CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: bby2124

MERGED - aircond

  [Copy link]
Post time 30-3-2007 05:58 PM | Show all posts
Tak fully air-con daaa...
Coz kitchen & toilet tak pasang
Maybe la in the future pasang air-con @ kitchen, tapi kalau mcm tu kena la aku buat ducting utk hood nanti..Hood pun tak beli lagi...opsss..KC pun tak buat lagik...hahahaha....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


spidernfly This user has been deleted
Post time 31-3-2007 05:18 PM | Show all posts
ntah brand apa ntah i punya aircond ni tapi its 4HP split system. so during summer... dia jadi aircond. bila winter.... dia jadi heater. senang gi tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 11:32 PM | Show all posts
aircond brand mistral ni ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 11:35 PM | Show all posts
Originally posted by mdmee at 13-7-2006 04:02 PM
Panduan memilih HP utk aircond :

1.0 HP = 12 -15 m2
1.5 HP = 16 -20 m2
2.0  HP = 20-30 m2
3.0 HP = 30 - 35 m2

Beli le yang bersesuaian kerana kadar kesejukan dan jumlah electric diguna d ...



maknanya aircond ni utk jimat elektrik sepanjang masa ke kena pasang slow je blower dia tu?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 11:37 PM | Show all posts
Originally posted by RedDevils at 28-3-2007 09:15 PM
Aku pun tgh survey air-con.
Memang most of people, termasuk salesman/org2 air-con akan recommend these 2 brands:
1. panasonic
2.york

Bila aku buat homework, in term of benefit nya, York men ...

opis2 manyak guna york kan?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 12:53 AM | Show all posts
aku pun tgh carik aircond nih.. aku baru survey 4 tempat

company A
panasonic std 1.0 HP + 1.5 HP + installation = RM3150

company B
panasonic std 1.0 HP + 1.5 HP + installation = RM 2900
panasonic ionizer 1 HP + 1.5HP + installation = RM 3200

company C
mitsubishi 3D (ionizer etc) 1.HP + 1.5HP + installation = RM 2730
panasonic std 1HP + 1.5HP + installation = RM 2670 (x masuk piping)

company D
toshiba daiseika 1HP + 1.5HP + installation = RM 3120
toshiba ionizer 1HP + 1.5HP + installation = RM 2550

ada lagi 1..

sharp plasma cluster 1HP + 1.5HP + installation = RM 2700


pening kepala aku.. mintak advice korang la.. toshiba ni kalau compare dgn panasonic & other brand dia punya btu is the highest dlm kelasnya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

spidernfly This user has been deleted
Post time 25-4-2007 06:54 AM | Show all posts

Reply #126 bRaBus_23's post

masa i kat m'sia i guna sharp pharma cluster.... ok je. tapi tu la i guna tak sampai setahun..... lepas tu i gave away coz mau pindah sini.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 07:18 PM | Show all posts
bRabus_23,

kau sure ke toshiba ni have the heighest btu dlm kelasnya?
aku rasa york.
for 1HP, btu nya 10,000.

so kalau 1HP toshiba >10,000 btu, itu sudah bagus.

pls confirm it.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-4-2007 07:37 PM | Show all posts
Ni feedback yg aku dpt drpd hasil survey ke atas 7 biji kedai air-con, plus 2 org kontraktor pemasangan air-con(bukan pemilik kedai elektronik):

1. brand Panansonic skrang ni tak sebagus yg disangka, semenjak ketiadaan National.
   most of the component are China made.

2. utk air-con yg paling senyap, choose Mitsubishi.

3. brand brand yg ada nama Jepun mcm Fuji aire, Fuji tech tu semua temberang besar.
   bukannya made in Japan pun. Pun China mari.

4. ada sesetengah air-con yg mana para kontraktor boleh beri harga murah, sebab air-con is the commercial type, not for household type.
   Eg: York----yg commercial punya(yg byk @ ofis) tu jaring2 di depan in-door unit nya banyak.
              ----yg household punya --jaringnya setengah body ajer.sikit.

   so, jgn terperanjat kalau ada cina bleh offer air-con yg below market price, murah sgt. Go and double check. Triple check pun tak apa. Jgn terbeli commercial type punya.

5. Kena consider aftersales service & harga spare-part component in case of breakdown.
   Mitsubishi & Panasonic antara yg harga spare part componentnya mahal.
   York antara yg murah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 10:27 PM | Show all posts
thanks reddevils, tips berguna, lepas ni boleh pikir balik nak angkat yg panasonic ni, gah pada nama je..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2007 11:40 PM | Show all posts
betul tu, brand fuji tu tipu je, sebenarnya dia mai dr china.
tadi dah sambar seketul aircond utk bilik ku 1.5hp - brand dekta - panasonic ionizer RM1350 sekali dengan installation

apa beza ye ionizer dengan non ionizer?
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 12:36 AM | Show all posts
Originally posted by RedDevils at 25-4-2007 07:18 PM
bRabus_23,

kau sure ke toshiba ni have the heighest btu dlm kelasnya?
aku rasa york.
for 1HP, btu nya 10,000.

so kalau 1HP toshiba >10,000 btu, itu sudah bagus.

pls confirm it.


itu yg salesman kedai tu cakap siap tunjuk katalog lagi.. yg aku ingat 1.5HP btu 18,000 gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 03:54 PM | Show all posts
aircond pasang dah, tapi 1.5hp tak bape best utk ruang umah, best utk bilik je
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2007 08:17 PM | Show all posts

Reply #131 ctredzuan's post

secara ringkasnya molekul molekul udara tu di ion kan..utk release free radical..bla bla bla...
claim it will somehow "purify" the air, hence better and cleaner air.
also being claimed it's good for people with respiratory diseases such as asthma & allergic rhinitis.

entah le labu..the technical details about the ionizer enggak ketahuan aku.
bleh suruh jamie & adam rungkai kan pasal "ionizer" vs "non-ionizer" nih..
jgn "busted" dah ler ioniozer air-con nie..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2007 04:05 AM | Show all posts
Originally posted by RedDevils at 26-4-2007 08:17 PM
secara ringkasnya molekul molekul udara tu di ion kan..utk release free radical..bla bla bla...
claim it will somehow "purify" the air, hence better and cleaner air.
also being claime ...



  dah macam belaja sains pulak ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2007 08:43 PM | Show all posts

Reply #135 rtm4040's post

cita2 dulu nak jadik saintis mcm stephen hawking..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2007 09:56 PM | Show all posts
orang kayo jo yg pakai air cond ni.....bukak tingkap laa sonang.....sojukkk joooo
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 02:08 AM | Show all posts

Reply #137 mba's post

kut kalau bukak tingkap akngin kencang takpelah jugak.. kut panas bahang.. melengas gak ketiak
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 02:14 AM | Show all posts
aku rasa worst come to worst kat hall aku bubuh 2.0HP brand baik punya then kat bilik aku pakai york je la.. ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 09:41 AM | Show all posts

Reply #137 mba's post

x semestinye org kayo yo boleh pakai aircond.klu dh menjadi satu keperluan kena gak pasang.pandai2 le budget .terutama klu duk umh batu ..panass ..x leh tidur dibuanye..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 12:49 AM GMT+8 , Processed in 0.075129 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list