CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3373|Reply: 7

Bagaimana nak jual syarikat dan apa TnC yang di perlukan?

  [Copy link]
Post time 14-6-2021 04:14 PM | Show all posts |Read mode
Edited by vanitymirrormy at 14-6-2021 04:16 PM

Hai semua, salam sejahtera.
Maaf, saya masih newbie.

Saya ingin bertanya macam mana kita nak jual syarikat? Apa borang dan maklumat yang di perlukan?

Ceritanya ada sebuah syarikat koglomerat singapore ni berminat nak beli syarikat saya.
Saya target nak letak harga dalam $2 million SGD, kalau tak dapat pun sekurang kurangnya minima $1 million SGD pun ok dah bagi saya.

Tapi syarikat saya ni merupakan syarikat enterprise.
Revenue ya itu $350k usd ke atas.

Jadi kalau kita nak jual pada orang luar macam mana ye? apa borang dan maklumat yang di perlukan?

Syarikat saya ni masih berjalan dan memang ada ramai pelanggan tanpa henti setiap bulan.
Review dan rating produk saya pun sangat lah tinggi. Saya mulakan dengan modal rm300 sahaja dulu.

Tapi saya tengok peluang untuk jual ni pun macam menarik sebab dapat cash yang banyak, lepas jual pun deorang akan tetap build brand syarikat saya tu dan bagi percent profit kepada saya lepas jual.

Minta tolong bagi pendapat anda semua ya dan paling penting nak tahu tentang macam mana nak jual syarikat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-6-2021 04:15 PM | Show all posts
Info extra untuk saya tambah.

Syarikat saya revenue semua 90% online, maknanya memang jual secara online je takde walk-in.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2021 04:18 PM | Show all posts
Eh bukan enterprise ye syarikat saya tu, tersalah info, enterprise tu syarikat lain, tapi saya punya syarikat juga.

Syarikat saya yang nak jual ni just berdaftar under ssm atas 1 individu penama.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba Tanya company secretary. Dorg mesti tau Cara nak Jual mcm mane..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2021 05:35 PM | Show all posts
bungalavender19 replied at 14-6-2021 05:15 PM
Cuba Tanya company secretary. Dorg mesti tau Cara nak Jual mcm mane..

Baik, nanti nak cuba tanya company besar punya secretary. Saya punya company memang takde huhu.

Dah puas dah tanya kawan-kawan, sedara mara, ahli keluarga semua macam mana nak jual company dan ada juga tanya deorang kenal tak mana-mana lawyer yang tahu ke pasal urusan jual beli company. Ada family seorang accountant syarikat pun tak tahu juga macam mana nak jual sebab tak pernah jual company. Deorang ada company je tapi tak tahu macam mana urusan jual beli company.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2021 05:49 PM | Show all posts
Edited by vanitymirrormy at 14-6-2021 05:50 PM

Sayang juga saya nak jual syarikat saya ni,
sebab susah senang saya bersama syarikat ni dari dulu lagi saya usaha sampai lah ke sekarang ni.
Dari tak ada apa-apa lagi.

Tapi cash yang di tawarkan sangat berbaloi dan tak dapat di elakkan. Mereka mahu build dan uruskan syarikat saya hingga ianya menjadi lagi besar dari sebelumnya dan saya tak perlu nak penat uruskan syarikat ni lagi.

Setiap bulan kalau ada profit deorang akan bagi juga beberapa percent kepada saya.


Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 10:24 AM | Show all posts
awak nak iklan ke tt? if u owned a millions dollar company definitely u will know how

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2021 09:56 PM | Show all posts
adila39 replied at 15-6-2021 10:24 AM
awak nak iklan ke tt? if u owned a millions dollar company definitely u will know how

Bukan Tuan/Puan, saya betul-betul inginkan pendapat bagaimana ingin menjual sebuah syarikat dan nampaknya sampai harini belum dapat lagi info. Dah cuba contact kawan lawyer pun deorang pun macam tak berapa tahu, tapi tu lawyer jual beli tanah la.

Kalau nak iklan saya tak buka thread dekat sini sebabnya saya boleh pakai google ads retargetting dan iklan saya boleh muncul dekat forum ni melalui google ads sahaja, iklan saya banyak kali dah pun muncul dekat sini tapi hanya untuk target audience.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 06:59 PM GMT+8 , Processed in 0.121854 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list