CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: dideal_2004

[MERGED] All About SET (SUPPLEMENT) SEMASA BERPANTANG

[Copy link]
Post time 13-10-2005 08:34 AM | Show all posts
Originally posted by ummi_muda at 12-10-2005 08:08 PM
ummi makan Set Lepas Bersalin Homeopati By Dr. Nik Omar - harga RM95.00

urut + bertungku (2 batu) + mandikan mak & baby + berbengkung - RM 10.00 sehari


harga kat mana nih?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2005 09:32 AM | Show all posts
Ina tinggal kat Kota Damansara. Tak lama lagi nak pindah tapi rumah kat area dekat2 situ gak.

ummi,
Murahnya pakej you, kat mana dapat?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2005 09:41 AM | Show all posts
aa dua tempat yang murah...

1. pengkalan kubor, kelantan (kampung hubby ummi)
2. kat area gombak...bidan kampung - ala area gombak setia.. (kampung ummi)
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2005 09:03 AM | Show all posts
Ummi,

Bidan kampung (gombak) ni ada transportation sendiri ke? Bagus tak dia urut, merasa tak? Boleh bagi nombor telepon dia, Ina rasa kalau bagus nak book ajelah. Rasanya kalau harga RM10.00 sehari dah cukup bagus tu.
Sebenarnya Ina ni daif sikit bab2 rawatan selepas bersalin. Kalau kita nak pantang cukup 44 hari, setiap hari ke kita kena berurut? Ada kawan Ina cakap hanya bertungku satu badan, berbengkung & berbarut aje yg buat setiap hari. Bila pula kita nak start bertanggas, mandi herba, mandi lulur dan bertasak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2005 04:22 PM | Show all posts
Bertasak tu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2005 08:27 AM | Show all posts
Originally posted by Ina_zali at 17-10-2005 09:03 AM
Ummi,

Bidan kampung (gombak) ni ada transportation sendiri ke? Bagus tak dia urut, merasa tak? Boleh bagi nombor telepon dia, Ina rasa kalau bagus nak book ajelah. Rasanya kalau harga RM10.00 se ...


hi semua

ini tinggal kota damansara?...bila due?..
kat kota damansara saya pernah gak berurut ngan sorang tukang urut tu (umur 40++ rasanya)....dia urut x kuat sangat la, tapi ok la coz dia cari urat & dia betul kan kedudukan peranakan pon ok....saya tempah skali bengkung bersalin ngan dia...urut tu x perlu  setiap hari......kita bule buat samada 3 hari, seminggu dsb..terpulang ler...kalau rajin nkurut setiap ari pon best gaks :cak:
bertungku tu yg perlu setiap hari...berbengkung kene sepanjang masa :cry:...hahaha..nk body cun punya pasal, hubby ikat sampai x bernapas kita dibuatnya
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2005 08:49 AM | Show all posts
cornflake...terima kasih. makcik ni nama & telepon dia apa ya? Berapa dia caj (yg penting sekali)? Dia berurut aje ke? Macamana dgn tungku, barut, bengkung dll?

katak_kiut,
Bertasak penting untuk memulihkan semula otot perut seperti sebelum melahirkan. Sebaiknya ia dimulakan selepas seminggu bersalin, dan diminum selepas makan. Ia hendaklah dilakukan sembilan hari berturut-turut, dua kali sehari pagi dan petang. Setiap tiga hari, bahan berlainan digunakan. Caranya, bahan-bahan ditumbuk sehingga lumat, dicampur setengah cawan air, ditapis dan diminum.
Pada hari pertama hingga ketiga, segenggam daun inai iaitu Lawsonia terma, garam jantan (secukup rasa) dan 1/2 camca teh lada hitam atau nama sainsnya Piper nigrum. Pada hari keempat hingga keenam, gunakan segenggam daun senduduk yang dikenali dengan nama Melastoma malabathricum dan garam jantan. Sementara pada hari ketujuh hingga kesembilan, bahannya adalah  5 cm kunyit iaitu Curcuma domestica, garam jantan dan 1/2 camca teh Piper nigrum.
Bertasak ni boleh minta mak you ke atau husband tolong tumbukkan bahan2. Jangan you pulak tumbuk masa dlm pantang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2005 08:58 AM | Show all posts
Originally posted by Ina_zali at 18-10-2005 08:49 AM
cornflake...terima kasih. makcik ni nama & telepon dia apa ya? Berapa dia caj (yg penting sekali)? Dia berurut aje ke? Macamana dgn tungku, barut, bengkung dll?

katak_kiut,
Bertasak penting ...
standard 3 hari kasi RM100 jer.....no phone dia ada kat my mom...nnt i mintak...cik yah namanya..dia duduk kat gugusan kantan kalau x silap.....
masa saya ari tu, dia urut saja .....
bertungku tu my mom yg buat memula..pehtu bila dah mahir sket saya buat sendiri....bengkung my hubby yg pakaikan....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2005 08:22 AM | Show all posts
Originally posted by Ina_zali at 18-10-2005 08:49 AM
cornflake...terima kasih. makcik ni nama & telepon dia apa ya? Berapa dia caj (yg penting sekali)? Dia berurut aje ke? Macamana dgn tungku, barut, bengkung dll?

katak_kiut,
Bertasak penting ...


Oooo....bertasak ni cam minum herba laaa. Ingatkan proses hapa tadi  :lol
Reply

Use magic Report

MaMaWahiDAH This user has been deleted
Post time 19-10-2005 10:16 AM | Show all posts
mmm, i lak time first baby tu, mmg tak berpantag atau bertungku/ bengkung nie, as my husband tak percaya pada benda2 nie, i lak c-sect, jadi mmg tak leh buat semua nie...minum jamu pun kena henti sebab abis baby cirit, sebab doc kata jamu tu panas...my mum lak dah arwah, MIL tak dapat datang, so jaga diri sendiri ler ngan baby. yg kedua nie tak tahu macam mana lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2005 09:54 AM | Show all posts
Originally posted by AjuZ7675 at 12-10-2005 08:47 AM


bergantung pd tukang urut tu...
urut + bertungku + mandikan mak & baby + berbengkung..rege RM100 - 3hari.(selayang sel/k.l)
ada yg tukang urut dtg utk urut sahaja x termasuk semua tu....


Aju, beshnya harga dia tu berpatutan la... eventhough cik dee ni due next year, tapi kena la start berbudget nak amik tukang urut. maid tak tentu dapat by then so kena la buat plan A dan plan B nya... Mama cik dee dulu tak penting sgt dengan pantang/urut/bengkung tapi cik dee tengok sekarang ni dia selalu ada problem ngan belakang dia la, kepala selalu pening so cik dee tak nak jadik cam tu...

Boleh tak pm kan cik dee nombor dia. cik dee tengah buat compilation and comparison harga. ada satu dekat ngan umah cik dee di bdr baru bangi tapi harga urut jer dah RM100, bengkung kena tambah RM20, mandi baby RM20, mandi mama RM30 - sehari ... memang la ada package - RM550 untuk 3 hari dengan lulur dsb tapi mahal sgt...

most probably cik dee nak amik 7-9 hari or 15 days... hubby tak kerja for 2 weeks after bersalin (ni dah plan ni) so mebbe boleh negotiate ngan dia to amik mak cik ni...

hubby kata no prob kot sebab dia nak wife dia senantiasa segar

thanx ye..
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2005 09:58 AM | Show all posts
also, kalau ada sesaper boleh rekemen makcik urut/bidan yang boleh urut + bertungku + mandikan mak & baby + berbengkung + bawak akar kayu for mandi and minum yang berada dik sekitar bdr baru bangi / kajang / putrajaya / serdang please pm me the number ye...

Thank you so much...

And, Selamat Menyambut Aidilfitri to mommies and bakal mommies here... actually dah lama cik dee tak masuk sebab internet asik down ajer kat office.. give up cik dee..

Anyway, hope to hear from you all soonest!!
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2005 10:06 AM | Show all posts
murahnya..In masa pantang ambil org berurut urut + mandi akar kayu RM105 utk 3 hari. tapi macam2 petua diturunnya. dia urut pun mmg lega la badan. masa belum urut, klu tak salah hari keempat, naksikat rambut pun sakit2 bahu ngan pinggang. adu tak tau nak kata sakitnya. mungkin anak sulung kot. tak tau nak buat camne.
bila makcik tu datang urut, lega rasa badan. keluarsemua angin. lepas raya ni igt saja la nak suruh dia dtg urut..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 11:15 AM | Show all posts
Originally posted by cik_dee_na at 2-11-2005 09:54 AM


Aju, beshnya harga dia tu berpatutan la... eventhough cik dee ni due next year, tapi kena la start berbudget nak amik tukang urut. maid tak tentu dapat by then so kena la buat plan A dan plan B ...


rasanya mak cik urut ni x de no contact kot,sbb hubby hari tu gi rumah dia terus ckp nak berurut.tapi ajuz try tanya kot2 dia ada no tel .nanti kalau ada ajuz pm. mmg mak cik ni kena jemput..mak cik  dok selayang baharu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2005 10:24 AM | Show all posts
aku lak...
sebelum bersalin balik kg ambik ubat serbuk la... ma'jun laaa... mcm2 laaa... sume tu tok sedara buat sendiri...
bila bersalin anak kene jaundice... doktor warning jgn makan ubat2 periuk n kuali nih...
oleh sebab lamaaa anak aku kene jaundice and aku lak breastfeed satu ubat pon aku tak makan...
just ambik vitamin hospital bagi..... last2 aku buang je ubat2 serbuk tu sume....

urut lak... sehari je.. pastu aku tak mau dah... hahaha... aku tak suka tul urut2 nih....

bertungku lak... penat je hasben aku cari batu sungai.. tapi bini dia malasss...

bengkung lak... aku tahan pakai seminggu je... leceh lah...

bab makan lak... mmg tak pantang... oppss... pantang tengok nak.... penat mak aku membebel kat aku...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2005 11:54 PM | Show all posts
Shinky rasa memang perlu berpantang, berurut, berbengkung ni semua, yelah masa mengandung berat badan kita naik, lepas tu masa melahirkan banyak urat-urat yang lari dan kekadang kaki cramp masa mengandung.

Jadi, untuk pulihkan semula kecergasan badan ada eloknya kita ikut petua orang tua-tua, tapi tak semuanya lah.  Kalau ikutkan doktor memang semua tak boleh, puasa di bulan ramadhan pun tak boleh. Tapi apapun terpulang kepada empunya diri.  Kalau nak ikutkan orang barat memang tak berpantang semua nih tapi diaorang rajin buat excersise untuk fit semula body diaorang. Tulah lain orang lain caranya. Apapun, kenalah berpayah sikit, bukan apa, badan orang pompuan nak pakai lama, cuba tengok orang dulu-dulu macam mak dan makcik-makcik kita, diaorang still slim dan sihat walaupun dah mencecah hampir 60- 70 tahun.  Jadi, berpantang ni untuk jangka masa panjang, memang sekarang ni tak nampak effectnya...tapi bila dah berumur nanti...kita yg siksa.

Shinky ni memang nak berurut sangat lepas bersalin, tapi terpaksa tunggu sebab akan lahirkan baby kat Pakistan ni hah, kat sini manalah ada makcik nak urut-urut nih, cuma berpantang dan berbengkung bertungku jerlah, berurut tu tunggu balik mesia lepas pantang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-11-2005 08:50 AM | Show all posts
kenapa puasa pon tak boleh?
may be sbb breastfeed kot...

betul kata pinky...
walaupon aku tak pantang... aku make sure aku aktif and exercise...
lain org lain cara...

tapi sesapa baby yg ada jaundice better watchout what u eat.. especially all the traditional medicine...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2005 09:08 AM | Show all posts
Originally posted by atira at 10-11-2005 08:50 AM
kenapa puasa pon tak boleh?
may be sbb breastfeed kot...


entahlah atira
masa puasa itu hari, saya baru 4 months
ada officemate dengar saya puasa, terkejut dia
sebab ikutkan dr dia dulu, dr tak bagi puasa kalau lam 4 months gitu
takut baby tak cukup zat
tapi saya puasa jek, ok jer
pegi check baby minggu akhir puasa, dr pon kata ok gak
baby sihat
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2005 09:19 AM | Show all posts
My gynea kata kalau kita puasa masa mengandung can effect for our baby brain, tapi mengikut pengalaman kakak dan kakak-kakak ipar i anak-anak diaorang so far Alhamdulillah, sihat adanya.

Tulah as i said before, it's depends to that person.  Ikut cara yg terbaik.  Macam u lebih senang dengan cara excercise,macam i, i tak kerja so i tak rasa untuk berpantang tu satu masalah untuk diri i. Excercise pun i akan buat jugak tapi bila badan dah cukup kuat ler
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2005 02:29 PM | Show all posts
ohhh...
aku gi jumpa doc... doc tuh singh bukan muslim pon
dia ckp ngan aku... you'r just pregnant, not sick... you can fast... hehehhe

kalau bab nyusu tuh maybe up to the mother laaa.... ada yg nyusu kalau tak makan susu pon tak keluar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 04:05 PM GMT+8 , Processed in 0.070452 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list