CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: bby2124

MERGED - aircond

  [Copy link]
Post time 10-9-2007 10:06 AM | Show all posts
baru beli samsung .. beli yg murah jer sbb utk aprt med cost liz.
1.0hp  Rm999  tak tau bagus ke tidak.. tapi kecik la dari yang lain.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2007 05:19 PM | Show all posts
Originally posted by myhazil at 10-9-2007 02:42 PM
husband aku dah bergiat dalam aircond nih dah lama dah...so far yang aku tengok model york dan acson saja yang very competetive, murah, spare part senang cari, warranty lama, susah nak rosak seba ...


tu la. liz pun ingat mula2 nak york. tapi kawan liz dan cina tu kata bising siket. betul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2007 11:51 PM | Show all posts
kat living hall & master bedroom pakai haier.. so far alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2007 02:35 PM | Show all posts
Originally posted by myhazil at 11-9-2007 04:32 PM
tak de la bising...ok jek...sebab bukan apa, kalau liz amik jenama macam panasonic, lg, etc, org tuh dia boleh upkan sikit harga...then dia akan cakap, model yang ini bagus la, banyak function la ...



anyw nak tanyalah since ur huby spcly in aircond. i nie aircond nya ada tp compresor nya dah kena kebas lahabau mana ntah yg tak ada koja pi cilok selalu nya bapa RM ya kalu 1hp & 1.5hp.baru n 2nd hand.tq
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2007 02:39 PM | Show all posts

Reply #219 myhazil's post

tak de la bising...ok jek...sebab bukan apa, kalau liz amik jenama macam panasonic, lg, etc, org tuh dia boleh upkan sikit harga...then dia akan cakap, model yang ini bagus la, banyak function la ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2007 04:55 PM | Show all posts
em.....masa saya beli ramai yg cakap "pana" lagi ok dr york. bising oi...cina tu cakap. bila pergi umah kawan pun mmg bising dr "pana" tp tak sebising aircond yg takde jenama tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2007 09:06 PM | Show all posts
air cond bilik catz pun dah start bunyik2 and dah kurang sejuk..iskkk...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2007 09:15 AM | Show all posts
kat umah sumer pakai york x bising pon...pelik gak...
1.5HP untuk sumer bilik dan 2.5HP untuk ruang tamu...

since year 1999 lagi pasang aircond tu...kalo dh bising tu tandanya nak
kena servis lah tu kot...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2007 11:11 AM | Show all posts

Reply #223 faizmie00's post

ok..kalau nak carik outdoor yang second lebih kurang jek ngan beli yang baru..cuma murah sikit dalam rm 250 ke rm 300 jek..baik beli one set baru..puas hati...gerenti tak rosak...sakit hati pun tidak...sebab dulu ada jugak customer nih..nak murah punya pasal....beli la outdoor second...kiteorg dah advise dah, pasang boleh, tapi kalau rosak, tak de waranty ye....sebab kite tak tahu history outdoor tuh...pasang punya pasang...bile malam, org tu telefn balik, cakap aircond tuh panas la, itu la ini la....tu yang malas tuh....org dah nasihat tak nak dengar...kalau setakat bayar lebih sikit, tapi puas hati, apa salahnya...ni kerana kedekut duit tuh, sakit hati je lebih....pas tuh satu keje pulak nak leraikan balik...

memang selalunya kalau beli aircond outdoor tu yang bermasalah..indoor ok jek sebab dia duduk dalam..lagipun outdoor nih kan ke duduknya segala jantung dia....so yang nih yang patut jaga,,,bukan yang kat dalam tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2007 06:29 PM | Show all posts
mungkin nak kena serbis..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2007 10:52 AM | Show all posts
panasonic vs mitsubishi

compressor, pana punya body pakai metal, mitsu pakai fibreglass... long term, mitsu lagi tahan....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2007 04:56 PM | Show all posts
Originally posted by geng_tx at 14-9-2007 10:52 AM
panasonic vs mitsubishi

compressor, pana punya body pakai metal, mitsu pakai fibreglass... long term, mitsu lagi tahan....


tak boleh cakap macam itu.... kene lihat persekitaran jugak.. kalau tepi pantai, mana lebih tahan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2007 08:57 AM | Show all posts
antara hitachi ngan mitsubishi mana satu nak pilih in term of
1.jimat letrik
2.senyap
3.cepat sejuk
4.ketahanan
5. service/spare part
6.semesti nya harga
sifu aircond tolonggggggg
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 02:24 AM | Show all posts
Dah lama survey aircond ni. Kat Jusco mana tah, ader tulis list aircond mana yg paling jimat letrik.
So saya beli mitsubishi sbb paling jimat letrik. York ok dan jimat gak tp sesuai kat ofis.
Lagipun mitsu ni senyap, ionized dan design dah upgarde. Tapi tak ler selawa LG.
Beli time Home Dec exhibition kat Mid Valley, 4 bijik 1 HP dan 1 bijik 1.5 HP. Semuanya rm6500 termasuk installation.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 02:52 PM | Show all posts
Originally posted by dafiza at 31-12-2007 02:24 AM
Dah lama survey aircond ni. Kat Jusco mana tah, ader tulis list aircond mana yg paling jimat letrik.
So saya beli mitsubishi sbb paling jimat letrik. York ok dan jimat gak tp sesuai kat ofis.
...


Dafiza dah bape lame pakai,model mana satu,
boleh kongsi experience sikit,sbb plan nak beli mitsubishi
gi kat hsl model MSC10VC dia bagi RM1K dan MSGC10VD(yang easy clean)  RM 1150 both without installation and 1HP
apa pendapat u all
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2007 04:11 PM | Show all posts

Reply #234 endare's post

Belum pakai lagi sbb rumah tgh renovate. Baru jer beli. Beli model yg sama dgn endare.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2007 10:18 PM | Show all posts
Originally posted by dafiza at 31-12-2007 04:11 PM
Belum pakai lagi sbb rumah tgh renovate. Baru jer beli. Beli model yg sama dgn endare.

ingatkan dah pakai....bile nak pasang?
saya pun blom beli lg...rumah tengah proses CF
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2008 09:03 AM | Show all posts

air cond

hi & salam to all...
mmm...sure topik ni da ada..da selak2 page blakang..tp x jumpa plak..kalau dah ada mintak tlg mod merge kan ye...

kwn2..
air cond dr brand mn yg ok dr segi harga, function, letrik...
baru sevey 1 kedai..dia rekemen brand hitachi..rm 1200 yg ada ironizer (tol ke aku ni)

org lain dah b'kurun pakai air cond..
tp aku baru nak sevey..

[ Last edited by  dealova04 at 5-3-2008 09:04 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2008 09:13 AM | Show all posts
skrg ni org tgh sibuk ngan PRU 12... so lepas ni baru blh bagi cadangan ye...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2008 09:17 AM | Show all posts

Reply #1 dealova04's post

Dealova,

Saya ada tanya kawan yg kerja pasang ac dan antara yg tahan ialah of course brand Panasonic and York..Kalau brand local Topair pun ok gak,,

Tapi saya di rumah ni pakai dua iaitu Panasonic 1.5hp utk kelas n Teac untuk bilik..Dua2 ok...Yg penting kena rajin service ie 6 bulan sekali..Teac saya tu warranty untuk compressor 5 tahun (ni enjin dia yg letak kat luar tu) and untuk indoor unit warranty dia setahun..

Satu lagi kalau bilik tu besar kena pakai yg enjin besar such as 1.5hp or 2 hp. Kalau tidak time panas kalau pakai yg kecik dia x sejuk sgt n bilik pun lambat nak sejuk n bil lektrik tinggi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 12:27 PM GMT+8 , Processed in 0.073879 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list