CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 2427|Reply: 6

'Siput' anak bengkak

[Copy link]
Post time 16-10-2006 01:39 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum / hai para doktor semua..

Anak mamason lelaki umur 4 tahun.  Kelmarin balik kerja, dia mengadu dia sakit kat 'siput' (batang dia arr...).  Mamason pun tengok arr kat siput dia, bengkak batangnyer.  Lepas tu, mamason pegang, dia sakit. Letak arr minyak gamat.  Dia punyer telor kendur jerkk... (Kata org tua, kalau macam tu, anak mesti sakit)
Lepas bukak puasa, mamason pun bawak gi klinik.  Doktor tu chek, pegang2, jerit jugak larr anak mamason nie kesakitan.  (Geli pun sama jugak kot).  Doktor tu kata sama ada kena gigit semut atau pun alahan kepada 'something'.. Dia kata, esok mungkin akan bernanah 'siput' tu katanyer...  Mamason pun tak tau kenapa, coz dia cakap ngan hubby mama.  Agaknyer ruang tu sempit ngan bengkak tu, dan air kencing tu punca jadi nanah kot.. Lepas tu dia bagi tiga jenis ubat makan ngan ubat sapu.  Tapi pagi tadi tengok bengkak dia besar sikit dari kelmarin.  Risau larr pulak mamason.

Hubby tengok ada nanah.  Hubby urut sikit arr..kuar larr nanah tu.  (Nanah tu kat lubang kluar air kencing tu arr...).  Kesian tengok anak pagi2 dah jerit sakit.  Nak nangis rasanyer.  Hari nie mamason kerja, balik karang ingat nak tengok.  Kalau bengkak berterusan jugak nak bawak dia gi Hospital pulak esok.

Saper2 leh bagitau mama nak buat cam ner?  Sedih ati nie tengok anak punyer 'siput' bengkak, sakit pulak tuh!
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 16-10-2006 02:26 PM | Show all posts

Reply #1 Mamason's post

mamason..baik bwk g spital la..check ngan pedi..kot sakit2 takmoh kencing lak..naya..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2006 02:50 PM | Show all posts
allergic or infection la tu tader lain....pegi doktor amik antibiotik kalau infection, kalau allergic...amik antihistamine
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2006 04:19 PM | Show all posts
Ooo...Iye ker?  Thanxx... nanti mamason bawak gi spital larr kalau dia tak surut lagi.  Coz kelmarin gi dah klinik.  Dia bagi dah ubat.  Ingat biar dia makan ubat tu dulu, lepas tu kalau tak jadi esok ingat nak bawak.

Thanx kengkawan.

Tapi nanah tu memang punca dari allergic jugak ekk...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2006 05:01 PM | Show all posts

Reply #4 Mamason's post

nanah tu maksudnyer infected...infection la most likely cause...badan punyer antibody attack kuman....sel2 yg mati diserang kuman+kuman yg mati+fluid=nanah aka pus
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2006 07:34 PM | Show all posts
laaa...baru first time dengar orang panggil benda tu siput....hohoho....
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 09:38 AM | Show all posts
commonly the bengkak is due to puss sebab corona dia bengkak...terlalu byk smegma...kotoran...selalu kena cuci dg antiseptic for 1 week. then tuam dg air panas......insyallah akan surut ....selalu yg kena ni is becoz kulub dia buta....tak boleh tarik foreskin ke blakang masa kencing atau cuci....di nasihatkan utk sunat....supaya ia tak berulang....coz this problem akan berulang lagi a few times sampai dia sunat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 04:59 AM GMT+8 , Processed in 0.079087 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list