CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: FanTasyCreaTioN

Pengenalan tentang Resin

  [Copy link]
Post time 21-7-2021 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
FC ni minat kraftangan ni..FC skrg buat crft resin ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-7-2021 02:54 PM | Show all posts
Daftpunk_shine replied at 21-7-2021 02:49 PM
FC ni minat kraftangan ni..FC skrg buat crft resin ke?
Minat gak ke...?

yeayy !!~ ada kawan ...

meh la share sama tips

FC tetap minat Clay ...


Buat tutorial ni sebab ramai bertanya dan kebetulan FC ada mengajar adik2 buat


Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya FC! Kreatif dan rajin sungguh

Tak banyak tau sangat pasal ni, lab weols pakai resin A+B kot untuk harden the sample
Kadang2 sample tu halus sangat tak boleh hold bawah skop, so masuk dalam resin mixture lepas 3-4 jam dia keras. Pastu grind & polish

Ada tengok kat yt dorang buat meja pakai resin, dorang potong kayu bulat2 yang nampak circleline tu, pastu susun dalam acuan, tuang resin
Lepas keras, polish, bila siap ya ampun cantiknya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 03:18 PM | Show all posts
spankee_fili replied at 21-7-2021 02:58 PM
Cantiknya FC! Kreatif dan rajin sungguh

Tak banyak tau sangat pasal ni, lab weols pakai resin A+B ...
nak buat sebagai hobi ... agak mahal juga lah hobi ni

nak beli resin nya ...
perhiasan2 manik2 dan glitter2 tu ...
acuan nya lagi


untuk bisnez memang berbaloi ...
lagi2 jika buat keychain nama ...
atau anting2 ...masyuk juga lah


Kalau yang keras dalam 3-4 jam jer tu ... tu Resin yang guna nisbah 1:1 ... yang ni lebih mahal berbanding dengan Resin AB nisbah 3:1

sekarang yang ngah trending ni resin UV ... 3 minit siap dah

yang orang buat jadi lapis meja ... lapis lantai ... tu resin "Slow Cure" yang ni boleh bancuh dalam jumlah yang banyak ... keras kering makan hari jugak la ... dalam 3 -4 hari gtu


Resin AB yang biasa 3:1 ... keras dalam 12jam
Resin AB nisbah 1:1 ... keras dalam 3-4 jam
dan kedua2 resin AB ni ... tak boleh bancuh banyak sekali gus... akan panas sangat dan boleh lecurkan kulit ...



Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:22 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 21-7-2021 01:55 PM
hahaha kan ...
memang boleh leka la buat menda ni ...
siyes ...

yeah banyak jugak nak kena beli ni....hmmm


sebab aritu k dila pikir apa nak letak dalam gift bag ni, teringat coaster mug tu, so belek pinterest and nampak step dorang buat so i find it very cool. sbb mcm senang je...

thanks fc for the input...insyaallah boleh cuba..ramai dalam ni suka buat benda ni like @per706 dia buat bids gelang tu kot nak tambah tambah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 21-7-2021 01:48 PM
Jom la cuba!!~  



baru join group kat fb, pasal resin2 ni. Nak study dulu, ikutkan nafsu memang beli mcm2 dah, tapi kalau x tau basic dia pun x kemana jugak nanti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 21-7-2021 02:58 PM
Cantiknya FC! Kreatif dan rajin sungguh

Tak banyak tau sangat pasal ni, lab weols pakai resin A+B ...

Ada tengok jugak video tu. Mak aihh kagum tgk hasil bila dh siap. Saja tunjuk kat asben suruh buatkan 1 mcm tu, dia menjeling aje

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 03:54 PM | Show all posts
adila39 replied at 21-7-2021 03:22 PM
yeah banyak jugak nak kena beli ni....hmmm
ah ...
untuk letak dalam gift bag ...

banyak boleh bagi ...

the best so far yang FC dapat feed back... ramai happy dapat keychain ...

ni Contoh jer tau ...
antara keychain yang FC buat ...

Boleh letak nama pelanggan dalam tu ...and behind boleh tulis : Thanks from you





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-7-2021 03:56 PM | Show all posts
kuzaime replied at 21-7-2021 03:36 PM
baru join group kat fb, pasal resin2 ni. Nak study dulu, ikutkan nafsu memang beli mcm2 dah, ...
Setuju sesangat ...

sebab resin ni banyak kerenah juga sebenar nya ...
dan UTAMA bagi FC la ...
kena sedia awal2 bahan2 hiasan ...
kalo tak ... kelip2 mata jer d buat nya ... serba tak kena serba tak menjadi...

sebab nya ...
resin ni bergantung pada bahan2 yang kita guna kan ... cantik bahan ... pandai mengolah ... cantik la kejadian nya


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 03:58 PM | Show all posts
kuzaime replied at 21-7-2021 03:37 PM
Ada tengok jugak video tu. Mak aihh kagum tgk hasil bila dh siap. Saja tunjuk kat asben suruh buat ...
hahaha ..... mahal tu ... rasa nya kos cecah dekat seribu gtu juga ...
resin jer dah rm600 keatas

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 04:07 PM | Show all posts
Thread ni kira untuk kita2 bertukar2 pendapat ...

cara mudah ...

apa patut elak ...

dan kongsi update pasal resin ni...

ok ni antara yang FC buat ...
yang ni agak besar ...



panjang 29cm
lebar 20cm


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-7-2021 03:22 PM
yeah banyak jugak nak kena beli ni....hmmm



Ade gak tgok..teragak la jugak...tpi dgn ank2 ni..hurmmm,Kang sesilap bebudak ni yg kena resin plak... hahaha..nk buat product crystal stone ni pon bercinta  tambah ade bb kecik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 04:31 PM | Show all posts
per706 replied at 21-7-2021 04:11 PM
Ade gak tgok..teragak la jugak...tpi dgn ank2 ni..hurmmm,Kang sesilap bebudak ni yg kena resin pla ...
ader bebudak memang payah nak berkarya ...

lagi2 yang dalam usia 4 tahun keatas
sebab FC ada mengajar juga dalam Group Wasap...

kesian juga ramai yang minat ...
tapi tak dapat nak buat sebab anak2


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 04:32 PM | Show all posts
yang ni pun dari resin

kita kaya hoyehhh !!~




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 21-7-2021 03:56 PM
Setuju sesangat ...

sebab resin ni banyak kerenah juga sebenar nya ...

Nak tanya, barang2 hiasan dr resin ni, kalau jatuh terus berderai ke x ya? Sebelum ni berkenan sgt gelang dr resin, siap berangan nak buat sendiri letak bunga n daun2 kering. Ada tgk video, gelang resin cantiknyalahh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 21-7-2021 03:58 PM
hahaha ..... mahal tu ... rasa nya kos cecah dekat seribu gtu juga ...
resin jer dah rm600 keatas  ...

asben x tau lagi pasal kos. Dia menjeling sebab dia cakap renyah nak buat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-7-2021 04:41 PM | Show all posts
kuzaime replied at 21-7-2021 04:36 PM
Nak tanya, barang2 hiasan dr resin ni, kalau jatuh terus berderai ke x ya? Sebelum ni berkenan sgt ...
resin ni bila dah keras ... sangat2 keras ...
jatuhtak berderai ...
siap boleh untuk baling anjing

perumpamaan ja

tapi sekarang rega bunga2 dan daun2 kering mahal
dulu masa blom trending resin ni... murah ... rugi tak beli masa tu


Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 21-7-2021 04:31 PM
ader bebudak memang payah nak berkarya ...

lagi2 yang dalam usia 4 tahun keatas

Hurmmm tu la tu...lom campur yg sebok nk wat gak.. hahahaha..last2 x.jadik apa..mcam nk beli brg2 nya..tpi takot x terbuat da membazr.
Huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik tapi sy ni jenis tak kreatif
Time pkp ni bagus ada buat benda menarik mcm ni. Boleh jadi koleksi, jual & hadiah

Malangnya sy tak kreatif. Huhu

Btw, 3D pen mahal tak? Ada tgk kt fb mcm2 jugak boleh buat dgn 3D pen. Tu pun mcm best jugak buat aktiviti dgn anak2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 21-7-2021 04:41 PM
resin ni bila dah keras ... sangat2 keras ...
jatuhtak berderai ...
siap boleh untuk baling anjin ...

tq momod. Sblm ni berfikir2 jugak kalau2 jatuh pecah rasa syg aje. Lagi2 anak suka banyak tangan semua benda nak belek nak pegang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 02:38 PM GMT+8 , Processed in 0.254000 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list