CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6304|Reply: 25

Karaoke

[Copy link]
Post time 24-3-2006 02:09 PM | Show all posts |Read mode
Saper tau mcm mana nak buat karaoke?? saya dah cuba dah Noise Reduction, PowerVideoKaraoke, dan maacam-macam lagi. Tapi result tidak memuaskan. Muzik yang dihasilkan selalunya tidak menghilang suara malah merosakkan muzik itu sendiri. Siapa ada cadangan??

[ Last edited by geForceFX at 24-3-2006 02:11 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-3-2006 10:21 PM | Show all posts
aku minat karoke :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2006 01:31 PM | Show all posts


aku ada banyak vcd karaoke :bgrin:

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2006 06:47 PM | Show all posts
boleh pinjam , :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2006 09:17 PM | Show all posts
kalau guna mp3 nak hilangkan sora mmg takleh melainkan mp3 tu mmg karaoke punya version..
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2006 11:19 PM | Show all posts
cube beat suare dalam karoke tue
latihan tangge kejayaan :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2006 11:30 PM | Show all posts
Originally posted by tutankhamun! at 25-3-2006 11:19 PM
cube beat suare dalam karoke tue
latihan tangge kejayaan :bgrin:


haha..aku mmg salu beat sora derang...
mmg bes...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2006 09:23 AM | Show all posts
Originally posted by ss_arjuna at 25-3-2006 09:17 PM
kalau guna mp3 nak hilangkan sora mmg takleh melainkan mp3 tu mmg karaoke punya version..


ye ke?? tapi takkan takde software yang boleh kot?? Contohnya Voice Remover, boleh tapi hasilnyer tak memuaskan. Kalau ada sesapa yang tau PM aku ye!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-3-2006 08:31 PM | Show all posts
Originally posted by awoks at 25-3-2006 11:30 PM


haha..aku mmg salu beat sora derang...
mmg bes...



musti kamu menjerit kan?? :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2006 03:28 AM | Show all posts
Originally posted by tutankhamun! at 27-3-2006 08:31 PM



musti kamu menjerit kan?? :bgrin:


err..aku screaming with control...cewahhh :gila:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-3-2006 04:29 PM | Show all posts

err.....

takde sesaper ke yang tahu ni...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2006 07:42 PM | Show all posts
Originally posted by geForceFX at 31-3-2006 04:29 PM
takde sesaper ke yang tahu ni...


sian nko lain tanya lain yg org jawab....
aku pun tak taula...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2006 04:17 PM | Show all posts
maaflah saudaraku geForceFX
kemungkinan master kiter Encik PalerKembang tau pasal nie
dan dah lame dier tak online skrg ,
tgu aje feedback dr dier
ok bro
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2006 12:30 AM | Show all posts

Nak buat karaoke

Ada berbagai kaedah nak buat karaoke ni.  Karaoke adalah berbeza dengan minus-one.  Dalam karaoke, track audio ada pada left & right. Di mana track L  biasanya hanya muzik sahaja sementara track R mengandungi muzik dan vokal.  Jika dimaiandan kita mendengar suara penyanyi, bermakna track yang ada muzik dan suara dimainkan, jika dimainkan untuk dinyanyikan, maka track yang ada muzik saja dimainkan. Jadi semasa karaoke dimainkan, kita sebenarnyua mendengar dari satu track (mono) sahaja tetapi diagihkan kpd 2 speaker.

CUMA CARA PEMBIKINAN TRACK L & R adalah berbeza.
1. Dengan cara mengambil master track muzik asal, dimasukan ke sebelah track (L) dan rakaman yang ada suara penyanyi asal dimasukkan pada track bersebelahan (R). Jadi kita masih mendengarmuzik dan suara penyanyi asal ada pada karaoke tersebut.

2. Dengan membikin semula muzik untuk karaoke (sebab track master asal muzik dan vokal tidak dibenarkan untuk digunakan oleh hak empunya hak cipta).  Untuk vokal di track bersebelahan menggunakan suara mana-mana penyanyi (bukan penyanyi asal).- Inilah yang banyak terdapat di pasaran. Itu pasal kita dengan muzik dan suara penyanyi berbeza dari album asal.

3. Track untuk muzik dibikinkan semula dengan proses yg agak rumit untuk mengimbangi track muzik bervokal dari album penyanyi asal.  Muzik untuk track muzik terpaksa dibuat semula sebab tiada lagi simpanan master asal, sementara pada track bervokal syarikat rakamnan tetap berkehendak suara dari penyanyi asal untuk vokalnya. Contohnya karaoke lagu P.Ramlee di mana vokalnya adalah P.Ramlee juga.  Tetapi dalam karaoke jenis ini, jika dimainkan dalam pilihan kedua-dua track dimainkan, di mana track muzik di L dan muzik+vokal di R, kita akan dengar bunyi drum yang bercelaru (delay) sikit sebab kedua-dua track adalah berbeza sumbernya dan disekuen berasingan.  

Jadi kalau untuk menghilangkan vokal dalam lagu yang sedia ada, amatlah lemah untuk dijadikan karaoke sebab walaupun vokal pada lagu boleh dihilangkan sedikit jika rakaman std meletakkan vokal pada imbangan (panning) di tengah-tengah. Tapi tidak sesuai untuk dijadikan karaoke sebab mana-mana instrument yang berada pada panning yang sama dengan vokal akan turut hilang.  Proses ini boleh dibuat dengan berbagai software vocal remover.

Minus-One pulak ada track muzik (stereo) yang belum dimasukkan vokal.  Kedua-dua track (L & R) mengandungi muzik. Jadi masih kurang 1 iaitu vokal.

[ Last edited by  paler kembang at 5-4-2006 12:37 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2006 08:21 AM | Show all posts
good info mr.Paler
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2006 08:13 AM | Show all posts

Karaoke yg dibuat dengan software komputer sahaja.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Piratesjch This user has been deleted
Post time 29-7-2006 09:00 AM | Show all posts
Originally posted by tutankhamun! at 24-3-2006 10:21 PM
aku minat karoke :bgrin:



elo ...i'm the new member..nice to meet you all...aku minat karaoke pon...! aku pernah join malaysian idol tapi gagal..haha...!
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 07:51 AM | Show all posts
hiii....cammane nak karaoke kat pc yer.....tapi mic aku kalau gune kat YM boleh pulak keluar suare:love:
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2006 11:40 PM | Show all posts

Reply #17 Piratesjch's post

gagal sekali bukan gagal selamanyaa......
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2008 06:54 PM | Show all posts
dimanakah otai2 lama ini ini.

hairan sungguh i.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 11:49 PM GMT+8 , Processed in 0.107180 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list