CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 184069|Reply: 269

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 7-9-2007 06:12 PM | Show all posts |Read mode
Sila undi dan nyatakan sebab-sebab pemilihan anda .

Saya telah ada pengalaman guna kedua-dua jenis mesin  basuh .

Saya lebih suka front loading .
Kelebihannya :  Ia lebih bersih kerana pemusingan adalah lebih aktif dan menyeluruh ,
Ada fungsi air panas dan penggunaan Air juga lebih jimat  .

Harga Mesin basuh Front loading  biasanya lebih mahal , harga 1 k  keatas ,
bagi saya tak mengapa kerana  prestasinya bagi saya lebih memuaskan .

[ Last edited by  Ekka at 7-9-2007 11:37 PM ]
Single Polls, Total 181 Users voted
59.67% (108)
40.33% (73)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 06:20 PM | Show all posts
org ckp front loading..baju
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 06:24 PM | Show all posts
top loading la best....

senang keje.... xyah tunduk2...... amik baju, bukak penutup washer..... baling masuk.......

[ Last edited by  rourouleya at 8-9-2007 10:33 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 11:06 PM | Show all posts
da vote! vote front loading..hehe rase lg senang..sambil bole tgk baju yg b'pusing2
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2007 10:26 AM | Show all posts
Prefer front loader.  Dari pengalaman cucian front loader lebih bersih dari top.  Wash cycle lebih lama.  Water consumption dan penggunaan sabun pun kurang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2007 11:44 AM | Show all posts
Front Loading the best...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2007 11:30 AM | Show all posts
Top loader, sbb ade utk 13kg, ni kes malas nak basuh byk round......

Pernah pakai front loader, ok gak. Rase same je bersih ngan top loader.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2007 11:47 AM | Show all posts

Reply #7 MrsJohn's post

I ada washing machine kat rumah untuk kesenangan diri:  front loading and top loading (tapi semi auto). Bila basuh jeans dan yg berat 2 basuh dalam yg front loading tu tapi kalau baju kurung basuh dalam yg semi auto ni. Sebenarnya lebih bersih basuh pakai top loading compare dgn front loading ni. kalau tak percaya cuba la bilas balik semula. Tapi saya pakai juga yg front loading sebab bentuknya kemas. Atas boleh taruk barang e.g: bakul kain etc.

tapi yg macam MrsJohn"s kata rasa rasanya bila dah rosak my front loading nyer washing I nak beli yang top loading yg boleh basuh sampai 13kg. Sebab kalau orang bekeluarga memang senang. Comforter yang tebal2 tu pun boleh masuk sekali dalam & tak yah hantar laundry.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2007 11:54 AM | Show all posts
currently pakai LG top loading. beli 4 tahun lepas.. elok lagi.. sayang nak jual.. lepas ni nak beli Front loading..

sebab: kat atas leh letak barang.. jimat space. kitchen liz kecik. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2007 01:18 PM | Show all posts
kakak mozz guna LG frontloading...washer/dryer...15kg/8kg...byk tuh 15 kg, kaslau family besar, 1 round je just for washing....comforter pun senang gak nak cuci...
kalau top loading....comforter tu terapung kat atas jer....x berapa bersih.
skrg guna top loading...tapi next time nak tukar front loading plak...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2007 10:12 AM | Show all posts
satu jer tak suka pasal front loading - proses membasuh lama... tak sanggup nak tunggu... bab front loading lebih bersih dari top tu saya tak kisah sangat sebab baju2 pun bukan ada baju kerja kat kebun nak masuk mesin, so tak nampak beza sangat kalau guna top.. tak pernah beli front tapi biasa guna masa bujang duduk rumah kakak...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2007 10:30 AM | Show all posts
chebot punya front loading...
mmg mesh pasal lagi bersih kalo nak dibandingkan dgn top loading....
chebot beli brand OCEAN (made in germany)
brand nih dah tak masuk malaysia dah..
time beli aritu dpt rm500 jer,,,
heheh besh!
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2007 04:00 PM | Show all posts
AKU VOTE FOR TOP LOADING COZ FRONT LOADING BLUM PERNAH GUNA LG...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2007 04:00 PM | Show all posts
AKU VOTE FOR TOP LOADING COZ FRONT LOADING BLUM PERNAH GUNA LG...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2007 11:13 AM | Show all posts
aku vote front loading...dah 5 tahun pakai. Brand Zanussi...mmg puas hati cuma kena guna sabun yg low suds..dah tu harga sabun pun mahal sikit kalo nak banding dgn sabun biasa...

Rasanya kalo front loading ni mmg x leh guna sabun yg jenis byk buih tu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2007 02:53 PM | Show all posts
teman ada front dgn top loading.

pro front loading:
1. cuci bersih
2. pakaina susah rosak
3. space saving pasal boleh letak kain/ sabun atas dier.
4. bentuk cantik.
5. ada control temp. air

con front loading
1. sensitif kat perssure air, kene tekanan air tinggi kalau rendah mesin tak jalan
2. bila nak sidai kain tak berapa kering
3. lambat nak cuci kain
4. berat nak mampus, kalau dah letak satu tempat.... kire permanentla kat situ.
5. hanya sabun low sud yg boleh digunakan
6. rege mahal

pro top loading
1. cuci cepat
2. cuci bersih (walaupun tak sebersih front loading)
3. kain cepat kering
4. kalau air takde/tekanan rendah still boleh basuh
5. ringan.... senang nak alih
6. rege murah sikit

con top loading
1. t shirt senang kembang
2. kalau tak ada self leveling... masa spin riuh sekampung.

itu je yg teman ingat, kalau nak tampah silakan lerrr.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2007 10:50 AM | Show all posts
Originally posted by mozz at 10-9-2007 01:18 PM
kakak mozz guna LG frontloading...washer/dryer...15kg/8kg...byk tuh 15 kg, kaslau family besar, 1 round je just for washing....comforter pun senang gak nak cuci...
kalau top loading....comforter ...


Berapa harga mesin basuh LG front loading muatan besar ni ?
Sure mahal  >  6 K .
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2007 12:05 PM | Show all posts
aku vote for top loading .. x pernah lagi pakai front loading so x tau nak bezakan ..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2007 03:44 PM | Show all posts

Reply #17 Ekka's post

arituh ade survey gak..rege asal 4.5k...tapi laa nie bleh dpt murah...jln2 carik kedai yg bleh kasi rege baiknye...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 02:40 PM | Show all posts
tingin gak try front loading nih...tp skrg pakai top jer.beli ms baru kawin.skrg front loading leh dpt less 2k kan?

betul ker kalo loading dia 13kg pon kalo kita letak baju banyak2 maybe jd xbersih gak?sbb susah dia nk spin.

teori husben.dia cukup cerewet psl basuh baju.udahnye baju anak2 dia yg basuh ekeke.mama tlg sidai je..tu pon kalo rajin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 36739 Replies : 1413
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49622 Replies : 1131
[For Sale] New township @ Genting Highlands
zilchminz[For Sale] New township @ Genting Highla
Views : 329 Replies : 16
[For Sale] Your beachside retreat @ Cenang, Langkawi
zilchminz[For Sale] Your beachside retreat @ Cena
Views : 53 Replies : 2
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 34882 Replies : 560
Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah? Ex menantu Rajinikanth
ZaienSelepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya
Views : 1497 Replies : 35
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 4166 Replies : 125
GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
adila39GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
Views : 359 Replies : 6
Have you cross the Rawang bypass?
adila39Have you cross the Rawang bypass?
Views : 2608 Replies : 22



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 01:07 PM GMT+8 , Processed in 0.103865 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list