CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bby2124

MERGED - aircond

  [Copy link]
Post time 10-5-2007 11:18 AM | Show all posts
Originally posted by hike80 at 9-5-2007 11:01 AM
nak tanya to all forumer

ader tak anyone yg tau any new air-cond yg cost between RM800 - RM900 (1hp)


Banyak.
Eg:
1. Carrier
2. I
3. Mistral
Nak yg 700+ pun melambak.

Tapi ekon dlm range 800-900 ni biasa punya la...
kalau bunyi bising, compressor bocor after setahun pakai, takleh nak komplen byk...it's expected.
tapi ramai aje yg pakai, 3-4 tahun, pun still OK.. ikut nasib je kot...
so up to u nak buat choice.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 01:13 AM | Show all posts
Dhania pun tengah mencari aircond..

Tapi target nak sambar Panasonic envio 1.5HP inveter

Bila survey kat Kedai Panasonic dapat RM1650.
Kalau dekat sen Q dapat RM1637 Kalau member.
Kat kedai biasa dapat RM1620

Last sekali dhania dapat RM1500 kat kedai Panasonic harga dealer. Mintak tolong member.

Belum ambik lagi. Coz kedai tu cakap installation dia mahal sikit dalam RM250.
lagi pun installation dia lain sikit. lepas tu Tokey tu siap cakap model nie problem sikit cerewet. Ntah yer ke tidak tak tahulah.

Kalau sesiapa yg dah mencuba harap boleh kongsi. Ek.  OK.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 12:40 PM | Show all posts
aku tak jadi amik panasonic kat SenQ.. kedai yg memula offer aku mitsubishi tu bila aku cakap aku nak kensel amik aircond dia terus offer ikut harga SenQ tapi siap ada diskaun lagi.. so aku akan bayar RM 2620 untuk 2 unit panasonic envio ionizer ( 1HP & 1.5 HP) siap pasang lagi...

aku pun nak tambah lagi 1 aircond tapi jenama yg biasa je lah..
Reply

Use magic Report

newmomma This user has been deleted
Post time 11-5-2007 05:29 PM | Show all posts

Reply #163 bRaBus_23's post

i beli hitachi 1.5 and LG 1.0 .. so far ok lah... 26 degree tu dah sejuk dah tuh...kalau untuk 1.0hp hitachi punye BTU lagi tinggi abt 10,000. Kalau brand lain cam panasonic, LG etc sume nye ard 9,200 jer...

so far all the while mmg serasi pakai hitachi... sejuk and paling best jimat elektrik... based on my experience lah.... LG pun Ok gak tapi i perasan blower dia bunyi kuat skit lah.. tapi still ok...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2007 02:54 AM | Show all posts
aku tambah 1 lagi unit panasonic 1 HP untuk bilik parents aku..

so untuk 2 unit panasonic envio p2 1HP + 1 unit envio p2 1.5HP rege siap pasang seme sekali RM 3650. Ok tak? Ke aku boleh dapat lagi murah?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 06:09 AM | Show all posts

Reply #157 mizahanan's post

besar mana luas ruang tu?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 06:10 AM | Show all posts

Reply #161 RedDevils's post

jangan beli jenama I sbb ramai yg komplen kalau rosak takde sparepart buang teros, satu lagi tak jimat eletrik
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 07:19 AM | Show all posts
ok 'I' reject, nak tanya ader sesapa tau ttg Mistral air-cond x??
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 10:11 AM | Show all posts

Reply #166 ctredzuan's post

xla besa mane ruang tamunye huhu tp sekali dgn dapur, ruang tamu dgn dapr xde partition, rumah semi-d setingkt(sewa)
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 10:43 AM | Show all posts

Reply #163 bRaBus_23's post

bRabus  Kau dapat panasonic ionizer yang 1.5HP tu berapa harga ek?
Dhania pun dah ambik la yg biasa punya panasonic 1.5HP ionizer tu dapat dalam RM1430 + installation RM150.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 01:45 PM | Show all posts

Reply #170 dhania_arif's post

rege lebih kurang la.. RM 1780 siap pasang
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 10:29 PM | Show all posts
Hari nie dhania dah siap pasang satu aircond Panasonic model CS-C12GKH 1.5HP
Harga RM1430. Upah pasang RM130. Sepatutnya upah RM150 mintak la kurang RM20 hehehe....
so Total RM1560.
Nampak OK jer memang tak bising berbanding dengan YORK.

Siapa yang nak compare harga dipersilakan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 05:47 AM | Show all posts

Reply #172 dhania_arif's post

fuh dhania siap dengan nombor model lagi, hehe..
ct nye baru pasang haritu denka panasonic 1.5hp, rm1350 sekali dengan pasang sekali
lenkali kawan2 carilah kedai yg tawarkan perkhidmatan harga sekali dengan pemasangan
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 05:19 PM | Show all posts

Reply #173 ctredzuan's post

CT, boleh tau kedai kat mana ye? tq
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 10:02 PM | Show all posts

Reply #173 ctredzuan's post

Yerlah sekali ngan model la senang, kalau ada forumer nak buat parbandingan. Boleh kongsikan.
Memang kedai tu ada service pemasangan sekali. Tapi mahal. So dhania beli dan suruh member jer pasang.

Tapi ct kener ingat Panasonic 1.5HP ada 4 jenis Single Split Air Conditioner.

1. Deluxe - ENVIO I2 Inverter - CS-S12GKH (CU-S12GKH) (1.5 HP)
2. Deluxe - ENVIO P2 Non Inverter - CS-C12GKH (CU-C12GKH) (1.5 HP) < yg dhania punya.
3. Standard - Wireless - CS-PC12GKH (CU-PC12GKH) (1.5 HP)
4. Standard - Wired - CS-SC12GKH (CU-PC12GKH) (1.5 HP)

No yang duduk dalam kurungan tu outdoor, yang no satu lagi tu indoor punya. Satu set.
Bila dah beli jangan lupa mintak hadiah.. dhania pun dapat satu
Reply

Use magic Report

hettyayu This user has been deleted
Post time 14-5-2007 10:43 PM | Show all posts
Originally posted by tehbunga at 12-6-2006 01:13 PM
ramai yg kata York bagus..
panasonic jugak bagus tak bising..


York dah lama ada d pasaran.
ofice banyak guna york.








nak tahu tak kenapa  babi betina darsita suka potong 30 kredit ?
sebab nya, potong kredit menjadikan buret darsita teransang.
lepas potong kredit,  buret darsita terus berair dan mengemut 30 kali, ha ha.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 11:24 PM | Show all posts
hari tu contractor aircon ada datang nak check.. ngengada tul la dia tu kata hall aku tu tak cukup kalo pasang 1.5HP.. amik masa nak sejuk & nanti makan karen banyak.. recommended 2HP punya pastu piping tanam dalam dinding..

bilik master lak dia kat 1 HP pun tak sesuai.. so dia syorkan 1.5HP.. ish pening kepala aku sebab pikir bajet sure lari pecut punya..

aku tanya balik kat kedai rege panasonic envio 2HP & 1.5HP tu..

Panasonic 2HP + pasang    = RM 2270
Panasonic 1.5HP + pasang = RM 1440
tanam paip dlm dinding      = RM 370 (ikut panjang)

Total : RM 4080

pastu dia ada recommend brand HAIER (betul ke aku eja nih)

Haier 2HP + pasang = RM 1900
Haier 1.5HP + pasang = RM 1300
tanam paip                = RM 370

Total : RM 3570

kalau aku amik haier tu aku leh save RM 510

Masalahnya brand haier ni ok ke? ada sesiapa yg pakai haier nih?
Pening dah kepala aku.. tolong la
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2007 12:19 PM | Show all posts
Anybody guna air-cond jenama YORK tak utk rumah?? Kalau ader tolong bagi sedikit info kat sini, thank you
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2007 02:02 AM | Show all posts
keputusan muktamad.. aku amik haier 2HP & 1.5HP.. ni ada UV ray untuk bunuh bakteria.. abis cita aku taknak pening2 kepala lagi lah
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2007 09:16 AM | Show all posts
kat umah sumer pakai aircond brand York...
alhamdullilah tak der masalah so far...
memang heavy duty...bukan ker York ni memang specialist
utk aircond...so tak payah risau...

kat opis pulak pakai aircond panasonic ionizer...sejuk gak...dan
tak bising...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 04:05 AM GMT+8 , Processed in 0.080176 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list