CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: long

DINING ROOM (RUANG MAKAN)

[Copy link]
Post time 23-5-2006 10:55 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 22-5-2006 09:07 PM


Teman ada bbrp kayu CONTOH dari Myammar.......yg menjadi kegemaran oghang US n Europe.
Memang cantik warna nya.....dan berat.

Cuber bayangkan kayu tersebut yg MENGHADAPI 4 cuaca.
Di waktu  ...


thanks for the info., sori kureng faham, so kalau kat mesia nih kayu tropika lebih sesuai le kan sebab takde perubahan 4 cuaca?  i don't want to argue with u, nak ceduk ilmu...
ff:
pada pendapat u kayu jenis apa yg sesuai utk perabot tahan utk cuaca sini..let say kalau nak pilih kayu for kitchen cabinet?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2006 01:29 PM | Show all posts
Originally posted by misy at 22-5-2006 06:03 PM
o gitu ye...  thanx for the info..

so.. kayu tempatan tu yg jenis apa bagus.. kalau jati.. kak hannah tgk tak cantiklah .. any suggestion?  

kayu getah?  amacam? now design dia cantik2  ...
...


Kedai Afamosa Padu ada jual furniture dari kayu merbau.. yg simple pun ada jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2006 01:46 PM | Show all posts
wah bagus la korang pilih kualiti. Liz ni nampak cantik jer terus beli..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2006 01:53 PM | Show all posts
Originally posted by mix_chinese at 23-5-2006 01:46 PM
wah bagus la korang pilih kualiti. Liz ni nampak cantik jer terus beli..


kalau yg tahan lama boleh le anak cucu simpan buat antik :bgrin:

asleyza kat mana kedai tu, kalau ada masa boleh gi usha
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2006 02:47 PM | Show all posts
Originally posted by misy at 23-5-2006 01:53 PM


kalau yg tahan lama boleh le anak cucu simpan buat antik :bgrin:

asleyza kat mana kedai tu, kalau ada masa boleh gi usha



mmg betul. tapi liz ni jenis yang cepat sgt jemu. Silap2 tak ssampai setahun dah jemu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 11:59 AM | Show all posts

Reply #105 mix_chinese's post

hmm kalau dah jemu boleh buat mcm mcm DIY, mcm kerusi dining boleh cat ke, tukar alas tempat duduk ke, tak pun buatkan sarung mcm kat hotel tu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 02:48 PM | Show all posts
berangan nak hias dining cam ni, meja makan bulat kalau boleh yg pedestal & lampu gantung chandelier...
Kita lagi suka meja bulat sebab rasa lebih mesra, lagipun lebih sesuai ngan cara org kita makan- berhidang


Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 02:59 PM | Show all posts
Originally posted by misy at 24-5-2006 02:48 PM
berangan nak hias dining cam ni, meja makan bulat kalau boleh yg pedestal & lampu gantung chandelier...
Kita lagi suka meja bulat sebab rasa lebih mesra, lagipun lebih sesuai ngan cara org kit ...


1/2 oghang cakap.........

MEJA BULAT nie........makan banyak spacing.

Kawasan yg luas....akan nampak sempit.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 03:05 PM | Show all posts
Originally posted by misy at 24-5-2006 11:59 AM
hmm kalau dah jemu boleh buat mcm mcm DIY, mcm kerusi dining boleh cat ke, tukar alas tempat duduk ke, tak pun buatkan sarung mcm kat hotel tu...



huhu.. misy sama la ide mcm liz. Tapi hubby liz tak bagi. Dia kata bukan senang nak cat semula. & nanti jika tak pandai.. abis la jadik menda lain.

(tapi liz jenis berani mencuba)
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 03:29 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 24-5-2006 02:59 PM


1/2 oghang cakap.........

MEJA BULAT nie........makan banyak spacing.

Kawasan yg luas....akan nampak sempit.


penah dengar jugak, tapi rasa mcm sama je, meja panjang/4segi akan jadi space saving kalau dirapatkan ke dinding ...
tapi ni pun angan angan kita je, rumah belum dapat lagi... harap harap jumpa yg luas sikit dining space nya, baru boleh buat..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 03:31 PM | Show all posts
Originally posted by mix_chinese at 24-5-2006 03:05 PM



huhu.. misy sama la ide mcm liz. Tapi hubby liz tak bagi. Dia kata bukan senang nak cat semula. & nanti jika tak pandai.. abis la jadik menda lain.

(tapi liz jenis berani mencuba)


liz kalau tak mo cat, boleh buat sarung cam ni... kita antara menjahit ngan cat lagi prefer cat, menjahit ni memang fail :geram:


[img]http://[/img]
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by misy at 24-5-2006 03:31 PM


liz kalau tak mo cat, boleh buat sarung cam ni... kita antara menjahit ngan cat lagi prefer cat, menjahit ni memang fail :geram:


http://http://i68.photobucket.com/albums/i13/misyi/ss_SIP91 ...


misy.. nak cat warna apa kerusi liz.. jika rumah liz dinding dan sofa beige color camnie..

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:00 PM | Show all posts
Originally posted by mix_chinese at 24-5-2006 04:30 PM


misy.. nak cat warna apa kerusi liz.. jika rumah liz dinding dan sofa beige color camnie..



err liz... my 2 cents
kita rasa kalau nak seragam boleh samakan dgn perabut kayu yg lain di ruang tu, mcm dlm gambar tu meja kopi color dark brown atau mahogany..tapi mungkin gelap sikit kalau sofa & dinding dah color beige...
ataupun kalau color scheme natural boleh cat yg menyamai beech atau kayu jati natural color, dekat dulux ada cat yg kalau ak tak silap dari range timber tone, pilih color beech atau teak,
kalau nak less formal boleh cat offwhite, tgk jenis  kerusi   kalau yg ala-ala country boleh le cat mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:06 PM | Show all posts
Okay color dining table liz mcm nie.. Kira tahyah la tukar color kan?
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:17 PM | Show all posts
kira tak yah le..kalau dah boring boleh cat putih pas tu seat dia tukar kain patern bunga kecik keci atau check/petak petak
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:22 PM | Show all posts
Originally posted by misy at 24-5-2006 02:48 PM
berangan nak hias dining cam ni, meja makan bulat kalau boleh yg pedestal & lampu gantung chandelier...
Kita lagi suka meja bulat sebab rasa lebih mesra, lagipun lebih sesuai ngan cara org kit ...


cun...cun..cun!!!
kite suke sgt tgk dining tbl color putih laa.. :love:

tp cam susah nak carik jek..
penah nampak kat ikea adalaa..tapi mahai mak datuk!!! tak mampu den... :geram:

kalo kedai2 perabot biasa ni..asik2 color kayu tu..boring dah....
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:28 PM | Show all posts
Originally posted by zadlin at 24-5-2006 05:22 PM


cun...cun..cun!!!
kite suke sgt tgk dining tbl color putih laa.. :love:

tp cam susah nak carik jek..
penah nampak kat ikea adalaa..tapi mahai mak datuk!!! tak mampu den... :geram:

kalo  ...


tu la pasal , penah tgk kat ikea je.. perabot cat putih selalu susah nak carik kat kedai lain..
zad dah try kat cavenzi? hari tu tgk iklan dia ada tunjuk katil kayu cat putih...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2006 05:38 PM | Show all posts
tapi putih ni mcm tak sesuai kat negara kita. Tak kotor ke??
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2006 09:16 AM | Show all posts
Originally posted by misy at 24-5-2006 05:28 PM


tu la pasal , penah tgk kat ikea je.. perabot cat putih selalu susah nak carik kat kedai lain..
zad dah try kat cavenzi? hari tu tgk iklan dia ada tunjuk katil kayu cat putih...



cavenzi lom ada dining color putih..
kite baru je gi cuci mata last monday...heheheh...

ff: jap...skang ni mostly collection baru dari cavenzi byk yg color putih..
ada cermin, concole tbl + mirror, rack tv, rak kecik2
hopefully in future ada la dining tbl color putih nih..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2006 09:19 AM | Show all posts
Originally posted by mix_chinese at 24-5-2006 05:38 PM
tapi putih ni mcm tak sesuai kat negara kita. Tak kotor ke??


kene pandai jaga la...:ting:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 04:18 AM GMT+8 , Processed in 0.099336 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list