CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Syd

[Cadangan] Hak Pekerja / Akta Kerja (Q & A)

[Copy link]
Post time 29-5-2008 10:37 AM | Show all posts
nak tanya la...kalau ada sedara kita yang meninggal,then kalau kita cuti,adakah cuti itu akan ditolak gajinya..?
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2008 08:08 PM | Show all posts

Employment Rights...Q & A

Mari kita "up" kan benang ini.. :bg:

medangmru.. kindly assist to amend the title.
Should be Akta Kerja.. bukan Akta Pekerja.
Thanks in advance
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2008 08:31 PM | Show all posts
Originally posted by Rynaf at 9-5-2008 11:48 AM
sekadar bertanya...
apakah had masa maksimum bekerja untuk seorang kakitangan swasta yang dikehendaki bekerja pada hari cuti mingguan, dan kakitangan tersebut tidak boleh menuntut elaun lebih ma ...

Jawapannya ialah...
Tidak melebihi 12 jam sehari.

Petikan dari Employment Act 1955 (Act 265):

Section 60A(7)


... & section 60A(2)

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2008 08:43 PM | Show all posts
Originally posted by malisa_kl at 29-5-2008 10:37 AM
nak tanya la...kalau ada sedara kita yang meninggal,then kalau kita cuti,adakah cuti itu akan ditolak gajinya..?

Please define 'sedara'. Adik-beradik.. ibu-bapa.. kawan? Keluarga terdekat?

Cuti tu.. ada minta kebenaran tak dari majikan...???

Pada pendapat saya.. sama ada cuti itu boleh diluluskan atau tidak.. adalah
tertakluk kepada terma dan syarat dalam kontrak perkhidmatan pekerja itu..
sama ada dikira sebagai cuti tahunan.. atau cuti khas.. atau unrecorded leave.

Jika pekerja itu tidak mendapat kelulusan terlebih awal, dia dikira AWOL
(absent without leave) dan boleh ditolak gajinya.

Mungkin Syd boleh tambah..?

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2008 11:50 AM | Show all posts

Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerja

Seksyen 15
Majikan ada tanggungjawab utk pastikan keselamatan dan kesihatan pekerjanya

Seksyen 24
Pekerja ada tanggungjawab utk memastikan keselamatan diri sendiri dan org lain semasa melakukan kerja


Jangan asyik fikir pasal wang tapi keselamatan dan kesihatan diabaikan
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2008 11:51 AM | Show all posts

Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerja

Seksyen 15
Majikan ada tanggungjawab utk pastikan keselamatan dan kesihatan pekerjanya

Seksyen 24
Pekerja ada tanggungjawab utk memastikan keselamatan diri sendiri dan org lain semasa melakukan kerja


Jangan asyik fikir pasal wang tapi keselamatan dan kesihatan diabaikan
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2008 06:45 PM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 11-8-2008 11:50 AM
Seksyen 15
Majikan ada tanggungjawab utk pastikan keselamatan dan kesihatan pekerjanya

Seksyen 24
Pekerja ada tanggungjawab utk memastikan keselamatan diri sendiri dan org lain semasa melakukan kerja
Jangan asyik fikir pasal wang tapi keselamatan dan kesihatan diabaikan


Betul tu.., majikan harus menjaga keselamatan dan kesihatan pekerjanya.. dan pekerja
sendiri juga perlu memastikan keselamatan dirinya

Seksyen 15
, Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, 1994 menyatakan bahawa
adalah merupakan satu kewajipan di pihak majikan dan
orang yang bekerja sendiri
untuk memastikan keselamatan, kesihatan dan kebajikan semua
pekerjanya, setakat
yang praktik.

Tanggungjawab yang dinyatakan dalam seksyen ini ialah untuk:
(a) mengadakan dan menyenggarakan loji dan sistem kerja, setakat yang praktik, selamat
dan tanpa risiko kepada kesihatan;
(b) membuat perkiraan bagi menjamin, setakat yang praktik, keselamatan dan ketiadaan
risiko kepada kesihatan berkaitan dengan penggunaan atau pengendalian, penyimpanan
dan pengangkutan loji dan bahan;
(c) mengadakan maklumat, arahan latihan dan penyeliaan sebagaimana yang perlu, setakat
yang praktik, keselamatan dan kesihatan pekerjanya yang sedang bekerja;
(d) memastikan penyenggaraan tempat kerja adalah selamat dan tanpa risiko kepada
kesihatan, mengadakan dan menyenggara cara keluar masuk ke dalam tempat kerja
dengan cara selamat dan tanpa risiko; dan
(e) mengadakan dan menyenggarakan persekitaran pekerjaan bagi pekerja, setakat yang
praktik, selamat, tanpa risiko kepada kesihatan dan juga kemudahan bagi kebajikan
mereka yang sedang bekerja.

===============================================================================
Maksud 揫b]setakat yang praktik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2008 08:03 PM | Show all posts
Hmm.. there's already a thread called Safety, Health and Enviroment at:
http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=292524

Do we continue discussing OSHA here or shall we focus on Employment Act?

In any case.. we can always talk on Employment Rights
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2008 11:44 AM | Show all posts
Originally posted by Liza at 11-8-2008 08:03 PM
Hmm.. there's already a thread called Safety, Health and Enviroment at:
http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=292524

Do we continue discussing OSHA here or shall we focus on Employmen ...


its good to have the employment master here...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2008 07:59 PM | Show all posts
Originally posted by tukul at 13-8-2008 11:44 AM
its good to have the employment master here...

Never heard of that term before.. 'employment master'.. What does it mean?

If you are referring to me.. I never claimed that I am an expert on the subject.
I'm here to share my knowledge and experience.. and to discuss issues which
are familiar to me.. same like the rest of you..

tukul pun apa kurangnya..? Law graduate juga, bukan?  I've read your post at
Attention All Law Graduates!
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2008 02:54 PM | Show all posts

pasal gaji

slalunya gaji kat company tmpat aku keje ni 5hb setiap bulan. tp sejak2 tgh tahun ni (da 6 bulan laa) gaji tak pernah on time. kejap2 7hb, 9hb.. tp paling lambat sekali 11hb.

aku nak tau bley ke company suka suki byr gaji pekerja tak ontime?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 09:12 AM | Show all posts
nak minta pandangan sikit.

appointment letter aku dulu jawatan adalah secretary/accounts. company tak de bagi job scope. sekali bila kerja, aku kena buat admin, hr, credit even progress claim yang sah2 kerja di luar bidang aku. so apa yang boleh aku buat ye? pasal aku jadi stress bila bos aku suruh buat claim. sebab yang ini memang budak teknikal je yang tahu. bila aku suh budak teknikal buat, derang leh cakap derang tak tahu buat. dulu kakak yang aku gantikan post dia ni yang buat.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 09:43 AM | Show all posts
tadi ada call MEF sebab nak tanya hak pekerja. katanya kalau company bukan member tak boleh dapat consultation.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 02:48 PM | Show all posts
nak mintak padangan sikit..
dulu saya keje kat satu company Korea yang masih baru. tapi lepas tu employer x bayar gaji bulan Julai so 1st Ogos tros hantar resign letter nak berenti. Masalah sampai sekarang x dapat2 gaji tu.bila call dia bagi macam2 alasan.dulu masa keje sana EPF pun xde SOCSO pun xde. dah la dalam offer letter tulis position engineer tapi xde satu pun keje berkaitan engineer.
so mcm mana nak amik tindakan kat employer nie?sempat lagi x nak dapatkan balik gaji yg x bayar tu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 05:13 PM | Show all posts

Balas #33 shidaaziz\ catat

MEF tu stand for what
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 05:24 PM | Show all posts
kalu company bias boleh report tak???lagi satu kalu boss aku ni suka buat meeting lepas tu personal attack kat aku....apa aku harus buat....tp bile kerja atau susah cari aku....la ni aku malas nak layan ...lagi satu dia suka mencarut2 kat opis ni...bile aku nak tender tak bg siap koyak2 surat aku.....entah apa2 laaa boss mangkuk aku ni........ aku tak tau apa lagi politik kotor dia nak buat....nanti aku update lagi...dulu mmg aku stress tp la ni aku buat bodo...boss meroyan kan dgn aku2 skali meroyan...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2008 08:42 AM | Show all posts
Originally posted by posh76 at 21-11-2008 05:13 PM
MEF tu stand for what


malaysian employers federation
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2009 01:43 AM | Show all posts
Saya kerja kat sykt sdn bhd. Bru-baru ini saya ade bercakap melalui telefon dengan pengurus sykt untuk berhenti kerja. Saya cakap sy akan bagi notis dan bersedia utk melatih pekerja baru apa yg saya mampu. Masalahnya sekarang dia tidak bersetuju dengan keputusan sy utk berhenti. Saya bersedia untuk memberi notis 2 bulan dan minta dia carikan calon baru. Itu pun tidak bersetuju juga. Boleh saya tahu di mana hak saya sebagai seorang pekerja utk meletak jwatan kalau inilah situasinya. Bagaimana cara sewajarnya utk sy letak jawatan?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2009 09:09 AM | Show all posts
Thread ni saya stick. So any Q & A pasal hak perkeja /Akta Pekerja boleh tanya di bhgn ini.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 04:19 PM | Show all posts
saya nak minta pandangan sket.  sorry panjang sket permasalahan nih.. harap faham lah..
saya bekerja dgn foreign company (rep office lah kiranya) di sini sejak jun 2001 on contract renewable annually lah (actually macam secondment lah kiranya - i am employed by the appointed employment agency servicing this foreign company).  pada 2nd week januari lepas, saya telah diberitahu secara verbal yang kontrak saya tidak akan di perbaharui (ending 28/2/09) di atas dasar my role akan ditarik balik ke HQ (tapi i noticed yg just this week some interviews being conducted - cuma jobscope i tak berapa clear whether totally taking over my role or something different - lets say kalau sama, can i charge them with anything?) dan memandangkan mereka baru saja membuat dasar baru yang menetapkan kontraktor cuma boleh bekerja selama 2 thn saja (after which mesti convert jadi permanent atau diberhentikan - adakah in line with our labour law?) dan of course putting a bit blame on the global economic downturn.
dlm kontrak ada menyatakan :-
a) this contract for service shall automatically be determined when the contract for service is no longer required by the client or upon the company being notified by the client that there is no requirement for your assignment or service;
b) in the event of the determination of your engagement for either of the reasons aforesaid, the determination or termination of your assignment will take effect upon notice from the company to you and in such event, by accepting our offer herein, you agree that the company shall not be liable for  any claims whatsoever save and except for your fees and mandatory contributions (EPF, SOCSO and Income Tax where applicable) which shall be computed up to your last day of service.
di dalam contract, saya berhak menerima 2 bln bonus bila masa kontrak dipenuhi, but since payday is every 25th, my last salary this month tidak akan disertakan dengan pembayaran bonus, tapi bonus cuma akan dibayar sebulan kemudian dengan alasan takut saya tak complete kontrak, adakah ini betul?  bukan kah ada stipulate dlm labour law yang ada dateline bagi segala pembayaran bila service ditamatkan?
adakah apa yang dilakukan in line dan mengikuti our labour law? thanks..
this company is importing more of their ppl into this local rep office - Malaysia tak de ke law yang limiting this?  aku kengkadang tak puas hati tul tgk org luar mewah makmur dgn pekerjaan yang org local (tak kira bangsa lah ye) boleh buat.. or leh buat even better...

[ Last edited by  adnil at 17-2-2009 04:26 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
WOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SUPPLIERS
rosshidabintiWOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SU
Views : 10651 Replies : 73
Jom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
amirairaJom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
Views : 2815 Replies : 297
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48426 Replies : 1080
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 282 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70965 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 04:19 PM GMT+8 , Processed in 2.687118 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list