CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234
Return to list New
Author: braun

HOUSE INSPECTION - RUMAH BARU

[Copy link]
Post time 28-3-2008 10:04 AM | Show all posts
Originally posted by LiNaLiNa at 26-2-2007 08:18 AM
first time lina gie inspect umah sensorang...lina cuma nampak 3 ke 4 defect jek..then second time lina bawak member yg keje arkitek...dia tlg check kan n jumpa lebih dari 20 defects...mende2 keci ...


saya nak pinjam member you boleh tak? awal thn depan.
nnt saya upah laa sket..dlm rm100 ke..kalau dia sudi nak buat report utk hantar kt developer..saya tambah lagi rm50.

saya penah bukak topik..sapa2 keje arkitek kt sini...tlg saya pasal check2 umah nie...rasanye.takder forumer keje arkitek la kt sini.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 10:07 AM | Show all posts
Originally posted by harleena at 27-3-2008 05:27 PM
saya dah gi inspect rumah bulan lepas. Kebanyakan defect tentang cat. Memang tak rata dan berbelak belak.Minggu lepas, developer telepon suruh pergi site office untuk ambik cf. So, cf dah dapat.  ...


ada org advise kt saya..
ape2 suruh kt developer..misti in written..pastu kena cc kt your lawyer (lawyer yg engage ms beli umah)
hana rasa..jgn buat verbal..sumer misti in written. kena buat surat..mcm hantar report gitu..siap dgn gambar2 utk setiap defect tu. perlukan timing gak tu.
better harleena compile kan report. buat la..report 1..report 2.. pastu kena ada letter...then cc kt lawyer.

dari situ..baru la developer buat cepat2 pasal sumer defect2 tu..(dlm surat tu..you letak lah tempoh period bila kena complete)

slps semua defect2 tu dah disiapkan..baru laa kita boleh panggil contractor sendiri buat reno.
kalau tak..kita tak boleh buat reno. betul ckp developer tu.
pastu.jgn buat reno dgn harapan developer tak tahu. developer byk spy tu..

itu ada org advise kt saya la. saya pun takder pengalaman lagi nie.

[ Last edited by  Hana at 28-3-2008 10:12 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 10:23 AM | Show all posts
Originally posted by mizahanan at 26-3-2008 04:16 PM
x sure garlic.. ku x penah nengok kt kedai..

kt mane ade jual yer?


tak faham la miza..

apa kegunaan hand blender ni utk house inspection ni ek..

blurr sikit.. tak dapat tangkap

tapi saya ada satu hand blender ni kat umah...

memang berguna sangat bila kita ada baby kecik..

utk buat bubur baby...

p/s pernah nampak hand blender ni jual kat JJ..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 11:02 AM | Show all posts
Originally posted by dealova77 at 28-3-2008 10:23 AM
tak faham la miza..
apa kegunaan hand blender ni utk house inspection ni ek..
blurr sikit.. tak dapat tangkap
tapi saya ada satu hand blender ni kat umah...
memang berguna san ...


Kegunaan hand blender nie adalah untk test semua plug point berfungsi atau tidak...
Kan kecik jek hand blender tu, senang ler sket nak dibawa...

Onei takde hand blender nie... Tak guna pun kalo beli...
So, plan nak inspect umah nanti nak bwk pemegang mixer jek...
Macam kat bawah nie...
Janji bila ON plug point tu mixer tu berputar, means ok ler tu kan...

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 01:38 PM | Show all posts

Reply #63 dealova77's post

ade kt jj yer... mahai ke?

kalu x bwk testpen tu je lah.......

dea dh ade.. buley gune..

p/s: dh msk rumah baru?

[ Last edited by  mizahanan at 28-3-2008 01:41 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 02:20 PM | Show all posts
Originally posted by OneiZa at 28-3-2008 11:02 AM


Kegunaan hand blender nie adalah untk test semua plug point berfungsi atau tidak...
Kan kecik jek hand blender tu, senang ler sket nak dibawa...

Onei takde hand blender nie... Tak guna pu ...


Onei.. thanks.. faham dah.. hehe...

kiranya just utk test point2 tu semua function ke tak ye...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 02:27 PM | Show all posts
Originally posted by mizahanan at 28-3-2008 01:38 PM
ade kt jj yer... mahai ke?

kalu x bwk testpen tu je lah.......

dea dh ade.. buley gune..

p/s: dh msk rumah baru?


tak berapa ingat la.. dalam RM2++ kalau tak salah...

rumah belum dapat kunci la miza.. pemaju kata by 14/4 ni..

CF dah dapat.. ari tu pemaju ada panggil untuk check umah.. dah pegi tengok dah...

memang betul2 praktikkan tips2 yang ada kat sini.. bawak siap2 marker, tape etc..

eh miza dah pindah ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 02:31 PM | Show all posts

Reply #67 dealova77's post

blom... br nk amik kunci.. pindh mungkin cuti bulan8 nnt.......

14hb.. x lame lagi dea...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2008 11:10 AM | Show all posts

Reply #64 OneiZa's post

oo paham dah. 2-3 helai dok bincang psl hand blender
garlic guna test pen ajela.

thx onei
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2021 06:25 PM | Show all posts
I would like to recommend the website https://bestroofingtoronto.ca/ It's for those who live in suburban homes. I faced such a problem as the roof and when it leaks. It is a very troublesome concern. And thank goodness I found people who helped me. That's what I mean about that website.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 10:18 PM GMT+8 , Processed in 1.889425 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list