CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 20467|Reply: 116

beli rumah lease hold ke free hold?

[Copy link]
Post time 24-1-2007 04:14 PM | Show all posts |Read mode
askm sumer..

ada plan nk beli rumah tp berbelah bahagi sama ada nk cari rumah freehold atau lease hold..

mungkin boleh membantu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2007 04:56 PM | Show all posts
lebih baik beli rumah freehold....

sbb. kalau leasehold bila dah habis tempoh pajakannya kena serah balik tanah tu kat tuan empunya... sama ada kerajaan negeri atau pusat... tp... waktu serah balik tu mgkn cucu cicit kita yg kena serah le...
sbb biasanya leasehold ni pajakan pling lama 99 tahun...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 05:06 PM | Show all posts
topik nie dah diskuss sebelum nie

anyway...juju go FREEHOLD
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 05:47 PM | Show all posts
beli free hold.

jgn beli lease hold.
sbb tanah tu bukan kita punyer.
bila bukan kita punyer.. bila2 masa.. Majlis bandararaya ke..hapa ke.. boleh korek tanah bising2 disekitar tanah kita..
rugi ler kalau sapa2 pasang pagar bukak otomatik..

selalunyer..umah under tanah wilayah persekutuan nie..lease hold..
area umah tak cantik nnt..sbb ada bunyi2 bising..nak korek lubang paip la..nak korek lubang taik la..mcm2 laa..
contoh kawasan perumahan waktu dulu kan.. area taman melewar, gombak.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 07:16 PM | Show all posts
mesti la org prefer free hold sebab memang hakmilik kita..tapi free hold nih selalunya harga rumah mahal sket compare to lease hold.

anyway masa bebaru nih consult lawyer sebab nak beli rumah.. according to her kalau kat kat bandar-bandar, tempat yg tak cukup tanah like Penang.. tak kira le free hold ataulease hold kerajaan boleh ambik jugak....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 08:21 PM | Show all posts
Sebolehnya nak yg freehold la. Tapi kene tengok area gak kan. Kalau free hold semua jauh giler, cam Penang. Terpakse le beli gak leasehold...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 08:52 PM | Show all posts
Originally posted by simbiosis at 24-1-2007 07:16 PM
mesti la org prefer free hold sebab memang hakmilik kita..tapi free hold nih selalunya harga rumah mahal sket compare to lease hold.

anyway masa bebaru nih consult lawyer sebab nak beli rumah. ...


agree with you..

sekarang ni freehold or leasehold kalau kerajaan nak amik derang amik juga..

they will pay you of course..

so skang tak kisah dah freehold or leasehold..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 07:39 AM | Show all posts
Originally posted by simbiosis at 24-1-2007 07:16 PM
mesti la org prefer free hold sebab memang hakmilik kita..tapi free hold nih selalunya harga rumah mahal sket compare to lease hold.

anyway masa bebaru nih consult lawyer sebab nak beli rumah. ...


kelebihan freehold bila kerajaan ambil balik....we will get pay as the market value price BUT leasehold....lower than market value price .

that way non bumi will go for freehold....coz the value of money in future
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-1-2007 08:18 AM | Show all posts
x nafi yg freehold mmg mahal sket dari lease hold..tp mcm x berbaloi beli rumah yang hanya dipajakkan untuk kita  selama 99 tahun..after that if kita nk stay sana kita kena bayar premium..

of coz lah masa tu mungkin cicit kita yg waris tp syg kan kita byr ratus ribu tp akhirnya after 99 yrs tanah tu bukan hak kita da..sbb perjanjian kita hy berhak atas tanah umah tuk 99 thn sj..

pemaju slalu cakap..lease hold sama sj dengan free hold..nnt after 99 yrs byr premium a.k.a sewa pada kjaan..bukan byk..mereka kata mcm tu..byk x byk kita pulak seperti menyewa kat atas tapak umah kita kan..

yg ummi tau, area freehold skang ni is area bandar mahkota, area2 kat sana..bandar tun hussein onn..yg lain mcm bangi sume tu da lease hold..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 08:48 AM | Show all posts
as for me, tak kisah sgt freeehold ker lease hold. mana yg aku minat + mampu, situ yg aku beli.

soal 99 tahun tue...aku rasa aku dan somi takkan idop selama tue kots.....mebbe masa tue kitorang dah tinggal tulang dlm tanah.

soal harta utk anak cucu cicit, tidak pulak kami pk sampai ke sana. aku dan somi beli rumah utk kesenangan kami. its our life..our priority.....

harta turun temurun utk cucu cicit nie, kalau ada rezeki mereka, ada la...kalau takde, derang boleh carik sdirik....asalkan aku dpt memberi harta yg lebih bernilai dari rumah freehold/leasehold...iaitu ILMU....dgn ilmu mereka mampu menakluki dunia....so...aku tayah pening2 nak pk 99 thn akan datang anak cucu dpt ker tak rumah pusaka ker aper....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 08:56 AM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 25-1-2007 08:48 AM
as for me, tak kisah sgt freeehold ker lease hold. mana yg aku minat + mampu, situ yg aku beli.

soal 99 tahun tue...aku rasa aku dan somi takkan idop selama tue kots.....mebbe masa tue kitoran ...


in this term kak juju agreed gak...tapi pemikiran kak juju agak berbeza sikit dgn Tina

kami dah lalui all those things...bagaimana susahnya nak dapatkan duit nak beli rumah...of course harga rumah makin meningkat.....rumah teres time nie dah RM300K...in future tak tahu le berapa ? So juju tak nak anak juju melalui pahit maung nak beli rumah...selain ILMU....rumah akan juju tinggalkan untuk anak2 dan cucu demi kesenangan mereka ....another reason tak nak harta benda org Melayu tergadai kat bangsa lain
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 09:33 AM | Show all posts
leasehold ni kalau nak jual balik kadang2 susah gak....
org takut nak beli.... susah nak cari buyer!
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 12:14 PM | Show all posts
aku tak kisah dah freehold n leasehold..kalo gomen nak amik dia amik gaaks...lgpun pajak 99thn...kot anak cucu kang pepandai le carik rete sendiri..umah tuh pun kecik jek...lain le dulu2 tanah besar2...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 12:28 PM | Show all posts
Originally posted by Juju at 25-1-2007 08:56 AM


in this term kak juju agreed gak...tapi pemikiran kak juju agak berbeza sikit dgn Tina

kami dah lalui all those things...bagaimana susahnya nak dapatkan duit nak beli rumah...of cour ...



mmg pemikiran kiter berbeza la kak juju...heheh..yerla upbringing pon lain...

as for me, i dont mind my children nak lalui susah payah beli rumah tue ker aper..as long as tanggungjawab bagik dier ilmu tue dah selesai.

ada bagusnyer jugak dier tahu akan susah payah mengumpul harta sbb nanti dier lebe menghargai value setiap satunya.....

mcm my dad, dier dah provide kan stp anak2 dier, 1 rumah, 1 nama pewaris. (including me - anak pompan)...dah tue, my luck kws tue tgh booming skang - area KD.

mmg ikotkan daku tayah susah payah nak lalui kesusahan nak beli rumah baru...but it doesnt bring any satisfaction to me.....pasal itu reta abahku (tho dah taruk namaku), aku pon nak ada my own pride, nak beli my own house.....tho benda tue susah ker aper...its ok.....pasal the pain still bearable....insya allah...hehe

to me, harta parents tue sekadar bonus ajek..ada ok, takde tak apa..boleh usaha carik sdirik........thats my tot la.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 12:46 PM | Show all posts
dulu pernah beli rumah freehold..tempat bagus tapi jauh sangat..itupun belum tentu orang nak beli...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 12:53 PM | Show all posts

Reply #15 iconglu's post

freehold pun kalau facilities kurang org tak berapa minat nak beli...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2007 01:29 PM | Show all posts
Originally posted by eima80 at 25-1-2007 12:53 PM
freehold pun kalau facilities kurang org tak berapa minat nak beli...

yup .......
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2007 08:38 PM | Show all posts
Originally posted by eima80 at 25-1-2007 09:33 AM
leasehold ni kalau nak jual balik kadang2 susah gak....
org takut nak beli.... susah nak cari buyer!


NO!!.. banyak org tak kisah sebenarnya leasehold or freehold.. yg kisah hanya segelintir je.. thru my experienced lah..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 10:00 AM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 25-1-2007 08:38 PM


NO!!.. banyak org tak kisah sebenarnya leasehold or freehold.. yg kisah hanya segelintir je.. thru my experienced lah..


mmg betul hanya segelintir saja... thru my experience jugak lah....

[ Last edited by  eima80 at 26-1-2007 10:01 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 10:55 AM | Show all posts
freehold tapi jauh amatttttttttttttttt dgn tpt kerja, tak nak gak......so fossil beli rumah leasehold...tak kesahlaaaaa, janji gi kerja senang, anak sekolah senang...selepas 99 tahun...itu kita tak tau apa jadi....dah jadi arwah dah kot....(moga mati dalam iman...amin...)....

so for me, leasehold pun takper..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 05:42 AM GMT+8 , Processed in 0.085186 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list