CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Syd

[Cadangan] Hak Pekerja / Akta Kerja (Q & A)

[Copy link]
Post time 29-1-2011 10:46 AM | Show all posts
nk tanya...kalo apply annual leave sebelum b'salin, cthnya jangkaan b'salin 20 hb, ambil annual leave 15hb hingga 19hb, kemudian ditakdirkan b'salin awal pada 10hb..adakah annual leave t'sebut dikira sbg annual leave walaupun sdg dlm maternity leave...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2011 02:57 PM | Show all posts
ada kes tmpt aq kje nie.. ada sorng staff nie (A) da tulis & hntr 1 memo beserta tandatangan staff2 yg lain kira2 27 tandatangan kesemuanya  ke atas staff (B) ( kes x puas ati,dengki pnye psl). Akibat dri memo nie, staff B telah di transfer kerja ke bahagian lain.
Soalan aq ..
1 - boleh ke staff A nie buat memo & 'mensaiko' staff2 lain sain memo tuh w/pun staff B tidak ade buat kesalahan kt 27 staff2 tuh?

2 - Boleh ke GM & HR menerima memo tersebut dgn tidak membuat siasatan lanjutan ke atas sfatt A atas alasan apa dia buat memo tersebut & terus menukar staff B ke bahagian lain?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2011 10:10 PM | Show all posts
Reply 82# kodomok

Ini pandangan saya... mungkin ada pendapat lain.

1 - boleh ke staff A nie buat memo & 'mensaiko' staff2 lain sain memo tuh w/pun staff B tidak ade buat kesalahan kt 27 staff2 tuh?


Aduan kepada pihak pengurusan boleh dibuat oleh sesiapa sahaja, sama ada secara perseorangan ataupun secara beramai-ramai.


2 - Boleh ke GM & HR menerima memo tersebut dgn tidak membuat siasatan lanjutan ke atas sfatt A atas alasan apa dia buat memo tersebut & terus menukar staff B ke bahagian lain?



Apabila menerima aduan mengenai salah laku, pihak pengurusan seharusnya menjalankan penyiasatan dalaman. Tujuan penyiasatan ialah untuk mengumpul bukti dan maklumat untuk membuktikan pekerja bersalah. Jika hasil penyiasatan gagal mendedahkan bukti yang mencukupi untuk mendakwa pekerja benar-benar bersalah, tindakan selanjutnya tidak perlu diambil oleh majikan. Walau bagaimanapun, pihak pengurusan berhak menukar staf ke bahagian lain buat sementara waktu dari bermulanya penyiasatan dalaman dijalankan sehingga keputusan dibuat jika dirasakan perlu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2011 09:48 PM | Show all posts
Reply 83# Liza

Thanks for the rating, medang.... As you can see, I'm back {:1_125:}
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 10:33 AM | Show all posts
Reply  Liza

Thanks for the rating, medang.... As you can see, I'm back
Liza Post at 2-3-2011 09:48 PM



    tu la...lama betui tak nampak kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2011 08:56 AM | Show all posts
kenapa perlu bukak byk thread??
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2011 11:52 AM | Show all posts
Reply 90# medangmru

Sounds like this person is trying to sell a product.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2011 09:01 PM | Show all posts
tu la Liza......rsnya pun camgitu gak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2011 03:51 PM | Show all posts
Post Last Edit by BeeHaa at 24-3-2011 15:53

salam..

saya nk minta pendapat pada sesapa yg arif. baru2 ni bos sy telah membuat repot polis terhadap saya..menuduh sy mengugut nk pancit tyr kete dia melalui lama facebook. hubungan kami di opis x berapa bagus..satu opis x suke ngan bos. kami ada sembang2 dlm facebook pada 1 feb 2011 (kwn2 opis) gurau2 nk pancitkan tyr kete bos..(dlm nada gurau dan gosip) kebetulan ada kwn sy yg terlibat dlm sembang2 tu terlupa nk lock privacy..so boss xde keje pegi bukak page kwn yg x lock privacy abis dia selongkar posting kami yg lepas2..padahal kami gosip2 tu pd 1 hb 2 2011 dah lama dah..nmpk sgt dia x buat keje main fb time keje..kami staff2 main fb waktu abis keje..kat umah masing2
(kami 1 opis x penah add bos & tatau acc fb bos) tiba2 ari isnin lepas 21 mac 2011 dia buat repot polis..tanpa consult dgn management..kami telah dipanggil pegawai polis siasatan..kate kami ugut bos..padahal gurauan gosip lepas keje..yg lebih teraniaya semlm kami di suspend dr keje oleh pihak hr..bos dah repot pd management..kami kene suspend atas alasan major miscondut..skg tgh tgu DI (domestic inquiry).sy amat tertekan skg sbb di aniaya mcm ni..mentang2 la dia bos..kami ni exec cabuk je..kami tatau nk mengadu pd sape..

sy bercdg klu sy didapati tidak bersalah semasa DI..sy nk buat saman malu & fitnah terhadap bos sy nt...boleh ke kite saman bos satu tempat keje ? saman dituju hny pada bos bukan pada kampeni..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2011 03:55 PM | Show all posts
lupa nk cite..sy dah buat covering repot polis nk menafikan tuduhan bos terhadap kami staff bawahan ni hny gurau2 dlm fb x de niat nk ugut..

sesapa yg sudi membantu bg idea ape patut sy buat..psl sy buntu sgt2..xde mood jadinya..abis anak2 jadi mangsa marah sy..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2011 05:32 PM | Show all posts
x de ke org sudi membantu kasi idea ...  
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:26 PM | Show all posts
salam...
nk tanya pd yg pakar.....
1)sebagai seorang factory manager layak ka kita mendapat gaji rm1400.00?basic shj,kerja dh dkt 11 thun..blm tambah overtime....(campur semua lbh krng rm1800.00 cmtu)
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 04:36 AM | Show all posts
Hak dan Pampasan

Sayatelah bekerja di sebuah syarikat swasta sebagai eksekutif khidmat pelangganselama 3 tahun dengan gaji dalam lingkungan rm2000-2500. Pada 27 April yanglalu seramai 10 orang pekerja termasuk saya telah diberhentikan kerana masalahdalaman syarikat, antaranya penjimatan kos. Tetapi kami disuruh bekerjasehingga pertengahan bulan 8. Jika tidak, kami perlu memberi notis sebulan jikamahu menamatkan perkhidmatan lebih awal dan tidak layak menuntut apa-apapampasan.

Soalan saya,

1) Adakah kami perlu meneruskan perkhidmatan sehingga pertengahan bulan 8 bagimemastikan kami dibayar dengan ganti rugi?
2) Bolehkan kami berhenti kerja tanpa notis?
3) Apakah jenis-jenis tuntutan yang boleh dibuat?
4) Saya kini mengandung 20 minggu, apakah hak saya sebagai perempuanmengandung, adakah pampasan sampingan yang boleh dituntut memandangkan sayadijangka bersalin pada 21 September 2011 dan adalah mustahil untuk sayamendapat pekerjaan setelah 8 bulan mengandung sekiranya masih bekerja disyarikat itu sehingga bulan 8.


Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2011 01:06 AM | Show all posts
Kemalangan

Saya baru bekerja dengan satu syarikat swasta (probation period selama 6 bulan). Selepas 8 minggu bekerja saya telah terlibat dengan satu kemalangan jalan raya semasa ke tempat kerja.

MC saya berlanjutan sehingga 8 bulan kerana kecederaan serius. Selama tempoh itu saya berada dlm status unpaid leave kerana perkeso yang membayar gaji saya. Setelah penantian yang begitu lama majikan saya telah menghubungi saya untuk berhenti kerja kerana tidak boleh menunggu lebih lama. Saya bersetuju kerana saya faham masaalah syarikat terikat untuk mengambil pekerja baru. Walaubagaimanapun saya belum memberi notis kerana telah dijanjikan wang pampasan yang bersesuaian.

Setelah penantian selama beberapa bulan, majikan memberitahu tidak akan membayar apa2 pampasan.

Soalan: Apakah saya masih berhak menuntut apa2 pampasan mengikut akta pekerja jika majikan masih enggan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2011 09:03 PM | Show all posts
Nak tanya, saya dah bagi surat resign 15/8 dan inform co last day keje 30/9. saya ada minta pada bos utk pelepasan awal iaitu pada 26/9 yakni cepat 4hari dan gunakan baki cuti tahunan utk berhenti awal. saya bertanyakan hal ini pada manager office dan diberitahu gaji saya akan ditolak 3.5hari kerana saya tak dibenarkan menghabiskan cuti tahunan sbb berhenti bln 9 x cukup smpi bln 12 dan kalau ikut entitle cuti tahunan 14hari /12bln so ikut prorata hanya bole amik cuti 10.5hari je. under seksyen brp akta kerja majikan bole buat tindakan mcmni ? Utk makluman saya dh bekrrja selama 2thn dn sudah confirm. Bila saya tanya dia kata ini perkara biasa dn mmg prosedur utk buat prorata cuti .
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2011 11:48 AM | Show all posts
saya nak tanya soklan gak... saya bekerja dgn company swasta, dan telah dihantar bertugas di cawangan company tersebut sebagai penyelia cawangan. kira dpt tender( customer hospital) skrg ni tender dgn pihak hopsital akan ditamatkan. bos bgtau saya in case ada company lain masuk tender tu, dia suruh saya resign dan masuk ke company baru tu. tp bagi saya mcm x adil plak dia suruh saya buat mcm tu. saya ni pekerja tetap bukan kontrak. klu jadi mcm tu boleh ker saya tuntut pampasan sebab company dah abis kontrak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2011 10:03 PM | Show all posts
Saya mempunyai 3 orang pekerja yang memeningkan kepala ... 2 orang mula bekerja sejak 2002 manakala seorang lagi 2008. Mereka tidak disahkan lagi sebagai jawatan tetap dan hanya menerima kenaikan gaji hanya sekali. Ini disebabkan prestasi syarikat yg mengalami kerugian saban tahun dan mungkin juga ketidakcekapan menjalankan tugas ... Tiada surat pelanjutan tempoh percubaan dan mereka cuma menjalankan kerja seperti biasa saban tahun ... (tempoh percubaan 1 tahun)

Banyak kerja dan tugasan tidak dilakukan dengan cekap dan membuat kerja mengikut justifikasi mereka sahaja. Komunikasi memang dah breakdown dan apa2 arahan tidak diendahkan. Mereka seperti berkuasa dan melakukan apa sahaja tanpa merujuk kepada saya. Mereka boleh dikategorikan sebagai tidak menghormati ketua atau ingkar perintah.

Oleh itu, saya memohon pandangan bagaimana hendak menghadapi situasi ini dan mohon beri cadangan bagaimana tatacara saya untuk menamatkan perkhidmatan mereka. Saya bukan hendak 'mencurah pasir ke periuk nasi mereka, tetapi mereka yang melakukannya sendiri' ... dan saya tiada pilihan kerana memerlukan staff baru yg komited, menghormati ketua dan menjalankan tugas seperti yang diarahkan ...

Untuk makluman, saya menjadi ketua mereka baru 4 bulan dan mengambil alih tugas apabila ketua terdahulu meletakkan jawatan.

Mohon pandangan anda forumer Cari ... TQ ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 06:09 PM | Show all posts
Maaf, matabelalang. Saya tak faham. Tempoh percubaan ialah 1 tahun... tapi masih dikira sebagai 'pekerja' walaupun tiada surat untuk melanjutkan tempoh percubaan mereka? 2 orang telah bekerja sejak tahun 2002, seorang lagi sejak 2008.

Dah semak dokumen perjanjian pekerjaan mereka? Ada tak terma/syarat yang menyatakan apa akan terjadi jika pekerja tidak disahkan setelah tamat tempoh percubaan? Apa yang harus dilakukan oleh majikan?
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2012 01:13 PM | Show all posts
Hi All,

Nak tanye on behalf of my sis.
My sis ni kerja as a credit collector dekat comp swasta.
Waktu kerja die pukul 9.30am - 6.30pm (Mon-Fri), Sat (Half Day) & Sun (Half Day but end of month only).

Recently, department dia kene paksa sign agreement yang diorang willing to work until 8pm. The whole dept terpaksa sign coz if tak nanti kena terminate.
Selain dari tu, comp die pun paksa diorang kerja on public holiday without paying any commission, double/triple pay etc.

Tempat die pun susah betul nak ambil AL. Last Nov 2011, kitorang patut pergi melancong but boss die tak bagi die ambil AL becoz according to the boss, my sis tak achieve target dia. My sis actually dah apply 3 months earlier cuti tu & dah tunjuk flight tix yang sudah dibook a year earlier. But boss die still tak bagi jugak, siap sound my sis " banyak sangat ker duit u nak pergi melancong?" :@:@

Sebarang pendapat/cadangan amatlah dihargai
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2012 04:32 PM | Show all posts
hi,
saya nak tanya pendapat semua.. apa tindakan yang perlu dibuat jika anda berada dalam situasi begini..
" kawan saya berkerja dlm bidang retails under a big company jugak la.. dh lebih 5 tahun keje and before ni ada macam2 pasal masalah dalaman company tapi dia tak pernah ambik port.. then until sekarang bila dia dh di naikkan pangkat isu-isu ni mula timbul.. antaranya manager kawan saya tu macam ada perasaan busuk hati dengki DLL . kawan saya ni kira under manager  ni la..macam-macam kawan saya ni kena dengan manager dia ni.. yang terbaru dia dapat surat dari company sebab cuti tanpa notis sedangkan kawan saya dah inform pekara tu pada manager dia sebab dia cuti..then setiap pekara harus report pada dia dulu bukan pada pihak office atau hr..kalau kawan saya tak report pada manager dia ..manager dia mulalah buat hal..hal-hal kecik boleh jadi isu besar..setiap kesalahan dia letak atas bahu kawan saya.. walaupun hal tersebut dia yg bertanggungjawab..company dia pun satu.. buta2 dengar jew apa manager dia report even benda tu tak betul..kawan saya pun cam dah malas nak layan sangat perangai manager dia tu sebab makin dilayan makin menjadi2 .."

just nak opinion korang la.. boleh ke isu ni dibawa ke pihak atasan macam tenaga buruh kew? .. memandangkan manager dia dh lebih2 sangat sekarang ni.. dia risau nak report kat bos besar sebab nanti akan jadi gaduh pulak.. tapi kalau berdiam diri macam di tindas plak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 03:25 AM GMT+8 , Processed in 0.079908 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list