CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3051|Reply: 22

Declutter in your life

[Copy link]
Post time 2-9-2021 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Rindu nak tulis2, so here I am

Taktau la declutter ni dalam Bahasa Melayu apa dia. Tapi dalam konteks yg sis nak tulis ni, buang apa2 yg tak penting utk mudahkan hidup anda.

As for me, satu ke 2 bulan lepas, panas kemarau. Sampai rasa nak demam. Pastu dgn lemau efek vaksin tu plak. So 1 of declutter I did is potong rambut sampai pendek.

Sebenarnya ingat nak simpan rambut, kot2 kawen suami suka rambut panjang. Tengok2 dah 4-5 tahun bela rambut panjang, tak kawen2 jugak. Potong jela. Pastu rasa lega sangat.
At least tak serabut tengok rambut gugur banyak. Rambut cepat kering, syampu & conditioner pun tak pakai banyak. Simple act but impactful in my life.

Lagi 1, barang2 tak penting saya ada 1 set je. Sebab tak tau nak settle life kat mana lagi. Senang nak pindah. Rumah pun lapang tak banyak barang.
Macam saya, ada 1 pinggan, 1 mangkuk, 1 mug & 1 glass. Walopon tengok kat group deco ada mug comel2, tengok cuci mata je. Haritu pegi kedai eco, ada mug cute, sis pegang2 jela. Pastu letak balik. Hihi.

So utk korang, apa declutter yg korang buat, yg bagi impak besar dalam hidup. It could be items or bad habit or toxic people. Cuba komen.

Thanks a lot yg baca sampai habis & jugak yg rajin komen
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2021 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Hello there my munchkin.
Hurmmm apa yg i declutter?
My pokok bunga kut.
Bkn declutter as if i need to get it rid.
Tp lbh kpd nak share my happiness dgn org yg ade minat yg sama.
I  sll pos kt kawan2 pokok2 i.
It really makes me happy
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-9-2021 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 2-9-2021 06:25 PM
Hello there my munchkin.
Hurmmm apa yg i declutter?
My pokok bunga kut.

Try keladi pulak miss. Ada keladi nama hermes. Memang nampak lain la dari keladi kampung. Harga dia pun hermes jugak. Huhu.

Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
puccafan replied at 2-9-2021 09:37 PM
Try keladi pulak miss. Ada keladi nama hermes. Memang nampak lain la dari keladi kampung. Harga di ...

Of course i have that Caladium, calocasio, aroid yada yada yada
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 02:50 AM | Show all posts
MrsVeneer replied at 2-9-2021 06:25 PM
Hello there my munchkin.
Hurmmm apa yg i declutter?
My pokok bunga kut.

post kat I, walaupun kita bukan kawan
gtuu
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 02:54 AM | Show all posts
removed toxic and negative vibes people from my life
nk completely remove memang tak boleh
but elakkan untuk bercakap unless important
kalau ada bunga2 nk gossip or mengumpat
i left saja the discussion

in terms of material
i memang suka mengemas
so barang yang almost a year tak sentuh or tak guna
mcm baju, handbags or dah worn out and i have something better
i buang
jenis tak suka semak2 or banyak barang
tapi mcm banyak je barang kat rumah

alasan rumah kecik boleh guna pakai x?
hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Huhuhu sadly sepanjang covid iols bukannya declutter makin collect nonsense ada sebab terjebak shopping shopee lazada dan sewaktu dengannya ..
Selalu bila barang dah sampai baru then rasa, why laaa i even bother beli menda ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2021 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 3-9-2021 02:54 AM
removed toxic and negative vibes people from my life
nk completely remove memang tak boleh
but ela ...

Ya. Kalo negative vibes tu sedara terdekat, sabar jela. Cuma time jumpa, tak sembang beria-ria.

Part barang plak, hoarders mesti nanges dok chuols. Jangan harap nak hoard barang. Haha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-9-2021 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
lesprincesse replied at 3-9-2021 02:15 PM
Huhuhu sadly sepanjang covid iols bukannya declutter makin collect nonsense ada sebab terjebak shopp ...

I have this problem with kedai Eco. Kan rm2.10 je

Tapi lama2 dah bole control diri. Cuma let say time keluar jalan, iols takde membeli apa2, nanti singgang kejap kedai eco ni, beli la 1-2 benda. Nak bagi hepi rasa berbelanja. Selalu beli plastik sampah wangi tu.
Ada sekali tu, stok banyak sangat sampai tulis  reminder kat fon, plastik wangi banyak lagi
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 12:36 AM | Show all posts
i tak suka kedai eco
sbb i tatau nk beli apa masuk sana
mungkin sbb bukan jenis membeli

sometimes i pergi mall
i pusing each level from end to end
sbb nk cukup kan my daily steps sahaja

lepas tu busuk2 pun beli boost atau starbucks
dah balik
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2021 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
I removed ppl yg toxic & negativity from my life..other than tht, i ubah imej, tukar hairstyle, tukar my appearance, kemas kasut, baju & handbag...I jenis suka kumpul kasut, handbag, baju etc then sedekah kan. Tinggal yg i betul2 syg & suka pakai.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2021 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
last week i kemas stor
buang brg2 yg xpakai especially kotak2 brg yg i beli
pastu susun balik brg2 tu
buang kasut2 lama
hantar recycle brg2 yg boleh recycle
cuma minyak masak terpakai je xtau nak dispose kt mane ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2021 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 5-9-2021 12:29 PM
last week i kemas stor
buang brg2 yg xpakai especially kotak2 brg yg i beli
pastu susun balik brg2 ...

Minyak masak boleh hardened guna benda kat daiso tu. Kalo suka membeli kat shopi, daiso ada bukak mall dalam tu. Beli kat sana je. Dia banyak jual benda2 yg viral.

Macam brush cleaner for mekap, harden oil ni ada jugak. Iols penah beli mold remover jenis spray tu, elok gak. Soda bicarbonate utk cuci bontot kuali & manual tally counter.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2021 11:24 PM | Show all posts
nak declutter apa erk
i rasa nak buang skincare i yg lama2 kot...serabut tengok meja mekap, x de ruang dah nak letak...dulu i pakat beli je skincare, viral jenama ni beli yg tu, viral yg lain beli pula yg tu padahal produk yg lama banyak lagi, xkisah sesuai ke tak dengan muka pakat beli je...agak bodoh la dulu2...now, dahh faham pasal ingredient, mana yg sesuai dengan muka, mana yg x...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-9-2021 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Annaquinn009 replied at 5-9-2021 11:24 PM
nak declutter apa erk
i rasa nak buang skincare i yg lama2 kot...serabut tengok meja mekap, x de ru ...

Skincare yg dah nak expired, buang jela.
Tapi kalo yg tak sesuai kat muka, bole sapu kat siku & lutut. Bagi kulit bahagian tu halus mulus jugak
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:19 PM | Show all posts
weekend ni nk declutter baju & tudung. byk betul yg dah tak pakai, tp masih simpan. berjangkit penyakit hoarder agaknya ...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2021 08:05 PM | Show all posts
puccafan replied at 7-9-2021 01:08 PM
Skincare yg dah nak expired, buang jela.
Tapi kalo yg tak sesuai kat muka, bole sapu kat siku & l ...

masalahnya lambat lagi expired sis tu mcm sayang nak buang huhu asyik beli baru je pantang tngok benda viral..ni pun i dah bagi sikit dekat sedare mara sape2 yg nak...mask2 freeman tu bakal ditong sampahkan...now i rasa nak bagi kat org body mist BBW, borong x hengat lepas tu x terpakai
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 08:14 PM | Show all posts
tudung iols ade beratus helai. memang tak la untuk declutter unless kalau outdated gila dah tudung tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2021 01:43 AM | Show all posts
lil_honey replied at 7-9-2021 08:14 PM
tudung iols ade beratus helai. memang tak la untuk declutter unless kalau outdated gila dah tudung t ...

wow!!
mcm mana simpan?
meols ada tudung dalam 10 helai je ulang pakai sampai dah betul2 buruk baru beli baru
dan yang pastinya buang yang lama
1 masuk, 1 atau 2 barang kena keluar
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2021 12:41 PM | Show all posts
gekkou replied at 8-9-2021 01:43 AM
wow!!
mcm mana simpan?
meols ada tudung dalam 10 helai je ulang pakai sampai dah betul2 buruk ba ...

iols beli 4 layer hanger kat mr. diy.
hanger iols ade 6...
tak termasuk hanger2 lain. iols susun ikut warna. and kalau ada brand yang mahal sikit, iols asing kan jadi hanger satu untuk brand tu sahaja.
sebab kat rumah ni ramai jugak peminjam, pastu tudung sama. kena asingkan siap2.
yang iols simpan tak nak pakai tu, iols masuk dalam plastik storage yang boleh compressed and seal.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 06:38 PM GMT+8 , Processed in 0.094101 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list