CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ummibest

beli rumah lease hold ke free hold?

[Copy link]
Post time 26-3-2009 01:28 PM | Show all posts
baru ku fhm.. ape itu freehold dan leasehold..
tp nk buat cmner.. aku dah tbeli umah yg leasehold..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-4-2009 01:39 PM | Show all posts
Originally posted by gam_gajah at 3/26/2009 10:36 AM
pada sesapa yang nak freehold kat area gombak, ada lagi kat taman bkt permata, blkg sri gombak. 16x70 from RM256k+, 20x70 (kalau tak salah saiz ni) from RM391k+, dua2 3 storey.

*aku bukan ejen



rumah baru ke 2nd hand nie? 2 yrs back penah la pegi tgk bkt permata ni yg baru tu...dlm kawasan dekat surau biru tu...masa tu dah siap tp cf xde lagi. tp husband x brp bkenan coz byk sgt sign umah2 for sale w/p belum dpt cf...mcm s'thing wrong for him. mahal kan teres area sini
dah lebih 5 kali kot pusing2 area situ cari rumah....last2 beli apartment freehold tepi highway tu kt gombak gak
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2009 03:04 PM | Show all posts
leasehold kalau kerajaan nak amek tanah tuh, derang kene baya kat kite...so takde hal la...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2009 05:17 PM | Show all posts

Reply #63 opie5662's post

harga derang akan bayar tu xkan competitive nyer...jgn mengharap sgt..kite beli umah bukan utk kepentingan kite je tapi utk anak2,cucu2,dan seterusnya..rugi kalo beli leasehold..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 09:49 AM | Show all posts
Originally posted by Nurin3101 at 3-4-2009 13:39



rumah baru ke 2nd hand nie? 2 yrs back penah la pegi tgk bkt permata ni yg baru tu...dlm kawasan dekat surau biru tu...masa tu dah siap tp cf xde lagi. tp husband x brp bkenan coz byk sgt s ...


ni umah baru, fasa 3A... katanya bulan 6 ni dapat kunci..... hmmm..... harga umah kat sini mmg boleh tahan gak.... agaknya sbb freehold kot & gombak lak tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 10:19 AM | Show all posts

Balas #63 opie5662\ catat

freehold pun sama la gak...ada state dalam land law yang kalo dorang nak amik bila2 jer boleh atas nama pembangunan.....its still government props...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 11:05 AM | Show all posts
Originally posted by wkx5406 at 3-4-2009 05:17 PM
harga derang akan bayar tu xkan competitive nyer...jgn mengharap sgt..kite beli umah bukan utk kepentingan kite je tapi utk anak2,cucu2,dan seterusnya..rugi kalo beli leasehold..


same je ngan freehold..kalu derang nak amek, derang amek jugak...lg pon kalau tanah2 kat town, selalunye leasehold...dah tanah2 kat town harga tinggi..lg pon, kite bukannye idop lame sgt pon...nnt harta tinggal anak2 berebut plak...buat seksa dlm kubo je...lg pon, pandai2 la anak2 carik harta sendiri...takkan nk harap mak bapak je ka...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 11:31 AM | Show all posts
tak yah tunggu sampai ke anak cucu, leasehold ni cukup 50thn pun bila nak jual cukup seksa, semua bank tak nak bagi more than 50% loan,
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-4-2009 11:34 AM | Show all posts
Originally posted by evolutionary at 6-4-2009 11:31
tak yah tunggu sampai ke anak cucu, leasehold ni cukup 50thn pun bila nak jual cukup seksa, semua bank tak nak bagi more than 50% loan,


umah freehold pon kalo dah umo 50 tahun orang tanak beli..takut berhantu
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 02:20 PM | Show all posts
Originally posted by opie5662 at 6-4-2009 11:05


same je ngan freehold..kalu derang nak amek, derang amek jugak...lg pon kalau tanah2 kat town, selalunye leasehold...dah tanah2 kat town harga tinggi..lg pon, kite bukannye idop lame sgt pon. ...


aduh pemikiran...  suit yourself la..mane2 yg bole membuatkan hati senang...tapi kalo wat survey, dari 100 org; 99 akan pilih freehold, 1 akan pilih leasehold..and that 1 person is u la kot...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 02:23 PM | Show all posts
Originally posted by Hetfield at 6-4-2009 11:34


umah freehold pon kalo dah umo 50 tahun orang tanak beli..takut berhantu


haha...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 02:23 PM | Show all posts
Originally posted by wkx5406 at 6-4-2009 02:20 PM


aduh pemikiran...  suit yourself la..mane2 yg bole membuatkan hati senang...tapi kalo wat survey, dari 100 org; 99 akan pilih freehold, 1 akan pilih leasehold..and that 1 person is u la ...


tp umah aku freehold... ...so...
tp kalau dalam survey yg 100 org tuh pilih freehold, pilihan yg ade leasehold je nak wat camne??...sbb skrg nih umah kat town kebanyakkan nye leasehold

[ Last edited by  opie5662 at 6-4-2009 14:25 ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2009 02:28 PM | Show all posts
Originally posted by opie5662 at 6-4-2009 14:23


tp umah aku freehold... ...so...


hah..kalo freehold bagus la...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2009 08:28 PM | Show all posts
hahahha.. lawak lak baca thread ni... freehold ke leasehold ker.. yang penting tempat best..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2009 10:31 PM | Show all posts
aku pernah masuk lelong tanah.. leasehold tinggal 20 tahun.. si pakcik tue.. dah dapat tanah tue.. baru tercengang.. apabila org cakap pegangan tinggal 20 tahun....

hopefully pakcik tue leh extend masa pegangan tue..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 12:59 AM | Show all posts
cam aku plak tak kisah..freehold or leasehold
sbb jangka hayat hidup aku bknnya smpi 99 tahun pun
pendapat masing2..yg pasti ada pro dan kontra
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2009 10:50 AM | Show all posts
75# actza


kalau 20 tahun pon, leh renew lagi kan..bukannya senang2 tak leh renew kan.. kalau takleh pon, mesti la ade imbal balik.. bukan tiba2 tu dah bukan tanah ko..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2009 08:08 AM | Show all posts
sesapa yg beli umah leasehold harus ingat if korang nak jual umah tu bank susah nak bagi loan jika lease kurang dari 50thn
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2009 05:21 PM | Show all posts
78# koko2


ye ke.. susah ehh.. ingatkan ada pembeli jer senang jer...  baru ingat nak jual satu apartment ni.. baru beli lebeh setahun.. tapi tak siap lagi.. memang susah nak jual ker?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2009 09:01 PM | Show all posts
go for freehold... already bought at Taman Sutera kajang.... Nusantara Type...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 11:32 AM GMT+8 , Processed in 0.084658 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list