CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2252|Reply: 12

Panggilan 'abang' untuk lelaki

[Copy link]
Post time 12-7-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Untuk lelaki, adakah korang selesa dipanggil abang oleh perempuan yang lebih muda atau lebih suka/tak kisah dipanggil nama sahaja? Sebab saya suka panggil nama je tapi takut juga kalau dianggap kurang ajar especially kalau jarak usia tu nampak ketara; 10 tahun ke atas.

Untuk perempuan pula, korang selesa panggil lelaki lebih tua abang atau nama sahaja? Katakanlah korang jumpa pelakon lelaki yang korang minat dan tua dari korang, apa panggilan korang kat dia? Contoh macam Fahrin Ahmad ke, korang panggil dia Abang Fahrin atau bantai je Fahrin sebab tak kose nak berabang-abang.

Kalau tengok orang Korea, beza setahun pun wajib panggil kakak, abang. Kat Malaysia ni line dia blur. Panggil abang kang nampak gedik, tak panggil kang nampak tak hormat. So, where exactly do we draw the line? Drop ur 20 cents please!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2021 03:48 PM | Show all posts
panggil abam fahrin. takpun daddy fahrin ahmad. voley gitu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2021 03:51 PM | Show all posts
tua cemana laki tu? kalau tua sangat panggil pokcik/uncle jah. kalau helok mula2 panggil encik sebab tak kenal. lepas dah kenal panggil abang. kalau hanak hekan panggil hadek2 gitu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2021 08:35 PM | Show all posts
kalau i yg umur 30 ni prefer dipanggil nama saja. tp bila budak tingkatan yang nak panggil tu, panggil abg je la.. pakcik ke... sebut nama mcm rude hahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-7-2021 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
doubleharmonic replied at 12-7-2021 03:48 PM
panggil abam fahrin. takpun daddy fahrin ahmad. voley gitu?

Tak voley sebab geli. Panggil kat belakang, sembang gosip ni voley la panggil abam daddy bagai. Kat depan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-7-2021 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
doubleharmonic replied at 12-7-2021 03:51 PM
tua cemana laki tu? kalau tua sangat panggil pokcik/uncle jah. kalau helok mula2 panggil encik seba ...

Ok. Faham. So, mulakan dengan encik. Noted. Thanks
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-7-2021 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
bbasir replied at 12-7-2021 08:35 PM
kalau i yg umur 30 ni prefer dipanggil nama saja. tp bila budak tingkatan yang nak panggil tu, pangg ...

Noted. Saya zaman sekolah memang senang nak panggil lelaki lagi tua, 'abang' sebab sedar diri muda remaja. Tapi bila dah dewasa ni sedar diri dah tua . Jadi segan nak panggil abang kat sesapa
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2021 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
panggil nama boleh
nak panggil abang pun boleh
biasa org akn panggil nama sbb nama aku ni mudah nak sebut

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2021 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Jitu replied at 15-7-2021 10:32 PM
panggil nama boleh
nak panggil abang pun boleh
biasa org akn panggil nama sbb nama aku ni mudah n ...

Kalau muda 10 tahun pun takpe ke kalau orang tu tak panggil awak abang?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2021 03:48 PM | Show all posts
nadeaosmand replied at 16-7-2021 12:05 PM
Kalau muda 10 tahun pun takpe ke kalau orang tu tak panggil awak abang?

takpe saya tak kisah pun nak panggil nama saje pun blh cuma jgn lah panggil pakcik saya muda lg
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 07:15 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 16-10-2021 07:17 PM

payah nak jumpa pompuan sini panggil lelaki yang lagi tua ni abang,
ramai kata geli, hahaha

btw aku kagum dengan pompuan yang boleh panggil abang nih,
sebab payah nak jumpa pompuan melayu yang masih ada adab.
dan susah nak jumpa yang sifat nya masih tradisional.

u teruskan jer panggil abang,
mesti dia kagum dengar, nak pulak kalau lelaki in their 30s and 40s.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2021 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada member lelaki umo awal 40an. Member tu boleh huha jgk gi sana sini program sekali menyebabkan aku dah geli nak panggil abang. Nak panggil nama je malu pulak
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2021 06:03 PM | Show all posts
Kalo sesama kelig mmg pggil abg. Tp aku ko la bila sembang wpun ada title 'abg' tuh. La ni ngn jiran2 mmg geli nk ber'abg' nk btegoq @ tnya apa2 pandai2 la buat ayat tnpa guna word 'abg'. Among families besa guna title dlm family ie along,angah,ateh,kakang etc.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 10:24 AM GMT+8 , Processed in 0.089305 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list