIELE. sebut  ...

Miele is a good brand tapi saya tak mampu nak beli brand tu.
Saya guna Zanussi FL 6kg. So far so good.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2013 12:46 AM | Show all posts
ceri_merah posted on 5-3-2013 12:03 PM
Miele is a good brand tapi saya tak mampu nak beli brand tu.
Saya guna Zanussi FL 6kg. So far  ...

zanussi  ok  tue. tapi, jarang nampak kat kedai sebab electrolux lebih dominan. tambahan pulak kilang dia kat Siam.so, company2 cina lebih suka jual brand ni.spare part pun senang dapat. rasanya zanussi dah join ngan electrolux, so tak jadi masalah. Miele ni mesin biasa je. harga mahal sebab buatan Jerman.ala2 BMW gitu. tapi, walaupun mahal, tak semestinya cucian bersih.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2013 12:53 AM | Show all posts
nufahara posted on 26-2-2013 04:59 PM
saya pakai LG combo washer + dryer 10kg...

dah nak setahun saya pakai xde masalah...since i duk ...

nak tanya la. kak nufahara ni keja apa ek? wow, masih sempat sort baju.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2013 01:31 PM | Show all posts
mirasan posted on 17-3-2013 12:53 AM
nak tanya la. kak nufahara ni keja apa ek? wow, masih sempat sort baju.

heheh saya full time exec di sebuah syarikat swasta...
Disebabkan tiada maid nak menolong, dengan 4 org anak yg di bawah 10 tahun...saya perlukan jadual laundry dan saya sediakan bakul2 khas laundry utk pakaian putih, pakaian dalaman, dewasa dan anak2.
Dan setiap hari, sekurang2nya dua sesi laundry akan dibuat...satu untuk disidai dan satu lagi utk terus wash + dry...
Kalau tak buat buat gini dik...mmg jadi x sempat la hai hihihih
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2013 03:41 PM | Show all posts
kami pun kena cari WM baru ni...yg ada tu dah arwah nampaknya....huhuuhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2013 02:22 PM | Show all posts
plan nak beli WM ni-jenama toshiba dlm rm1,070. ok tak?

http://toshiba.com.my/washing-ma ... m.html#.UVjpCBf-FPM



Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 05:17 PM | Show all posts
suka front load sbb cucian lg bersih tp skrg pakai top load sbb nak pakai yg besar 14kg.
beli yg besar sbb selalu cuci comforter. nak anto dobi mahal sgt
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 08:10 PM | Show all posts
saya beli front loading wm tahun 1999 dulu, jenama Bompani, masa tu RM1500, sampai la ni masih tahan, dua kali baiki, tukar getah depan habis RM75 jer. Baru minggu lepas saya dan isteri decide beli yg baru, bukan sebab yg lama tu rosak, tapi sebab nak bagi pada mertua, wm rumah dia bocor, lagipun wm kitorang ok lagi.

Baru beli wm front loading lagi sekali last week, jenama Hitachi, 8.5 kg, siap dgn inverter technology, hydraulic shock absorber, senyap nak mampos, sampai kena intai dua tiga kali betul ke wm ni dah start basuh? anyway harap wm ni akan tahan macam yg pertama dulu (13 tahun & still counting!)

kelebihan front loading: jimat air, jimat elektrik, pakaian tak cepat rosak, space jimat sbb boleh letak mcm2 kat atas wm.

kekurangan: agak mahal dari top loading, sabun kena guna low sud, kena membongkok untuk masuk keluar pakaian.

tak kisah la front atau top loading, ada kelebihan/kekurangan, selera masing2 :-)
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2014 08:12 AM | Show all posts
poney posted on 2-4-2013 05:17 PM
suka front load sbb cucian lg bersih tp skrg pakai top load sbb nak pakai yg besar 14kg.
beli yg b ...

camne nk guna mesin front load ni? xreti la.. boleh sesapa tlg ajar x?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2016 01:46 PM | Show all posts
Second-hand home appliances such as washing machines, dryers, dishwashers, fridge, built-in oven, and others. Mesin Basuh, Peti sejuk dll. In good conditions and reasonable price. Well function as new cause use new spare part. Warranty given and free delivery.

KL, PJ, Puchong, Subang, Damansara, Shah Alam, Klang, Kajang, Rawang, Putrajaya, Cyberjaya etc.

Kindly message or call at 013-3941852.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 05:41 PM | Show all posts
saya pakai yang top loading..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2016 10:21 AM | Show all posts
tgh bpikir2 nak beli WM auto top loader @ front loader
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2016 03:13 PM | Show all posts
xpenah hair prob pakai front ..sentiasa pkai top loading..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2016 09:08 PM | Show all posts
saya suka front loading
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2016 12:57 PM | Show all posts
dua dua pernah guna

tapi jenis front loading lagi efficient & bersih
Now guna brand samsung, washing machine plus drier - thumbs up!
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2016 12:59 PM | Show all posts
top loading sajork,asalkan x berus guna tgn dikala musim hujan
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2016 11:02 PM | Show all posts
boleh suggestkan wm front loading yang tahan lama
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 03:51 PM | Show all posts
top load sbb tak payah nak mcangkung keluarkan kain baju
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 03:40 PM GMT+8 , Processed in 0.185478 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list