CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bby2124

MERGED - aircond

  [Copy link]
Post time 28-4-2007 01:05 PM | Show all posts

Reply #139 bRaBus_23's post

Penentuan berapa HP patut dibubuh ni actally based on Volume ruang tersebut.

Tu sebab diadakan konsep BTU/Hr tu.

The most common misunderstanding about HP is that the higher the HP, the better cooling capacity of the air-con. It's partly true.

If katakan sebenarnya sesuatu ruang/bilik tu dibekalkan dgn air-con yg HP nya terlalu besar, maka akan timbul isu Poor Energry Consumption disini, a.k.a bil elektrik akan melambung.

Mengapa? Ini disebabkan peranan  compressor air-con. Bila HP nya besar, maka kapasiti kompressor air-con pun tinggi. Maka masa yg diperlukan utk menyejukkan suhu bilik adalah singkat(dlm kes penggunaan air-con yg terlebih HP nya relatif kpd saiz bilik). Ini bagus, pada mulanya. Namun kemudian, alternator di dlm kompressor air-con akan memasuki fasa on & off berulang ulang(alternating on and off).Alternating on & off inilah yg mengakibatkan peningkatan penggunaan arus elektrik.
Bukan setakat itu, alternating on & off ini jugalah yg meninggikan risiko kerosakan kompressor air-con. Selain drpd itu, bunyi klik/tik/tok yg berulang ulang(selari dgn on & off nya kompressor) boleh menimbulkan rasa kurang selesa(annoying sound).

Oleh itu, kalau bolehlah, cuba kira Volume bilik terlebih dahulu, sebelum menentukan berapa Horse Power yg diperlukan.
Selepas mendapat bacaan Volume bilik, maka bandingkan dgn BTU/Hr yg berpadanan.
Namun, diakui bahawa penetuan Volume(isispadu) bilik adalah sukar, melainkan bilik tersebut semata mata berbentuk square box(segiempat tempat, sama ukuran tingginya, lebarnya dan panjangnya) Kehadiran pintu & tingkap menyusahkan lagi pengiraan Volume bilik.

Oleh itu, secara asasnya, kebanyakkan pengeluar air-con telah beri guideline dlm penentuan pemilihan HP air-con.

Most of the bedroom will require between 1 to 1.5 HP.
Living room will require bewteen 1 to 2HP , depend s on the size, whether it's attach to the dining room or not, any use of large scale divider, etc etc..
Kitche --usually 1.5 Hp

In my case, I spilt the usage of air-con into two for the living room.
At the one section where all the sofa located, the audio-visual set are located, I allocate a one HP air-con.
At the other section where the dining table is located, I allocate another one HP air-con.
Betwwen these two section of the living room, there is a ceiling fan.
The walkway from the living to the kitchen is being seperated with a ceiling to floor curtain, as to minimise the loss of cool air.

In other word, if money is not a concern, then u can opt to 2 HP air-con. Just pay the bil accordingly.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 10:13 PM | Show all posts

Reply #141 RedDevils's post

fuhhh... panjang lebornya explaination...

anyway thanks.. aku dah book mitsubishi 3D cool 1.0HP + 1.5HP
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 11:37 PM | Show all posts

Reply #140 liaolia's post

saya yg tak kaya ni baru je pasang 3HP kat ruang tamu, panas ya amat skrg ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2007 11:38 PM | Show all posts

Reply #142 bRaBus_23's post

bape RM semua?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 03:39 AM | Show all posts
1HP
RM 1080 + installation RM 120 = RM 1200

1.5HP
RM 1430 + installation RM 150 = RM 1580

so total = RM 2780
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 06:31 AM | Show all posts
mistubishi ni brand jepun kan?
ct beli aircond sekali dengan installation dahh..

denka panasonic 1.5 hp = RM1350 + installation, unit kedua dia beri RM1330 je.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 11:55 AM | Show all posts

Reply #145 bRaBus_23's post

Kat mana kau beli air-con mitsu ni?
Amacam?
Betul ke super senyap nye tu?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 03:29 PM | Show all posts

Reply #147 RedDevils's post

aku beli kat kedai letrik biasa je.. tempat aku beli fridge dulu.

dia kata panasonic ok tapi after sales macam lambat sikit pasal technician from KL.. aku dok JB ni

dia ada mention bout fujitsu.. tapi cam tak menarik je..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2007 10:00 PM | Show all posts
Originally posted by bRaBus_23 at 28-4-2007 02:08 AM
kut kalau bukak tingkap akngin kencang takpelah jugak.. kut panas bahang.. melengas gak ketiak



melengas ketiak tak per,,,,,,ni semua bahagian melengassss
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 01:28 AM | Show all posts

Reply #147 RedDevils's post

dia senyap bahagian mana, bhgn dalam ke luar?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 08:19 AM | Show all posts
lama dah tak on aircond.
gamaknye sbb cuaca kat tepeng nie kot!
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 09:29 AM | Show all posts

Reply #150 ctredzuan's post

The compressor(outdoor unit).
Kalau beli air-con, tgk spec nya. Bunyi bising ni dikira dlm dB (desibel)
Indoor unit tu, aku rasa standard aje bunyi nye.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 09:54 AM | Show all posts
sesiapa bole recommend...
hari tu buat renov sikit dan dah re-position aircond kat living room tu...
tp belom pasang balik wayar gas tu...
please sesiapa yg tahu to re-install back wayar gas tu....
thank u in advance...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2007 11:35 AM | Show all posts
x der yg pakai LG ker kat sini????
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 05:09 PM | Show all posts
kat bilik aku kt kg aku pk LG. x brp best compared to my panasonic yg umah kt KL ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2007 10:36 PM | Show all posts
aku tak jadi la amik mitsubishi tu..

tadi aku round kat senQ & survey aircond panasonic envio2 (ionizer)..

1HP + 1.5HP + siap pasang + 2 tahun free service = RM 2850

jimat duit makcik...

cooker hood electrolux pakai charcoal filter RM 550

dengan syarat kene ada membership la.. RM 12 je

offer sampai hujung bulan nih...
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2007 07:04 PM | Show all posts

Reply #1 bby2124's post

i gune panasonic 1.5hp, psg kt ruangtamu, sbb rumh xde lubg udara, so tghari rase cam dok dlm ketuhar, dh gune 2thn lebih, 28 darjah celsius dh sujuk dh.. okla.. tp kene maintainla..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 11:01 AM | Show all posts
nak tanya to all forumer

ader tak anyone yg tau any new air-cond yg cost between RM800 - RM900 (1hp)
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2007 04:30 PM | Show all posts

Reply #158 hike80's post

ada kut.. yang biasa punya je.. brand tak tau
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2007 08:19 AM | Show all posts
does anyone know if brand panasonic yg puritee (model lama (not with ionizer) ader lagi kat market tak??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 04:02 AM GMT+8 , Processed in 0.098782 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list