CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: ummibest

beli rumah lease hold ke free hold?

[Copy link]
Post time 29-11-2009 05:34 PM | Show all posts
sesapa yg beli umah leasehold harus ingat if korang nak jual umah tu bank susah nak bagi loan jika lease kurang dari 50thn
koko2 Post at 20-7-2009 08:08


tak jugak lah coz mak , pakcik and abang saudara baru jer beli umah title leasehold... lepass jerr...

dgn syarat bank ckp bulan2 wang misti bayar maa...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2009 09:37 PM | Show all posts
yukitada - tempoh lease holdnya tinggal berapa... kalau lebih 60 tahun ok aje.. kalau kurang 50 tahun.. ada sedikit susah.. tapi kalau tempat elit ok aje.. bank akan ambik...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2009 04:17 PM | Show all posts
tergelak2 aku baca post dlm thread ni...

tp ada benda sikit nak tanya leh? kalau umah leasehold ni dia kira pajakan dr bila ye? ada tulis kat geran ke? kalau beli umah leasehold baru dikira dari masa kita beli umah tu ke?

sbb kalau baca thread ni dr mula rasanya semua orang akan ingat macam tu kan, sbb tu orang tak kisah nak beli freehold ke leasehold kot...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2009 04:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by AnisSuraya at 7-12-2009 12:28
tergelak2 aku baca post dlm thread ni...

tp ada benda sikit nak tanya leh? kalau umah leasehold ni dia kira pajakan dr bila ye? ada tulis kat geran ke? kalau beli umah leasehold baru dikira dari  ...
zie09 Post at 4-12-2009 04:17 PM


byk yg lucu erkkk kat thread nih sampai tergelak2 dia dibuatnyer....

PEMBETULAN INFO SUPAYA PENCARI MAKLUMAT TAK KELIRU...

rumah leasehold tu dikira dari start tanah tersebut dinyatakan di geran hartanah tersebut tempoh pajakannya dari dan sehingga tamat tempoh pajakannya..contoh  katakan start leasehold tertulis kat geran rumah tersebut mulai tahun 1999, owner pertama tu lak jual rumah tu kepada owner kedua pada tahun 2007...leaseholdnyer tetap dikira start dari 1999 sampai ler cukup 99 tahun tempoh pajakannya...

Terima kasih kepada puan koko yang menyedari kesilapan ini...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2009 11:27 AM | Show all posts
Salam,

Saya baru beli rumah lease hold sub-sale..1st owner dah duduk 18tahun..baki lagi 81 tahun..tak kisah lah..bukan boleh idup sampai 81 thn..anak2 I mungkin dapat rasa lagi rumah tu..tapi sampai kat cucu..dia orang belilah sendiri...Parent saya pun tak tinggal kan rumah tuk saya ...
Saya dapat infomation dari kawan saya ..ada rumah di Keramat rasanya..lease dah tamat 99thn..owner cuma bayar rm10k sambung lagi 99thn...dan di PJ, owner bayar rm12k sambung 30tahun lagi....tengok area lah...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2009 08:05 PM | Show all posts
oo macam tu kekdahnya lepas habis tempoh pajakan tu,
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2009 11:11 PM | Show all posts
Salam,

Saya baru beli rumah lease hold sub-sale..1st owner dah duduk 18tahun..baki lagi 81 tahun..tak kisah lah..bukan boleh idup sampai 81 thn..anak2 I mungkin dapat rasa lagi rumah tu..tapi sampa ...
Shamkul Post at 5-12-2009 11:27


sebenarnya tak ada apa2 pon....
bila kerajaan nak rampas tanah, mereka ttp rampas..

tapi freehold kita rasa ianya betol2 hak milik kita..
gov nak ambil pon, procedures mungkin tak sama dengan yg leasehold, mungkin pampasan kan jadi lebih..

Dari segi jangkahayat mmg betul..
Tapi, untuk investment, better cari Freehold,,
nak jual balik senang, especially rumah melibatkan harga juta juta...

sebagai perumaan, kita umur 30 tahun sekarang..
after 40Y, nak jual rumah..

kalau lease hold, kena beritahu potential buyer, tanah/rumah ni pajakan 99 tahun, ada balance 55Y.
kalau freehold..kita boleh cakap..INI HAK MILIK SAYA.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2009 11:21 PM | Show all posts
My advise, kalau ada altenative freehold/leasehold, ambik je freehold..
tapi certain area. macam kami kat KL. nak cari freehold sikit punya susah..
kalau freehold, harga mmg teramat mahal compare leasehold...

Location bagus, leasehold org  cari jugak...
Tapi ada prob jika sempadan ..
macam alam Damai cheras. leasehold...
sempadan alam damai project apa tah, co cina...Freehold..


kalau kat shah alam, freehold yang ada Bukit jelutong, project sime darby..
tapi tak tahu le, shah alam yang baru, jauh jauh ke dalam...

Bagi mereka yg beli rumah kat selangor, dan ada attention  nak jual in d future, dapatkan status freehold dulu....kalau tak mampu, or tak de jugak. ambil je leasehold
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2009 01:25 AM | Show all posts
tak yah dok pening kepala cari freehold kalo tak mampu nak bayar

beli je yang mana rasa kita mampu beli, kalo ada duit lebih baru cari yang freehold tapi rega mahal skit la
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2009 07:34 AM | Show all posts
kalau di penang island.....mostly leasehold.......tapi harga terus naik jugak sebab land scarcity...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 11:38 AM | Show all posts
byk yg lucu erkkk kat thread nih sampai tergelak2 dia dibuatnyer....

rumah leasehold tu dikira dari first rumah tu dibinalah..
contoh rumahkatakan start leasehold mulai tahun 1999,
owner pertama tu lak jualrumah tu kepada owner kedua pada tahun 2007...
leaseholdnyer tetapdikira start dari 1999 sampai ler cukup 99 tahun tempoh pajakannya...
AnisSuraya Post at 4-12-2009 16:43


Info ko bagi tersasar jauh sgt tu....
Yg dikira leasehold bukan pada struktur binaan rumah tersebut..
Binaan umah tak memberi nilai apa2 pun baik pada pegangan FREEhold @ LEASEdhold

Yg memberi nilai ialah status tanahnya..Yg dimaksudkan leasehold ialah pada TANAHnya...
iaitu sejak BILA tanah tersebut diwartakan sbg leasehold pada geran tanah tersebut...

Umah yg ko beli semuanya leaseholdkan..? Pi semak salinan geran tanah milikan binaan umah ko tu..
Tgk tarihk yg tercatit kat geran iaitu tarikh yg diwartakan sbg leasehold...

Kalo korang nak beli umah leasehold ni mintak tengok dulu salinan geran tanah tersebut..
Semak dulu sejak tahun bila tanah tu diwartakan sbg leasehold...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 11:50 AM | Show all posts
Info ko bagi tersasar jauh sgt tu....
Yg dikira leasehold bukan pada struktur binaan rumah tersebut..
Binaan umah tak memberi nilai apa2 pun baik pada pegangan FREEhold @ LEASEdhold

Yg m ...
koko2 Post at 7-12-2009 11:38 AM


yuppp, anis dah check semua....semua tu diwartakan dari start lulus permohonan utk dimajukan kawasan tersebut didirikan kawasan perumahan...my house yg terbaru ni...digeran tertulis tarikh/bulan/2008- tarikh/bulan/2107 utk tempoh pajakan 99 tahun tu....

info tu tak derlah tersasar jauh, mebi pengolahan ayat tu yang tak berapa betul.....yg ingin anis sampaikan ialah..jika di geran tersebut telah ditulis dari/sehingga tempoh pajakan tu...tak kiralah beli tahun berapa pun...tempoh pajakan tu bukan dikira dari tarikh kita beli harta tersebut sebaliknya tetap dikira dari tarikh yg tercatat kat geran tu...contoh, tarikh pajakan tu bermula pada tahun 1987, then kita beli lak rumah tu dari owner asal rumah tersebut pada tahun 2007, ianya bukan bermakna tempoh pajakan tu akan dikira mulai tahun 2007 ikut kita beli rumah tersebut tetapi tetap dikira dari tahun 1987 tu....jika pengolahan ayat anis ada yang tertinggal atau tak betul...maaf lah yer sebab anis kat sini sama2 nak belajar, bukan nak tunjuk pandai...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 12:06 PM | Show all posts
Kalo nak bagi info biar jelas dan maksudnya sampai...
Jgn main olah ikut short cut jer (assume org paham apa yg kita maksudkan)...sbb ramai yg carik maklumat kat sini...

Then bila ada org tegur...(betulkan fakta) itu bukan bererti nak tunjuk pandai...
Dah olahan tersasar jauh dari maksud asal...camno..???;)
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 12:22 PM | Show all posts
Kalo nak bagi info biar jelas dan maksudnya sampai...
Jgn main olah ikut short cut jer (assume org paham apa yg kita maksudkan)...sbb ramai yg carik maklumat kat sini...

Then bila ada or ...
koko2 Post at 7-12-2009 12:06 PM


ok..noted....dan kalau nak betulkan maklumat tu pun..tak yah ler gelak bagai....bila org lain baca pun nanti lain pandangan deme....tak kata pun saper yg betulkan fakta tu nak tunjuk pandai....hehehehehehehehe

ok...tak mo gaduh2 hanya sebab yg kecik...tu lah gunanya forum kat sini...saper yg tau lebih info...boleh perbetulkan info yang kurang tepat...tak perlulah nak gelak2 bagai....kalau info tu tersilap type or tersasar..berforum sambil wat keje..kdg2 nak tulis cepat...sampai tak sedar tersilap info atau yang nak disampaikan....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 12:47 PM | Show all posts
rasanya kalau BBB da shah lama.. walaupun lease hold... tetap terjamin.....

cuma kalau beli umah freehold... kita rasa macam ana yang punya...... walaupun belum abis bayar kat bank dan kerajaan still ada kuasa nak ambik tanah tue............
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 03:24 PM | Show all posts
rasanya kalau BBB da shah lama.. walaupun lease hold... tetap terjamin.....

cuma kalau beli umah freehold... kita rasa macam ana yang punya...... walaupun belum abis bayar kat bank dan kerajaan sti ...
actza Post at 7-12-2009 12:47


jangan risau actza, mana mana pon selamat, insyAllah...kalau beli leasehold..
kuasa kerajaan ditangan rakyat, negara demokrasi..
bukan senang kerajaan nak membuli rakyat yang bayar 99 tahun , lps tu nak rampas senang2 tanpa pampasan...


tapi mmh betul lah, kalau freehold, habis bayar, mmg hak kita mutlak.
kerajaan nak rampas, kena bayar le..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2009 10:05 AM | Show all posts
ok..noted....dan kalau nak betulkan maklumat tu pun..tak yah ler gelak bagai....bila org lain baca pun nanti lain pandangan deme....tak kata pun saper yg betulkan fakta tu nak tunjuk pandai....heh ...
AnisSuraya Post at 7-12-2009 12:22 PM


setuju3x...
rilekla...kalau nak tegur pun biarle berlapik sket...
ape pun...peace no war
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 03:40 AM GMT+8 , Processed in 0.076820 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list