CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Syd

[Cadangan] Hak Pekerja / Akta Kerja (Q & A)

[Copy link]
Post time 2-5-2013 08:46 AM | Show all posts
genchi posted on 2-5-2013 08:40 AM
apakah arti smer neh??? mohtip pujian?

dah kena puji kena buast keje lebih la.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2013 08:49 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 2-5-2013 08:46 AM
dah kena puji kena buast keje lebih la.....

inilah yg dinamakan ada sotong disebalik nasik lemak

keje leibh kene la upah lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2013 09:49 AM | Show all posts
genchi posted on 2-5-2013 08:49 AM
inilah yg dinamakan ada sotong disebalik nasik lemak

keje leibh kene la upah lebih.. { ...

sori.. sotong takde... nasik lemak paru sambal bungkus satupppppp... teh o ais satuuuuppp... ikat tepi yaa....
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2013 09:58 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 2-5-2013 09:49 AM
sori.. sotong takde... nasik lemak paru sambal bungkus satupppppp... teh o ais satuuuuppp... ikat  ...

wahhh nasik lemak paruu... gen pun mkn paru smbl pagi neh.. mujorlahh tak la kempunan gen
pepagi dah minom air ais?? ape nak jadik neh?
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2013 02:50 PM | Show all posts
Saya nak tanya kat sini saya dah sign appoinment letter tapi saya tak jadi join company,adakah saya akan dikenakan apa apa tindakan dari company baru ini.Saya ada tgk dalam perjanjian yang saya sign tiada apa apa,tapi company baru saya ada bayar seminggu gaji adakah  saya hanya akan bayar gaji seminggu itu sahaja.Ini kali kedua saya tak jadi join company ini.Harap dapat kepastian dari anda semua.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2013 09:09 AM | Show all posts
badankecik posted on 24-5-2013 02:50 PM
Saya nak tanya kat sini saya dah sign appoinment letter tapi saya tak jadi join company,adakah saya  ...

masa masok keja neh msti ada buat surat sumpah medical checkup.. surat penerimaan jawatan.. ada tak buat smer neh?? sign kontrak kerja terma n syarat2.. cuba baca balek clause by clause.. apa tindakan yg akan diambil jika berhenti kerja?
perlu notis ke atau apa2?

n nape dua kali mintak n dua kali benti? huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2013 01:05 PM | Show all posts
so far tak ada pulak dia cakap kalau tolak offer kena bayar apa apa.saya nak kan kepastian sahaja.dua kali tolak sebab tempat keja lama byk sgt masalah tu kepala tak betul terima offer baru lepas beberapa minggu fikir balik tak berbaloi keja tempat baru dan tolak offer kali kedua.marah jugak org hr tempat baru tu tapi saya tolak supaya saya tak menyesal kemudian hari.

Comments

ok la kalo camtu.. lagipun uolss tak keje lagik kan? papepun wish uols the best ok  Post time 3-6-2013 08:27 AM
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2013 05:35 PM | Show all posts
badankecik posted on 29-5-2013 01:05 PM
so far tak ada pulak dia cakap kalau tolak offer kena bayar apa apa.saya nak kan kepastian sahaja.du ...

thankss atas nasihatt ituuu

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2013 05:46 PM | Show all posts
Hak Pekerja Muslim di syarikat bangsa asing

saya ada enquiry ttg hak pekerja Muslim di syarikat swasta bangsa asing. Saya satu-satunya pekerja Islam@melayu di sebuah syarikat swasta Jepun. Staf lain berbangsa cina. Sy telah bekerja disana hampir 14thn dan sy juga adalah staf pertama syarikat. Syarikat ini tidak pernah menggaji bangsa India atau Melayu lain selain sy.
CEO sy adalah warga Jepun namun syarikat saya diurus oleh seorang manager berbangsa cina. Sy tidak diberi hak untk beribadah@tidak disediakan tempat solat sedangkan pejabat saya cukup luas. Bukan sy tidak mencari pekerjaan lain tp nasib tidak menyebelahi sy yg berkelulusan Graphic Design, mungkin peluang untk org Melayu di Penang dlm bidang ni terlalu terhad.
Sy merasakan sy ditindas oleh majikan saya, kerana selain tidak menyediakan tempat solat, cuti Hari Raya juga kurang dr cuti CNY. Pemberian bonus pulak adalah pada setiap CNY tiap2 tahun selama hampir 14 tahun. Sy rasa ada isu diskriminasi kerana byk perkara yang sy selalu di ketepikan. Dari segi kenaikan gaji, bonus, saya selalu mendapat kenaikan paling sedikit. Banyak perkara yg terjadi pada saya selama 14thn disini yg sy rasa saya perlu mendapatkan keadilan untuk saya..

Baru-baru ini, saya telah membuat report pada Jabatan Buruh untuk membuat siasatan dengan merahsiakan identiti saya. Namun sy diberitahu yang syarikat saya telah melantik peguam bagi kes ini sedangkan siasatan bg kes ini belum lagi bermula. Syarikat hany diberitahu tentang aduan yang diterima saja.

Soalan saya, apakah chances saya andai perkara ini dibawa ke mahkamah? Saya sah2 seorang saja staf melayu di syarikat. Sy pasti tidak akan mendapat sebarang sokongan dari staf2 lain.

Harap bantu saya

Terima Kasih

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2013 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Syd posted on 15-11-2007 09:05 AM
ada

selalu deal ngan Muhendran Sri

syd... ada fon no muhendran sri tak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2013 06:37 PM | Show all posts
natberry posted on 5-7-2013 09:22 PM
syd... ada fon no muhendran sri tak?

ada.

pm saya nanti.

saya bagi no office dulu.

no hp saya tak bagi dulu tao.

no office dan address je.

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 11:18 PM | Show all posts
Assalamualaikum...

Saya pekerja sektor swasta telah mengalami kemalangan dan mendapat kecederaan. Seterusnya saya membuat pemeriksaan dan rawatan di hospital kerajaan.

Cuti sakit telah dikeluarkan saya masih menanggung masalah tersebut sehingga minggu ke-2. Saya memohon untuk membuat pemeriksaan lanjutan di hospital swasta... dan mendapati pembedahan perlu dilakukan oleh menyelesaikan masalah tersebut.

Saya kembali ke hospital kerajaan utk pandangan ke-2. Pihak Hospital Kerajaan telah memberi pilihan untuk melakukan pembedahan atau melakukan fisioterapi utk menyelesaikan masalah tersebut. Saya memilih untuk melakukan fisioterapi dan menyambung cuti sakit. Jumlah cuti hospital dan cuti sakit lebih kurang 49 hari.

Masalah saya ialah...
- adakah pihak majikan berhak mendesak saya utk melakukan pembedahan
- adakah pihak majikan berhak memaksa saya melakukan pembedahan dengan serta merta atas alasan kekurangan kakitangan di tempat kerja
- adakah majikan boleh mengambil tindakan terhadap saya jika saya memilih untuk melakukan rawatan fisioterapi
- adakah majikan berhak untuk tidak menerima cuti sakit tersebut


Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 12:41 PM | Show all posts
as salam,
Nak minta pandangan yg arif tentang hak pekerja berkenaan isu bonding.
Suami saya telah mendapat offer bekerja di satu company (Company A). Company A tersebut sanggup membayar 1 month notice kepada majikan terdahulu (Company B) utk mendapatkan perkhidmatan suami saya dgn segera. Jadinya suami saya pun terima offer berkenaan & start kerja di Company A. Company A telah membayar 1 month salary kepada Company B. Tetapi semasa sign offer letter dgn Company A, Company A tidak pernah langsung memberitahu tentang bonding issue. Selepas beberapa hari kerja, barulah HR memanggil suami saya utk sign surat bonding. Katanya kerana Company A telah membeli suami saya. Disebabkan tidak ada option lain, suami terpaksa sign surat bonding. Di dalam boning letter tertulis seperti ini " With refer to you roffer letter, .... " tetapi di dalam offer letter memang tidak ada tertulis berkenaan bonding.
Suami sempat bekerja kurang dari setahun dgn Company A, disebabkan micro manage & internal problem, suami mengambil keputusan utk berhenti/resign. Tetapi Company A tidak mahu release last salary suami kerana mengkehendaki suami utk membayar bonding value dahulu barulah Company A akan membayar gaji terakhir. Suami dah check ngan kawannya, bonding letter tak valid sebab dlm offer letter memang tak tulis pasal ni. Tapi tadi suami ke pejabat buruh utk buat aduan tetapi staff pejabat buruh kata valid sebab dekat last page offer letter tu ada tulis mcm ni "Segala perubahan selepas ini akan diterima pakai". Bukankah ni salah.
Mohon bantuan yang pakar, apa patut saya & suami buat.

Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2014 08:47 AM | Show all posts
jika pekerja bergaji hari dan pada bulan itu dia bekerja sebanyak 10hari..baki hari die tidak hadir dan die ada memberi mc 2hari..adakah mc itu dikira kedalam kehadirannya menjadikan 12hari?ade ke akta..minta tolong
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 10:52 AM | Show all posts
salam..

saya ada kemusykilan.

sekiranya saya tender resign syarikat swasta pada 1 september 2014 dengan 1 bulan notis maka sepatutnya hari terakhir saya bekerja ialan 30 september 2014.

persoalannya, jika saya masih ada cuti tahunan berbaki 10 hari,

1) jadi sepatutnya hari terakhir saya bekerja (setelah ditolak 10 hari baki cuti tadi) pada 15 september 2014, kan ? sebab 16 september tu adalah public holiday ?. dan adakah saya masih mendapat gaji penuh sebulan untuk september atau gaji selama 15 hari sahaja ?


2) jika kes seperti di atas, saya hanya mendapat gaji untul 15 hari sahaja, boleh tak saya buat begini :
     - tender resign 1 september 2014.
     - apply cuti selama 10 hari dalam bulan september tersebut
     - tarikh akhir bekerja 30 september 2014.
     - maka saya dapat gaji penuh pada bulan september 2014.

harap ada yang sudi membantu sebelum saya tender resign bulan hadapan.

terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2014 10:54 AM | Show all posts
salam..

saya ada kemusykilan.

sekiranya saya tender resign syarikat swasta pada 1 september 2014 dengan 1 bulan notis maka sepatutnya hari terakhir saya bekerja ialan 30 september 2014.

persoalannya, jika saya masih ada cuti tahunan berbaki 10 hari,

1) jadi sepatutnya hari terakhir saya bekerja (setelah ditolak 10 hari baki cuti tadi) pada 15 september 2014, kan ? sebab 16 september tu adalah public holiday ?. dan adakah saya masih mendapat gaji penuh sebulan untuk september atau gaji selama 15 hari sahaja ?


2) jika kes seperti di atas, saya hanya mendapat gaji untul 15 hari sahaja, boleh tak saya buat begini :
     - tender resign 1 september 2014.
     - apply cuti selama 10 hari dalam bulan september tersebut
     - tarikh akhir bekerja 30 september 2014.
     - maka saya dapat gaji penuh pada bulan september 2014.

harap ada yang sudi membantu sebelum saya tender resign bulan hadapan.

terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2014 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
genchi posted on 29-5-2013 09:09 AM
masa masok keja neh msti ada buat surat sumpah medical checkup.. surat penerimaan jawatan.. ada ta ...

Macam mana plak lau x de apa2 surat ke doc ke berkenaan syarat....offer kerja...masuk kerja...buat kerja....kerja nyabanyak.....gaji main cakap mulut je...rasis lagi....tetiba dapat keje lain yg jauh lagi baik...aku hantar notis 24 jam....memg aku x leh tuntut langsung ke gaji yg keje tunggang terbalik 3 minggu....
Ikut akta berhenti keje lau tak ada agreement ikut syarat notis 2 tahun kerja 4 minggu notis.. Macam x fair la....seriusly....sebab lau org tertekan dgn kerja tu...x kan nak tunggu dpt hypertension....
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2014 11:59 AM | Show all posts
cintasakti posted on 1-9-2014 10:27 PM
Macam mana plak lau x de apa2 surat ke doc ke berkenaan syarat....offer kerja...masuk kerja...buat ...

kalo dah gitu benti jela.. cam something rong aje.. lagipun kalo bbtol msti ada smer yang gen ckp tu
basic tuk employ new employee
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2014 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
as salam..nak tanya boleh x...kalo boss tu cari pasal sampai kita staff ni berhenti boleh wataduan x...dia xnk bagi kerjasama dgn kita...harap boleh dpt pandangan dari kawan2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-11-2014 02:59 PM | Show all posts
zaihanah posted on 13-11-2014 12:28 PM
as salam..nak tanya boleh x...kalo boss tu cari pasal sampai kita staff ni berhenti boleh wataduan x ...

boleh.
pegi pejabat buruh dan mintak pandangan dan nasihat.

kalau term IR plak,

http://peguam.blogspot.com/2013/ ... tive-dismissal.html

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 08:38 AM GMT+8 , Processed in 2.131896 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list