CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1249|Reply: 3

Urusan Kematian Anggota Tentera

[Copy link]
Post time 29-7-2021 05:29 PM | Show all posts |Read mode
Hi pokchik / abang/akak tentera

Tentera yg masih bertugas -
boleh tak uols citer sikit protokol kematian anggota tentera yang meninggal di luar waktu bertugas.
contohnya kematian yg di sebabkan accident or sakit. Terigin nak tau. (Iols suka tengok angota2 beruniform ni. Tapi sayang tiada jodoh antara kita. Harap kat sini iols boleh dapat some knowledge about it)


Tentera yang dah resign -
Ada sedara iols yg dah lama resign. Masa bertugas dulu berpangkat tinggi jugak la  pastu dia buat bisness supply barang tentera kat mindef. Then, waktu dia meninggal iols nampak askar2 yang uruskan majlis kebumi siap ada van jenazah tentera. Nampak sangat brotherhood yang terjalin sesama dorang and it makes me wonder semua yang pernah jadi tentera akan di uruskan tentera jugak ke walaupun dah resign?




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 06:00 PM | Show all posts
dia ada dua pangkat satu pegawai satu lain2 pangkat

pegawai lebih kepada urus tadbir
lain2 pangkat ni biasanya kat medan

berkaitan kematian atau apa kaka xtahu better tanya pakcik @pristineone.  
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2021 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Tentang pengurusan jenazah anggota atau pegawai tentera ni..memang ada peraturan tentera tentang perkara tersebut.

Jika anggota tentera tersebut meninggal kerana sakit atau kemalangan. Apabila meninggal selalunya unit atau kem dimana anggota tersebut bertugas akan menguruskan jenazah anggota itu...bermula dengan menerima dari bilik mayat hospital ..dibawa ke kem..dimandi dan dikapankan dan dihantar untuk dikebumikan dimana mana yg diminta oleh waris atau keluarga anggota.

Contoh kalau anggota tersebut mati kemalangan di Melaka dan bertugas di Kem Terendak Melaka dan waris keluarga dan simati berasal dari Kuala Terengganu, jika ada permintaan keluarga untuk jenazah dikuburkan di Kuala Terengganu maka pasukan anggota simati tersebut akan uruskan penghantaran jenazah sampai la ke Kuala Terengganu.

Apabila sampai di Kuala Terengganu...sudah siap sedia pula anggota anggota tentera dari Kem yg berdekatan di Kuala Terengganu yang akan membantu pula pengkebumian di Kuala Terengganu.

Semuanya akan diuruskan oleh pihak tentera.

Cuma jika kematian anggota tersebut disebabkan kemalangan kenderaan atau sebab sakit...tiada kawad jenazah dilakukan ...hanya pengurusan pengkebumian.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2021 03:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Nanti Pokchik sambung lagi ya...   Yg diatas ni adalah bab pengurusan anggota dan pegawai yang mati kerana kemalangan atau sakit.   Nanti Pokchik cerita lagi bab anggota dan pegawai yang terkorban semasa operasi sebenar atau semasa menjalani latihan perang.  Juga Pokchik akan terangkan juga tentang pengurusan jenazah bagi bekas bekas anggota dan bekas pegawai tentera.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 02:04 PM GMT+8 , Processed in 0.084406 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list