CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ef/x

F-22 Raptor

[Copy link]
Post time 3-4-2009 02:42 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 27-4-2007 09:04
PAK FA coming soon


urgh   ini ke PAK FA tuh




Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 10:00 AM | Show all posts
Actuallu wa jumpa dari Thomson CSF Optronique..about how Thypoon boleh detect dan engage stealth combat aircraft, in this case the Lightning menggunakan kombinasi IRST, passive radar, MIDS etc..anybody can story a bit about this? Boleh kah same principle digunapakai untuk F22?

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 11:40 AM | Show all posts
tak paham baca rajah tuh.......... leh citer sikit........
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:18 PM | Show all posts
Boleh Caya ke Pak Sam kata F22 tu stealth, sedang Nighthawk(sorry klu silap)
pun leh kene tembak jatuh, lu fikirla sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2009 12:32 PM | Show all posts

Reply #43 jofizo's post

Well kalau hang tengok tatarajah kat atas tu (mcm UPSR lak ), jelas bahawa pesawat tempur EADS Thypoon dapat mendetect pesawat halimunan buatan Lockheed Martin menggunakan mod IRST dan radar berbentuk pasif..itu yg wa tanya tu..
Adakah ini bakal terbokti bener??
Kalau bener maknakata F35 yg diagung-agungkan itu ada achiless heel le..

[ Last edited by  areguard at 9-4-2009 12:37 ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2009 12:29 PM | Show all posts

Balas #29 mentosonline\ catat

apahal mamat ni meroyan tak tentu pasal, bukannya kita kata pesawat dia yang crash, klu dah poyo tu mmg poyo la jawabnya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2009 12:32 PM | Show all posts
dorang pakai software pirate gak kot
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2009 07:52 PM | Show all posts

Reply #46 hyazinth79's post

Depa mmg ada inherent problem tu..takmau kalah dan dia je yg terhebat..mental manusia terkepung..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2009 08:48 PM | Show all posts

Reply #45 areguard's post

bai,visual contact tu takat mana boleh g?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2009 09:37 PM | Show all posts

Reply #49 razhar's post

Bai, kaedah detection dlm schematics tu melalui passive radar dan IRST (infra-red sensor) bukn mark 1 eyeball..actually MiG29N kita dah lama pakai IRST utk jejak pesawat musuh tanpa activate radar..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2009 09:41 PM | Show all posts

Reply #50 areguard's post

mmg le..fulcrum dah lama pakai IRST ni..yg wa tekankan kat sini..JARAK....boleh tak IRST ni buat visual contact untuk jarak2 yg melebihi jarak bedilan AAM?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2009 09:45 PM | Show all posts

Reply #50 areguard's post

tentang passive radar plak..dia berkerja secara optimum KALU pesawat2 tu mengeluarkan 'signal2' atau pun radiasi2 atau apa2 saja yg membolehkan receiver2 kat passive radar tu 'tangkap'....kalu radar signature dah kecik...cam mana passive radar nak kesan?


mungkin lobai tin boleh keluarkan hukum...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 12:00 AM | Show all posts

Reply #52 razhar's post

Wa bukan ahli dlm bidang2 aerial battlespace management ni...Tin atau Venez yg terer bab2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 02:16 AM | Show all posts

Balas #33 Debmey\ catat

Sure can, when raptor launch it missile, sure it can be tracked...
but make sure u survived first...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 02:20 AM | Show all posts

Balas #42 areguard\ catat

Kalo radar pasif, besa nyer typhoon akan tgu signal drp raptor, mostly biler raptor nak direct missile k typhoon.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 03:09 AM | Show all posts

Balas #52 razhar\ catat

'kalu radar signature dah kecik...cam mana passive radar nak kesan?'

hmm? apa kaitan radar signature dgn passive radar?

if im not mistaken, small radar signature ni untuk evades active radar.

passive radar pulak untuk detect pesawat yang pakai active radar, with a few advantages.

1. dia dpt kesan musuh dahulu.
2. dia dpt lari dari dikesan musuh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 03:23 AM | Show all posts

Reply #56 inquisitor's post

betul bai..untuk membolehkan dikesan,objek itu mesti mengeluarkan emission dulu kan??? butul tak? sebab tu passive radar ni payah nak dikesan,pasal dia tak keluarkan emission..



apa2 pun,kita tunggu lobai tin keluarkan hujah dia...

[ Last edited by  razhar at 19-4-2009 03:25 ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 07:48 AM | Show all posts

Reply #51 razhar's post

AAM mana boleh membedil, jeneral kuceng

anyway, takkan la jeneral kuceng lupa yang IRST ni mcm mata, detection capability depends on the size of the target. satu jet pejuang boleh dikesan dlm 45km. kalo aircraft carrier, boleh kesan dlm 80-100km.

jeneral kuceng sure tido masa briefing harituh nih.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 07:53 AM | Show all posts

Reply #52 razhar's post

uiksss... sejak bila wa boleh wat fatwa nih?

fatwa nih ulamak jer yang boleh. wa ular dlm semak jer

anyway, radar pasif boleh detect signal atau radiasi yang kecik2, pastuh dibandingkan dengan signal yang ada dlm threat database dia.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 09:59 AM | Show all posts
Ular dalam semak?

Aku nak lontarkan satu senario air-to air combat...camne kalau combatants dua2 pakai stealth aircraft?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2022 01:19 PM GMT+8 , Processed in 0.096760 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list