CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 5346|Reply: 56

Mobile broadband apa yang kurang guna?

[Copy link]
Post time 14-6-2021 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Cenderakirana9 at 14-6-2021 02:34 PM

Tengah tengok Unifi air. Rm 79/month. So far banyak mixed reviews.

Edit: tadi tengok Yes mobile broadband. Ada plan rm 45/month tapi tak banyak review pasal ni.
Korang ada suggestion tak? I nak guna untuk online classes dengan wfh.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 02:13 PM | Show all posts
give me your address , ill track your location and give few suggestion which telco should you use?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Unifi air ni kne tgk coverage..iols pn tgh survey..ingt nk beli umobile broadband tu tp xde plak prg review
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 14-6-2021 02:32 PM
Unifi air ni kne tgk coverage..iols pn tgh survey..ingt nk beli umobile broadband tu tp xde plak prg ...

Dulu pakai line Umobile untuk phone. Alahai slow macam siput
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2021 02:13 PM
give me your address , ill track your location and give few suggestion which telco should you use?

Dah check sendiri. Now tengah cari plan yang berbaloi saja
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 14-6-2021 02:32 PM
Unifi air ni kne tgk coverage..iols pn tgh survey..ingt nk beli umobile broadband tu tp xde plak prg ...

Jgn sedut dia xkuat. U beli modem huawei je.  I sendiri pakai modem rm 700. Xde masalah connection
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 14-6-2021 03:51 PM
Dah check sendiri. Now tengah cari plan yang berbaloi saja

Unifi air berbaloi kalau line  xde masalah. Plan telco lain unlimited tapi cap speed dan data dia bukan unlimited. Bia data 50gb dia org akan turunkan speed data sedikit demi sedikit atau pun keluar penalti cm telco biru tahi kucing.

So hati2 akan ada telco penalti kalau overusage masuk modem yang modify
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2021 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2021 05:18 PM
Jgn sedut dia xkuat. U beli modem huawei je.  I sendiri pakai modem rm 700. Xde masalah connection

Unifi air ni ada option untuk dapat free modem sekali. Kalau tak silap modem dia bagi tu huawei
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 14-6-2021 05:39 PM
Unifi air ni ada option untuk dapat free modem sekali. Kalau tak silap modem dia bagi tu huawei

Baru keluar gua ke? Modem huawei b618 tu dh lama unifi xjual as kontrak. Sekarang guna modem zte.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2021 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2021 05:43 PM
Baru keluar gua ke? Modem huawei b618 tu dh lama unifi xjual as kontrak. Sekarang guna modem zte.

Oh baru perasan baca review2 lama tadi encik
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 14-6-2021 06:02 PM
Oh baru perasan baca review2 lama tadi encik

Ambil huawei je. Nanti dh ada fibre unifi jual huawei tak jatuh harga. Nak lagi padu cari yang ada 4x4 mimo. Boleh cecah 80mbps unifi air.

Jaga elok2 modem beli bukan murah. Nanti dh xpakai jual je semula.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2021 06:22 PM
Ambil huawei je. Nanti dh ada fibre unifi jual huawei tak jatuh harga. Nak lagi padu cari yang ada ...

Huawei yg umobile offer skng rega 299 tu oke x?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 14-6-2021 06:58 PM
Huawei yg umobile offer skng rega 299 tu oke x?

Huawei apa tu? Smartphone atau modem?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2021 07:08 PM
Huawei apa tu? Smartphone atau modem?

Huawei modem sis..yg umobile tgh offer skng ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 14-6-2021 09:10 PM
Huawei modem sis..yg umobile tgh offer skng ni..

Bg link.nak tgk
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 07:36 PM | Show all posts
Online classes dgn WFH tak de wifi ke? Pakai wifi la atau u sewa rumah ni?
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 07:54 PM | Show all posts
I pun biasa guna wifi/data jer, tapi sekarang semua WFH, wifi tak cukup pakai dah
kena guna data juga kadang2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-6-2021 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Maniaso replied at 22-6-2021 07:36 PM
Online classes dgn WFH tak de wifi ke? Pakai wifi la atau u sewa rumah ni?

Sewa.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2021 10:21 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 23-6-2021 02:12 PM

.
.
Kalau ada pilihan, pakai Fixed Internet Fibre atau Copper(= spt TM Unifi Lite 8Mbps) = taliannya lebih stabil, ping/latency/input-lag lebih kurang, kurang sesak rangkaian, dll - faktor2 yang penting untuk online kelas(= live-streaming) dan WFH.

Internet Satelit, spt ConnectMe dari Maxis Binariang/Measat adalah pilihan terakhir kerana putus talian bila hujan, sangat mahal, ping sangat tinggi, dll.


Kalau hanya ada 4G Mobile Internet, ada pilihan pelan pon 4G atau modem 4G. Pelan modem 4G lebih mahal dan kebanyakkannya data bulanan sangat terhad - hanya TM Unifi Air pelan modem 4G tiada had data bulanan.

....... Ada pelan pon 4G prabayar yang murah, lebih kurang RM30 sebulan tapi kebanyakkannya ada had kelajuan(spt 3Mbps), had video-streaming(spt SD/480p/1Mbps) dan monthly FUP data limit/had data bulanan FUP lebih kurang 50GB ke 100GB. ... Pelan Digi 150 Infinite 4G paling best dan mahal = boleh pakai pon atau modem 4G dan tiada had kelajuan, data(= had 1TB sebulan) atau data hotspot. TM Unifi Mobile pelan prabayar pon 4G Bebas Weekly(RM12)/Monthly(RM35) juga berbaloi = kelajuan terhad 10Mbps, boleh pakai pon atau modem 4G, boleh hotspot data(= tiada-had) dan tiada had data bulanan FUP - tapi setahu saya, masih ada had video-streaming SD/480p/1Mbps(.?).


Saya pakai U Mobile pelan posbayar GX50 pon/tablet 4G sejak Jan 2019 = RM50 sebulan = had 5Mbps, 5GB data hotspot, had video-streaming SD/480p/1Mbps, had data bulanan FUP 100GB, dll. ........
.


This is what a person should know and do before subscribing to a celco plan; .......

From the opensignal website, overall best celcos are the Big 3 pioneers, ie Maxis, Celcom and Digi. For best rural coverage, it is Celcom, a GLC - mostly still only 3G network coverage whose Internet speed is about 3Mbps only. The smaller newcomers have good coverage and service in mostly urban and suburban areas, ie U Mobile, YES and TM Unifi Mobile. Yoodo, XOX and Tunetalk are MVNOs which lease lines/bandwidth from the Big 3 celcos.

1) Research for the best and suitable offer from celco, eg prepaid or postpaid, data quota or unlimited data, limited speed or unlimited speed, limited or unlimited local calls, do you travel/move around alot?, etc.

1.1) Check the 4G LTE frequency Band support for both your phone and your chosen celco at the devicespecificationsdotcom website and wikipedia, eg most mid-end to high-end Android 8.0 or later phones support all the LTE Bands, U Mobile supports only LTE Band 7/2600MHz, Band 3/1800MHz and Band 1/2100MHz, TM Unifi Mobile supports only LTE Band 5/850MHz, Band 38 and Band 40, etc. Other celcos may use different 4G-LTE Bands, eg Band 8 by Maxis. Low-end Android 8.0 or later phones may not support a few 4G LTE Bands.

2) Check the 4G/3G network coverage map for your chosen celco at their websites or at nperf.com, eg .......
https://www.nperf.com/en/map/MY/ ... 27124023439&zoom=11 - U Mobile

3) Best to buy a RM10 disposable prepaid Starter Park to do actual speedtest at your various frequented locations for a few days.
Eg got 1 TM Unifi Mobile postpaid unlimited-data RM59 promo with 1-year-contract subscriber did not do this test in April 2020 and later found out his house location could not receive 4G Internet data but could only make 3G calls/SMS. TM diagnosed his problem to be a large highrise building near his house blocking the 4G cell signals.
....... Got another subscriber was given a free mandatory cheaper (than Maxis) postpaid U Mobile P70 plan by his employer/company for normal use at his work-place but after work at his house has no 4G coverage, very slow 3G Internet and could still make 3G calls/sms.

So, YMMV, eg depending on your location(= got 4G coverage and/or 4G network congestion.?), wall obstruction, condo floor level(= no cellular signal if staying higher than 20th floor or on top of a hill), etc.

Note that a 4G/3G cell tower usually has a range of up to 3 miles/5km. Today, most Internet data runs on 4G LTE while most voice calls/SMS still run on 3G/2G. 3G/2G Internet is much slower. VoLTE is voice calls over 4G LTE. Ensure you have 4G network coverage for Internet data from your preferred celco. 4G+ or LTE-Advanced, if supported by both your phone(= LTE Cat 6 or above) and celco, can give 100+Mbps when there is no network congestion.

Inilah yang harus diketahui oleh seseorang dan lakukan sebelum melanggan pelan Celco; .......

Dari laman web OpenSignal, keseluruhan Celcos terbaik adalah 3 perintis besar, iaitu Maxis, Celcom dan DiGi. Untuk liputan luar bandar yang terbaik, ia adalah Celcom, GLC - kebanyakannya masih hanya liputan rangkaian 3G yang kelajuan internet hanya kira-kira 3Mbps sahaja. Pendatang baru yang lebih kecil mempunyai liputan dan perkhidmatan yang baik di kebanyakan kawasan bandar dan pinggir bandar, iaitu U Mobile, YES dan TM UniFi Mobile. Yoodo, XOX dan TuneTalk adalah MVNOS yang mana Pajakan / Bandwidth dari Big 3 Celcos.

1) Penyelidikan untuk tawaran terbaik dan sesuai dari Celco, contohnya prabayar atau pascabayar, kuota data atau data tanpa had, kelajuan terhad atau kelajuan tanpa had, panggilan tempatan yang terhad atau tidak terhad, adakah anda melancong / bergerak di sekitar Alot?, Dan lain-lain.

1.1) Semak sokongan jalur frekuensi 4G untuk kedua-dua telefon anda dan celco yang anda pilih di laman web perantiPecificationsdotcom dan Wikipedia, contohnya kebanyakan di Android High-end Android atau telefon yang lebih baru menyokong semua Band LTE, U Mobile menyokong hanya LTE Band 7 / 2600MHz, Band 3 / 1800MHZ dan Band 1 / 2100MHZ, TM UniFi Mobile menyokong hanya LTE Band 5 / 850MHz, Band 38 dan Band 40, dan lain-lain. Celcos lain boleh menggunakan band 4G-LTE yang berbeza, contohnya Band 8 oleh Maxis. Android rendah 8.0 atau telefon yang lebih baru mungkin tidak menyokong beberapa kumpulan LTE 4G.

2) Semak peta liputan rangkaian 4G / 3G untuk celco pilihan anda di laman web mereka atau di NPERF.COM, contohnya .......
https://www.nperf.com/en/map/my/ ... 27124023439&zoom=11 - U Mobile

3) Terbaik untuk membeli Taman Starter prabayar RM10 untuk melakukan speedtest sebenar di pelbagai lokasi yang sering dikunjungi untuk beberapa hari.
Misalnya mendapat 1 TM UniFi Mobile Postpaid tanpa had-Data RM59 Promo dengan pelanggan kontrak 1 tahun tidak melakukan ujian ini pada April 2020 dan kemudiannya mendapati lokasi rumahnya tidak dapat menerima data Internet 4G tetapi hanya boleh membuat panggilan / SMS 3G. TM mendiagnosis masalahnya untuk menjadi sebuah bangunan tinggi yang besar di dekat rumahnya yang menghalang isyarat sel 4G.
....... mendapat Pelanggan yang lain diberi pelan Pinjaman Panjang Panjang Panjang Panjang Mandi Pajak dengan majikan / syarikatnya untuk kegunaan biasa di tempat kerja tetapi selepas bekerja di rumahnya tidak mempunyai liputan 4G, sangat Lambat 3G Internet dan masih boleh membuat panggilan / SMS 3G.

Jadi, YMMV(mileage anda mungkin berbeza), contohnya bergantung pada lokasi anda (= mendapat liputan 4G dan / atau kesesakan rangkaian 4G. .

Perhatikan bahawa menara sel 4G / 3G selalunya mempunyai kejarakan-jauh sehingga 3 batu / 5km. Hari ini, kebanyakan data internet berjalan di 4G LTE manakala kebanyakan panggilan suara / SMS masih berjalan pada 3G / 2G. Internet 3G / 2G jauh lebih perlahan. VoLTE adalah panggilan suara ke atas 4G LTE. Pastikan anda mempunyai liputan rangkaian 4G untuk data Internet dari Celco pilihan anda. 4G + atau LTE-maju, jika disokong oleh kedua-dua telefon anda (= LTE Cat 6 atau ke atas) dan Celco, boleh memberikan 100 + Mbps apabila tidak ada kesesakan rangkaian.


.
To view cell towers at your locations. Note the cell tower's range for Internet data = usually from 1,000m to 4,000m. Untuk melihat menara sel di lokasi anda. Perhatikan rangkaian menara sel untuk data internet = biasanya dari 1,000m hingga 4,000m.   - https://opencellid.org/#zoom=16&lat=3.07197&lon=101.61368

https://mcc-mnc-list.com/list - to ID which celco is the cell tower via its MNC number - Untuk mengenal pasti Celco yang mana menara sel melalui nombor MNCnya  
UM = 18; Celcom = 13 & 19; Maxis = 12 & 17 & 3 & 503; Digi = 16; TM UF = 11 & 14 & 1 & 153; YES = 15 & 152;
10 = XOX/Maxis/Digi/Celcom

https://www.cellmapper.net/map - enter celco/malaysia and location - masukkan butiran celco, malaysia dan lokasi

https://www.cellmapper.net/map?M ... wSectorColours=true
- shows U Mobile 4G LTE cell tower locations. - menunjuk lokasi menara sel 4G LTE U Mobile

https://www.nperf.com/en/map/MY/ ... 44810.Unifi/signal/ - TM Unifi Mobile network coverage map. - peta liputan rangkaian TM Unifi Mobile
.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-6-2021 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 22-6-2021 10:21 PM
.
.
Kalau ada pilihan, pakai Fixed Internet Fibre atau Copper(= spt TM Unifi Lite 8Mbps) = taliann ...

I dah beli Unifi mobile sebab unlimited hotspot. Baca tu baru tahu yang Unifi mobile ada FUP 50 GB. So far kat rumah I line unstable.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 09:10 AM GMT+8 , Processed in 0.237445 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list