CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 31658|Reply: 91

the best and most practical outdoor water filter

[Copy link]
Post time 4-9-2007 10:27 AM | Show all posts |Read mode
salam semua..

saya nk tau pasal outdoor water filter..skang nibyk kat pasaran..so saper yg penah guna marilah share pasal water filter ni..igt nk install masa masuk umah nnt..(if ada bajet lebih..)
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-9-2007 11:40 AM | Show all posts
Brand Elken
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2007 11:43 AM | Show all posts

Reply #2 marisa_anuar's post

oo igt elken ada water filter yg 4 segi yg letak kat dapur tu ajer.dia pon ada jual yg pasang kat main pipe ek..baper yer..cemana maintenance dia?
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2007 12:05 PM | Show all posts

Reply #3 ummibest's post

Elken ada 2 jenis water filter. Satu yang pasang kat paip kat dapur tu (Bio Pure 2 - RO water) dan satu lagi yang boleh install kat main pipe (pun dipanggil Bio Pure). Ni untuk elakkan water contaminants. Eg- kalau time cuci baju kena air karat ke, kalau kita install bio pure ni kita boleh elakkan masalah ni. Selalunya org2 elken akan dtg buat services and maintenece kalau dah cukup tempoh.

Sekarang ni kalau nak beli water filter from elken ni, kalau takde cash boleh apply untuk easy payment scheme with zero interest.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2007 12:52 PM | Show all posts
mcm2 brand ada ..... aku plak amik yg jenis org panggil roket (tabung tinggi hampir 5 kaki). Jenis ni tabung tu tak blh dibukak tp blh dicuci melalui paip2 yg disediakan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2007 02:59 PM | Show all posts
berapa agaknya price range utk water filter yg jenis sambung kat main tu?...

yg ni kena maintance camana ek?
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2007 03:41 PM | Show all posts

Reply #5 waksir's post

share le info filter yg cam roket tu waksir...  
rege? beli kt mane? gune letrik ke? dll

tq
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2007 04:50 PM | Show all posts

Reply #4 nudshanie's post

emm..lebih kurang gitulah...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-9-2007 08:40 PM | Show all posts
harap harap ada yg sudi kongsi info..............................
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2007 08:54 PM | Show all posts

Reply #7 mizahanan's post

ye la...waksir, share some info pls...kite pun dok usyar gaks ni....
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 08:31 AM | Show all posts

Reply #6 misy's post

water filter yang jenis sambung kat main ni banyak brand ada...kalau yg elken punye range harga dia around 2k to 3k kalau tak silap saya la
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:01 AM | Show all posts
Originally posted by mizahanan at 4-9-2007 03:41 PM
share le info filter yg cam roket tu waksir...  
rege? beli kt mane? gune letrik ke? dll

tq


masa aku beli 2 th dulu harge rm2,600 utk water filter kat paip luar & water filter dlm rumah (air blh terus minum tanpa masak) termasuk semua pemasangan. Brand Katadyn (utk yg dlm) tp yg kat luar tu tak tau brand ape tah. Aku beli dgn bebudak buat direct selling tp every year depa ada buat servis.
filter luar yg mcm roket tu utk tapis segala keladak/kotoran dlm air, so bila cuci baju kurang la kesan keladak tu. Filter tu jugak buleh dibilas dgn paip2 yg disediakan (ada 5 kepala paip). Tiap2 bulan aku buat bilasan (back wash) ... & hasilnye, keladak yg kluar tu mcm air kopi susu ....
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:19 AM | Show all posts
bagus gak filter outdoor nih..haritu tgk dekat carrefour ada jugak...yg demo filter dia buat transparent..dia letak cam pasir sungai saja...nak cuci pusing paip dia flush keluar semua keladak...konsep back wash ke apakenama tah... harga dlm rm1500-rm1700 tk sure.. tinggi dlm 5 kaki gak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2007 10:56 AM | Show all posts
2-3k gak yer harganya yer  nud..

igt dpt 1k lebih..


hmm korang penah dgr water tech ke apa tah namanya..yg dok promote kat magazine..newspaper...penah ada experience tak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 12:23 PM | Show all posts

Reply #11 nudshanie's post

thanks nurshadnie... dlm rm2k,.. banyak tu...penah dgr tak yg kita boleh sewa benda ni....


Waksir...diorang ada datang servis ek...ini sudah bagus..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 06:36 PM | Show all posts

Reply #12 waksir's post

tq waksir 4 the info..

penah dgr x pasal hard water.. kalo gune filter roket tu.. hard water buley tuka ke jd soft water?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-9-2007 06:56 PM | Show all posts

Reply #16 mizahanan's post

miza dok kat mana? kat mesia ada gak ye hardwater...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2007 10:54 AM | Show all posts
Originally posted by mizahanan at 5-9-2007 06:36 PM
tq waksir 4 the info..

penah dgr x pasal hard water.. kalo gune filter roket tu.. hard water buley tuka ke jd soft water?


baru ni aku dengar ...... camne tu

lagi satu, kalau nak tau lanjut pasai water filter ni kena rajin carik dlm internet. Tak semua air yg di filter tu bagus, sbb kalau kena filter semua dah jadik air kosong 'O' la ... langsung takde khasiat dlm air tu. Tak berguna utk badan, mcm masuk tinga kanan , kluar telinga kiri je ...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2007 11:08 AM | Show all posts

Reply #18 waksir's post

aah betul cakap waksir tu...kalo dh 0 dh x der mineral
yg baik utk sistem badan kita....so x sesuai...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2007 03:53 PM | Show all posts

Reply #18 waksir's post

hardwater ade mineral Ca+Mg.. nk tahu lebih lanjut sile google..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 10:04 AM GMT+8 , Processed in 0.121650 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list