CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 23941|Reply: 29

[Cadangan] Problem daftar ANAK [anak x sah taraf, anak perkahwinan x b'daftar etc]

[Copy link]
Post time 9-2-2007 04:21 PM | Show all posts |Read mode
alkisah.... nak crite sikit situasi ini yang saya baru dengar... ada seorang lelaki sudah berkahwin... bercinta dengan seorang perempuan... jadi mereka ni nak kahwin... tapi isteri pertama tak tau dan tak nak diberitahu... so mereka ini kahwin di seberang secara tidak sah dari segi undang2 negara.... setelah beberapa tahun.. mereka ini dikurniakan anak... kerana mereka ini tidak kahwin secara sah di malaysia... maka anak ini tidak didaftar....  budak itu kini berusia lebih setahun...

Dari kes diatas... apa akan terjadi kepada si suami, isteri, anak sekiranya pihak berkuasa tau... sekiranya pihak berkuasa tidak tau, apa kah hak sikecil... mcm mana masa depannya... adakah dia boleh bersekolah(tiada pengenalan diri).. mcm mana masa depannya???...

Saya kesian kat sikecil...

[ Last edited by  fairy_hobbit at 14-2-2007 11:08 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 02:28 AM | Show all posts

Reply #1 sayna's post

hopefully kawan2 yg reti bole membantu. pity the child n his future... problem la nanti. sedangkan yg bukan warganegara pun ada surat beranak... mcmana nak masuk sekolah nanti....

ni basic info yg aku biasanya dgr... penyelesaian termudah - parents cepat2la register perkahwinan tu... (gi mahkamah syariah, buat akuan bersumpah, produce the required docs, baca affidavit etc).  maybe denda or penjara 2 weeks. biasanya denda. then other things can flow in (ie register kelahiran anak.. kena denda gak ni.. kena kemukakan dokumen2).


to other forumners... is there any other way nak register surat beranak kalau takmo register perkahwinan tu? anybody knows? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2007 10:16 AM | Show all posts

Reply #1 sayna's post

Ni lah sebabnya kerajaan tak benarkan kawin tanpa kebenaran... sebab akan berlaku macam2 masalah yang turut melibatkan mereka yang tidak bersalah... mak bapak buat salah... anak2 yang kena...

ok... ini berdasarkan pengalaman saya membantu mereka yang mempunyai masalah macam ni... but... i'm not a lawyer... hanya individu yang membuat kerja2 sosial untuk membantu orang ramai...

selalunya perkahwinan di sempadan adalah SAH mengikut ajaran agama islam... tetapi... kerajaan Malaysia tidak menggalakkan sebab yang akan terima akibat dan kesan adalah kaum wanita dan anak2 yang tidak berdosa...selalunya kalau lelaki dan pompuan tu dah kawen kat sempadan... bila balik ke Mesia nanti... cepat2 daftar kan perkahwinan itu nanti... kalau suami tak nak daftarkan... tak apa... si isteri buleh daftar kan sendiri... dengan syarat... pegi ke pej agama islam dan bawak dokumen2 yang berkaitan dengan perkahwinan tersebut dan jugak dokumen perjalanan... tapi... ada kalanya si suami suka simpan dokumen tu dengan harapan isteri tak buleh buat pendaftaran... kalau macam tu... pegi je ke pejabat agama supaya dapat buat pendaftaran... Nanti... pegawai kat pej agama tu sendiri akan menjalankan siasatan mengenai perkahwinan tersebut...

bila dah dapat pengesahan perkahwinan daripada pej agama islam malaysia... barulah buleh buat surat beranak untuk budak tersebut... surat beranak tu teramatlah penting... dah lah budak tu tak salah apa2... tapi tiba2 tak buleh nak ke sekolah sebab tak ada surat beranak...

selalu kes yang saya jumpa adalah di mana bila si lelaki tu dah kawen senyap2 dengan isteri keduanya... tanpa daftar kan perkahwinan tu... then... bila dah buhsan... lelaki tu sewenang2 akan tinggalkan isteri keduanya... so... masa ni lah si isteri tu akan terumbang ambing sebab tak buleh nak claim harta atau pun apa2 daripada suaminya...

tapi perlu diingat yang bila nak daftar... nanti akan ada denda yang akan dikenakan pada pasangan yang menikah secara senyap2 kat sempadan. kalau diikutkan... dendanya RM2000.00... tapi kebiasaannya RM500.00...

so... pada mereka yang ada ura2 nak kawen secara senyap2... fikirkan lah kesan pada masa akan datang... kalau ikutkan nafsu... memanglah sedap... tapi kalau ikutkan akal fikiran... kita akan tahu implikasinya... sebab tu lah kerajaan memang tak galakkan perkahwinan tanpa kebenaran mahkamah dan jugak isteri pertama...

harap ianya dapat membantu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2007 10:22 AM | Show all posts

Reply #2 fairy_hobbit's post

sori... terpost 2 kali

[ Last edited by  uzisyaziha at 11-2-2007 10:30 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2007 10:29 AM | Show all posts
Originally posted by uzisyaziha at 11-2-2007 10:22 AM
to other forumners... is there any other way nak register surat beranak kalau takmo register perkahwinan tu? anybody knows?  


buleh register... tapi masalahnya... kat ruangan nama si bapa, IC, umur, keturunan, agama dan sebagainya  akan ditulis:
-MAKLUMAT TIDAK DIPEROLEHI-
yang bermaksud bahawa anak itu adalah anak yang tak sah taraf ataupun anak luar nikah...

betapa kesiannya budak tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2007 12:36 PM | Show all posts
Originally posted by uzisyaziha at 11-2-2007 10:16 AM
Ni lah sebabnya kerajaan tak benarkan kawin tanpa kebenaran... sebab akan berlaku macam2 masalah yang turut melibatkan mereka yang tidak bersalah... mak bapak buat salah... anak2 yang kena...

...



Okay... saya dengar kisah ini dari kawan isteri pertama.. jadi apa tindakan org luar selain dari si isteri kedua boleh buat.. kalu misalnya kes ini... org isteri kedua ni duduk di utara... boleh tak org luar.. maybe yang duduk di selatan buat laporan di selatan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2007 07:52 AM | Show all posts

Reply #6 sayna's post

err... mintak maap lah tuan rumah... tak berapa paham lah...

ambik tindakan? tindakan apa?

buat laporan? laporan apa? tentang apa?
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2007 08:09 AM | Show all posts
Nak register anak perlu surat nikah ke? dulu masa uda buat surat beranak anak, tak pun diminta tunjuk surat nikah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2007 09:06 AM | Show all posts

Reply #8 uda's post

sekarang ni memang perlu surat nikah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2007 12:48 PM | Show all posts
Arahan barulah ni. Dia daftar kat JPN tak leh ke? i.e. daftar perkahwinan macam bangsa lain buat.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2007 10:27 PM | Show all posts

Procedure untuk daftar anak tak sah taraf

Kalau topik ni tak sesuai disini mintak mod move ke bod yang sepatutnya yer.. :tq:

nak tumpang tanya, katalah kalau kita dapat seorang baby yang baru lahir dan baby nih merupakan anak tak sah taraf.. bagaimana nak register kelahiran baby nih di JPN? Kalau boleh tak nak babitkan ibu baby nih, dah lah dapat anak macam nih pastu kalau kita report polis bimbang ibu baby nih kena tangkap ker jadik kes.. kesian la kat dier

so mintak tolong sesiapa yang boleh bagitau macam mana nak register baby nih.. tanpa libatkan ibu baby nih (tak nak ibu dia jadi kes polis).
so tolong bagitau procedure untuk kita daftarkan baby di JPN dan kemudian nak daftarkan baby sebagai anak angkat.

thanks :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2007 11:04 AM | Show all posts

Reply #11 missuzu's post

kalu daftar mesti dia nak tau ibunya......

kalu kat johor ibu/bapa yg kena g daftarkan.. x bole org lain... kalu anak yg x sah taraf ni n xde bapanya... dlm masa 2 minggu kelahiran tu ibu yg tgh pantang tu sendiri g daftar... tp ok la JPN kat johor tu x byk songeh.. tanya camtu2 je n tetap daftar cam biasa... bhgn maklumat bapa tu dia xde maklumat la...

kwn nina penah daftar.... tp dia kat pejabat JPN Kluang johor.. kalu JPN lain xtau la...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2007 11:26 AM | Show all posts
mmg takde cara eik, mmg kat nama bapa tu akan letak tidak diketahui..

sbb dluk pernah my mom cerita, ada orang amik anak angkat.. indon punya.. dia amik sbb orang ty kasi sbb takde duit nak bayo duit sepital... lepas tu mak pak indon tu pun ntah kemana hala...

so budak tu takde la surat banak sumer, pernah la depa gi daftar, siap buat angkat sumpah sume, tapi akhirnya mengecewakan juga, sebab apa yang tertulis kat surat beranak tu semua nya TIDAK DIKETAHUI...

cemaner budak tu nak sekolah nanti sumernya, dan kalo lapor kat Kebajikan, silap silap budak tu kena anto kat indon balik(ye ke, ni my mom la yang kata) so, depa biarkan je, but at the same time tengah risau, cemaner le nak sekolah kan budak tu nanti...

ada cara ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2007 06:12 PM | Show all posts
risau jugak ek dgr kes mcm ni..

sy pun ada cousin,diorng ni kawin lari kat sempadan pastu balik tak daftar perkahwinan kat sini,anak diorang skrg ni dah 3 org..tiga-tiga ni tak der surat beranak..yg sedihnya..my cousin ni dah berpisah ngn husbnd dia (dah 2thn berpisah),my cousin ni pula tak tahu menghilang kat mana..anak2 semua mak husbnd dia jaga kat kampung..

ank yg 1st dah 6 thn,raya lepas ada ler gi melawat,nenek budak2 ni ada jugak tanya pasal nk daftar surat branak..

kesian budak2 tu..dpt mak bapk yg tak bertanggungjwb..tahu buat anak,dh dpt ank,ank2 ditinggalkan..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2007 09:46 AM | Show all posts

Reply #14 zalliza1717's post

anak2la jadi mangsa.....

dulu masa nak kawin sanggup je kawin lari... skrg dah tak nak tinggal camtu jek... derang ibu bapa xde apa.... tapi sian anak2 tu nak sekolah xleh.... agaknya kena g JPN tanya camne nak wat utk daftar derang tu... xkan xnak sekolah kot... jd PATI la xde surat beranak...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-2-2007 09:49 AM | Show all posts
Originally posted by uzisyaziha at 13-2-2007 07:52 AM
err... mintak maap lah tuan rumah... tak berapa paham lah...

ambik tindakan? tindakan apa?

buat laporan? laporan apa? tentang apa?


tindakan yang saya maksudkan tu... org luar boleh melaporkan kes mereka di balai polis ker.. pejabat agama ker... dan boleh kas laporan kes dibuat di luar kawasan...???
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-2-2007 09:55 AM | Show all posts
Originally posted by wardatulhamra at 15-2-2007 11:26 AM
mmg takde cara eik, mmg kat nama bapa tu akan letak tidak diketahui..

sbb dluk pernah my mom cerita, ada orang amik anak angkat.. indon punya.. dia amik sbb orang ty kasi sbb takde duit nak ba ...



nak tanya ajer... yang org amik anak angkat tu kirenya dah ada surat beranak kan... jadi boleh sekolah lah walaupun maklumat mak ayah tidak diketahui... tapi nama tarikh lahir anak tu ader kan.... ke masih ada timbul masalah... saya rasa timbul masalah if anak tu nak kahwin... takut terkahwin saudara rapat  sendiri.... rasanya lah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2007 05:18 AM | Show all posts
Bukan ke kalau anak tak sah taraf ni  pejabat pendaftaran letak berbinti or berbin kan Abdullah?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2007 11:17 AM | Show all posts
More information dkt sini =http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=258676

Jbt pendaftaran http://www.jpn.gov.my/FAQ-lahir.htm
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2007 11:29 PM | Show all posts
Originally posted by hainina at 15-2-2007 11:04 AM
kalu daftar mesti dia nak tau ibunya......

kalu kat johor ibu/bapa yg kena g daftarkan.. x bole org lain... kalu anak yg x sah taraf ni n xde bapanya... dlm masa 2 minggu kelahiran tu ibu yg t ...


nina maksudnya ibu yang melahirkan anak tak sah taraf nih tak disabitkan dengan apa2 kes polis ker sebab mengandung tanpa nikah?
JPN tak mintak report polis ke masa nak buat surat beranak tu?

lets say lepas ibu baby tu dah buat surat beranak, then baru lah kita boleh uruskan proses penyerahan anak angkat kannn
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 06:02 AM GMT+8 , Processed in 0.085211 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list