CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: sayna

[Cadangan] Problem daftar ANAK [anak x sah taraf, anak perkahwinan x b'daftar etc]

[Copy link]
Post time 21-2-2007 12:21 PM | Show all posts
okey... ni berdasarkan pengalaman membantu ibu2 yang mempunyai anak tak sah taraf...

kalau ada pompuan yang tak nikah yang nak serahkan anaknye pada kita sebaik jer anak tu lahir.. apa yang buleh kita buat ialah... kita bawak mak budak tu ke JPN... tak pun kalau tak buleh... bawak ahli keluarga pompuan tu... kena ingat.. kalau bersalin kat spital.. ada jabatan kebajikan sosial kat spital tu... bincang dengan pegawai kat jab kebajikan sosial spital... mintak mereka  tolong... beri pengesahan yang pompuan tu lahirkan anak kat spital tu... kan masa nak daftar... pihak JPN nak tengok borang yang dikeluarkan oleh spital... tandatangan doktor yang membantu proses bersalin... so... bawak surat tu ke JPN...

masa kat JPN... pihak JPN tidak mempunyai kuasa untuk membuat report pada polis tentang wanita yang lahirkan anak tanpa nikah... kecuali kalau dia report kat pejabat agama islam... tugas JPN hanya daftarkan orang jer... kalau tak nikah...maknanya tak ada sijil nikah... maknanya kat ruangan bapa akan ditulis - maklumat tidak di ketahui - itu lebih baiklah daripada tak daftar langsung...

kalau dolu2... memang ada tulis nama abdullah sebagai bapa kepada anak taks ah taraf ni... tapi kalau sekarang memang tak diletak nama abdullah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 12:25 PM | Show all posts
Originally posted by zalliza1717 at 15-2-2007 06:12 PM
sy pun ada cousin,diorng ni kawin lari kat sempadan pastu balik tak daftar perkahwinan kat sini,anak diorang skrg ni dah 3 org..tiga-tiga ni tak der surat beranak..yg sedihnya..my cousin ni dah berpisah ngn husbnd dia (dah 2thn berpisah),my cousin ni pula tak tahu menghilang kat mana..anak2 semua mak husbnd dia jaga kat kampung..

ank yg 1st dah 6 thn,raya lepas ada ler gi melawat,nenek budak2 ni ada jugak tanya pasal nk daftar surat branak..

kesian budak2 tu..dpt mak bapk yg tak bertanggungjwb..tahu buat anak,dh dpt ank,ank2 ditinggalkan..


si ibu buleh daftarkan budak2 tu kat JPN... asalkan pegi ke pejabat agama islam n buat laporan yang si ibu pernah bernikah kat sempadan tapi masih lagitak daftarkan perkahwinan... so... nanti pejabat agama islam akan hantar pegawai siasat... bila... n di mana... bila dah dapat pengesalahan nikah... baru buleh daftar...

memang kena mendaftar supaya anak dapat bersekolah...

sian lat anak yang tak berdosa jadi mangsa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 12:26 PM | Show all posts
Originally posted by uzisyaziha at 21-2-2007 12:21 PM
okey... ni berdasarkan pengalaman membantu ibu2 yang mempunyai anak tak sah taraf...

kalau ada pompuan yang tak nikah yang nak serahkan anaknye pada kita sebaik jer anak tu lahir.. apa yang bu ...


terima kasih banyak2 uzi :tq:
maksudnya kita kena mintak tolong jabatan kebajikan sosial hospital keluarkan surat akuan kelahiran di hospital saje yer.... now I got better picture of this issue.

thanks so much :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 12:39 PM | Show all posts
Originally posted by sayna at 16-2-2007 09:49 AM


tindakan yang saya maksudkan tu... org luar boleh melaporkan kes mereka di balai polis ker.. pejabat agama ker... dan boleh kas laporan kes dibuat di luar kawasan...???


kalau dah kawen kat sempadan... tapi masih lagi tak daftar dan orang ramai anggap yang pasangan ni bersekedudukan... so... kalau orang luar buat laporan polis atau kat pejabat agama islam... masa kena ambush tu... pasangan tu kenalah tunjukkan sijil nikah kat sempadan tu... so... nanti buleh terus daftar kat pejabat agama islam... tapi tak pasti samada kena denda atau pun tidak...

kena buat laporan kat mana pasangan tu tinggallah... takkan lah nak laporkan kat pejabat agama islam shah alam...sedangkan pasangan tu tinggal kat johor bahru... macam mana pihak berkuasa nak datang ke rumah pasangan tu... mestilah pihak berkuasa yang berdekatan dengan tempat tinggal pasangan tu...

harap ianya membantu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 12:44 PM | Show all posts
Originally posted by missuzu at 21-2-2007 12:26 PM


terima kasih banyak2 uzi :tq:
maksudnya kita kena mintak tolong jabatan kebajikan sosial hospital keluarkan surat akuan kelahiran di hospital saje yer.... now I got better picture of this is ...


bergantung gak pada keadaan... sebab lain hospital... lain pengurusannya... kalau hospital kat bandar... mungkin open sket... so.. tak ada banyak sangat masalah... kalau kat luar bandar... agak susah sket... sebab tak biasa handle kes2 ibu mengandung tanpa nikah...

so... antara cara yang buleh dibuat untuk daftar kan anak yang tak sah taraf ialah

1. bawak mak sekali...
2. kalau mak tak buleh bawak... bawak penjaga si ibu tadi...
3. mintak tulung dengan pegawai pembangunan sosial, jab keb sosial hospital...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 12:51 PM | Show all posts
Originally posted by sayna at 16-2-2007 09:55 AM



nak tanya ajer... yang org amik anak angkat tu kirenya dah ada surat beranak kan... jadi boleh sekolah lah walaupun maklumat mak ayah tidak diketahui... tapi nama tarikh lahir anak tu ader ...


memang buleh sekolah... sebab ada surat beranak.. yang kerajaan takut kawen kat sempadan ataupun anak yang tak sah taraf ialah... bila budak tu tak didaftarkan... bila nak sekolah... akan timbul masalah sebab budak tu tak ada surat beranak yang bermaksud budak tu tak buleh ke sekolah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 12:54 PM | Show all posts

Reply #25 uzisyaziha's post

uzi, yg u tau la .. normally yg kawin sempadan n takut bini ni, anak diorang tu diorang diorang register gak ker (ie register sebagai anak yg bapa tak diketahui/tak sah taraf) or most of them nanti register jugak their marriage n subsequently register anak tu secara proses biasa..  :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2007 03:01 PM | Show all posts
Originally posted by fairy_hobbit at 21-2-2007 12:54 PM
uzi, yg u tau la .. normally yg kawin sempadan n takut bini ni, anak diorang tu diorang diorang register gak ker (ie register sebagai anak yg bapa tak diketahui/tak sah taraf) or most of them nan ...


kebanyakan yang saya jumpa... rata2 tak nak register sebab tak nak isteri pertama tahu... last2 sekali masalah timbul kat isteri kedua dan anak2 dari perkahwinan kedua...

bayangkan... selama kahwin... kelahiran anak tak pernah didaftarkan... isteri kedua plak... takut2 nak kuar rumah sebab takut kena serang dengan isteri pertama... malah ada yang lebih teruk yang mana sorang lelaki ni... dia sorokkan segala dokumen perkahwinan kat sempadan sebab tak nak isteri kedua daftar perkahwinan kat pejabat agama islam dan seterusnya isteri pertama dia tahu... betapa selfish nyer lelaki tu... then... one day,... isteri pertama dapat tahu dan mengamuk... akhirnya... suami tinggalkan isteri kedua begitu sahaja... tanpa beri apa2 nafkah pada isteri  serta anak2 daripada perkahwinan kedua dia... anak2 plak... tak pernah ada surat beranak... so... bila nak sekolah... memang ada masalah...

itulah keburukan kawen kat sempadan @ kawen lari... sebabnya ada lelaki yang hanya nak ambik kesempatan jer pada golongan wanita... bukannya nak bertanggung jawab... nanti yang ada masalah pompuan gak... lelaki akan senang2 jer lari kan diri...

so... pada wanita2 yang ada keinginan atau rancangan nak kawen lari@ kawen kat sempadan... kalau buleh, cuba lah elakkan sebab kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa depan... kalau seseorang lelaki tu benar2 sayang kan kita... tentu lelaki tu tak sanggup ajak kita kawen kat sempadan sebab dah tentu dia tak nak tengok kita menderita kelak... fikirkanlah...

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2007 07:10 PM | Show all posts
ada lagi soalan...

kalau lah ada perempuan bawah umur (17 thn) yg mengandung luar nikah, dan nak mendaftarkan anaknya di JPN, adakah dia akan didakwa kerana mengandung bawah umur?
bagaimanakah caranya untuk menggelakkan perempuan ini dari didakwa?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Hamba79 at 18-12-2020 01:22 PM

Assalammualaikum... Please cpt response... Saya ada satu kes nie... Ibu lahirkan ank tak sah taraf sampai sekarang anak tue belum daftar lagi dah lebih bertahun. Surat kelahiran dekat hospital semua ada. Kalau si ibu tue pergi jpn daftar ada tindakan atau denda tak yang dikenakan pada si ibu?? Tolong response cepat....

Kasihan kat budak tue nak sekolah...
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 08:31 PM GMT+8 , Processed in 0.183239 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list