CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 8713|Reply: 45

Event Management

[Copy link]
Post time 16-7-2007 01:47 AM | Show all posts |Read mode
Saya nak buka u event management company ,  Saya punya plan nak anjurkan Pemeran Perdagangan ICT dan Electronic
Siapa idea macamana nak  dapatkan exhibitor dengan cara yang berkesan ?
Iklan dimana ? cari macamana ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-7-2007 02:07 AM | Show all posts

Reply #1 bakrii's post

adus! macam mana ni bro... ada niat tapi x tau macam mana nak buat....????

ha..haku pun susah nak bagi tau... tapi ape pun kena ada networking contoh;

1. Modal
2. Tapak
3. kontraktor
4. customer
5. Media planner

itu jer kot untuk permulaan. tunggu lah nanti ada le kawan-kawan lain tambah kasi cantik sikit...hahaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 02:10 AM | Show all posts
yang payahnya buat event sendiri ni rasanya dari mula nak dapat modal, pastu lokasi sampai ke sales.... memang mencabar benda nih! tapi kalau ada peluang aku pun nak buat gak ebent management ni... cuma x ada masa jer bila dah relaks sikit boleh kot itu pun rasanya JV dgan orang pegalaman dulu kot. hahaaahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 10:08 AM | Show all posts
yeap.. yg aku nampak simple event pon.. mesti nak ada gud network.. bcos many parties involves.. pastu make sure well verse regading legal2 thing2.. sbb kalu saloh gaya organiser kena tapau.. hati2 sket la..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 10:48 AM | Show all posts

Reply #1 bakrii's post

Aku rasa...since kau tak cukup strong utk buat event besar2....mulakan dulu event yg kecik2...ajurkan pertandingan mewarna ke...karaoke ker

Kalau nak buat event mcm yg kau impikan tu....paling kurang mau ada 1 juta dlm bank.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2007 12:01 PM | Show all posts

Reply #1 bakrii's post

seelok2nya u keja dulu ngan event management co...belajar dulu selok-belok perniagaan tuh....aku dulu bertahun terlibat jadi event organizer...nampak senang...byk duit masyukk...tapi....keja byk beb...

paling penting..contacts musti byk dan kaw2 punye...kalu pandai...capital x banyak sbb boleh carik sponsors...itu sbb cable kena kuat!!! ataupun buatlah joint-organizer..jimat sikit...tapi pekerja kena ramai..boleh ambik kontrak lah..

mula2 tu kena plan dulu bila, dimana, tujuan, objektif, masa (sesuai ke tak?)...kena check dulu event apa yg ada pd masa tersebut...jgn overlap ngan event2 penting lain..nanti takde org datang..

pas tu kena ada list of potential clients / exhibitor..dah boleh start 'jual' idea kat diaorang...tengok response ok ke tak...jgn suam2 kuku jer...at least kena ada a few potential exhibitor yg kuat dlm tangan..sbb diaorg ni akan jadi faktor penarik exhibitor yg lain gak..

sambil2 tu riki venue...musti carik tempat yg strategik...senang utk exhibitor, visitors dan harga yg berpatutan...tentukan berapa hari...target market (visitors)..

pastu..kena ingat logistik...accommodation dan package utk exhibitor..floor plan...promotional plan...budget...camna nak tarik sponsor...benefits utk sponsor..welfare of exhibitors..guest of honour...perasmian...refreshments...protokol...floor manager...security...transportation...kontraktor..dan macam2 lagi...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-7-2007 12:11 PM | Show all posts
huhu mana tuan rumah? rasanya banyak membantu ni... selain dari tu sales dengan overhead paling mencabar tu... pendek kata kena buat grouping juga... x boleh buat sorang-sorang.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2007 12:34 AM | Show all posts
terima kasih kekawan punya advise .
aku dah buat underground work ,semua benda aku dah clearkan  , Aku dah jumpa Dota Shaziman (KTAK)untuk daptkan support , dah jumpa Dato Halim (MCMC) semua OK . Dato JJ (MOSTI) , MATRADE , MIDA & SMIDEX .dan juga PA pak Lah for opening ceremony ( still under discussion lagi )

Yang aku sangkut sikit about small2 exhibitor ni , untuk penuhkan around 500~600 booth kat PWTC bulan dec ni. Aku nak buat grand Trade SHow for ICT and Electronics .The name already get - Malaysia Internasional ICT & Electronic Trade Show . Satu booth cuma around RM5K je . Sesiapa boleh dapatkan , aku boleh bagi % sikit .

Plantinum sponsor - Aku dah deal dengan Sun microsystem , TM & Celcom , DIGI ,
nampak 90 % agree .

Media partner - Astro( under discussion lagi ) , RTM ( 98 % confirm )

Wasalam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-7-2007 01:47 AM | Show all posts

Reply #8 bakrii's post

OK bro! aku bab sales ni minat sikit. PM aku nombor kita set masa jumpa kat KL. bleh? aku interested dengan project ko ni.

terus terang aku memang x ada pengalaman dalam bidang ni. but why not kalau aku try. itu pun kalau ko nak kasi aku job ni. hahahaaaa

yang penting ape yang ko katakan tadi memang benar... aku nak cuba
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2007 07:57 PM | Show all posts

Reply #9 prodigies's post

Everything is true , I will at KL from 2moro until sunday 22 july .
Siapa yang nak jumpa atau borak2 pasal ni bolehlah  kita jumpa di KL .
PM aku nuumber kita boleh make appointment . Tapi aku prepare kita jumpa area Diamond Square .
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2007 07:59 PM | Show all posts

Reply #6 judygee's post

Terima kasih atas advise kau tu , ada knowledge . Kenapa tak buat , syg kalau ilmu tak jadi duit .
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 09:40 AM | Show all posts

Reply #8 bakrii's post

Bole aku dapat specific date utk event nko tu?

I'm here not to under estimate u but I have been in the ICT industries for the last 14 years. Every year all the ICT players eagerly wait for one event ICT event..that is ACM Expo & Forum. ACM forum & expo ini turut melibatkan sub event such as IBIS 2007( International Broadcast Industry Show),  Livetec2007 ( Asia Live Entertaiment Technology 2007), E security 2007 & Wimax 2007 (Asean Wimax Expo & summit)

Selalunya tiap2 tahun ianya dibuat pada bulan 9 tapi utk tahun ni....ianya di buat pada 20 - 22 Nov 2007. Kalau kau belum ....event ini bukan hanya melibat syarikat Malaysia malah syarikat2 asing seluruh dunia terutamanya dari korea, jepun, europe dan india.

So aku rasa...kalau kau nak buat bulan dec...aku rasa not suitable time coz ACM expo & forum baru je berlansung. Big company such as TM, Digi & Maxis normally spent millions for the booth and I dont think it wise for them to join another expo in short period of time. Can u clarify your plan Mr Bakri.

[ Last edited by  melayucyber at 18-7-2007 11:26 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2007 10:08 AM | Show all posts

Reply #12 melayucyber's post

terima kasih , memang ACM 2007 pada 20~22 Nov . organised by AMB .
Tapi aku dah investigate  ACM pun org dah ramai tak mau joint .
Memang betul big company spent about million for plantinum sponsor .
Aku pun plantinum sponsor pun is 1M jugak . We target 3~4 plantinum at KL venue .

itu yang saya need your help , any good idea to attract exhibitor to join my event ni .
Tapi kalau kita fikir balik , dlm dunia ada berapa juta ICT company , yg masuk ACM tu rasanya tak sampai 0.0000001 % . Rasanya laa .

Kalau kau ada idea , bolehlah  kita borak2 kat KL nanti .  your boleh email kat I bakrii@gmail.com
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 11:31 AM | Show all posts

Reply #13 bakrii's post

But bakri...are u sure u going to organise it in dec 2007 ni? Common be realistic...setahu aku...nak organise big event...at least 1 year utk prepare. Kalau PWTC tu aku tak sure bape lama kena book in advance...tapi kalau KLCC Convention Center tu...at least setahun setengah dari tarikh event.

and for your info....dec nanti pun ada 1 lagi ict event...PC fair III. So do you think u can squeeze in?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2007 12:41 PM | Show all posts

Reply #14 melayucyber's post

I dah book PWTC one hall , cuma nak tambah lagi one hall .I dah booking pada 21~23 Dec 2007 .
I kene check PC fair III tu , setau aku date tak berpa confirm lagi , cuma Tentative Dates and Locations je . Anyway this goods input for me to investigate .
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 01:12 PM | Show all posts
alamak bakri.. macam mana date x comfirm? tapi dah booking hall? bahaya lah bro..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2007 01:43 PM | Show all posts
Originally posted by prodigies at 18-7-2007 01:12 PM
alamak bakri.. macam mana date x comfirm? tapi dah booking hall? bahaya lah bro..


rasenye Bakri nie kate date utk PC fair III yg x confirm date lg...
dia dah booking dr 21-23 dec 2007..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 05:52 PM | Show all posts

Reply #17 cinta_ungu's post

I dont think 21-23 dec is a good date coz semua orang dalam mood holiday. 25th pula chrismas.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 08:41 PM | Show all posts

Reply #18 melayucyber's post

kena ambil kira tu bakri, cakap melayucyber tu ada kebenarannya...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2007 09:52 PM | Show all posts

Reply #16 prodigies's post

Yang tak confirm PC fair III tu , aku punya confirm .
Tapi kene check juga date tu ,
Agak bila date yang sesuai , bulan Feb 08 .OK TAK ???

[ Last edited by  bakrii at 18-7-2007 10:29 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 09:26 AM GMT+8 , Processed in 0.085052 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list