CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 28895|Reply: 30

Awning atau khemah parking kereta

[Copy link]
Post time 1-8-2006 03:41 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua. Saya orang baru, kalau salah tolong tunjukkan. Saya kene transfer kerja kat luar Malaysia. Jadi kereta tak pakai lah kat Malaysia nie & kene park kat umah mak ayah. Masalahnya garaj kat umah tu cuma bole parking 2 kereta jer ..kalau masuk kereta saya dah jadi 3...jadi kereta saya kene parking open lah jawabnya...
saya ingat nak buat awning kat tepi umah atau beli khemah yang kuat untuk cover hujan & panas...kengkawan ada idea tak kat mana nak survey awning atau khemah? budget saya lebih kurang 2k (cukup ke?) time kasehhhh ya..:hatdown:
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
anakperantau This user has been deleted
Post time 1-8-2006 10:06 PM | Show all posts
Saya rasa kalau setakat 2k untuk buat awning yang biasa tu mencukupi. Lainlah kalau metal awning - mungkin lebih mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2006 10:23 AM | Show all posts
nak tanye sikit awning jenis ape yg bagus? yg biase ker yg poli ker atau yg lain2.. tq
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 12:18 AM | Show all posts

Reply #1 azrilpower's post

awning ni kena tngk jenis apa...sbb kos dia berlainan mengikut kualiti dan sais...
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 03:45 PM | Show all posts
ingat nak pasang awning yg jenis poli sebab kalo yg biase tu cam gelap. tp org kata kalau jenis yg poli tu susah nak maintain. sbb nanti die berlumut kene cuci.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2006 11:48 AM | Show all posts
Originally posted by scania at 16-11-2006 03:45 PM
ingat nak pasang awning yg jenis poli sebab kalo yg biase tu cam gelap. tp org kata kalau jenis yg poli tu susah nak maintain. sbb nanti die berlumut kene cuci.


Yeke..Kak Fuzzy baru pasang polycarb awning kat depan dan belakang rumah.  Berlumut ke?  Alamak nak kena monitor selalu ni..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2006 01:14 PM | Show all posts
Originally posted by scania at 16-11-2006 03:45 PM
ingat nak pasang awning yg jenis poli sebab kalo yg biase tu cam gelap. tp org kata kalau jenis yg poli tu susah nak maintain. sbb nanti die berlumut kene cuci.



ye ke mudah berlumut, saya baru bercadang nak buat pagola dan pasang poly ni untuk nampak cerah dan ada le cahaya matahari masuk

kalau berlumut kena fikir  3- 4 kali le:pmuka:
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 12:40 PM | Show all posts
Yg penting kalau nak pasang awning kalau kawasan dalam bandaraya ni perlu dapatkan permit terlebih dulu kalau tak nanti kena saman cam aku
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-2-2007 04:41 PM | Show all posts

Reply #8 aliem71731672's post

betul tuu ..kakak lia pun kena saman..tapi hubby dia x nk bayar ..dia bukak awning tu sendiri ..siap ada bukti bergambar sebelum&selepas buka..then apply permit ..lepas tu pasang balik tapi x boleh pasang penuh ..kena tinggal kan sedikit ruang kosong..ni syarat dari mpk ..
lia pun cadang nk pasang tapi x de budget lagi ..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 04:49 PM | Show all posts
Originally posted by agar2 at 20-11-2006 08:14 PM



ye ke mudah berlumut, saya baru bercadang nak buat pagola dan pasang poly ni untuk nampak cerah dan ada le cahaya matahari masuk

kalau berlumut kena fikir  3- 4 kali le:pmuka:


jiran lia pun ada pasang poli ..baru 1 year ++ ..dh jadi hitam ..x sure laa lumut ke apa ..sebab tengok pun dari bilik  jee ..

[ Last edited by  liaolia at 10-2-2007 12:04 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2007 09:51 PM | Show all posts
Originally posted by azrilpower at 1-8-2006 03:41 PM
Assalamualaikum semua. Saya orang baru, kalau salah tolong tunjukkan. Saya kene transfer kerja kat luar Malaysia. Jadi kereta tak pakai lah kat Malaysia nie & kene park kat umah mak ayah. Mas ...



Assalamualaikum aznilpower,

Terlebey dahulu teman ucapkan...........
'SELAMAT DATANG ke BOD Hobbies & Living" ini.

Kedatangan miker di alu alukan.
Harap ia dapat memeriahkan lagi BOD ini dgnkehadiran miker.

Awning adalah mahal berbanding dgn khemah.
Tetapi ia lebey tahan lasak hujan n panas.

Wsalam
p/s ada pelbagai jenis di pasaran
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 09:58 PM | Show all posts
Gambar2 awning polycarbonate....




Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2007 10:04 PM | Show all posts
Mmmm, nak confirmkan balik ni... buat awning pun kena mintak kebenaran ke??? Ingatkan kalau renovate rumah je.... Sbb nak buat awning ni bukannya kita mengubah struktur umah tu pun.... Saya baru berkira-kira nak wat awning poly... dah survey dah pun..... Poly ni pun ada beberapa jenis.... ada yg solid dan jenis kosong.... kalau solid lebih tahan lah..... setakat ni yg dah saya survey poly jenama GE - lexan ada 10 tahun warranty..... harga pun ok lah.... dlm RM17/ka.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 01:51 PM | Show all posts
poly cab ni mahal ker? ader baper jenis awning? leh story skit tak, expert2 kita..chewahhh
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 02:44 PM | Show all posts
polycarbonate ni mahal gak ler dr yg biasa tu. sbb rega dia belas2 sekaki.... Drp pensurveian saya ke atas poly jenis solid, paling murah ke mahal  RM15-RM20 sekaki...... Mungkin ada harga lain gak kot..... Boleh tanya forumer yg dah buat..... saya baru survey2 je.... tapi berkenan kat poly jenis lexan dr GE yg rega RM17/ka, sbb ada warranty 10 tahun.....

Jenisnya ada 2 kot.... solid dan yg kosong.... yg kosong ni murah, tapi tak tahan...... Solid tahan ler sikit drp awning biasa tu.....

Yg lumut2 tu, saya risau gak .... tapi cina yg wat poli lexan GE ni kata, poli ni ada easy cleaning coating, kalau hujan, boleh tolak yg kotor2 tu... nak berlumut susah sket ler katanya..... tapi tak pasti lagikan, kena tanya org yg dah pasang dan berpengalaman.....

TQ.


[ Last edited by  anisya at 27-8-2007 02:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2007 05:27 PM | Show all posts
Originally posted by anisya at 27-8-2007 02:44 PM
polycarbonate ni mahal gak ler dr yg biasa tu. sbb rega dia belas2 sekaki.... Drp pensurveian saya ke atas poly jenis solid, paling murah ke mahal  RM15-RM20 sekaki...... Mungkin ada harga lain g ...


ade gmbr "poly jenis lexan dr GE yg rega RM17/ka, sbb ada warranty 10 tahun..." tak?
i dh wat cover yard...x sure poly ker aper...tp material nyer mcm x tahan sgt...huhuhh...
nnti i pastekn gmbr nyer....
waktu siang...cerah lh & rase lh gak panas matahari tu...
frust gak lh wat cover yard nie....
so next time nk survey betul2 ...nk wat awning kt porch & tepi terrace tu....design kayu tu...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-8-2007 05:33 PM | Show all posts

Reply #16 akira1000's post

Salam akira...

Kalau nak gambar awning poly yang dah siap saya tak ada lah... Saya pun blm wat lagi, tgh survey lagi....
Tapi kalau nak gambar sample GE polycarbonate sheet film tu saya adalah. Ada 2 jenis, 1 jenis Lexan yg ada 2 UV,
satu lagi jenis Carboron 1UV je.... bila saya tanya, rega sama, tapi dia suh saya amik lexan ler tauke tu.....





Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 08:41 AM | Show all posts
Ni awning dkt my mum punya rumah -- kalau warna biru lagi cun kan? ni nampak cam dah tua jer warna ni

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 10:02 AM | Show all posts
hi all..
nak surveyla..
kalo i nak wat awning kat blkg...ukuran 14'x3'..anggaran dlm bape rm eh..
tq
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2007 10:30 AM | Show all posts

Reply #19 itsuki81's post

katakan lah dalam RM18/ka, so kalau 14x3 lebih kurang dlm RM800.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 10:20 AM GMT+8 , Processed in 0.191973 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list